De beste senior hondenbrokken in 2024

Oude herder eet brokken

Iedereen houdt van zijn hond. Daarom gunnen we ze graag het beste. Voer is hierbij een belangrijke keuze, want je bent wat je eet. Dat geldt natuurlijk ook voor je trouwe viervoeter. Wanneer je hond ouder wordt, gaan zijn voederbehoeften veranderen. Dit gebeurt doorgaans rond de leeftijd van 8 jaar. Je gaan verdiepen in welk voer je hond nodig heeft als Senior, is altijd aan te raden. Zo blijft je hond het langst gelukkig en gezond.

 

Wat kan er veranderen voor een Senior hond?

Een lichaam veranderd naarmate het ouder wordt. Ook bij honden. Maar heb je er weleens over nagedacht dat ook de behoeftes hiermee veranderen? Zo kan een ouder wordende hond eerder last krijgen van overgewicht. Ze zijn niet meer zo actief als eerder en liggen waarschijnlijk meer uren in de dag te slapen.

Ook veranderd de darmwand bij het ouder worden, waardoor niet al het voedsel nog even goed kan worden opgenomen. Dat vraagt vaak om makkelijk verteerbaar eten. En ook minder vet. Denk hierbij aan kippenvlees en vis. De spieren en gewrichten kunnen soms strammer worden. Misschien zijn de gewrichten zelfs kwetsbaarder en gevoeliger en/of pijnlijker dan voorheen.

Dit vraagt om een extra bijdrage in de voeding om dit zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Glucosamine is hiervoor een belangrijke toevoeging in het eten van de hond. Niet alleen de gewrichten, maar ook de darmen kunnen meer gaan opspelen. Ze kunnen gevoeliger worden en minder soorten eten kunnen verdragen. Is sommige gevallen kan dit er zelfs voor zorgen dat de hond hypoallergeen wordt. Probiotica en voer zonder granen zijn voor deze honden een uitkomst.

Oude hond ligt op kussen

De juiste tijd om over te stappen op senior hondenvoer

Bij de meeste Senior brokken wordt de leeftijd van ongeveer 8 jaar aangehouden om te er mee te beginnen. Vooral bij grotere honden wordt er een leeftijd van soms zeven of soms zes aangehouden. Dit heeft vooral te maken met het welbekende feit dat kleine hondjes vaak ouder worden dan oudere honden. Ook ervaren veel grotere honden eerder gewrichtsproblemen. Wanneer het voor jouw hond te juister tijd is om over te stoppen, ligt helemaal aan je hond. Merk je dat zijn gedrag en lichaam begint te veranderen in dat van een oudere hond, schakel dan over op Senior voer.

 

Verschillende soorten voer.

Wanneer jij je eenmaal gaat verdiepen in de verschillende mogelijkheden voor je Senior hond, zul je al snel zien dat bijna elk voer is gespecialiseerd op een speciaal punt. Dat is maar goed ook, want lang niet iedere hond is hetzelfde. Kies daarom een voer die helemaal past bij jouw hond. Zo zijn er merken die gewoon een goede basis vormen voor eigenlijk iedere hond. Ze voorzien ze in alle benodigde vitamines en mineralen die een oudere hond nodig kan hebben.

Deze zijn een goede keuze wanneer je hond gewoon gezond is, alleen simpelweg iets ouder wordt. Voor een gevoelige en kieskeurige eter is het belangrijk om te kiezen voor een hypoallergeen voer. Of voer dat volledig graanvrij is. Een hondendarm is helemaal niet gemaakt om granen te kunnen verteren. Daarom kunnen sommige honden hier last van hebben. Grotere rassen kunnen ook behoefte hebben aan een speciale Seniorbrok.

Er zijn dan ook merken die speciaal voer aanbieden voor honden boven de 25 kilo. Deze besteden vaak extra aandacht aan de spieren en gewrichten. Voor honden met overgewicht, of die er snel last van hebben, bestaan er vormen van light brokken. Ook brokken zonder granen kunnen hierbij een uitkomst zijn. Wel bijna elke Senior brok houdt rekening met het snel dik worden, aangezien dat dit een veelvoorkomend probleem is bij ouder wordende honden.

Hondenvoer senior hond

Vergelijking van de beste senior hondenbrokken

Hieronder vind je een vergelijking van verschillende merken brokken die geschikt zijn voor de Senior hond. Lees ze rustig even door om erachter te komen welk voer het beste past bij je hond en bij jou.

 

Premium Senior brokken (De beste vier merken in kwaliteit voor uw senior hond)

1. Arcana Heritage Senior dog

Hierboven zie je meerdere verpakkingen, voor verschillende formaten (senior) honden. Arcana Senior dog is geschikt voor elke senior hond van elk ras. De brokken zijn gemaakt van (volledige) natuurlijke producten. Zink is het enige toegevoegde ingrediënt. Geheel vrij van granen en aardappels. Bestaat voor meer dan de helft uit vlees waaronder vers gefileerde kip en platvis.

Dit zorgt voor de nodige omega vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Bevat veel kruiden die bijdragen aan de algehele gezondheid van de senior hond. De brokken zijn gemaakt van zowel vers vlees als gedroogd vlees.

Voordelen:

 • Bestaat voor meer dan 50% uit vlees
 • Veel kruiden die bijdragen aan een betere gezondheid
 • Producten zijn van natuurlijke oorsprong en lokaal geproduceerd
 • Bevat Omega-6, Omega-3 en glucosamine

Nadelen:

 • Bevat ook gedroogd vlees

 

2. Orijen Whole Prey Senior dog – kip en kalkoen

Dit senioren voer van Orijen is geschikt voor iedere hond boven de acht jaar. Bestaat voor meer dan de helft uit vers vlees. Daarbij bestaat een kwart deel uit eieren en gedroogd vlees. Alle producten zijn lokaal gevangen of gekweekt. Overige deel bestaat uit verschillende groente en kruiden.

Voordelen:

 • Bijna meer dan drie kwart van dit product bestaat uit vlees, vis en eieren.
 • Bevat Omega vetten en glucosamine
 • Orijen werkt met dagverse en plaats gevangen producten.
 • Brokken bestaan ook gedeeltelijk uit groenten.

Nadelen:

 • Redelijk hoge prijs, namelijk meer dan 7 euro per kilo.

 

3. Sam’s field light & senior – lam en rijst

De Sam’s field light & senior is speciaal voor de oudere hond die moeite heeft om op gewicht te blijven en/of snel overgevoelig voor voeding. Bestaat voor het grootste gedeelte lamsvlees en rijst, wat beiden bijdraagt aan een makkelijke vertering. Met toegevoegde probiotica voor een betere weerstand in de darmen.

Voordelen:

 • Brokken zijn licht verteerbaar.
 • Bestaat voor 43% uit lamsvlees.
 • De laagste prijs onder de premiums, namelijk 4 euro per kilo.

Nadelen:

 • Bestaat voor minder dan de helft uit vlees.
 • Het product bevat aardappelen.

 

4. Edgar en Cooper Verse Scharrelkip & Noorse Zalm Senior

Gemaakt van volledig verse producten, zowel in vlees als groente. Het merk Edgar en Cooper zet zich in voor het milieu door biologisch afbreekbare zakken te gebruiken. Geschikt voor iedere senior hond. Ook geschikt voor gevoelige honden en moeilijke eters. Bevat 5 procent verse zalm. Deze omega vetten dragen extra bij aan het geheugen.

Voordelen:

 • Volledig gemaakt van verse producten.
 • Balans van vlees, groenten en kruiden.
 • Biologische afbreekbare verpakking.
 • Geschikt voor moeilijke eters.

Nadelen:

 • Hogere kosten, namelijk 6 euro per kilo.

 

De beste prijs-kwaliteit verhouding

Omdat de premium merken erg duur kunnen zijn, geven we hieronder een overzicht van graanvrije senior brokken met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

1. Royal Canin Medium Adult 7+

Anders dan andere merken, kan dit voer al gevoerd worden aan honden van zeven jaar en ouder. Ze worden dan eerder ondersteund bij hun verandering van levensfase. Royal Canin Medium is speciaal bedoelt voor honden tussen de 11 en 25 kilo. Voornamelijk gemaakt van gevogelte vlees.

Voordelen:

 • Geschikt voor honden tussen de 11 en 25 kilo.
 • Al te voeren vanaf 7 jaar en ouder.

Nadelen:

 • Geen vers vlees.
 • Niet graanvrij, waardoor niet aan te raden voor gevoelige honden.

 

2. Prins Procare Senior Support

Deze brok is geschikt voor elke senior hond boven de 8 jaar. Prins Procare heeft een laag eiwitgehalte en de mineralen zijn aangepast naar leeftijd. Dit zorgt ervoor dat de nieren minder belast worden. Ook honden die snel te dik worden komen goed weg met deze brokken van Prins. Gemaakt met mager vlees als kip en kalkoen.

Voordelen:

 • Draagt bij aan de gewrichten.
 • Gemaakt van kip en kalkoen.

Nadelen:

 • Geen vers vlees.
 • Bevat tarwe en mais.

 

3. Prins Procare Superior Senior

Dit keer ronde brokjes van Prins in tegenstelling tot zijn voorganger, waardoor dat de brokjes vooral voor kleinere honden makkelijker te kauwen kunnen zijn. Er wordt rekening gehouden met de eisen van de oudere hond. Minder belasting voor de nieren, een spijsvertering en soepele gewrichten. Geschikt voor elke hond van elk formaat boven de 8 jaar.

Voordelen:

 • Ronde brokjes die voor sommige honden makkelijker te eten zijn.
 • Beschikbaar in kleinere verpakkingen van 2 en 4 kilo.

Nadelen:

 • Hoofdbestandsdeel zijn granen.
 • Bevat alleen dierlijke bijproducten, geen echt vlees.

 

4. Cavom Compleet Senior

Bij Cavom proberen ze zo goed mogelijk mee te denken met het dieet voor elke senior hond. Het product bevat namelijk bijna geen granen als tarwe, maïs en rijst. Ook met de toevoeging van glucosamine wordt er aan de gewrichten gedachten. De brokjes zijn zo geperst dat ze allemaal hetzelfde formaat hebben. Dit eet makkelijker voor de hond.

Voordelen:

 • Geschikt voor de gevoelige eter doordat de meeste granen veelal zijn weggelaten.
 • Voordeling met iets meer dan 2 euro per kilo.
 • Beschikbaar is zakken tussen de 5 t/m 60 kilo.

Nadelen:

 • Geen specifieke ingrediënten lijst.

 

De goedkopere Senior brok merken

Heb je weinig budget, en wil je toch redelijk goede senior brokken voor je hond, kijk dan in het lijstje hieronder.

1. Carocroc Senior Silver 18/10

Een standaard kwaliteit brok geproduceerd op Nederlandse bodem. De Seniorlijn van Carocroc is geschikt voor iedere hond boven de 8 jaar. In de naam zijn de cijfers 18/10 te vinden. Hiermee geeft het merk duidelijk aan wat het percentage vet en eiwitten in de brok is. Het percentage vet ligt bij deze senior brok iets lager dan bij de normale Adult brokken. Dit voorkomt dat de senior hond snel te dik wordt.

Voordelen:

 • Inzicht in de ingrediëntenlijst.
 • Geproduceerd op Nederlandse bodem.

Nadelen:

 • Hoofdbestandsdelen bestaan uit graansoorten.

 

2. Smolke Senior Maxi – kip

Speciaal senior voer dat is aangepast naar de behoeften van grote honden boven de 30 kilo. Honden boven de 6 jaar mogen het al hebben. Om de gewrichten soepel te houden bevat het voer extra glucosamine. Het bevat minder vetten en juist voldoende eiwitten en vitamine E. Genoeg om de hond mooi op gewicht te houden, maar ook juist bij te dragen aan de bespiering en het herstel daarvan. Bevat kip, lam en vis. Allemaal makkelijk verteerbaar.

Voordelen:

 • Speciaal geschikt voor grotere hondenrassen.
 • Draagt bij aan een goede gezondheid van de ouder wordende hond.
 • Bevat Omega 3 en 6 vetzuren.

Nadelen:

 • Vleesbestandsdelen zijn alleen meel.

 

3. Ekanuba Caring Senior Large Breed kip

Ekanuba maakte deze Seniorbrok geschikt voor de grotere hondenrassen. Voor honden tussen de 25 en 40 kilo mag het gegeven worden aan honden van boven de 9 jaar. Honden met een gewicht boven de 40 kilo, mogen vanaf 8 jaar al deze brokken ontvangen. Compleet voer die bijdraagt aan alle gezondheidsaspecten voor de ouder wordende hond.

Voordelen:

 • Speciaal geschikt voor grotere honden.
 • Bevat een betere kwaliteit vlees dan alleen vleesmeel. (Minder dan 20%)

Nadelen:

 • Bevat vrij veel zout.

 

4. Biofood Senior

Een complete voeding van Biofood die geschikt is voor elke ouder wordende hond. Bij deze brok is het eiwitgehalte en aantal mineralen aangepast om schade aan de nieren te voorkomen. Bevat zelfs 35% gedroogd vlees. Het vlees bestaat uit rund, gevogelte en wild zwijn.

Voordelen:

 • Bevat meeste gedroogde vlees van alle budgetbrokken.
 • Aangepast eiwitgehalte om schade aan de nieren te voorkomen.
 • Draagt bij aan betere vertering en ontlasting.

Nadelen:

 • Aan de iets duurdere kant, namelijk 3 euro per kilo.

5. Sam’s field Light & Senior – Lam en rijst

Speciaal geschikt voor hypoallergene senior honden boven de acht jaar. Ook geschikt voor seniors die al te dik zijn of juist snel te dik worden. Dit product bevat 43% aan lamsvlees en geen maïs en tarwe. Met toegevoegde probiotica voor een betere darmwerking.

Voordelen:

 • Geschikt voor hypoallergene honden.
 • Geschikt voor honden met een neiging tot overgewicht.
 • Draagt bij aan een betere darmwerking.
 • Bevat 43% lamsvlees.

Nadelen:

 • Duurder dan de andere budgetbrokken, namelijk 4 euro per kilo.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 38 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

 1. Wat is jullie ervaring met canagan light brokken voor senior honden?
  Ik voer al jaren canagan – extra large (ik heb een beauceron) wat goed bevalt. Ze is nu 8 en merk dat ze strammer wordt met opstaan. Dus wil overstappen – ze heeft al glucosamine als extra supplement

 2. Ik gebruik yarra biologisch voer met acana prairie p. gemengd. Mijn hond is middelgroot maar slank en nu 8 jaar en ze lijkt op een kleinere Ierse setter, ze kunnen dat op alle leeftijden eten. Ze is levendig. Niets nog van ouderdom te merken. wandelt veel.

 3. Luistet mijn engelse dogg 13 jaar staat op senior balance en daar doet hij het prima ik heb hem ook acana senior gevoed en dat was een ware ramp helemaal over zijn lijf kale plekken dierenarts geweest en die zegt als een hond het goed doet op een brok laat hem dan er op staan waarom verranderen in middels gaat het goed met mijn oudje en dan wel op de balance brok voor senioren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *