Hoe krijg ik hondenplas uit tapijt?

Puppy plast binnen

Honden zijn geweldige dieren en je vindt het waarschijnlijk net zo leuk om ze in de buurt te hebben als wij! Toch zijn er een aantal situaties die komen met de verantwoordelijkheid van het hebben van een hond in het gezin, die een beetje vervelend kunnen zijn. Een van de meest voorkomende van deze situaties is zonder twijfel de plasvlekken. Deze kom je tegen in bepaalde ruimtes van het huis, zoals de bank of het tapijt.

Sommige honden hebben wat tijd nodig om te leren hoe ze buitenshuis moeten plassen en – vooral als ze puppy zijn – is het waarschijnlijk dat je een paar plassporen zult tegenkomen. Gelukkig zijn er een paar tips en trucs om ze eraf te krijgen. Wil je alles weten over hoe je hondenplas uit de bank of het tapijt krijgt? Lees dan snel mee om erachter te komen hoe je dat doet! 

 

Waarom plassen honden binnen in huis? 

Om te beginnen zullen we je de belangrijkste oorzaken uitleggen waarom honden de neiging kunnen hebben om in huis te plassen. De verklaringen hiervoor zijn divers en – afhankelijk van het hondenras en de leeftijd van de hond – kunnen de oorzaken verschillen. Een van de meest voorkomende situaties heeft te maken met de leeftijd van de hond. Zo zullen de meeste puppy’s in huis plassen tijdens de eerste maanden voordat ze zindelijk zijn. Aan de andere kant kunnen ouder wordende honden ook last hebben van incontinentie en ook binnenshuis plassen, ook al zijn ze al getraind om het buiten te doen.  

Stress of emotionele factoren kunnen ook van invloed zijn op het binnenshuis plassen van honden. Net als bij mensen hebben emoties een effect op sommige fysieke functies van honden, en hun vermogen om hun urinewegen onder controle te houden kan daar één van zijn. Ten slotte kan ook overmatig watergebruik of schaarste bij het uitlaten van een potje ertoe bijdragen dat honden binnen plassen.  

 

Tips en trucs om hondenplas uit de bank of het tapijt te krijgen 

Zoals we hierboven al aangaven, wat de reden ook is waarom jouw hond binnen plast, gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken. Met een aantal tips en trucs zul je in staat zijn om de bank of het tapijt te ontdoen van de plasgeur en vlekken. En dat op een snelle en efficiënte manier!

Het beste van alles is dat veel van de methoden om van hondenplas af te komen eenvoudige zelfgemaakte oplossingen zijn. Het is dus niet altijd nodig om een speciaal product aan te schaffen om hondenplas van de bank of het tapijt te verwijderen. Dit scheelt ook nog eens geld, dat is mooi meegenomen. We zullen je nu een aantal trucs laten zien om afscheid te nemen van hondenplas, zowel de vlekken als de geur. 

Kleed schoonmaken

Zeep en water 

Hoe eenvoudig het ook klinkt, zeep en water zijn altijd een prima manier om van hondenpoep op de bank of het tapijt af te komen. Bovendien zijn water en zeep geschikt voor alle soorten stoffen, dus van welk materiaal jouw bank of jouw tapijt ook is, water en zeep zullen het zeker niet beschadigen.

Maak een doek nat met water en zeep en spoel het bevuilde oppervlak ermee af, zachtjes maar stevig. Hoe sneller je dit doet, hoe beter de plas zal worden schoongemaakt. Bij plasvlekken die er al een tijdje zitten, is water en zeep niet altijd even effectief.  

 

Azijn 

Het is zeer waarschijnlijk dat je azijn in jouw keuken hebt. Elke soort azijn kan nuttig zijn voor schoonmaakdoeleinden, maar ook voor het op smaak brengen van heerlijke salades! Als het gaat om plasvlekken, is azijn een geweldige zelfgemaakte oplossing.

Het helpt vooral met de geur, omdat het de enzymen neutraliseert die de intense geur van hondenplas veroorzaken. Vul een spuitfles met azijn en breng het consequent aan op het oppervlak waar plas zit. Maak vervolgens een doek of spons nat met meer van de azijnoplossing en blijf de vlek schoonmaken.

  

Enzymenreinigers 

Als water en zeep of azijn niet de verwachte resultaten hebben opgeleverd, kan een enzymreiniger een zeer effectieve oplossing zijn om van de hondenplas op de bank of het tapijt af te komen. Azijn en water en zeep zijn niet altijd zo efficiënt als nodig is, met name wanneer de vlekken te intens zijn of wanneer de vlekken te oud zijn. In de gevallen waarin de vlekken moeilijk zijn, kan een enzymreiniger precies zijn wat je nodig hebt. Enzymenreinigers zijn speciaal ontworpen om te worden toegepast op plasvlekken van honden.

In de praktijk hebben ze hetzelfde effect als azijn, namelijk het neutraliseren van de geur van de enzymen die zich in de hondenplas bevinden. Het is echter een geconcentreerd en kunstmatig product dat efficiëntere resultaten kan geven. Enzymenreinigers zijn verkrijgbaar in sprayvorm of in vloeibare vorm. Breng het product gewoon op de plasvlek aan, en deze is voorgoed verdwenen! Er is praktisch geen nadeel te bedenken als het op enzymreinigers aankomt. 

Puppy binnen

In de zon 

Als het gaat om het wegwerken van de geur, is luchtreiniging in de zon een geweldige oplossing. Dit alleen zal de plasvlek of de geur niet wegnemen. Maar het kan wel bijdragen aan het wegnemen ervan als het wordt gecombineerd met een andere oplossing, zoals zeep en water of azijn. Laat het tapijt of de bekleding van de bank buiten liggen, wijd uitgespreid, op een zeer zonnige plek. Hoe langer je het laat liggen, hoe beter het effect zal zijn.  

 

Baking soda 

Net als azijn is zuiveringszout een ander multifunctioneel product dat je waarschijnlijk in de keuken zult hebben. En het heeft ook dezelfde werking als die van azijn: het is een geweldige geur- en vlekverwijderaar. De beste manier om het te gebruiken is om het poeder over de bevuilde plek te strooien en het enige tijd te laten staan.

Ongeveer een uur zou voldoende moeten zijn, maar hoe langer, hoe beter. Bovendien hangt dit af van hoe intens de vlek en de plasgeur zijn. Na het verstrijken van de tijd verwijder je het zuiveringszout met een stofzuiger. De geur en de vlek zullen er hoogstwaarschijnlijk mee verdwenen zijn. 

 

Waterstofperoxide 

Waterstofperoxide is een sterke oplossing voor gecompliceerde plasvlekken, net als de enzymreiniger. Het werkt op een zeer vergelijkbare manier. Wat waterstofperoxide doet, is dat het de cellen van het organische materiaal dat de plas is, vernietigt, en daardoor laat het de vlek en de geur verdwijnen.

De manier om waterstofperoxide te gebruiken is het te mengen met water en er een spuitfles mee te vullen. Spuit de oplossing vervolgens rechtstreeks op de vlek. Je kunt er ook een doek mee natmaken en het oppervlak intensief afspoelen. Waterstofperoxide kan ook worden gebruikt in combinatie met enkele van de andere methoden die we hebben beschreven.

  Twee puppy´s op bank

Bekleding

Een bekledingsreiniger kan ook een zeer efficiënte oplossing zijn om hondenplas van de bank of het tapijt te verwijderen. Hoewel deze optie niet voor handen is en een beetje duur kan zijn, is het zeker een van de beste manieren om van de vlek en het andere af te komen.

Bedenk wel dat bekledingsreinigers erg duur kunnen zijn, zowel als je ze huurt als wanneer je ze koopt. In dat opzicht is het misschien niet de eerste oplossing waar je aan denkt, maar het is zeker het overwegen waard als je te maken hebt met zeer complexe plasvlekken.  

 

Mondwater vloeistoffen

Hoe vreemd het ook mag klinken, het gebruik van mondwatervloeistoffen kan een prima manier zijn om hondenplas van bepaalde oppervlakken te verwijderen. Dit product valt bacteriën aan en kan dus ook effect hebben op de bacteriën die in de hondenplas aanwezig zijn.

Een goede manier om mondwatervloeistoffen te gebruiken om hondenplasvlekken te verwijderen is om twee tot vier ons van het product in een met water gevulde spuitfles te mengen en de bereide oplossing vervolgens op de bank of in het tapijt te spuiten. Gebruik daarna een natte doek om het te verwijderen, en de vlek en de geur zullen waarschijnlijk ook verwijderd zijn. Indien nodig kun je het proces herhalen, of zelfs de mondwateroplossing gebruiken in combinatie met andere methoden.  

Puppy plast op kleed

Een vervelend probleem, maar gelukkig met veel effectieve oplossingen 

Zoals je ziet zijn er genoeg effectieve oplossingen die je kunt toepassen om van de hondenplas uit de bank of het tapijt af te komen. Afhankelijk van het type vlek, kun je de voorkeur geven aan de ene of de andere oplossing. Als de vlek erg recent en niet te groot of intens is, kun je gewoon wat zeep en water gebruiken. Misschien een beetje azijn en de vlek kan al verdwijnen. Als de vlek echter oud is of als hij erg in de stof is geïmpregneerd, kun je beter een sterkere oplossing overwegen, zoals enzymenreinigers.

Hoewel binnen plassen een van de vervelendste dingen kan zijn die komen kijken bij het hebben van een hond in huis, is het belangrijk om te weten dat dit niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Er is altijd iets dat dat je eraan kunt doen! Plast jouw hond binnen of heeft hij op een bepaald moment in zijn leven binnen geplast? Heb jij al een van deze tips geprobeerd om van de plas op het tapijt of de bank af te komen? Laat het ons weten in de reacties hieronder! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *