Mijn hond heeft een droge neus, is dat erg?

Witte hond

Hoe heerlijk is het als je als echte hondenvriend of hondenbaasje een lekkere natte knuffel krijgt van je trouwe viervoeter. Het is de bevestiging van de band tussen jou en je dier. Een natte neuzenhond is toch het teken dat je dier gezond is? Of is dat slechts een fabeltje? In het algemeen wordt aangenomen dat een hond met een natte neus gezond is. En dat is natuurlijk wat je graag wilt. Want een gezonde hond is een blije hond. Maar wat als jouw viervoeter regelmatig last heeft van een droge neus? Betekent dat dan dat hij niet gezond is? Wat zijn eigenlijk de oorzaken van een (te) droge neus bij je hond? Is je hond ziek? Of is er iets anders aan de hand? Wat kan je er aan doen?

Vast staat dat wanneer je het over natte neuzen hebt, iedereen meteen weet dat het over honden gaat. Zo zijn er in Nederland diverse prachtige wandelroutes te vinden die aangemerkt worden als ‘natte neuzenroute’. In de jaren ’90 was er zelfs een heuse televisie spel show genoemd naar dit zintuig van honden. Hieruit blijkt wel dat de neus een zeer belangrijk en opvallend orgaan van je dier is. Het is dan ook begrijpelijk dat je vele vragen over de droge of natte neus van je hond kunt hebben. Hieronder lees je alles over de hondenneus en vind je de antwoorden op jouw vragen.

 

De functies van een hondenneus

De neus is misschien wel het belangrijkste orgaan van een hond en heeft diverse belangrijke functies. In eerste instantie is de neus om mee te ruiken. Het is een reukorgaan. Tijdens een wandeling snuffelt je hond overal en nergens aan. Zo verkent hij zijn omgeving. Hij neemt met zijn neus de geur op die andere honden hebben achtergelaten. Op zijn beurt laat jouw hond door middel van een plasje zijn geur achter om zijn territorium af te bakenen. Dit gedrag zie je vooral bij reuen. Bij iedere boom of struik die jullie tegenkomen tilt hij zijn achterpoot even op. Hierna kunnen andere honden weer ruiken dat jouw hond zijn aanwezigheid wil laten blijken.

Maar naast het ontdekken en afbakenen van de eigen omgeving van de hond zijn er nog meer situaties waarbij het sterk ontwikkelde reukvermogen van een hond goed van pas komt. Zo worden speciaal opgeleide honden ingezet als hulphond bij mensen met bijvoorbeeld epilepsie of suikerziekte. Honden kunnen namelijk een opkomende aanval ruiken. Door dit vermogen kan de hond de patiënt of zijn omgeving waarschuwen wanneer de patiënt een aanval lijkt te krijgen.

Ook bij politiewerk worden honden veelvuldig ingezet vanwege het sterke reukvermogen. Doordat honden de geur van onder andere drugs kunnen detecteren zijn ze een zeer belangrijke factor bij opsporingen in het criminele circuit.

Hond in veld

Wat vertelt de vochtigheid van een hondenneus over de gezondheid van een hond?

Als je hond een natte neus heeft, dan is hij gezond. Heeft jouw hond een droge neus? Dan kan er iets aan de hand zijn. In de neus van een hond zitten klieren. Deze klieren produceren vocht. Samen met overtollig vocht uit de traanbuizen en het neusslijmvlies in de neusholte zorgt het mede voor een goede gezondheid van je viervoeter. Ingeademde lucht wordt verwarmd maar ook gereinigd.

Het is een filtersysteem dat er voor zorgt dat ongezonde stofjes in de lucht worden tegengehouden. Hierdoor draagt een natte neus dus bij aan een goede gezondheid. Dus heeft je hond een natte neus? Dan is dat een van de tekenen dat het goed zit met zijn gezondheid. Maar heeft jouw hond juist een droge neus? Dan is er iets met hem aan de hand. Er zijn verschillende oorzaken te noemen waardoor je hond een droge neus kan hebben.

Enkele meest voorkomende oorzaken van een droge neus zijn:

  • Uitdroging
  • Hitte
  • Verbranding door de zon
  • Allergieën
  • Ziekte

 

Het belang van voldoende drinken

Een gezonde hond drinkt ongeveer 50 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur. Voor een herdershond van 35 kilo komt dit overeen met ongeveer 1,5 liter water per dag. Uitdroging van je hond kun je voorkomen door te zorgen dat hij altijd de beschikking heeft over voldoende vers drinkwater. Dus zorg dat zijn drinkbak altijd goed gevuld is. Door thuis altijd voldoende water aan te bieden, voorkom je dat hij tijdens een wandeling op zoek gaat naar drinkwater, met als risico het drinken van bijvoorbeeld vervuild slootwater.

Tijdens warme dagen heeft je hond vaak extra behoefte aan vers drinkwater. Zorg dus zeker bij mooi weer en hoge temperaturen dat je hond altijd voldoende drinkwater ter beschikking heeft. Laat je hond ook nooit alleen achter in een warme auto. Dit is levensgevaarlijk!

 

Wat kunnen oorzaken zijn van een droge neus bij de hond

Wist je dat honden net als mensen kunnen verbranden in de zon? Heb je een hond met een lichte vacht? Pas dan goed op voor verbranding. Door de zon kan je hond het flink warm krijgen en bestaat het risico op verbranding. Dit is onder andere te zien aan de droge neus die hij hierdoor krijgt.

Ook allergie kan een oorzaak zijn van een droge neus bij je hond. Dit kan een allergie zijn voor stoffen die in de lucht zweven, zoals pollen. Vergelijk het met hooikoorts bij mensen. Daarnaast kunnen honden allergisch zijn voor bepaald voedsel. De meest voorkomende ingrediënten in hondenvoer waar allergische reacties bij kunnen optreden zijn eiwitten, mais, zuivel, kip, tarwe en soja. Ten slotte kan het hebben van een droge neus bij je hond ook een gevolg zijn van ziekte.

Je weet nu diverse oorzaken waar je hond een droge neus van kan krijgen. Maar betekent dat nu ook dat jouw hond met zijn droge neus ongezond is? Moet je je zorgen gaan maken? Nee, gelukkig niet! De gezondheid van je hond lees je niet alleen af aan de neus. En de ene keer is de neus wat natter, de andere keer wat droger. Dat is heel normaal. Pas wanneer je echt afwijkende zaken aan je hond opmerkt is het tijd om aan de bel te trekken.

Neus van hond droog

Wat te doen bij vermoeden van ziekte van de hond

Wordt de neus van je hond wel erg droog? Zo erg dat er korsten of kloven ontstaan? Probeer dan achter de oorzaak hiervan te komen. Misschien heeft het met zijn gezondheid te maken.

Gedraagt je hond zich anders dan je van hem gewend bent? Moet hij braken? Of is hij aan de diarree? Misschien is hij wel lusteloos? Dan is het wel duidelijk dat je hond ziek is.

Neem altijd contact op met je dierenarts wanneer je je zorgen maakt over je viervoeter. Ook wanneer hij een droge neus heeft en je het niet vertrouwt. De arts kan je met raad en daad bijstaan.

Is de neus van je hond toch iets droger dan normaal, maar is er geen sprake van ziekte, dan kun je gebruik maken van huis- tuin en keukenmiddeltjes. Er zijn diverse zalfjes en lotions verkrijgbaar waarmee je de droge neus in kunt smeren. Maar ook kokosolie of amandelolie is geschikt om de neus iets minder droog te laten worden. Heeft je hond een lichte vacht? Smeer dan zijn neus in met zonnebrand voor je met hem gaat wandelen. Dit kan jou en je hond veel ellende besparen.

 

Heeft jouw hond wel eens een droge neus?

Dus heeft je hond een droge neus? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Je weet nu meer over de oorzaken van een droge neus. Heb je geen goed gevoel over de gezondheid van je trouwe viervoeter? Twijfel dan niet. Jij kent je hond het best. Laat een specialist naar je hond kijken om er zeker van te zijn dat hij geen vervelende aandoening heeft. De gezondheid van je hond gaat voor alles. Je wilt toch ook heel graag nog eens zo’n natte hondenkus van je lieveling? Bij vragen of tips over dit onderwerp, kun je een reactie achterlaten onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *