Zit je hond niet lekker in zijn vel? 7 symptomen

Verdrietig hond

Iedereen heeft af en toe zijn dag niet. Dit geldt voor mensen, maar ook voor honden. De ene dag rent jouw dierenvriend vrolijk door het gras en doet hij alles wat je van hem vraagt. De andere dag is hij nukkig en niet vooruit te branden. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Als dit gedrag één dag aanhoudt, heeft jouw hond waarschijnlijk gewoon zijn dag niet. Als dit gedrag langer aanhoudt, dan kan er meer aan de hand zijn.

Net als mensen kunnen honden een tijdje niet goed in hun vel zitten, en zelfs depressief worden. Heb je het idee dat jouw hond al een tijdje een stuk minder vrolijk is dan normaal? Dan zijn er gelukkig dingen die je kunt doen om jouw hond te helpen. In dit artikel nemen we je mee in de symptomen van een ongelukkige hond en vertellen we wat je hieraan kunt doen.  

 

Redenen waardoor jouw hond zich ongelukkig kan voelen 

De redenen voor een ongelukkige of zelfs depressieve hond zijn soms moeilijk te achterhalen. Vaak wordt stress of verdriet veroorzaakt door grote veranderingen in het leven van de hond. Dit kan bijvoorbeeld door een verandering van omgeving, zoals een verhuizing, maar ook door een ander dagschema, bijvoorbeeld omdat het baasje eerst altijd thuis werkte en nu niet meer. Vaak heeft het verdriet van jouw hond ook te maken met veranderingen in de samenstelling van het huishouden.

Denk hierbij aan een scheiding, overlijden van een andere hond binnen het huishouden, een pasgeboren baby, een kind dat op kamers gaat… Tot slot reageren honden sterk op emoties van mensen. Zit je zelf een tijd lang niet goed in je vel? Dan bestaat de kans dat jouw hond zich gestrest zal voelen. Wat de reden ook is, het is belangrijk om goed in de gaten te houden of jouw hond symptomen vertoont van een depressie.  

 

Signalen dat jouw hond niet goed in zijn vel zit 

Soms is het lastig in te schatten hoe jouw hond zich voelt. Daarnaast is iedere hond weer anders, en zullen ze dus hun verdriet, stress of depressie ook op een andere manier uiten. Er zijn zes symptomen van depressie bij honden die vaak voorkomen.  

 

Vermoeidheid 

Het eerste waar je het aan kunt merken is vermoeidheid en terughoudendheid. Deze honden worden vaak een stuk luier dan normaal. Ze liggen veel in en rondom het huis, en zoeken weinig contact met de andere mensen die in het huis wonen. Misschien zijn ze ook ontzettend traag tijdens het wandelen en moet je jouw hond bijna aan de riem meeslepen. Een duidelijk signaal dat jouw hond niet lekker in zijn vel zit.  

 

Verandering in eetlust 

Sommige honden die zich verdrietig of gestrest voelen, verliezen hun eetlust. Dit betekent niet altijd dat ze helemaal niks meer willen eten. Vaak weigeren deze honden stelselmatig om hun brokken op te eten, maar gaan ze wel op zoek naar ander type voedsel. Dan proberen ze bijvoorbeeld het voedsel van hun baasje of andere huisgenoten op te eten. Aan de andere kant kunnen sommige honden ook te veel gaan eten en aankomen.

Zowel overgewicht als ondergewicht hebben impact op de gezondheid van jouw hond. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden of jouw hond op gewicht is. Ook voor het eetgedrag van honden geldt dat het eenmalig weigeren van eten geen signaal is van stress. Als het over langere periode aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, dan is het belangrijk om actie te ondernemen.  

Hond depressie

Verstoppen en terugtrekken 

Honden of puppy’s die niet goed in hun vel zitten, zijn vaak minder sociaal. Ze gaan het contact met andere honden of mensen in het huishouden zoveel mogelijk uit de weg. Ze komen niet om aandacht vragen met hun speeltjes, willen liever niet aangehaald worden en kunnen zich zelfs gaan verstoppen om zo weinig mogelijk te hoeven socialiseren. Verdrietige of gestreste puppy’s zoeken vaak verborgen plekken om te slapen, zoals achter de bank of onder een bed. 

 

Likken aan de voeten 

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij symptomen van een verdrietige hond. Volgens dierenartsen likken honden hun voeten om zichzelf te kalmeren. Ze proberen zichzelf op deze manier comfort te bieden. Natuurlijk kan het likken aan voeten en aan de vacht ook gewoon een manier zijn om zichzelf schoon te maken. Of er kan een medische oorzaak zijn.

Als jouw hond pijn heeft aan zijn pootjes zal hij hier ook aan likken. Houd in de gaten of jouw hond er een gewoonte van maakt. Indien je het dagelijks ziet, is een bezoek aan de dierenarts raadzaam om te checken of de poten van jouw hond helemaal in orde zijn. Heeft jouw hond geen fysieke klachten? Dan kan het een teken zijn dat jouw hond niet goed in zijn vel zit.  

 

Niet willen spelen of wandelen 

Ongelukkige honden hebben minder energie. Ze zijn minder enthousiast en blij. Dit kunnen honden uiten door minder zin te hebben om mee te gaan op een wandeling en niet meer te willen spelen. Ze staan niet meer klaar bij de deur om naar buiten te gaan voor hun dagelijkse wandelrondjes. En wanneer je een bal gooit, willen ze er niet meer achteraanrennen. 

 

Weinig interesse in andere honden of mensen 

Sommige hondenrassen zijn makkelijker te socialiseren dan andere. De ene hond zal ook meer behoefte aan contact hebben dan de andere hond. Toch geldt over het algemeen dat de meeste honden graag onder de mensen zijn. Ze vragen aandacht van hun baasje en vinden het leuk om te spelen met hun hondenvrienden die ze bijvoorbeeld op hun dagelijkse wandelrondjes tegenkomen.

Verdrietige of gestreste honden kunnen zich terugtrekken. Ze hebben ineens minder interesse in andere mensen en honden. Merk je dat jouw hond al langere tijd niet meer wil spelen met andere honden? Zelfs niet met de honden die hij goed kent? Dan is dit een duidelijk teken dat jouw hond niet goed in zijn vel zit.  

 

Wat kun je doen als jouw hond depressief is 

Een verdrietige, ongelukkige of gestreste hond is heel vervelend. Merk je dat jouw hond meerdere van de symptomen vertoond? Dan wil je natuurlijk graag dat hij zo snel mogelijk weer de oude wordt. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kan doen om jouw hond weer op te vrolijken.  

 

Controleer de fysieke gesteldheid van je hond 

Heb je het idee dat jouw hond zich niet goed voelt? Dan is het als eerste belangrijk om zeker te weten dat jouw hond geen fysieke klachten heeft die het gedrag veroorzaken. Met name oudere honden kunnen last hebben van chronische pijn of een trager reactievermogen, waardoor ze futloos of teruggetrokken overkomen.

Dit betekent niet direct dat jouw hond depressief is. Een bezoek aan de dierenarts om de gezondheid van jouw hond te controleren is zeker de moeite waard. Weet je zeker dat jouw hond fysiek in orde is, maar blijft het depressieve gedrag aanhouden? Dan kun je een aantal andere zaken proberen. 

 

Naar buiten gaan  

Ongelukkige honden hebben minder energie. Misschien merk je dat jouw hond tijdens het wandelen niet vooruit te branden is. Toch is het belangrijk om jouw hond mee naar buiten te nemen. Frisse lucht en beweging is goed voor het brein van jouw hond. In de buitenlucht krijgt jouw hond meer prikkels die hem kunnen stimuleren en meer energie kunnen geven.

Probeer een keer een ander rondje dan normaal te lopen of neem jouw hond mee naar een nieuwe speelweide. Verandering van omgeving en nieuwe prikkels kunnen hem goed doen. Probeer ook eens zijn favoriete speeltje mee te nemen om hem in beweging te krijgen. Honden spelen

Spelen en aandacht geven 

Spelen en aandacht zijn altijd essentieel voor het geluk van een hond. Ook een lusteloze hond kan opgevrolijkt worden door nieuwe speeltjes of jouw aandacht. Heb je bijvoorbeeld een puppy die zich verstopt? Probeer hem dan alsnog aandacht te geven en met speeltjes te stimuleren. Het is belangrijk dat je hierbij niets forceert.

Jouw hond ineens veel aanhalen of overladen met speeltjes kan averechts werken. Probeer op een rustige manier zijn nieuwsgierigheid te prikkelen, door op een paar vaste momentjes in de dag met jouw hond te spelen. Als je dit een paar weken volhoudt, merk je vanzelf dat jouw hond zin krijgt om te spelen en nieuwe dingen wil ontdekken.  

 

Regelmaat 

Honden kunnen depressief worden door een verandering in structuur. Wellicht is jouw schema gewijzigd door een nieuwe baan of een verhuizing. Dan heeft jouw hond tijd nodig om hieraan te wennen. Het is belangrijk dat jouw hond ook na een verandering weet waar hij aan toe is. Probeer zoveel mogelijk op vaste tijden naar buiten te gaan en op vaste tijden eten te geven. 

Heb je het idee dat jouw hond niet goed in zijn vel zit? Met regelmaat, beweging en aandacht kun je jouw hond heel goed helpen. Door dit een tijdje vol te houden en vooral lief te zijn voor je hond verdwijnen de meeste depressieve klachten vanzelf. Is jouw hond wel eens verdrietig of gestrest geweest? En heb je andere tips die toen hebben geholpen? Laat het ons weten in de comments hieronder! Zo help je andere hondenbaasjes weer vooruit.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *