Het Schipperke: karakter, opvoeding en tips

Schipperke in bos

Vergis je niet in de aard van deze rashond. Hij is klein van formaat maar heeft de bravoure van een grote herdershond. Niet voor niets heeft het Schipperke de bijnaam LBD, wat staat voor Little Black Devil. Maar heb je eenmaal kennisgemaakt met een dier van dit ras dan ben je verkocht. Met een Schipperke haal je een intelligent en aandoenlijk maatje in huis. Ben jij benieuwd naar de overige speciale karaktertrekken van dit ras? Waar wacht je nog op? Lees snel verder!

 

De geschiedenis van het Schipperke: terug naar de 16e eeuw

De oorsprong van het Schipperke ligt in België zo rond de jaren 1500 -1600. Maar over de exacte achtergrond van dit ras doen verschillende verhalen de ronde. Het meest aannemelijk, is het verhaal van de hond die op schepen tussen Brussel en Antwerpen voer. Schipperke betekent ‘kleine schipper’. Ook wordt wel beweerd dat het Schipperke door huishoudens in Belgische steden werd gebruikt voor bewaking en om ratten te vangen, en afstamt van de Spitz. De derde versie over het ontstaan van het Schipperke is dat hij afstamt van de Belgische herdershond, en dat de naam is afgeleid van herder, scheper.

 

Het actieve en vrolijke karakter van een Schipperke

Met een Schipperke haal je een blij, vrolijk en intelligent ras in huis. Schipperkes zijn actief, beweeglijk en levenslustig. Dit ras wordt gerekend tot de herdershonden. Dit is terug te zien in zijn alertheid en zijn waakse gedrag. Schipperkes zijn trouw aan hun baasjes en hebben een prima aanpassingsvermogen.

Schipperke puppy

Zo ziet een Schipperke eruit

Een Schipperke is een hond met een wat vierkante bouw. De dubbele vacht van dit ras is zwart van kleur. Op de achterpoten en rondom de nek is de vacht langer. Hierdoor lijkt het of dit ras een kraag om heeft. De driehoekige oren staan hoog op het hoofd. Met een schofthoogte van ongeveer 32 centimeter behoort dit ras tot de kleine honden. Het gewicht van een Schipperke ligt gemiddeld tussen de 5 en 8 kilo.

 

Zo verzorg je een Schipperke

De verzorging van een Schipperke neemt weinig tijd in beslag. Regelmatig borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Wanneer de hond verhaart, is het aan te raden om de dubbele vacht iets vaker te borstelen. Verder volstaat de verzorging met het regelmatig controleren van de oren, het gebit en het knippen van de nagels.

 

Houd hier rekening mee bij de voeding

De voeding van een Schipperke moet worden aangepast aan zijn formaat. Omdat kleinere honden een snelle stofwisseling hebben verbranden ze snel veel energie. Het is aan te raden om meerdere keren per dag kleinere porties voer de geven aan een Schipperke. Kies voor voer dat speciaal is gemaakt voor kleine honden. Zo weet je zeker dat het alle benodigde voedingsstoffen bevat. Het kauwen van het voedsel wordt gestimuleerd door de kleine brokjes, hierdoor verloopt de spijsvertering soepeler.

 

Deze ziektes komen voor bij Schipperkes

Een voorkomende ziekte bij dit ras is de ziekte van Legg-Calve-Perthes. Dit is een ziekte die het heupgewricht aan tast. Het zorgt ervoor dat het heupgewricht misvormt. Enkele tekenen dat jouw hond deze ziekte onder de leden heeft zijn stijfheid, pijn bij bewegen, kreupelheid en een prikkelbaar humeur. Een ziekte die veel bij kleine honden voorkomt, en dus ook bij een Schipperke, is Patella Luxatie. Deze aandoening geeft problemen met het dijbeen, de knieschijf en het scheenbeen. Kreupelheid kan een voorteken zijn van deze ziekte.

Verder kunnen Schipperkes last krijgen van epilepsie en auto immune thryreoïditis. Laatstgenoemde ziekte heeft te maken met een afwijkende werking van de schildklier en geeft hormoonproblemen. De gezondheid van dit leuke ras is over het algemeen goed te noemen. Toch zijn er, zoals je hebt kunnen lezen, een paar ziektes waar je als eigenaar rekening mee moet houden. Twijfel jij over de gezondheid van jouw hond? Bezoek dan meteen een dierenarts.

Schipperke hond

De opvoeding en training: positief en met geduld

Net als bij alle hondenrassen is het belangrijk dat een pup al van jongs af aan een constante en duidelijke training krijgt. Bij het opvoeden van een Schipperke heb je misschien nog net iets meer geduld nodig dan bij een hond van een ander ras. Een Schipperke kan namelijk nogal koppig zijn, dit specifieke puppygedrag kan aanhouden tot wel op 4- of 5-jarige leeftijd.

Hoewel hij graag doet wat zijn baasje van hem verlangt, is het Schipperke ook wel een beetje eigenzinnig. Positieve aandacht en beloning is erg belangrijk tijdens de opvoeding. Opvallend bij dit ras is dat ze soms moeite hebben met zindelijkheidstraining. In dat geval is het aan te raden om tijdens zindelijkheidstraining gebruik te maken van een hondenbench.

 

Dit kost een Schipperke

Ben je van plan een Schipperke pup aan te schaffen? Houd dan rekening met een bedrag tussen de € 600,– en de € 700,– euro. Daarnaast komen vanzelfsprekend ook nog de kosten van een mand, speelgoed, voer en de dierenarts.

 

Zorg voor voldoende actie en beweging

Voor de dagelijkse beweging van een Schipperke moet je zeker een half uur uittrekken. Verdeel deze tijd over minimaal 2 wandelingen per dag. Rennen, spelen en ontdekken zijn favoriete bezigheden van dit ras. Met een ritje in een mand op de fiets kun je hem ook een groot plezier doen. Heb je een erf met een omheining waar je hond vrij rond kan lopen? Houd er rekening mee dat hij in je tuin kan gaan graven op zoek naar mollen.

 

Sinds lange tijd een erkend ras

Rond je 19e eeuw werd het Schipperke steeds populairder. In midden België was het een van de weinige honden die als huishond werd gehouden en werd erkend als nationale hond.

Toen koningin Marie Henriette in 1885 een Schipperke aanschafte, werd de populariteit van dit ras nog groter. Nu wilde niet allen de gewone mens een Schipperke in huis, maar ook de elite schafte er een aan als huisdier. Rond deze tijd werd er door liefhebbers in België een puntenlijst opgesteld waaraan dit ras moet voldoen. In Nederland hebben de Vereniging Vrienden van het Schipperke gezamenlijk een verenigingsfokregelement opgezet.

Schipperke tussen de blaadjes

Is dit dappere en eigenwijze ras iets voor jou?

Ben je op zoek naar een hond als huisgenoot en lijkt een Schipperke het ras dat bij jou past? Neem dan contact op met de rasvereniging. Hier kunnen ze je alle informatie geven over fokkers en beschikbare honden. Voor de aanschaf van een Schipperke pup dien je rekening te houden met een bedrag tussen de 600 en 700 euro.

Ben jij al in het bezit van een Schipperke? Dan horen wij heel graag wat jouw ervaringen zijn met dit ras. Heb je tips voor nieuwe eigenaren? Of heb je een leuke anekdote over je maatje? Laat je het ons, en andere hondenliefhebbers, weten in een reactie?

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Een erg leuk en goed stuk om te lezen. Wij hebben nu ons 2e schipperke de eerste is 15 1/2 geworden en deze is nu bijna 7 jaar. Het zijn geweldige honden met een enorm uithoudingsvermogen en een leeuwenhart. Mijn vrouw doet behendigheid en ik speur met hem. Dat vindt hij allebei erg leuk en doet het erg goed. Kort om een heerlijke hond die we ook overal mee naartoe kunnen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *