Hoe kom je af van roos bij honden? 

Roos bij hond

Heb je ooit gemerkt dat jouw hond overal kleine witte schilfertjes achterlaat? Als je je afvraagt wat dat kan zijn, hebben wij het meest logische antwoord: hondenroos! Net als bij mensen kunnen honden ook snel last krijgen van roos en als ze dat hebben, kan het een teken zijn dat er iets moet worden gedaan aan het welzijn van jouw trouwe viervoeter.  

Gelukkig is het in de meeste gevallen gewoon iets normaals en vormt het geen groot risico voor jouw hond. Toch is het een probleem waar je je bewust van moet zijn of worden. En dat kun je, wij helpen je erbij! Er zijn veel verschillende manieren om van hondenroos af te komen. Wil je weten hoe je jouw hond kunt verlossen van deze witte schilfertjes? Lees dan snel verder om er meer over te weten te komen! 

 

Waarom krijgen honden roos? 

Roos komt bij honden voor wanneer hun talgklieren een teveel aan talg produceren, een soort olie die helpt om de huid van de hond te beschermen. Wanneer de hond te veel talg produceert, resulteert deze onbalans in roos. Net als bij mensen die last hebben van roos, kan de verstoring van het evenwicht in de talgproductie door verschillende factoren worden veroorzaakt. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken zijn: 

  • Een ongezond dieet: het niet hebben van de juiste voedingsstoffen kan negatieve gevolgen hebben voor de huid van de hond 
  • Allergieën: seizoensveranderingen of omgevingsfactoren kunnen leiden tot allergieën, en de productie van talg wordt veranderd, waardoor roos ontstaat. 
  • Infecties door bacteriën: wanneer het immuunsysteem van de hond wordt aangetast door de aanwezigheid van schimmels of bacteriën, kan ook de talgproductie worden aangetast. 
  • Verzorgingsgewoonten: als je jouw hond meer baadt dan echt nodig is, kan ook de talgproductie veranderen. Het is dus heel belangrijk dat je weet wat de aanbevolen verzorgingsgewoonten voor jouw hond zijn. Dit hangt af van het ras, aangezien sommige honden vaker moeten worden geborsteld dan andere. 
  • Stress: dit is altijd een factor die verschillende lichaamsfuncties kan beïnvloeden, en de talgproductie is er een van. 

 

Hoe kun je zien of jouw hond last heeft van roos? 

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is het meest voorkomende en zichtbare symptoom van roos de witte schilfers die overal en op de huid van jouw hond verspreid zitten. Wanneer je naar de vacht van jouw hond kijkt, kun je roos in verschillende gevallen heel gemakkelijk opsporen. Dit is vooral het geval bij honden met een donkere vacht. Bij witte of goudkleurige honden kan het wat lastiger zijn om roos op te merken. De schilfers vallen dan immers minder op. Desondanks verspreidt de roos zich ook via de ruimtes waar de hond zich bevindt, zodat je witte schilfers op de vloer, de bank, of de dekens kunt aantreffen.  

Een ander symptoom dat kan wijzen op een roosprobleem is jeuk. Als jouw hond zich meer krabt dan hij normaal doet, kan dit ook wijzen op roos. Jeuk kan echter ook door andere dingen worden veroorzaakt, dus het is altijd het beste om jouw dierenarts te raadplegen als je ziet dat jouw hond jeuk heeft. 

Tot slot, wanneer er sprake is van een huidinfectie, is een andere indicatie van roos een rode huid of een sterke geur. Daarom is het altijd erg belangrijk om de huid van jouw hond in de gaten te houden, vooral als je ook andere symptomen – zoals jeuk – opmerkt. 

Roos zwarte hond

Hoe kom ik (maar vooral mijn hond) van hondenroos af? 

Nu je iets meer weet over de oorzaken van hondenroos, gaan we je vertellen hoe je ervoor kunt zorgen dat roos bij je hond verdwijnt. Het probleem van roos efficiënt en vooral tijdig aanpakken is essentieel voor het welzijn van jouw hond. Hoewel roos meestal geen ernstig probleem is, is het toch essentieel om er iets aan te doen.  

 

Medicatie 

Als de reden achter roos waarschijnlijk een allergie of een infectie is, is een van de beste manieren om ervan af te komen het geven van medicatie aan jouw hond. Het is belangrijk dat je dit te allen tijde doet met het advies en onder de begeleiding van jouw dierenarts. Afhankelijk van de oorzaak van de roos, het ras, de grootte en de leeftijd van jouw hond, kan het soort medicatie of de hoeveelheid medicatie die jouw hond nodig heeft verschillend zijn, en de enige persoon die je dit kan vertellen is jouw dierenarts.  

 

De juiste verzorgingsgewoonten 

Het volgen van een goede verzorgingsroutine die geschikt is voor jouw hond is essentieel om roos te voorkomen en kwijt te raken. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is roos vaak het gevolg van verkeerde verzorgingsgewoonten, of dit nu is door jouw hond te veel of te weinig te baden; of door jouw hond te borstelen op een manier die niet goed is voor zijn vacht en huid.

Het beste is daarom altijd om bij jouw dierenarts na te vragen wat de beste verzorgingsprocedures zijn voor jouw hond. Als er al veel witte schilfers aanwezig zijn, kan het borstelen van de vacht van jouw hond met een goede borstel een heel goede manier zijn om ervan af te komen. 

 

Verander de shampoo die je voor je hond gebruikt 

Zoals we hierboven beschreven, zijn niet alle verzorgingsgewoonten goed voor alle honden. En als het gaat om de shampoo die je gebruikt, is dit extra belangrijk. Er is een grote verscheidenheid aan opties voor honden, die worden gebruikt voor verschillende huidtypes. Het is belangrijk dat je een shampoo gebruikt bij het wassen die wel bij het huidtype van jouw hond past.

Sommige shampoos kunnen de huid van jouw hond uitdrogen, en dat kan roos veroorzaken. Soms hoef je alleen maar een andere shampoo te gebruiken om van de roos af te komen. Zo makkelijk kan het zijn, maar het is slecht één oorzaak natuurlijk. 

Hond wassen

Luchtbevochtigers voor droog weer 

Als de omgeving waarin je woont te droog is, kan dit een onevenwicht in de talgproductie veroorzaken. Op die manier kan roos ontstaan. Iets wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de huid van jouw hond niet te veel uitdroogt als gevolg van de lucht- en omgevingsomstandigheden, is het gebruik van een luchtbevochtiger.

Luchtbevochtigers brengen vocht in de omgeving wanneer de omstandigheden buitensporig droog zijn. Dit is niet alleen een goede manier om van roos af te komen voor jouw hond, maar ook voor jou, aangezien droog weer ook mensen kan treffen.  

 

Maak een havermoutbad 

Je hoort het goed, een havermoutbad voor je hond. Als zelfgemaakte oplossing voor gevallen van roos die niet ernstig zijn, zijn havermoutbaden een goede aanbeveling. Ze zijn heel gemakkelijk te doen en alles wat je nodig hebt is haver, zuiveringszout en water. Meng eerst een kopje haver met een half kopje zuiveringszout en een kwart warm water. Meng het door elkaar en gebruik dit in de vacht van jouw hond, net alsof het shampoo is. Laat het mengsel een paar minuten op de huid van jouw hond zitten voordat je het eraf haalt. 

 

Heeft jouw hond ook last van roos?  

Zoals is gebleken, is roos een veel voorkomend probleem bij honden. Net als bij mensen! Hoewel het niet altijd iets is om je zorgen over te maken, is het toch van essentieel belang dat je weet wat de oorzaak kan zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je ook de verschillende maatregelen kent die je kunt treffen om ervan af te komen.

Afhankelijk van de hoeveelheid roos die jouw hond produceert, en wat de oorzaken ervan kunnen zijn, kun je voor de ene of de andere oplossing kiezen. Denk eraan dat je altijd een dierenarts raadpleegt als je twijfelt over hoe je van de roos van jouw hond af kunt komen. Heeft jouw hond ook last van dit probleem? Heb je een van deze methoden geprobeerd om ervan af te komen? Laat het ons weten in de reacties hieronder! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *