Waarom begraaft mijn hond eten of botten?

Twee honden graven in een grasveld

Het is je misschien weleens opgevallen dat je hond graag zijn eten, botten of andere spullen begraaft. Als je een hond een snoepje geeft, dan zou je verwachten dat hij of zij deze snack in één keer verorbert. Toch kan het ook gebeuren dat je hond dit niet doet, maar dat je trouwe viervoeter het snoepje gaat begraven. Je hond kan spullen begraven in de tuin, maar ook binnenshuis kan je hond zijn spullen op moeilijke bereikbare plekken verstoppen. Waarom vertonen honden dit soort gedrag? Hieronder zetten we een aantal verklaringen op een rij. Waarom begraaft je hond eten, botten of vergelijkbare spullen?

 

Begraven is instinctief gedrag

Bij honden is er nog een oerinstinct aanwezig. Dit verklaart de gedragingen die door ons mensen als compleet vreemd worden geïnterpreteerd. De hond is niet het enige dier dat zijn eten begraaft. Wolven doen dit ook. Zij doen dit met voedsel dat is overgebleven. Door het voedsel te begraven, zorgen zij ervoor dat niemand anders het eten kan vinden. Andere dieren kunnen het voedsel nu niet meer ruiken en dus ook niet meer vinden. Honden doen dit instinctief ook. Door hun eten, botten of andere spullen te begraven, willen ze voorkomen dat andere dieren het kunnen vinden. Onder de grond zijn hun spullen veilig. Bovendien kan een hond onthouden waar ze hun spullen hebben begraven. Wanneer ze wel zin hebben in een snoepje of hun bot, zullen ze deze spullen weer opgraven.

Laten we niet vergeten dat honden in vroegere tijden moesten jagen op hun eten. Er zijn vele rassen die dit instinct nog steeds sterk bezitten. Ze voelen door dit instinct een soort angst om hun eten te verliezen. Na een onsuccesvolle jacht moest je hongerlijden. Maar als een gedeelte van het voedsel begraven werd, had je altijd nog iets om te eten. Zelfs als je jouw huisdier gewoon meerdere keren per dag te eten geeft, kan dit instinct ervoor zorgen dat je hond alsnog besluit om een gedeelte als noodrantsoen te begraven.

Worden eten en botten niet vies door ze te begraven? Dit valt alleszins nog mee. Op een warme dag wordt het voedsel uit de zon gehouden door het eten te begraven. De grond is koeler. Hoe dieper het gat is dat gegraven wordt, hoe koeler het voer blijft. Voor honden is het begraven van voedsel in de grond dan ook gelijk aan het bewaren van voedsel in de koelkast door de mens. Gelukkig zijn onze hygiënestandaarden wel iets beter.

Hond graaft in grasveld

Graafgedrag is afhankelijk van het ras

Naast hun instinct zijn er ook hondenrassen die meer aanleg hebben voor graven dan andere. Vooral bij rassen die vroeger gebruikt zijn om op dieren te jagen, zit graven in de genen. Het zal je misschien verbazen dat rassen zoals yorkies en teckels ook behoren tot deze groep. Teckels werden vooral ingezet voor het jagen op dassen terwijl yorkies ongedierte verjoegen uit fabrieken. Andere rassen die bekend staan om hun graafgedrag zijn beagles, huskies, dwergschnauzers, cairnterriërs, bloedhonden en Jack Russel terriërs. Soms graven zij ter zelfverdediging of om een veilige schuilplaats te creëren, maar andere keren begraven ze dus hun eten en botten.

 

Waardevolle spullen bewaren

Instinctief zal je hond geneigd zijn om eten te bewaren. Maar ook waardevolle spullen kunnen in je tuin begraven worden door de hond. Ook binnen in het huis kunnen honden hun favoriete speeltjes en andere bezittingen verstoppen. Omdat deze spullen zo waardevol zijn voor hen, willen ze voorkomen dat deze dingen gestolen worden door andere dieren. Het begraven van spullen is voor honden dus ook een manier om te tonen hoe belangrijk iets voor hen is. Net zoals wij mensen sommige spullen bewaren in een kluis, begraaft een hond zijn waardevolle bezittingen soms in de tuin.

 

Stress en gebrek aan aandacht

In sommige gevallen begraaft een hond niet alleen maar eten of botten. Soms begraven honden ook jouw spullen. Waarom doen ze dit? Vaak is de onderliggende oorzaak verveling. De hond probeert jouw aandacht te trekken. Door er met jouw spullen vandoor te gaan en ze te begraven, weet de hond zeker dat jouw aandacht getrokken wordt. Het kan ook een uiting van stress zijn. Ga in dat geval na wat de bron van stress voor je huisdier kan zijn.

Twee honden graven in zand

Conclusie

Waarom begraaft mijn hond eten en botten? Over het algemeen is hier sprake van instinctief gedrag. In vroegere tijden was het verstoppen van voedsel een manier om te beschikken over een rantsoen, mocht de jacht die dag niet succesvol zijn. Tevens konden andere roofdieren zo hun eten niet vinden. Het begraven van eten en botten kan ook te maken hebben met het ras van je hond. Sommige hondenrassen vertonen eerder graafgedrag dan andere rassen. Dit heeft met hun jachtinstinct te maken. Soms begraaft een hond spullen die voor hem waardevol zijn. Het begraven van jouw spullen kan een manier zijn om je aandacht te trekken, maar het kan ook een uiting van stress zijn.

De één vindt het niet erg dat zijn hond soms graaft, terwijl de ander hier niet op zit te wachten. Er is een aantal manieren waarop je graven bij honden kunt ontmoedigen. Ten eerste kun je het je hond onmogelijk maken om te graven door een hekje te plaatsen of stenen in het zand te leggen. Negeer het wanneer je hond graaft voor aandacht, terwijl je hem of haar wel beloont voor ander gedrag. Geef je hond daarnaast genoeg aandacht en maak voldoende tijd op een dag vrij om te spelen. Dit levert een gelukkigere hond op die minder zal graven in je tuin.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 26 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *