Hondenfietsmand: 4 soorten vergeleken [kopersadvies]

Hond meenemen op fiets

Een fietsmand is ideaal om je hond op de fiets mee te nemen, omdat de afstand welke je fietst voor veel honden te ver is. Ook als een hond wat ouder is, of een blessure heeft, kan een mand handig zijn om de hond in te vervoeren. Wist je trouwens dat er verschillende soorten hondenfietsmanden zijn? In dit artikel beantwoorden we vragen en leggen we de belangrijkste dingen die je moet weten uit. Een voorbeeld hiervan is hoeveel je hond maximaal mag wegen om in een fietsmand te passen. Daarnaast vergelijken we de 3 verschillende modellen, zodat je voor jouw hond de beste keuze maakt.

 

Wil je een mand voor aan het stuur, of achterop?

De eerste stap is om te bepalen of je de mand voor of achterop wilt. Het verschil is dat de manden achterop vaak een iets zwaarder gewicht kunnen verdragen dan de manden aan het stuur. Heb je al een andere hond, of een kind, voor op het stuur? Dan is het natuurlijk slim om de fietsmand achterop te nemen.

Chihuahua in fietsmand

Verschillende materialen

De meest bekende hondenfietsmand is de rieten mand om aan het stuur van de fiets te bevestigen. Tegenwoordig heb je een ruimere keuze, omdat er ook Nylon of Polyester manden zijn. De nylon manden zijn minder stevig dan de rieten manden, waar ze vaak een gewicht van maximaal 5 kg aan kunnen. Zelf zou ik hier geen hond in doen die zwaarder is dan 3.5 kg. De polyester manden zijn iets steviger, en zijn voor zowel voor- als achterop verkrijgbaar.

Andere methoden van je hond vervoeren zijn:

 

Waarop letten

Bij het uitzoeken van een hondenfietsmand, zijn er een aantal punten waarop deze verschillen, namelijk:

  • Het gewicht: per fietsmand verschilt het gewicht welke de hond maximaal mag wegen. Bekijk per fietsmand wat het maximale draaggewicht is.
  • Voor- of achterop: er zijn manden voor op het stuur of voor achterop, vaak hebben de manden achterop wel een hoger maximaal draaggewicht.
  • Vastmaken van de hond: Bekijk per mand hoe je de hond vast kunt zetten, om te voorkomen dat de hond uit de mand kan vallen (of springen).
  • Het type fietsmand: wil je een rieten fietsmand, of een polyester fietsmand welke je ook als draagtas kan gebruiken (vaak hebben deze ook opbergvakken).
  • Overkapping: Sommige fietsmanden komen met een ijzeren overkapping, om te voorkomen dat de hond uit de fietsmand kan vallen. Andere manden hebben dan weer andere soorten overkappingen.

 

Rieten mand voorop + metalen rek (optioneel)

Dit zijn rieten manden om aan het stuur van de fiets te bevestigen. Er zit ook een metalen koepel bij welke voorkomt dat de hond uit de mand valt. De koepel kun je makkelijk openen door de sluitriem los te maken.

 

Rieten manden voor achterop de fiets

Deze fietsmand is ideaal als je een hond achterop de fiets wilt meenemen. Net zoals bij de bovenstaande fietsmand is de koepel makkelijk open te maken door de sluiting los te maken. Daarnaast kan deze fietsmand iets meer gewicht hebben, namelijk maximaal 7,5 kg.

De fietsmand bevestig je op je bagagedrager met een speciaal bevestigingssysteem.

 

Polyester fietsmanden (sommige modellen inclusief draagband)

Deze polyester hondenfietsmanden zijn een leuk alternatief op de standaard rieten hondenmanden.

 

Nylon fietsmand achterop Trixie EVA

Fietsmand Chihuahua

Deze fietsmand voor achterop is geschikt voor kleine honden. De beschermende kap zorgt ervoor dat de hond niet snel uit de mand valt. Daarnaast zorgen de luchtgaten in de overkapping voor frisse lucht. De hond kan door deze kap nog prima in het rond kijken. In de mand zit een zacht kussen voor de hond.

De afmeting van deze mand is: 48 x 29 x 42 cm

Maximaal gewicht: 8 kg

Overige info: Makkelijk los te halen met klittenband systeem, te gebruiken als vervoertas.

 

Hondenfietsmand voor elektrische fiets

Kleine hond op de fiets

Een elektrische fiets heeft ook een stuur en bagagedrager, waardoor je de bovenstaande manden prima kunt gebruiken. Vaak zit de bagagedrager bovenop de accu van de fiets, waardoor je de manden ook gewoon op deze fietsen kunt plaatsen.

 

En wat als ik een grote hond heb, welke niet in de fietsmand past?

Er zit natuurlijk een grens aan het formaat hond welke je in een fietsmand kwijt kunt. De meeste fietsmanden zijn geschikt voor honden tot maximaal 6 kg, waarbij de manden achterop soms iets meer aan kunnen. Er is wel een goed alternatief voor een hondenfietsmand, namelijk: de hondenfietskar. Dit is een kar welke je achter je fiets bevestigd, om de hond in mee te nemen.13 De meeste karren kunnen een gewicht tot 20 kg aan. In dit artikel heb ik uitgebreid beschreven waar een goede hondenfietskar aan moet voldoen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 58 Average: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.