Waarom negeert mijn hond mij? En hoe op te lossen

Hond negeert baasje

Heeft jouw hond geen aandacht voor je? Maak je geen zorgen, dat overkomt veel hondeneigenaren! Het kan frustrerend zijn en ook een beetje vervelend, want het is niet altijd gemakkelijk om te begrijpen wat er met onze honden gebeurt en wat er in hun hoofd omgaat. Het is ook moeilijk als je naar het park gaat en ziet dat andere hondeneigenaren een geweldige band met hun honden lijken te hebben, en jouw hond niet eens antwoordt als je zijn naam roept.

Toch, als je merkt dat jouw hond je negeert, is het goed om meer te weten over de mogelijke redenen en verklaringen die achter dit gedrag liggen. Inzicht hierin kan je helpen met jouw hond te werken en een band met hem op te bouwen die sterk en solide genoeg is om hem altijd naar je te laten luisteren. Dus, dat is waar we het in dit artikel over gaan hebben!

 

Positieve training

Eerst en vooral, het belangrijkste om rekening mee te houden wanneer we het gedrag van een hond willen veranderen of een bepaalde houding willen aanmoedigen, is het concept van positieve training. De meeste professionele hondentrainers zijn het er tegenwoordig over eens dat de beste manier om honden iets aan te leren het belonen van positief gedrag is. Dus, een van de redenen dat jouw hond je negeert kan zijn dat je geen beloningssysteem hebt ingevoerd voor zijn training.

Daarom is ons eerste advies: beloon alle positieve houdingen en gedragingen die je wilt aanmoedigen. Beloningen worden meestal gegeven in de vorm van snacks of traktaties die jouw hond lekker vindt, maar ook door hem te aaien, te knuffelen en jouw goedkeuring te geven.

 

Het gaat allemaal om de juiste timing

Als het op honden aankomt, gaat het erom dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent. Hiermee bedoelen we dat honden wezens zijn die in het moment leven: wat belangrijk voor hen is, is wat er op het juiste moment gebeurt. Daarom is het belangrijk dat, wanneer je bepaald gedrag of een bepaalde houding van je hond wilt veranderen of bevorderen, je begrijpt dat het moment om dat te doen precies nu is.

Als je te lang wacht, zal het effect niet hetzelfde zijn en zal het niet werken. Dus, bijvoorbeeld, als je wilt dat jouw hond naar je luistert als je hem vraagt om te zitten, zorg er dan voor dat je het gedrag beloont op het moment dat het gebeurt, dat wil zeggen, precies op het moment dat de hond gaat zitten nadat je het hem gevraagd hebt. Als je jouw hond de beloning niet binnen de eerste seconden geeft, dan zal de boodschap niet aankomen.

Dus, een mogelijke verklaring waarom jouw hond je negeert kan ook zijn dat, ook al beloon je positief gedrag, jij dat niet op het juiste moment doet. Pas je timing aan en kijk hoe dingen veranderen!

Hond negeert

De juiste traktaties!

Zoals je ziet, zijn traktaties en beloningen een belangrijk element van hondentraining. Maar je hond zal het je niet zo makkelijk maken. Niet zomaar beloningen zullen werken: je moet je hond een beloning geven die de moeite waard is als je een bepaalde gedragshouding wilt aanmoedigen.

Een andere reden om uit te leggen waarom jouw hond misschien niet naar je luistert, kan zijn dat je niet gul genoeg bent met de beloningen die je geeft! Zorg ervoor dat de traktaties die jij kiest, iets is dat jouw hond echt leuk vindt. Anders reageert hij misschien niet op je. Denk er maar eens over na: als je bijvoorbeeld van chocolade houdt maar een hekel hebt aan appels, en iemand geeft je een appel om je te motiveren iets te doen, zou je je dan net zo gedreven voelen als wanneer je een chocolaatje had gekregen? Waarschijnlijk niet! En zo is het ook met je hond.

 

Heb je iets met je haar gedaan?

Dit klinkt misschien als een rare vraag in deze context, niet? Het is een feit dat, zelfs als het niet zo lijkt, dit een zeer belangrijke zaak is om rekening mee te houden als je nadenkt over de mogelijke redenen waarom je hond je misschien negeert.

Veel honden zijn bang of wantrouwig voor bepaalde uiterlijke kenmerken van de mens, zoals baarden, lang en opvallend haar of grote hoeden. Draag je misschien een nieuwe grote hoed? Of is jouw baard langer dan hij vroeger was? Dan zou dit de reden kunnen zijn waarom jouw hond je negeert! Hij herkent jou en jouw nieuwe uiterlijk niet.

Dit is vooral mogelijk als de verandering van houding bij jouw hond plotseling was; dat wil zeggen, jouw hond luisterde eerst naar je, maar begon je toen van het ene op het andere moment te negeren. Je hoeft niet per se te stoppen met scheren of te stoppen met jouw grote nieuwe hoed dragen! Maar als je dit weet, kan het heel nuttig zijn om te begrijpen wat er aan de hand kan zijn.

 

Overprikkeling kan averechts werken

Honden kunnen erg snel afgeleid raken, vooral als ze jong zijn en veel energie hebben. Wanneer jouw hond in een zeer stimulerende omgeving is, zoals een hondenpark of de straat, dan is het waarschijnlijk dat hij je zal negeren. Dat komt omdat hij aandacht heeft voor alles wat er om hem heen gebeurt: andere honden, duiven, mensen, straatgeluiden, eten, geuren.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving. Als jouw hond je negeert, kan dat komen door overprikkeling en afleiding van wat er om hem heen gebeurt. Probeer hem thuis te trainen en te leren of op plaatsen die rustiger zijn en minder stimulatie hebben. Zoals je jezelf kunt voorstellen, zijn parken en de straat niet de beste plaatsen om jouw hond te trainen.

Honden negeren elkaar

Negeert jouw hond jou ook?

Al met al, als jouw hond je negeert en jij het moeilijk hebt om contact met hem te maken, zijn er veel verschillende redenen die dit gedrag kunnen verklaren. Zoals, de training, de timing, traktaties, je haar of hoed, of overprikkeling. Als je deze in detail kent, kan dat je zeker helpen om je hond beter te begrijpen en een beter inzicht te krijgen in wat je eraan kunt doen. We zijn benieuwd of jij ook hebt meegemaakt dat je hond je negeerde. Laat het ons weten in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *