Het Schipperke: karakter, opvoeding en tips

Schipperke in bos

Vergis je niet in de aard van deze rashond. Hij is klein van formaat maar heeft de bravoure van een grote herdershond. Niet voor niets heeft het Schipperke de bijnaam LBD, wat staat voor Little Black Devil. Maar heb je eenmaal kennisgemaakt met een dier van dit ras dan ben je verkocht. Met een Schipperke haal je een intelligent en aandoenlijk maatje in huis. Ben jij benieuwd naar de overige speciale karaktertrekken van dit ras? Waar wacht je nog op? Lees snel verder!

 

De geschiedenis van het Schipperke: terug naar de 16e eeuw

De eerste vermelding over het ras is volgens Victor Fally, medeoprichter van de Schipperkes Club in België, een kroniek uit de XVe eeuw van een Brusselse monnik met de naam Wenseslaus. Deze schrijft daarin over een staartloze hond die door leden van de ambachtsgilden als huishond gehouden werd.

In de middeleeuwen en ook daarna was het Schipperke vooral te vinden in de huizen van de zgn. kleine lieden, met name bij de schoenmakers en slagers. Volgens de beschrijving hielden zij er een betrekkelijk kort-harig, klein zwart hondje op na, dat terwijl de schoenmaker lapte en de slager vlees hakte vanuit de vensterbank niet alleen de voorbijgangers, maar ook de binnenkomende klanten aanblafte. De eigenaren waren erg trots op hun honden en sierden ze met speciaal gemaakte halsbanden. Er bestond een ware strijd welke hond daar nu wel de mooiste van droeg. Er waren halsbanden van geslagen en gedreven koper en zelfs zilveren halsbanden waren geen uitzondering.

Naar wel aangenomen mag worden zijn de eerste georganiseerde club-matches ter wereld met Schipperkes gehouden. Uit de geschiedenis van de Belgische gilden blijkt namelijk dat al in 1690 de eerste Schipperkes-samenkomst op de Grote Markt te Brussel werd gehouden.
Deze was georganiseerd door de schoenmakers van het Crispijngilde van de wijk St. Géry. Dit was het begin van een regelmatig op bepaalde Zondagen op de Grote Markt bij elkaar komen van Schipperkes met de eigenaren.
De waarheid gebiedt echter erbij te vertellen dat het niet zozeer om de honden ging dan wel om hun halsbanden, die zo kunstig gemaakt waren dat geen haartje van de brede halskraag beschadigd werd.

Het actieve en vrolijke karakter van een Schipperke

Met een Schipperke haal je een blij, vrolijk en intelligent ras in huis. Schipperkes zijn actief, beweeglijk en levenslustig. Dit ras wordt gerekend tot de herdershonden. Dit is terug te zien in zijn alertheid en zijn waakse gedrag. Schipperkes zijn trouw aan hun baasjes en hebben een prima aanpassingsvermogen.

Schipperke puppy

Zo ziet een Schipperke eruit

Een Schipperke is een hond met een wat vierkante bouw. De dubbele vacht van dit ras is zwart van kleur en voelt stokharig en stug aan. Alleen de zwarte kleur is erkend. Op de achterpoten en rondom de nek is de vacht langer. Hierdoor lijkt het of dit ras een kraag om heeft. De driehoekige oren staan hoog op het hoofd. Met een schofthoogte van ongeveer 32 centimeter behoort dit ras tot de kleine honden. Het gewicht van een Schipperke ligt gemiddeld tussen de 5 en 8 kilogram.
Volgens de ras standaard is echter tussen de 3 en 9 kilogram toegestaan.

Aanvankelijk waren er drie verschillende types: het Leuvense type, het Brusselse type en het Antwerpse type. Het Antwerpse type zat qua verschijningsvorm tussen het Leuvense en Brusselse type is en kreeg de voorkeur. De rasstandaard is dan ook gebaseerd op het Antwerpse type. Over het formaat van het Schipperke kon men het niet eens worden. Daarom zijn daar in de loop van de tijd nogal eens veranderingen in aangebracht. Het Schipperke geniet een goede gezondheid en leeftijden van meer dan 15 jaar zijn geen uitzonderingen.

Zo verzorg je een Schipperke

De verzorging van een Schipperke neemt weinig tijd in beslag. Regelmatig borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Wanneer de hond verhaart, is het aan te raden om de dubbele vacht iets vaker te borstelen. Verder volstaat de verzorging met het regelmatig controleren van de oren, het gebit en het knippen van de nagels.

 

Houd hier rekening mee bij de voeding

De voeding van een Schipperke moet worden aangepast aan zijn formaat. Omdat kleinere honden een snelle stofwisseling hebben verbranden ze snel veel energie. Het is aan te raden om meerdere keren per dag kleinere porties voer de geven aan een Schipperke. Kies voor voer dat speciaal is gemaakt voor kleine honden. Zo weet je zeker dat het alle benodigde voedingsstoffen bevat. Het kauwen van het voedsel wordt gestimuleerd door de kleine brokjes, hierdoor verloopt de spijsvertering soepeler.

 

Weinig voorkomende ziektes bij Schipperkes

Een zeldzaam voorkomende ziekte bij dit ras is de ziekte van Legg-Calve-Perthes. Dit is een ziekte die het heupgewricht aan tast. Het zorgt ervoor dat het heupgewricht misvormt. Enkele tekenen dat jouw hond deze ziekte onder de leden heeft zijn stijfheid, pijn bij bewegen, kreupelheid en een prikkelbaar humeur. Een ziekte die veel bij kleine honden voorkomt, en dus ook bij een Schipperke kan voorkomen, is Patella Luxatie. Deze aandoening geeft problemen met het dijbeen, de knieschijf en het scheenbeen. Kreupelheid kan een voorteken zijn van deze ziekte.

Verder kunnen Schipperkes last krijgen van epilepsie en auto immune thryreoïditis. Laatstgenoemde ziekte heeft te maken met een afwijkende werking van de schildklier en geeft hormoonproblemen. De gezondheid van dit leuke ras is over het algemeen zeer goed te noemen. Toch zijn er, zoals je hebt kunnen lezen, een paar ziektes waar je als eigenaar rekening mee moet houden. Twijfel jij over de gezondheid van jouw hond? Bezoek dan meteen een dierenarts.

Schipperke hond

De opvoeding en training: positief en met geduld

Net als bij alle hondenrassen is het belangrijk dat een pup al van jongs af aan een constante en duidelijke training krijgt. Bij het opvoeden van een Schipperke heb je misschien nog net iets meer geduld nodig dan bij een hond van een ander ras. Een Schipperke kan namelijk nogal koppig zijn, dit specifieke puppygedrag kan aanhouden tot wel op 2-jarige leeftijd.

Hoewel hij graag doet wat zijn baasje van hem verlangt, is het Schipperke ook wel een beetje eigenzinnig. Positieve aandacht en beloning is erg belangrijk tijdens de opvoeding. Opvallend bij dit ras is dat ze soms moeite hebben met zindelijkheidstraining. In dat geval is het aan te raden om tijdens zindelijkheidstraining gebruik te maken van een hondenbench.

Dit kost een Schipperke

Ben je van plan een Schipperke pup aan te schaffen? Houd dan rekening met een bedrag tussen de € 1400,– en de € 1600,– euro. Daarnaast komen vanzelfsprekend ook nog de kosten van een mand, speelgoed, voer en de dierenarts.

 

Zorg voor voldoende actie en beweging

Voor de dagelijkse beweging van een Schipperke moet je zeker een half uur uittrekken. Verdeel deze tijd over minimaal 2 wandelingen per dag. Rennen, spelen en ontdekken zijn favoriete bezigheden van dit ras. Met een ritje in een mand op de fiets kun je hem ook een groot plezier doen. Heb je een erf met een omheining waar je hond vrij rond kan lopen? Houd er rekening mee dat hij in je tuin kan gaan graven op zoek naar mollen.

 

Sinds lange tijd een erkend ras

Toen koningin Marie Henriette in 1885 een Schipperke aanschafte, werd de populariteit van dit ras nog groter. Nu wilde niet allen de gewone mens een Schipperke in huis, maar ook de elite schafte er een aan als huisdier.

Op 4 maart 1888 was de oprichtingsvergadering van de Schipperkes club van België.
Op 29 Januari 1888 werden in het tijdschrift “Chasse et Pêche” (Jacht en Visvangst) de voorgestelde raspunten voor de standaard gepubliceerd. Op 12 en 19 Februari 1888 kwamen in een café op de grote markt in Brussel, op invitatie van de heer Louis van der Snickt, Schipperkes met hun eigenaren bij elkaar. Op 4 Maart 1888 werd een voorlopig bestuur voor de Schipperkes Club in oprichting gekozen, waarin zitting hadden: F.E. Middeleer, voorzitter; Felix van Buggenhoudt,
Secretaris; Arthur Maes, penningmeester en als leden de heren Gantois, Dardenne, John Proctor, François Reusens en Louis van der Snick, alsmede de Graaf de Beauffort. Op 11 Maart 1888 werden de statuten aangenomen; op 19 Maart 1888 de raspunten definitief vastgesteld en op 19 Juni 1888 werd de Standaard op de algemene ledenvergadering definitief aangenomen.
Rond de 19e eeuw werd het Schipperke steeds populairder. In midden België was het een van de weinige honden die als huishond werd gehouden en werd erkend als nationale hond.

In Nederland heeft de Vereniging Schipperkes Vrienden Nederland een verenigingsfokregelement opgezet.

Schipperke tussen de blaadjes

Is dit dappere en eigenwijze ras iets voor jou?

Ben je op zoek naar een hond als huisgenoot en lijkt een Schipperke het ras dat bij jou past? Neem dan contact op met de rasvereniging. Hier kunnen ze je alle informatie geven over fokkers en beschikbare honden. Voor de aanschaf van een Schipperke pup dien je rekening te houden met een bedrag tussen de 1400 en 1600 euro.

Ben jij al in het bezit van een Schipperke? Dan horen wij heel graag wat jouw ervaringen zijn met dit ras. Heb je tips voor nieuwe eigenaren? Of heb je een leuke anekdote over je maatje? Laat je het ons, en andere hondenliefhebbers, weten in een reactie?

Rasvereniging

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de rasvereniging Schippers Vrienden Nederland.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 20 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

  1. Een erg leuk en goed stuk om te lezen. Wij hebben nu ons 2e schipperke de eerste is 15 1/2 geworden en deze is nu bijna 7 jaar. Het zijn geweldige honden met een enorm uithoudingsvermogen en een leeuwenhart. Mijn vrouw doet behendigheid en ik speur met hem. Dat vindt hij allebei erg leuk en doet het erg goed. Kort om een heerlijke hond die we ook overal mee naartoe kunnen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *