Kunnen Rottweilers op botten kauwen?

rottweiler pup in bos met stok

Wanneer je iets lekkers aan het eten bent met je familie,  kan je nieuwsgierige hond zijn of haar neus laten gluren bij het zoeken naar een heerlijk stukje vlees voor zichzelf. U kunt in de verleiding komen om uw botten in de achtertuin te gooien en hem of haar naar hen toe te laten gaan. Dit is echter misschien niet de veiligste traktatie voor uw rottweiler pup. Dit artikel kan alle vragen beantwoorden die je hebt over het voeren van botten aan je rottweiler.

Hoewel botten de speekselvloed van rottweilers kunnen veroorzaken, zijn de meeste niet erg veilig voor honden om op te kauwen en te eten. Het is verstandig om veiligheidsredenen geen botten aan rottweilers te geven.

Botten bieden veel gezondheidsvoordelen voor uw hond, daarom geven veel mensen ze aan hun honden. Er zijn echter veel risico’s verbonden aan de smakelijke traktatie. Inzicht in de do’s en do’s bij het voeren van botten aan je rottweiler.

Hoe zijn botten schadelijk voor Rottweilers?

De belangrijkste botten om weg van te blijven zijn: gekookte botten en in de winkel gekochte bot traktaties zoals ribben, ham beenderen en varkens merg. Deze botten kunnen leiden tot veel gezondheidsproblemen en kunnen zeer onveilig zijn voor je rottweiler.

Gekookte botten en tafelresten zijn meestal zachter en brozer dan ongekookte botten. De meest voorkomende problemen zijn dat ze heel gemakkelijk breken en kunnen leiden tot splinters in de mond van uw puppy.

Andere problemen zijn:

 • Constipatie
 • Slokdarm blokkade
 • Gebroken tanden
 • Mond verwondingen
 • Anale bloeding
 • Peritonitis (een bacteriële infectie in de maag die het gevolg is van puncties in de maag of darm van de afgebroken stukjes botten)

Sommige van deze veiligheidsproblemen kunnen zelfs leiden tot de noodzaak van een operatie voor uw rottweiler om botstukken te verwijderen.

In de winkel gekochte botten hebben verschillende, maar even ernstige complicaties. Ze kunnen veroorzaken:

 • Verstikking
 • Gastro-intestinale blokkade
 • Diarree
 • Braken
 • Overlijden

Rottweilers hebben de bijt sterkte gelijk aan 148 kilogram aan druk, die krachtiger is dan veel andere rassen van honden.

rottweiler met stok gevaarlijk?

 

Hierdoor kunnen er veel risico’s aan botten zijn verbonden. Deze worden ook nog is verstrekt vanwege hun vermogen om deze botten in zeer kleine stukjes te scheuren, waardoor ze de stukjes kunnen inslikken.

Botten hebben volgens De NVWA een bewezen risico te zijn voor honden In de afgelopen jaren zijn er veel gevallen gemeld van honden die aan deze aandoeningen lijden en die alleen kunnen worden herleid tot botten, met name commercieel geproduceerde bot traktaties.

Welke botten zijn goed voor mijn Rottweiler?

Er zijn een paar veiligere opties om te overwegen als je nog steeds wilt dat je rottweiler botten heeft om op te kauwen.

Er zijn botten die je in de winkel kunt kopen die zijn gemaakt van nylon. Deze botten zijn niet schadelijk voor uw hond. Ze zijn gemaakt om op botten te lijken en zo te smaken. Voor een hond zo groot als een rottweiler, is het belangrijk om het sterkste nylon te kopen dat ze hebben, zodat uw hond veilig blijft.

Het is ook een goed idee om de grootste maat te kopen die ze hebben, omdat rottweilers zeer grote honden zijn. Ze verkopen veel verschillende smaken, maten en stijlen op Bol.com.

Een ander bot dat je aan je rottweiler kunt geven, is helemaal geen bot. Honden houden van kauwen op hertengeweien. Zorg ervoor dat wanneer je je jonge gewei geeft, ze niet scherp of te puntig zijn en dat dit een probleem in hun mond zou veroorzaken.

Geweien zijn erg sterk en breken niet gemakkelijk, waardoor ze voor veel honden veiliger zijn.

Tot slot, het voeden van je hond rauwe botten is oké. Rauwe botten zoals kip, lam, kalkoen en rundvlees zijn zachter en minder breekbaar wanneer druk wordt uitgeoefend. Als jij je rottweiler hierop laat kauwen, is er veel minder risico. Er is nog steeds een kans dat ze stikken of splinters in hun mond krijgen, maar de kansen zijn lager.

Allerlei botten hebben veiligheidsrisico’s. Dus het kiezen van deze botten of botvervangend zal het probleem niet helemaal oplossen, ze zijn een veiligere optie.

Welke voordelen hebben botten voor je rottweiler?

Hoewel botten veiligheidsrisico’s hebben, kunnen ze erg goed zijn voor de gezondheid en hygiëne van uw pups. Botten dienen als tandenborstel voor honden.

De stoffen in het bot reinigen tanden als hij of zij op het bot kauwt. Dit kan helpen om tandvleesaandoeningen te voorkomen die het gevolg zijn van een gebrek aan mondhygiëne. Niet alleen doen deze botten dit, maar wanneer uw hond kwijlt (vanwege het bot), wordt plak die zich in hun tanden heeft afgezet opgeruimd. Dat voorkomt kwijlen in de toekomst.

Afgezien van tandheelkundige voordelen bevatten botten veel natuurlijke mineralen die echt goed zijn voor een rottweiler. Ze zijn een goede bron van calcium en fosfor. Deze mineralen helpen de spieren in de maag van uw rottweiler puppy te versterken.

Veel dierenartsen zullen voorzichtig zijn. Ze zullen zeggen om botten allemaal samen te vermijden vanwege de veiligheidsrisico’s, maar als je kunt leren voorzichtig te zijn en verstandig te kiezen welke je je pup geeft, kunnen botten eigenlijk heel goed voor ze zijn.

Veiligheidstips voor het kauwen en eten op botten.

Zoals eerder gemeld, vormen alle botten een risico, sommige veel meer dan andere, maar elk heeft zijn eigen risico. Als u zich aan deze veiligheidstips houdt, kan uw pup een zeer veilige en aangename bot ervaring hebben.

Geef geen botten aan honden die ze gewoon doormidden breken en slikken.

Je kent je hond. Als hij of zij bekend staat als een snelle eter die hun voedsel inhaleert wanneer ze eten, zijn botten misschien niet de beste traktatie voor hen. Jij wilt jouw hond veilig houden en als hij of zij snel eet, is een bot waarschijnlijk een te groot risico. Hij of zij zal waarschijnlijk het bot inslikken of te hard bijten, wat schade kan veroorzaken.

Let op je hond terwijl hij of zij op een bot kauwt.

Veel veiligheidsproblemen die zich voordoen als gevolg van kauwen op botten, hadden waarschijnlijk kunnen worden vermeden als hun eigenaar ze tijdens het eten in de gaten had gehouden.

Kijk om ervoor te zorgen dat de hond niet te veel bijt of eraan knaagt, zolang hij splinters kan echt veel van de hierboven genoemde problemen voorkomen.

Als je rottweiler zwakke tanden heeft, voer hem of haar dan niet.

Hoewel de kans bestaat dat uw pup door het bot kan breken, is het bot nog steeds hard en kan het zijn of haar tanden doen breken. Als uw pup tandheelkundig werk heeft gedaan om zijn tanden te repareren, kunnen ze waarschijnlijk niet tegen een bot aan om op te kauwen.

Gebruik botten als traktatie na een maaltijd

Als je het bot als beloning gebruikt nadat je rottweiler zijn maaltijd heeft beëindigd, zal hij of zij het waarschijnlijk langzamer eten en zichzelf geen pijn doen.

Zorg ervoor dat u de juiste maat bot gebruikt:

De grootte van het bot is zo belangrijk. Als het bot te klein is, bestaat de kans dat uw rottweiler kan proberen het door te slikken en te stikken. Het is beter om een bot te hebben in plaats van te klein.

Gooi het bot weg als het klaar is.

Als u ervoor kiest om uw botte ruwe botten te geven, kunnen bacteriën zich op het bot verzamelen als het te lang buiten zit, waardoor uw hond ziek kan worden. Laat het bot dus niet elke dag rondhangen.

Samen met dat, als je hond klaar is het bot, laat hem of haar er dan niet op blijven kauwen, gooi het weg.

Laat uw pup gemiddeld slechts 10-15 minuten op het bot kauwen. Als hij of zij erop blijft kauwen, kan het bot broos worden en in zijn of haar mond splinteren. Nadat de 10-15 minuten zijn verstreken, als het bot niet is voltooid, kunt u het in de koelkast bewaren en het een andere dag bewaren, of het gewoon weggooien.

Botten bevatten veel voedingsstoffen die gunstig zijn voor rottweilers, maar ook veel andere lekkernijen en voedingsmiddelen zorgen voor hetzelfde effect

Als u ervoor kiest om uw rottweiler een bot te geven om op te kauwen, volg dan de veiligheidstips, maar een bot is niet de veiligste of meest verstandige traktatie om aan uw rottweiler te geven vanwege alle risico’s die eraan zijn verbonden

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 3 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *