NewFoundlanders: grote hond met een goed karakter!

Newfoundlander

De Newfoundlander is een grote zwarte werkhond afkomstig uit de provincie met dezelfde naam aan de oostkust van Canada. Het intelligente hondenras staat bekend om zijn liefdevolle temperament, loyaliteit en groot waterplezier.

Newfoundlanders zijn ervaren waterratten vanwege hun zwemhuid, uithoudingsvermogen en zwemtalent. Deze knuffelige teddybeer is met al zijn kwaliteiten de ideale gezinshond, die veel beweging nodig heeft. De vriendelijkheid en zoetheid van deze hond zullen je betoveren en bewijzen dat het een zeer fijne metgezel is.

 

De geschiedenis van de Newfoundlander

Hoewel er veel verschillende verhalen zijn die de oorsprong van de Newfoundlander proberen te verklaren, is het meest van belang dat dit ras in de 16e en 17e eeuw is ontstaan in het dorp dat zijn naam heeft veroorzaakt: Newfoundland, in Canada. Generaties lang hebben de honden in deze regio voor met name vissers gewerkt.

Als scheepshond was het zijn taak om met het touw van het schip naar het strand te zwemmen, zeilers te redden uit scheepswrakken en een maatje te zijn voor vissers tijdens de lange dagen van werken op zee. De Newfoundlander was toen al een krachtige zwemmer die zelfs een kleine boot aan wal kon trekken.

In de loop van de tijd hebben deze rashonden ook hun weg gevonden naar Europa en de VS en zijn het populaire show- en huisdieren geworden.

Zwemmende newfoundlander

 

Wat heeft de Newfoundlander voor karakter?

Een Newfoundlander is een echte knuffelbeer. Het is een van de meest aanhankelijke en zachtaardige honden die we kennen. Hij is gevoelig, goed, sociaal en zal altijd blij zijn om met kinderen te kunnen spelen. Ze zijn geduldig, liefdevol en leuk. Ze passen perfect in een gezin en kunnen goed werken met mensen van alle leeftijden. Ze voelen zich erg gauw gehecht aan hun baasjes. En zijn uiterst betrouwbaar.

Zijn passie voor water, die hij tot vandaag de dag nog steeds doet, maakt hem een uitstekende reddingshond. Hoewel ze niet echt geïnteresseerd zijn om als waakhond op te treden, staan ze erom bekend dat ze mensen van wie ze houden, redden van branden, verdrinking en andere gevaren. Ze zijn erg goed om jou als eigenaar te beschermen tegen alle gevaren die je leven kunnen bedreigen. Ook kan deze hond erg genieten van het gezelschap van zijn eigenaren , en houden ze ervan om tijd te doden met leuke spelletjes.

Newfoundlander zwart witte kleur in sneeuw

 

Het uiterlijk en de lichaamsbouw

De Newfoundlander heeft een massieve en krachtige lichaamsbouw. Het zijn grote, sterke en zware honden. Met een glad gezicht, opvallende wangen en een stevige, sterke nek die afdaalt naar een volle borst en brede rug, is dit een grote, stevige hond. De kop en snuit zijn breed en de ogen klein, deze liggen diep en goed gespreid. Ze hebben kleine, driehoekige oren.

 

De staart is breed aan de basis en erg sterk. De vacht is glad en waterbestendig, deze kan zwart, bruin of wit zijn met zwarte vlekken. De “berenhuid” is bestand tegen vriestemperaturen, regen en wind en geeft er de voorkeur aan de zon te vermijden en zich in de zomer in de schaduw te beschermen.

Newfoundlanders zijn heel grote honden, Het mannetje is gemiddeld 71,12 centimeter lang en weegt 59 tot 68 kilogram. Het vrouwtje is iets kleiner, met een hoogte van gemiddeld 66,04 centimeter en weegt 45 tot 54. Zijn algemene uiterlijk is dat van een gezonde hond met veel vitaliteit.

Puppy newfoundlander

 

Hoe verzorg je een Newfoundlander?

Om ervoor te zorgen dat honden van dit ras jong en gezond blijven, moet een Newfoundlander dagelijkse wandelingen kunnen maken, in de tuin kunnen rennen of vooral kunnen zwemmen om zichzelf in vorm te houden. Als je dus klein behuisd bent is misschien beter om een ander hondenras te overwegen, omdat New Foundlanders veel ruimte nodig hebben om te spelen en fysieke activiteiten te doen.

Wees er als eigenaar bewust van dat een Newfoundlander niet te veel eten krijgt. Dit ras heeft de neiging om wat zwaarlijvig te worden. Extra gewicht kan de toch al korte levensverwachting van een Newfoundlander verkorten. En, wat je ook niet moet vergeten is dat je de vacht van deze hond minstens één keer per week borstelt; hiermee vermijd je de ophoping van vuil in het haar en voorkom je huidproblemen.

Tijdens het wisselen van vacht wordt aanbevolen om de hond elke dag borstelen. Elke borstelbeurt kost je tussen de 1 en 3 uur.

 

Video

In de onderstaande video zie je Newfoundlanders en baby’s samen spelen:

 

Veel voorkomende ras ziektes

De levensverwachting van de Newfoundlander is 15 jaar, hoewel de meeste van hen gemiddeld ongeveer 10 jaar oud worden. Door de robuuste grootte van deze honden, hebben ze een zekere neiging om aan heup- en elleboogdysplasie te lijden. Een ander probleem waar hondenbezitters zich altijd van bewust moeten zijn, is maagdraaien wat op oudere leeftijd bij deze hond kan voorkomen.

Het is daarom belangrijk dat al het eten in kleine porties wordt gegeven en altijd wordt gecontroleerd. Ook komen kruisbandschade, verwijde cardiomyopathie en botkanker veel voor in Newfoundland.

 

Extra weetjes of info als je dit ras wilt kopen.

Natuurlijk zijn er heel veel voordelen in het hebben van en het houden van een Newfoundlander. Kleine puppy’s worden groot en je koopt een hond voor het leven en niet voor een cadeautje. Denk er van te voren wel even aan dat je kiest voor een hond met vacht. Heel veel vacht. En dat deze moet worden geborsteld. Heel veel geborsteld.

Daarnaast kan de hond veel zand mee naar binnen nemen en ook kwijlen. En, niet te vergeten de hond kan flinke drollen neerleggen, die je natuurlijk als baas wel moet opruimen. Mocht je na het lezen van bovenstaande toch geïnteresseerd blijven in de aanschaf van een Newfoundlander, dan moet je dit via een verantwoordelijke fokker doen wiens fokkerij overeenkomt met de ras standaarden. Alleen op deze manier kan worden gegarandeerd dat dit nobele ras puur en gezond blijft.

Newfoundlander in hondentuig op het strand

 

Hondentraining volgen

Een Newfoundlander heeft door zijn karakter niet echt een hele strenge opvoeding nodig. Toch is het goed om ook met een Newfoundlander puppy een hondentraining te volgen. Want ook een Newfoundlander volgt zijn instinct en doet soms ook iets wat je niet wilt.

Om te leren en wederzijds begrip in goede omstandigheden te laten plaatsvinden en vruchten af te werpen, moeten enkele vaardigheden worden aangeleerd zoals de hond leren zitten, of bij je te laten komen. De clickertraining is daarbij een goede training voor dit soort honden waardoor honden sneller leren wat wel en niet mag. Hierbij leer je te klikken op een moment dat een hond het gewenste gedrag vertoond.

Honden in de auto

 

Hoeveel kost een Newfoundlander?

Het is logisch dat een goed verzorgd dier door een topfokker niet tegen een “belachelijke prijs” kan worden gekocht. Hoewel de prijs enigszins kan variëren, afhankelijk van de fokker en het nest, moet je bereid zijn om tussen de 1000 en 1500 euro te betalen voor een gezonde hond met alle documentatie. Maar, naast deze aanschafprijs is het houden van een Newfoundlander best een kostbare zaak.

Het dier heeft een goede en sterke riem nodig, borstels, kammen en kwalitatief goede voeding. Ook moet je de kosten van de jaarlijkse entingen, wormkuren en eventuele andere dierenartsbezoeken, niet vergeten. Ook heb je een flinke auto nodig als je de hond wilt meenemen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 51 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

 1. Hallo wat een leuk stuk.over de newfoundlander.
  Ik zou als aanvulling willen zeggen dat de maten van reu en teef ik erg aan de kleine kant vind die jullie aangeven.
  Teefjes liggen qua gewicht meer rond de 60-65 kg en reuen tussen de 65-75 kilo.
  De prijs zou ik ook echt aanpassen, een newfoundlander van 1000 euro is niet meer betrouwbaar en wss broodfok of Hongaars ofzo. De prijzen liggen nu tussen de 1500 en de 2000 zeker.
  Een levensverwachting van 15 jaar is wel heel erg oud. 10 is de standaard en alles wat er bij komt is meegenomen.

  Dacht vul even wat recente dingen aan. Hoop dat het gewaardeerd wordt. Vind het leuk stuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *