Hond leren doodliggen in 5 stappen

hond speelt dood

Een hond leren doodliggen is een leuk trucje. Eigenlijk heeft het geen toegevoegde waarde, behalve dat het een leuke en speelse manier is om een band met je hond op te bouwen. Het aanleren van doodliggen aan een hond is vrij eenvoudig. Wil jij weten hoe jij jouw hond kunt laten doodliggen? Lees dan dit artikel!

 

Waar moet je rekening mee houden tijdens het leren doodliggen?

Wil jij jouw hond laten leren doodliggen? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. De belangrijkste dingen zijn:

  • Herhaling
  • Af gaan
  • De juiste manier van belonen

Herhaling is cruciaal bij het aanleren van gedrag aan honden. Dus ook bij het aanleren van trucjes,  zoals bijvoorbeeld doodliggen, is herhaling belangrijk. Voordat je een hond kunt leren doodliggen is het belangrijk dat hij het af gaan, volledig onder de knie heeft. Hij moet dus zelfstandig kunnen gaan liggen. Kan jouw hond dit niet? Begin hier dan eerst mee.

Belonen is een belangrijk onderdeel van het aanleren van doodliggen aan jouw hond. Je beloont jouw hond elke keer als hij de handeling goed uitvoert. Dit doe je door iets lekkers te geven dat niet zwaar op de maag ligt. Tijdens het doodliggen gaat een hond namelijk om zijn zij rollen. Heeft hij zwaar eten in de maag? Dan kan dit voor problemen zorgen.

 

Hoe kun je jouw hond laten doodliggen?

Om jouw hond te leren doodliggen moet je een duidelijk proces volgen. Hieronder volgt een stappenplan. Als jij dit stappenplan volgt en rekening houdt met herhaling en de juiste manier van belonen dan zal jouw hond het snel onder de knie hebben.

Tijdens het trainen is het belangrijk dat je de trainingssessies kort en krachtig houdt. Kies ervoor om een paar keer per dag en een korte tijd per keer te trainen op een rustige plaats. Je kunt een clicker gebruiken, maar dat is niet per se nodig. In plaats van een clicker gebruiken kun je ook kiezen voor het gebruiken van een clickerwoord. Dit is een woord welke je gebruikt als je hond iets goed doet. Gebruik steeds hetzelfde clickerwoord en doe dit op een enthousiaste manier. Belangrijk is ook om naast de clicker of het clickerwoord ook direct wat lekkers te geven als je hond doet wat jij wil.

 

Stap 1: laat je hond af gaan

Tijdens de eerste stap is het de bedoeling dat je jouw hond af laat gaan. Het is de bedoeling dat de hond op één heup gaat liggen, dus half op zijn zij. Waarschijnlijk zal hij dit niet doen. Je kunt dan door zijn beloning naast zijn lichaam richting zijn heupen te bewegen proberen om je hond op de zij te laten liggen. Help hier niet bij mee, hij moet dit zelf doen. Gaat jouw hond op zijn zij liggen? Gebruik dan de clicker en beloon hem met iets lekkers.

Stap 2: laat een pootje omhoog gaan

Tijdens stap 1 zul je merken dat als jouw hond op zijn zij gaat liggen na verloop van tijd zijn pootje omhoog gaat. Zodra je dit merkt beloon je dat gedrag. Als een hond dood ligt zijn beide poten van de grond. Elke stapje in die richting moet je dus belonen. Gebruik de clicker zodra dit gebeurt, beloon hem en herhaal het proces.

 

Stap 3: progressie

Wanneer jouw hond stap 2 onder de knie heeft zul je merken dat jouw hond steeds verder op zijn zij en soms zelf al half op zijn rug gaat liggen. Zie je dat je hond dit doet? Klik en beloon dan meteen. Zo komt jouw hond erachter dat dit is wat jij wilt en zal hij dit blijven doen.

hond krijgt beloning

Stap 4: lok met de beloning

Nadat stap 3 eigen is gemaakt, is het tijd om met wat voer jouw hond te lokken om zo meer op zijn rug te gaan liggen. Doe dit in kleine stapjes. Ligt jouw hond op zijn zij? Houd het voer dan achter zijn rug. Rolt hij naar achter om op zijn rug te liggen met zijn pootjes omhoog? Click en beloon hem.

Tijdens deze stap kan het voorkomen dat jouw hond door rolt en niet op zijn rug blijft liggen. Is dit het geval? Probeer hem dan zachtjes tegen te houden in de juiste positie, dus dat hij niet door rolt. Het is belangrijk dat je hem niet helpt met het op zijn rug draaien, maar alleen helpt als hij door rolt.

 

Stap 5: het eindresultaat

Na stap 4 zul je merken dat jouw hond het steeds gemakkelijker vindt om op zijn rug te gaan liggen. Tijdens deze stap kun je helpen om jouw hond stil op zijn rug te laten liggen door zijn pootjes tegen te houden. Doe dit op een ontspannen manier en je zult merken dat jouw hond rustig op zijn rug gaat liggen met zijn pootjes omhoog. Herhaal dit proces. Jouw hond kan nu doodliggen.

Nadat hij het doodliggen onder de knie heeft kun je commando’s toevoegen, zodat jouw hond op commando gaat doodliggen.

 

Conclusie: volg het proces en zorg voor herhaling

Het leren doodliggen aan een hond is vrij eenvoudig. Door het stappenplan uit dit artikel te volgen kun jij jouw hond eenvoudig leren doodliggen. Heb jij jouw hond al leren doodliggen en heb je nog tips voor onze lezers? Laat dan onder dit artikel een reactie achter. Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met het dood laten liggen van een hond.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 10 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *