Waarom wrijft mijn hond zijn gezicht over het tapijt? 

Hond op kleed

Het is je vast wel eens opgevallen dat jouw hond zijn gezicht over het gras, de grond of het tapijt wrijft. Wees gerust, het is volkomen normaal als je hond af en toe zijn gezicht over het tapijt wrijft. Onze viervoeters zijn expert in communiceren en het is aan ons om ze dan ook daadwerkelijk te begrijpen. Het tapijt kan soms een prima uitlaatklep zijn om zijn gezicht schoon te maken of te krabben, maar er zijn ook andere redenen waarom je hond zijn gezicht wrijft. Lees verder om erachter te komen wat je hond je probeert te vertellen! Is het een manier van krabben, of zit er toch meer achter? 

 

Normaal gedrag: schoonmaken of jeuk

Jeuk 

Lets face it, geen enkele hond houdt van jeuk en zij zullen er alles doen om daar zo snel mogelijk vanaf te zijn. En jouw tapijt is daarvoor precies wat ze nodig hebben! Honden kunnen niet zoals wij krabben aan hun hoofd of neus, omdat hun poten niet flexibel genoeg zijn en omdat ze niet geboren zijn met de luxe van vingers om mee te krabben. Gelukkig biedt het tapijt uitkomst en kan het even wat verlichting bieden. Dus als je pup af en toe zijn gezicht krabt, geen zorgen – dat is heel gewoon gedrag! 

 

Schoonmaken van het gezicht  

Naast het verlichten van jeuk, is je tapijt ook fantastisch om zand, takken, grashalmen of ander vuil te verwijderen die aan het gezicht van je hond vastzitten na een wandeling of speelmoment in de tuin. Daarom zul je vaak na een wandeling of speelavontuur je hond zijn gezicht over het tapijt zien wrijven.  

Een andere situatie waarin je hond zijn gezicht wrijft, is in de ochtend. Sommige honden hebben slijm in hun ogen na het slapen en door even goed te wrijven wordt alles weer schoon. Een andere populaire situatie waarin jouw hond zijn gezicht schoonwrijft is direct na het eten. Kleine stukjes hondenvoer kunnen vastzitten op de lippen, wangen en rond de neus van je hond. Even grondig wrijven en alles is weer schoon!  

 

Gedrag dat om aandacht vraagt 

Halsband irritatie 

Jouw hond kan zijn nek of gezicht wrijven over het tapijt als gevolg van irritatie. Vaak dragen honden hun halsband tijdens wandelingen, hoewel sommige baasjes ervoor kiezen om de halsband de hele dag om te laten. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de halsband comfortabel om de nek van de hond zit. Als de halsband te strak zit, schuurt hij tegen de hals en veroorzaakt hij irritatie.

Je kunt eenvoudig controleren of de halsband goed past door twee vingers tussen de halsband en de nek van de hond te steken. Als dit gemakkelijk gaat, zit de halsband goed. Als je moeite hebt met het plaatsen van twee vingers, betekent dit dat de halsband te strak is en losser gemaakt moet worden. Een andere oorzaak van irritatie kan vervuiling van de halsband zijn. Zorg er daarom voor dat je de halsband regelmatig wast om irritatie door vuil te voorkomen! 

Hond liggend

Allergieën  

Heb je ooit gemerkt dat je hond zich constant aan het krabben is en zich op allerlei oppervlakken wrijft? Dit kan een teken zijn van huidirritaties, veroorzaakt door allergieën. Allerlei dingen kunnen je hond een allergische reactie geven, denk maar aan huisstofmijten, voedsel, pollen, shampoo of zelfs materialen in de halsband waar je hond gevoelig voor is.

Dit kan voor heel veel ongemak zorgen en je hond zal proberen om hiervan af te komen door zich te krabben en te wrijven. Als je recent iets nieuws hebt gekocht voor jouw hond zoals nieuw voedsel, shampoo of een halsband, is het belangrijk om een bezoekje te brengen aan je dierenarts. Hij of zij zal je kunnen adviseren over de oorzaak van de allergische reactie en de juiste behandeling voorschrijven.  

 

Verveling 

Hoewel sommige hondenrassen meer beweging nodig hebben dan andere rassen, moeten alle honden voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen om gelukkig en gezond te blijven. Als je merkt dat je hond overmatig met zijn kop over het tapijt wrijft, kan dit het gevolg zijn van verveling. Honden kunnen obsessief gedrag vertonen wanneer ze aan de lijn worden gehouden, thuis in een bench worden gestopt of wanneer ze mentale en fysieke stimulatie missen.

Als jouw hond overmatig met zijn kop over het tapijt wrijft en jij en de dierenarts geen lichamelijke aandoening kunnen vinden die dit gedrag veroorzaakt, is de kans groot dat jouw hond meer stimulatie nodig heeft. Zorg ervoor dat je jouw hond regelmatig uitlaat, bij voorkeur 3 tot 4 keer per dag. Je kunt ook investeren in mentaal stimulerend speelgoed of proberen om je hond een nieuw kunstje te leren. 

 

Jeuk in de ogen 

Oh man, jeukende ogen bij honden kunnen echt vervelend zijn! Maar gelukkig zijn er een paar trucjes om de irritatie te verminderen. Een fijne gezichtsmassage is al een goed begin. Soms kan oogirritatie veroorzaakt worden door simpel vuil, zoals haren of zand, dat in de oogjes van je pup terecht is gekomen. Maar soms is het serieuzer dan dat.

Als je merkt dat je hond in zijn ogen knijpt, ze niet open kan doen of te veel aan zijn ogen krabt, is het waarschijnlijk iets anders dan een beetje vuil. Dit kan komen door verwondingen, allergieën of zelfs oogziektes. In dat geval is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan en uit te leggen wat er aan de hand is. Ze weten precies wat de beste behandeling is voor de vervelende jeuk in de oogjes van je hond. 

 

Oorontsteking 

Tip, let goed op welke delen van zijn gezicht je hond het meest probeert te ontzien. Als hij zijn oren vooral over de vloer of tegen iets aan wrijft, dan is de kans groot dat hij last heeft van oorontsteking. En laten we eerlijk zijn, dat is echt vervelend voor hem. Het is het beste om direct naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat je pup een oorontsteking heeft. Medicijnen of pijnstillers voor oorontstekingen zijn meestal vrij eenvoudig te verkrijgen, maar zorg er wel voor dat je ze eerst door de dierenarts laat controleren voordat je ze in huis haalt. 

Hond op tapijt

Tandproblemen 

Tandproblemen kunnen één van de meest pijnlijke en vervelende dingen zijn die je hond kan overkomen. Dit kan door tandbreuk, tandvleesontsteking of tandbederf veroorzaakt worden. Je hond zal alles willen doen om van het ongemak af te komen en zal waarschijnlijk over zijn gezicht wrijven. Als je dit ziet gebeuren, en ook merkt dat hij anders gedraagt tijdens eetmomenten, dan heeft hij waarschijnlijk tandproblemen.

Andere tekenen zijn onrust, bloed in het speeksel, veel likken van de lippen en slechte adem. Tandproblemen kunnen echt heftig zijn en als ze niet op tijd behandeld worden, kunnen ze leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en verhongering omdat hij niet goed kan eten. Dus, als je een paar van deze symptomen bij je hond opmerkt, dan is het verstandig om je dierenarts te raadplegen. 

 

Hoofd- of schedelletsel 

Hoewel dit niet de meest voorkomende oorzaak is, kan het toch voorkomen dat jouw hond met zijn gezicht over het tapijt wrijft door een hersenbloeding of andere aandoening van de hersenen en/of schedel. Mocht het zo zijn dat ook het bedrag van jouw hond is veranderd zoals, scheeflopen of een hangende mondhoek, neem dan meteen contact op met de dierenarts. Problemen met de hersenen of schedel kunnen ernstige onomkeerbare schade veroorzaken.  

 

Onschuldig of niet? Trek op tijd aan de bel! 

Zoals je hebt gelezen, zijn er verschillende redenen waarom een hond met zijn gezicht over het tapijt wrijft. Hoewel sommige redenen geen kwaad kunnen, verdienen andere redenen wat extra aandacht. Heb jij het gevoel dat er iets mis is met je hond? Bezoek dan zeker de dierenarts om dingen uit te sluiten. Wrijft jouw hond ook met zijn gezicht over het tapijt? En mis jij de oorzaak in dit artikel? Laat het ons dan weten!  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *