Beste Hondenfietsmand: 4 soorten vergeleken

Hond meenemen op fiets

Als je een hondenbezitter bent, dan weet je dat het uitlaten van je harige vriend een noodzaak is. Maar wat als je een langere fietstocht wilt maken? Daar komt de hondenfietsmand om de hoek kijken! In dit artikel bespreken we de verschillende soorten hondenfietsmanden, hoeveel je hond mag wegen om er in te passen, en vergelijken we de populairste modellen.

 

1. Rieten hondenfietsmand voorop + metalen rek (optioneel)

Een hondenfietsmand aan het stuur van de fiets bevestigen? Deze fietsmanden van riet zijn dan de beste keuze! Ze worden geleverd met een metalen koepel en dat voorkomt dat de hond uit de mand valt. De koepel kun je makkelijk openen door de sluitriem los te maken.

De afmeting van deze mand is: 46 x 34 x 22 cm

Maximaal gewicht: 15 kg

Overige info: Handig systeem met haken

 

2. Stevige mand van riet voor achterop de fiets

Deze hondenfietsmand is ideaal als je een hond achterop de fiets wilt meenemen. Net zoals bij de bovenstaande hondenfietsmand is de koepel makkelijk open te maken door de sluiting los te maken. Daarnaast kan deze fietsmand iets meer gewicht hebben, namelijk maximaal 7,5 kg. De Trixie fietsmand bevestig je op je bagagedrager met een speciaal bevestigingssysteem.

De afmeting van deze mand is: 34 x 30  cm

Maximaal gewicht: 7,5 kg

Overige info: Handig systeem met riemen

 

3. Polyester fietsmanden (sommige modellen inclusief draagband)

De polyester hondenfietsmand is een leuk alternatief op de standaard rieten hondenmanden. Handig aan het stuur te bevestigen en geschikt voor wat kleinere hondjes.

De afmeting van deze mand is: 30 x 40 x 36  cm

Maximaal gewicht: 10 kg

Overige info: Handig systeem voor aan het stuur

4. Nylon fietsmand achterop Trixie EVA

Deze fietsmand voor achterop is geschikt voor kleine honden. De beschermende kap zorgt ervoor dat de hond niet snel uit de mand valt. Daarnaast zorgen de luchtgaten in de overkapping voor frisse lucht. De hond kan door deze kap nog prima in het rond kijken. In de mand zit een zacht kussen voor de hond.

De afmeting van deze mand is: 48 x 29 x 42 cm

Maximaal gewicht: 8 kg

Overige info: Makkelijk los te halen met klittenband systeem, te gebruiken als vervoertas.

 

Waarop letten bij het kopen van een fietsmand?

Bij het uitzoeken van een hondenfietsmand, zijn er een aantal punten waarop deze verschillen, namelijk:

 • Het gewicht: Per hondenfietsmand verschilt het gewicht welke de hond maximaal mag wegen. Bekijk per fietsmand wat het maximale draaggewicht is.
 • Voor- of achterop: Er zijn manden voor op het stuur of voor achterop, vaak hebben de manden achterop wel een hoger maximaal draaggewicht.
 • Vastmaken van de hond: Bekijk per mand hoe je de hond vast kunt zetten, om te voorkomen dat de hond uit de mand kan vallen (of springen).
 • Het type fietsmand: Wil je een rieten hondenfietsmand of een exemplaar van Polyester. Die je ook als opbergtas kunt gebruiken. (vaak hebben deze ook opbergvakken).
 • Overkapping: Sommige fietsmanden komen met een ijzeren overkapping, om te voorkomen dat de hond uit de fietsmand kan vallen. Andere manden hebben dan weer andere soorten overkappingen.

Hondenfietsmand voor elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft ook een stuur en bagagedrager, waardoor je de bovenstaande manden prima kunt gebruiken. Vaak zit de bagagedrager bovenop de accu van de fiets, waardoor je de hondenfietsmand ook gewoon op deze fietsen kunt plaatsen. Er zijn geen specifieke modellen die voor elektrische fietsen beschikbaar zijn.

 

Wil je een mand voor aan het stuur, of achterop?

De eerste stap is om te bepalen of je de hondenfietsmand voor of achterop wilt. Het verschil is dat de manden achterop vaak een iets zwaarder gewicht kunnen verdragen dan de manden aan het stuur. Heb je al een andere hond of een kind voor op het stuur? Dan is het natuurlijk slim om een hondenfietsmand achterop te nemen. Zorg er ook voor dat je de fietsmand los kunt maken en van de fiets kunt nemen. Dit voorkomt ten eerste diefstal van de hondenfietsmand en je kunt deze op de grond zetten, zodat jouw trouwe viervoeter in de mand springt.

Verschillende materialen van een fietsmand (hond)

De meest bekende honden fietsmand is de rieten mand om aan het stuur van de fiets te bevestigen. Tegenwoordig heb je een ruimere keuze, omdat er ook hondenfietsmanden van Nylon of Polyester zijn. De manden van Nylon zijn minder stevig dan varianten van riet. Deze hondenfietsmanden zijn vaak geschikt voor honden met een maximaal gewicht van 5 kg. Zelf zou ik hier geen hond in doen die zwaarder is dan 3.5 kg. De hondenfietsmand van Polyester zijn iets steviger en zijn voor zowel voor- als achterop verkrijgbaar.

Andere methoden van je hond vervoeren zijn:

En wat als ik een grote hond heb, welke niet in de fietsmand past?

Er zit natuurlijk een grens aan het formaat hond welke je in een fietsmand kwijt kunt. De meeste fietsmanden zijn geschikt voor honden tot maximaal 6 kg, waarbij de manden achterop soms iets meer aan kunnen. Er is wel een goed alternatief voor een hondenfietsmand, namelijk: de hondenfietskar. Dit is een kar welke je achter je fiets bevestigd, om de hond in mee te nemen.13 De meeste karren kunnen een gewicht tot 20 kg aan.

 

Veiligheidstips

Veiligheid is een topprioriteit als het gaat om hondenfietsmanden. Hier volgen enkele tips om de veiligheid van je hond te waarborgen

 1. Zorg ervoor dat de hond comfortabel in de mand zit en voldoende bewegingsruimte heeft. Controleer voor gebruik ook of de hondenfietsmand veilig en stevig aan het fietsframe of de bagagedrager is bevestigd .
 2. Wanneer je een hondenfietsmand kiest, kies er dan een met ademend materiaal, zodat je hond een comfortabele temperatuur kan behouden terwijl hij in de mand rijdt
 3. Kies een hondenfietsmand met antislip rubberen bodems, zodat je hond tijdens ritjes niet kan glijden.
 4. Gebruik geschikte bevestigingsmiddelen zoals veiligheidsgordels of harnassen om ervoor te zorgen dat je hond veilig in de mand blijft zitten terwijl je rijdt .
 5. Overweeg het gebruik van een hoes of beschermkap over de hondenfietsmand voor extra bescherming tegen wind, regen, zon en andere elementen die het comfort van je hond tijdens het rijden in de mand kunnen beïnvloeden .
 6. Zorg voor voldoende water tijdens langere ritten en neem regelmatig pauzes van het fietsen voor je hond om de benen te strekken en zo nodig op het potje te gaan.
 7. Zorg ervoor dat je vooruit plant op veranderingen in het terrein die je kunt tegenkomen; grotere heuvels of oneffen wegen kunnen meer kracht van jou en evenwicht van je hond vergen, dus pas je zo nodig aan en wees voorbereid op eventuele hobbels onderweg!
 8. Zorg voor zichtbaarheid van zowel jezelf als je pup door reflecterende kleding of verlichting te dragen als je ’s nachts of bij weinig licht fietst; dit helpt om ervoor te zorgen dat jullie allebei veilig blijven op je tocht!

 

Veelgestelde vragen

Welke soorten hondenfietsmanden zijn er?

Er zijn verschillende hondenfietsmanden verkrijgbaar, waaronder polyester hondenfietsmanden, nylon hondenfietsmanden (bijvoorbeeld de Trixie EVA), en rieten hondenfietsmanden. Polyester hondenfietsmanden zijn een mooi alternatief naar rieten hondenfietsmanden, omdat die vaak lichter en duurzamer zijn

Hoeveel gewicht kunnen hondenfietsmanden houden?

Hondenfietsmanden hebben meestal een maximumgewicht van 8 kg (17 lbs). Het is echter belangrijk de instructies van de fabrikant te raadplegen voor exacte informatie over de specifieke mand die je gebruikt

Welke andere methoden kan ik gebruiken om mijn hond te vervoeren?

Er zijn verschillende alternatieven voor hondenfietsmanden, zoals hondenfietskarren, reisbenches voor in de auto, hondenbuggy’s tijdens het wandelen, draagtassen tijdens het fietsen of wandelen, en hondenkarren voor kleine honden die vaak zullen reizen.

 

Conclusie

Een hondenfietsmand is dus een geweldige manier voor hondenbezitters om hun hond veilig te vervoeren tijdens het fietsen. Er zijn veel verschillende soorten hondenfietsmanden verkrijgbaar, waaronder rieten hondenfietsmanden en polyester hondenfietsmanden. Hondenfietsmanden hebben meestal een maximumgewicht van 8 kg (17 lbs). Daarnaast zijn er alternatieven voor hondenfietsmanden, zoals hondenfietskarren, reisbenches in auto’s, kinderwagens tijdens het wandelen, en draagtassen tijdens het fietsen of wandelen. Door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen bij het vervoer van je hond per fiets, kun je ervoor zorgen dat zowel jij als je huisdier veilig blijven tijdens je fietsavonturen. Geniet van de rit!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 71 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *