Hoeveel moet mijn Labrador wegen?

beste honden speeltjes pups

Labrador gewicht varieert afhankelijk van type en dieet. Gemiddeld wegen mannelijke Labradors tussen 28 tot 35 kilo, terwijl vrouwen tussen 24 en 32 kilo wegen. Veel gezonde Labradors vallen buiten deze gemiddelde gewicht klassen.

In dit artikel laten we je weten wat de gemiddelde Labrador weegt in verschillende levensfasen, en helpen we je uit te rekenen hoeveel je Labrador nu moet wegen.

  • Veelgestelde vragen over Labrador puppy gewicht
  • Je labrador puppy voeren
  • Puppy-ontwikkeling Leeftijden & Stadia

We zullen kijken hoe we kunnen beslissen wat de juiste maat is voor een fitte en gezonde hond, en helpen te herkennen wanneer je hond zich net iets te veel kilootjes heeft. Laten we eens kijken wat je moet weten als het gaat om het gewicht van jouw Labrador.

Labrador gewicht grafiek

Het gewicht van een puppy is iets dat de meeste nieuwe hondenbezitters aangaat. En Labrador eigenaren zijn niet anders. Op een populaire Labrador-forum is er een zeer regelmatig bijgewerkte discussie over Labrador puppygewichten van verschillende huisdieren.

We hebben die informatie in dit artikel voor u samengesteld en inzichtelijk gemaakt.

Hier is een grafiek met de gewichten van meer dan 200 Labrador puppy en op verschillende leeftijden.

labrador weight chart

Zoals u ziet, is er een behoorlijk verschil. Er zijn een paar afwijkingen, we hebben minder gegevens om vanuit te gaan naarmate de labrador pup ouder wordt en op bepaalde leeftijden.

We hebben de gemiddelden van deze gewichten gebruikt, anomalieën verwijderd en de gegevens gebruikt om de onderstaande Labrador-gewichtstabel te maken:

Labrador weight chart

Als je een idee wilt krijgen van hoeveel je pup moet wegen, in verschillende stadia van hun leven. Vergelijk hem dan gewoon met deze grafieken en kijk of het overeenkomt met wat wij hebben opgeschreven.

Maar vergeet niet dat het gemiddelde gewicht van een labrador niet altijd hetzelfde is. Laten we kijken waarom.

Labradors gemiddeld gewicht

Labradors zijn er in een breed scala aan formaten. Dus gemiddelde Labrador Retriever gewicht cijfers kunnen misleidend zijn. Gemiddeld wegen mannelijke Labradors tussen 28 tot 35 kilo en vrouwen tussen 24 en 32 kilo.

Het gewicht van het vrouwelijke lab zal gemiddeld lager zijn dan het gewicht van het mannelijke laboratorium, maar zoals u kunt zien is er een aanzienlijke kruising. Maar Labradors komen ook in een paar verschillende types, en zijn type zal een impact hebben op zijn ideale Labrador-gewicht.

Nederlands- versus Amerikaanse Labrador gewicht

Het gemiddelde gewicht van Labrador houdt niet altijd rekening met het feit dat Nederlandse en Amerikaanse Labs erg verschillen. Amerikaanse labradors gefokt uit showlijnen zitten vaak wat boven het gemiddelde in vergelijking met Nederlandse Labradors.

Het verschil is ongeveer 5 tot 10% zwaarder in vergelijking met de Nederlandse retriever.

De meeste Amerikaanse lab zijn wat dikkere, show gefokte Labs kunnen een goede 10 kilo of meer zwaarder zijn dan hun in het veld gefokte neven, zonder noodzakelijkerwijs te zwaar te zijn.

Terwijl het Nederlandse retrievers dat in het veld wordt gefokt waarschijnlijk onderaan het gemiddelde ligt.

Een van nature grote (niet dikke) Labrador kan een groter algemeen ‘frame’ hebben met grotere botten. Maar ze moeten er nog steeds ‘slank’ uitzien.

Veel Labradors hebben overgewicht zonder er ‘duidelijk’ dik uit te zien.

Overgewicht of Fit?

Spier weegt meer dan vet.

Het is dus de moeite waard om in gedachten te houden dat een zeer fitte hond meer spieren zal hebben en meer kan wegen dan een dikke, ongeschikte hond met vergelijkbare afmetingen. Om deze redenen is het simpelweg niet mogelijk om een ‘vuistregel’ te geven over het gewicht van Labrador voor volwassenen.

Tenzij een hond erg zwaarlijvig is of erg mager, zijn de schubben mogelijk geen nauwkeurige weergave van de gezondheidstoestand van de hond. Om je lab fit te houden hebben wij ook een lijst met speelgoed voor labradors gemaakt.

Zwarte labrador gewicht

In theorie zou er geen verschil in gewicht moeten zijn tussen Labradors van verschillende kleuren. Maar in de praktijk zien we toch een paar verschillende. Dit is vooral tussen Engelse en Amerikaanse Labrador retrievers. We zien vooral dat zwarte labradors in vergelijking wat zwaarder zijn.

Bruine labrador gewicht

Het gewicht van bruine labrador retrievers is vergelijkbaar met de ‘zwarte’ variant.

Wat wel opmerkelijk is dat de levensverwachting van de bruine lab een stuk minder is.

Blonde labrador gewicht

Blonde labradors zijn erg populair en komen in Nederland ook het meeste voor. Waardoor ze vaker overgewicht hebben in tegenstellen tot andere kleuren.

Hetzelfde geldt voor Engeland of Amerikaanse labs.

Ideaal Labrador gewicht

De manier om effectief te beoordelen of jouw Lab een ideaal gewicht heeft, is niet via de weegschaal. Het is door gevoel en uiterlijk. Je hond moet een ‘taille’ hebben.

Je zou geen ribben moeten kunnen zien, maar als je stevig langs zijn zijkanten drukt, zou je gewoon je vingers moeten kunnen voelen botsen.

Puppy gewicht

Tot op zekere hoogte is deze informatie van toepassing op zowel puppy’s als volwassenen. Mensen maken zich vaak veel zorgen over het gewicht van hun puppy. Maar in de meeste gevallen is het echt niet nodig om uw puppy elke dag of zelfs elke week te wegen!

Net zo min als je drie jaar oud kind dagelijks of zelfs wekelijks zou wegen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Af en toe hebben we mensen die berichten plaatsen over puppy’s die wanhopig ondergewicht hebben en duidelijk niet aankomen. De meeste van deze opmerkingen zijn afkomstig van mensen die puppy’s hebben gekocht die niet klaar zijn om hun moeder te verlaten en die niet door de fokker hadden mogen worden verkocht.

Sommige van deze puppies zijn zo jong als drie weken oud.

Als u zich zorgen maakt dat uw puppy mogelijk ernstig ondergewicht heeft, is uw dierenarts altijd de eerste plek om met een oplossing te komen.  Gemiddeld zou een labrador puppy van 10 weken ook ongeveer 10 kilo moeten zijn

Een variatie van twintig procent hieromtrent zou redelijk normaal zijn. Als jouw puppy buiten deze variatie valt, is hij misschien nog steeds volkomen gezond, maar als je onervaren bent, is een controle bij de dierenarts een goede manier om u gerust te stellen.

Moet ik mijn hond wegen?

Je hond wegen kan altijd een mogelijk zijn, het moet pas wanneer hij of zij een medische behandeling nodig heeft. Bepaling van de juiste dosis van sommige geneesmiddelen vereist dat we het exacte gewicht van de hond te kennen.

Maar in dit geval zal je dierenarts het waarschijnlijk voor jou doen bij hun controles. De belangrijkste redenen om een hond te wegen om te weten of hij moet afvallen of aankomen.

Probeert jij een volwassen Labrador te laten afvallen? Door elke week hun gewicht te controleren, weet je dat je slaagt, samen met visuele controles en veel spelen

Wanneer heeft mijn labrador ondergewicht?

Hoewel labs niet gauw ondergewicht hebben, komt het wel is voor dat baasjes te weinig voeding geven. Vaak uit goede bedoelingen omdat het dit hondenras al gauw overgewicht heeft.

Eigenlijk is een Labrador te dun als je zijn ribben kan zien, vaak gaat een mooi gemiddeld gewicht gepaard met een een goed gevoerde labrador. Dit betekend dat je ze ribben niet gelijk hoeft te zien. Maar dat je de ribben wel makkelijk voelt. Wat helpt is zijn denkspellen met honden.

Ook hebben we een lijst gemaakt met het leukst speelgoed voor labradors.

Labrador Gewicht – Hoeveel moet mijn lab wegen?

Voor één keer is dit een situatie waarin uiterlijk echt telt. Probeer de gewoonte aan te nemen om objectief naar je hond te kijken en te vermijden om te vergelijken met andere honden, van wie velen te zwaar zijn.

Het kan zijn dat sommige andere hondenbezitters je vertellen dat je mooie slanke Labrador eigenlijk te dun is. Dit gebeurt veel, vooral omdat mensen gewoon wennen aan het feit dat zoveel honden dik zijn, waaronder sommige die de hoogste onderscheidingen in onze show ringen ontvangen.

Nogmaals, als jij je zich zorgen maakt, neem dan contact op met je dierenarts, maar de kans is groot dat hij of zij jou dit vertelt dat je hond eigenlijk gezond is.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *