Negeert jouw hond je? Dit is waarom

Hond negeert je

In de basis komt het er op neer dat je onbewust je hond hebt aangeleerd om niet naar je te luisteren. Luistert je hond niet als je een commando geeft of wanneer je hem roept? Je maakt je misschien wel zorgen dat je hond niet van je houdt en je daarom negeert. ‘Waarom negeert mijn hond mij?’ is een vraag die meer mensen zich stellen, je bent dus zeker niet de enige.

Misschien lijkt het soms wel zo, als je op straat iemand ziet lopen met een hond die continue doet wat diegene wilt. Er zijn een aantal verschillen tussen ons en honden die je moet weten, zodat je ervoor kunt zorgen dat je hond altijd naar je luistert. In dit artikel ontdek je waarom je hond niet naar je luistert en wat je daartegen kunt doen. Lees dus snel verder.

 

Je hond heeft een andere manier van communiceren

Wij mensen praten om iets aan een ander duidelijk te maken. Een hond communiceert op een andere manier, namelijk met zijn lichaamshouding, ogen, oren en staart. Als je iets tegen je hond zegt, zal hij of zij naar je kijken om te zien wat je bedoelt. Je hond luistert dus in eerste instantie niet naar je. Negeert je hond dus jouw commando? Dan moet je op een andere manier je commando duidelijk zien te maken. Beloon goed gedrag altijd. Je hond zal dit gedrag hierdoor namelijk meer gaan vertonen. Zo motiveer je hem of haar om het commando vaker uit te voeren.

 

Je geeft niet op het juiste moment een commando aan je hond

Een hond leeft meer in het moment dan wij. We zijn de hele dag het verleden of de toekomst aan het analyseren en overdenken. Om beter met je hond te kunnen communiceren, moet je als het ware in het hoofd van je hond kruipen. Geef feedback op het gedrag dat hij op dat moment vertoont, niet wat je hond al heeft gedaan. Je hebt twee seconden de tijd om te reageren op het gedrag van je hond.

Reageer je later? Dan is het al te laat. Vraag je jouw hond bijvoorbeeld om te gaan zitten voor een stoplicht en wil je hem belonen? Zorg dat je dit doet voordat hij of zij bijvoorbeeld weer opstaat. Als je hond al opgestaan is en je geeft hem dan een aai over zijn bol of een lekkernij, dan denk je hond dat de beloning hoort bij het opstaan.

Heeft je hond overdag, toen je hem alleen in het huis hebt gelaten, bijvoorbeeld een kussen kapot gemaakt? Dan heeft het geen nut meer om uren later boos tegen hem te gaan doen. Daarnaast werkt positieve aandacht en beloning vele malen beter dan negatieve aandacht. Negatieve aandacht zorgt ervoor dat je hond in een overlevings- en beschermingsstand gaat.

Hierdoor kan het gedrag van je hond veranderen: hij zal bijvoorbeeld het slechte gedrag stiekem doen. In ergere gevallen zal je hond naar je uithalen, of naar kinderen uithalen omdat hij ooit gestraft is in het bijzijn van een kind. Ben je boos op je hond? Neem dan even een time-out en probeer te begrijpen dat de hersenen van een hond anders werken dat de hersenen van mensen.

Hondensnoepje

Je hond negeert je commando’s in een andere omgeving

Gaat je hond thuis direct zitten wanneer je dit commando geeft, maar doet hij dit niet als jullie buiten in een park zijn? Als je jouw hond op de verkeerde plek traint, kan dit ervoor zorgen dat je hond je gaat negeren. De slechtste plek om je hond te trainen is bijvoorbeeld in een hondenpark. Er zijn daar te veel prikkels en afleidingen van andere honden, dieren en mensen. Je begint de training het beste in een rustige omgeving, zonder veel prikkels. In huis bijvoorbeeld. Vervolgens breid je de omgeving langzaam uit, door bijvoorbeeld tijdens rustige momenten op straat te gaan trainen.

Het aanleren van een commando is een oefening, die je kunt zien als krachttraining. Je begint bij een klein beetje uitdaging, vervolgens herhaal je dit tot het gemakkelijk en vanzelf gaat. Daarna maak je de training iets moeilijker. Probeer dus eerst het commando op een rustige plek uit, totdat je hond goed naar je commando luistert. Dan ga je een stapje verder en train je het commando op de stoep of voor de deur. Je hond zal nu al iets meer prikkels krijgen, dus is de uitdaging iets groter. Merk je dat je hond nog te veel is afgeleid? Dan is het verstandig om een stapje terug te doen en weer te trainen in een rustige omgeving. Houd je eigen verwachtingen laag, beloon direct bij goed gedrag, ook bij gedrag waarvoor weinig inspanning vereist is.

 

Je hond negeert je omdat de beloningen hem niet interesseren

Het kan zijn dat je hond je negeert omdat je traktaties hem niet echt interesseren. Je hond krijgt misschien koekjes die hij niet zo bijzonder vindt, of je geeft hem een brokje hondenvoer als traktatie. Honden werken graag voor smakelijke hondensnacks. Het is verstandig om kleine, breekbare snacks te kiezen. Als je hond te lang op een snack moet kauwen vergeet hij, als de snack op is, waarvoor hij is beloond. Zorg dus voor makkelijk te eten beloningen waar je hond meer van wil als het op is.

Is jouw hond niet te porren voor eetbare beloningen? Dan kun je proberen of complimenten wel werken. Misschien is je hond heel erg gericht op een hondenspeeltje, zoals een bal? Dan kun je hem belonen met een rondje apporteren. Een andere beloning kan bijvoorbeeld spelen met andere honden zijn. Sommige honden vinden dat super en je kunt ze ermee motiveren.

 

Je bent niet consistent tegen je hond over wat wel en niet mag

Een hond iets afleren is meestal moeilijker dan een hond iets aanleren. Wil je dat je hond niet bedelt, of niet op de bank zit? Begin hier dan gelijk mee, zodra je jouw hond in huis hebt. Wees consistent in wat je hond wel en niet mag. Zorg ook dat het hele gezin hier consistent in is, anders weet je hond niet meer wat nou wel en niet mag. Dus als je zoontje het gezellig vindt dat jullie hond naast hem op de bank zit, terwijl jij dit niet wilt, is het slim om van tevoren met het hele gezin te bespreken wat de regels zijn.

 

Je hond luistert niet omdat je hem te veel hebt verwend

Als je jouw hond als een koning of koningin behandelt, dan is het logisch dat je hond niet naar je luistert. Je hond heeft geen motivatie meer om goed gedrag te vertonen, want je verwent hem of haar toch wel. Weet je waar je hond blij van wordt, zoals een bepaalde traktatie of speeltje? Dan is het verstandig om dit als beloning voor goed gedrag in te zetten.

Hond knuffelt baasje

Je hond negeert je plotseling

Luisterde je hond altijd trouw naar je, maar nu opeens niet meer? Dit kan komen doordat:

  • Je er qua uiterlijk anders uitziet. Je hebt een zonnebril op, een petje op, een andere jas aan of je laat je baard groeien. Het kan zijn dat je hond je daardoor niet meer herkent.
  • Je jouw hond niet hebt beloond na goed gedrag. Of je hebt de beloning plotseling veranderd.
  • Je gefrustreerd reageert tegen je hond, omdat hij pas na vier keer roepen komt. Terwijl je hond dus uiteindelijk je commando opvolgt, beloon je hem niet met iets positiefs.
  • Je hond zich niet goed voelt en pijn heeft. De focus van je hond ligt dan ergens anders op, namelijk op de pijn.

 

Je maakt geen tijd vrij om een band op te bouwen met je hond

Werk je lange dagen, kom je laat thuis van werk en besteed je dan vooral aandacht aan bijvoorbeeld sociale media en Netflix? Als je te weinig tijd met je hond doorbrengt, bouw je geen band met hem of haar op. Zonder band zal je hond ook niet voor je willen ‘werken’. Dus besteed voldoende aandacht aan je hond. Dat begint al vanaf het begin af aan, dus wanneer je hond nog een puppy is. Je moet je hond structuur bieden, vermaken en mentaal stimuleren, zodat jullie een prettige relatie krijgen. Door dit te doen krijg je de hond waar je altijd al van droomde: een goed luisterend maatje.

Je weet nu de redenen waarom je hond je zou kunnen negeren. Je hond communiceert anders dan jij, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Ook is het belangrijk om je hond direct positief te bekrachtigen nadat hij of zij een commando goed heeft uitgevoerd. Denk hierbij aan een aai over zijn bol, een traktatie of een compliment. Zorg er ook voor dat je jouw hond commando’s aanleert in een rustige omgeving.

Wanneer je hond het commando goed beheerst, kun je het commando uitbreiden naar een andere omgeving. Verder kan het zo zijn dat je hond jou negeert omdat je bijvoorbeeld ineens een ander uiterlijk hebt, of omdat je hond zich niet goed voelt. Heb jij ervaren dat je hond jou negeerde? Laat hieronder jouw tips en trucs achter hoe je dit hebt opgelost. Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 22 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

  1. Mijn hond (een kruising Friese stabij en kooiker van bijna 2 jaar oud) luistert uitstekend als er geen of weinig afleiding is. Maar in het bos waar veel andere honden zijn, wil hij vaak niet komen als je hem roept. Je ziet hem dan soms aarzelen, maar de aantrekkingskracht van een andere hond is te groot en dus kiest hij voor het volgen van die hond.
    Heeft iemand een tip?

  2. Ik heb een kruising stabij/border collie, ze is al 8 jaar bij mij. Na de scheiding is ze met mij meegegaan. Sinds 4 jaar heb ik een vriend en nu heeft ze alleen maar aandacht voor hem. Ze negeert me en loopt soms zelfs naar mijn vriend als ik haar roep. Soms lijkt het of ze bang is, maar heb haar nog nooit aangeraakt, vertroetel haar eerder.
    Als ik weg ben zegt mijn vriend dat ze me dan wel mist en gedraagt zich dan ook anders.
    Waarom zal ze dit gedrag vertonen??

  3. Heb een probleem met mij hond .het is 4rn kruizing tussen een husky labrador zij is 10 jaar .
    Aya heeft altyd buiten geplast of ontlasting gedaan .
    Altyd effe rennen en spele .
    Zindts 2/ week wil ze niet naar buiten toe
    Plassen en poepen doet ze dan binnen .
    Als ik haar niet mee neem .
    Als ik haar pak om mee naar buiten te nemen moet ik eerst naast haar lopen haar met twee handen en meenemen tussen me benen in en schuiven naar voren tot ze buiten is .Dan doet ze snel wat en weg naar binnen weer .
    Nu wil ze niet eten en drinken om dat ze dan naar buiten toe moet .
    Wat kan ik nou hier aan doen ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *