Hondentondeuse onderhouden: verleng de levensduur

Hond scheren met tondeuse

Voor dat je er erg in hebt, heb je als hondenbezitter een heel assortiment verzorgingsartikelen voor je trouwe viervoeter. Die ene shampoo voor een glanzende vacht, oorverzorgingsdruppels, een remover om de traanstrepen te verwijderen, een nagelknipper en een metalen tekentang, zijn slechts enkele producten die je speciaal voor je hond hebt aangeschaft.

Een ander belangrijk artikel die je als hondenbaas wellicht hebt is een hondentondeuse. Dit natuurlijk afhankelijk van het soort vacht dat je hond heeft. Om deze optimaal te kunnen gebruiken zal je het goed moeten onderhouden, een taak die menigeen na verloop van tijd verwaarloosd. Dit leidt tot een bot apparaat die niet meer soepel loopt en je bij het scheren mateloos irriteert.

Je hond voelt je frustratie aan waardoor hij ook niet meer rustig zitten wil. Wat een leuk scheermoment zou moeten worden voor jou en je hond, draait uit op een fiasco, waarna je het apparaat in de prullenbak gooit. Hoe dit scenario te voorkomen vertel ik je in de volgende alinea’s.

 

Niet elke hond hoeft geschoren te worden

Je hoeft geen hondenliefhebber te zijn om te weten dat het haar van een hond per ras verschilt. Dit komt doordat honden afhankelijk van hun haargroei in verschillende vachtgroepen te categoriseren zijn. Deze dertien vachtgroepen gaan uit van de lengte van het haar van je hond in combinatie met de dichtheid ervan. Tevens bepaalt de structuur ook in welke categorie of categorieën een bepaald hondenras valt.

Indien je hondenvriend gewoon kort glad haar heeft, hoef je hem dus niet te scheren. Terwijl je voor je viervoeter met middellange haren en langer, wel regelmatig naar een tondeuse zal moeten grijpen. Dit ongeacht de structuur van het haar en de ondervacht. Ongeacht de vachtgroep van je hond zijn er tal van redenen waarom het hebben van een hondentondeuse voor het zelf scheren van je hond, geen overbodige luxe is.

Hond vacht knippen

Ik noem er hieronder drie:

 1. wondgenezing: het kan gebeuren dat je hond met een andere hond vecht of zich aan een scherp voorwerp verwondt.
  • Soms zit er dan geen andere optie op dan de directe omgeving van de wond te scheren voor een betere behandeling van de wond en ter bevordering van het genezingsproces;
 2. tijdens hete zomers: wanneer de temperaturen extra hoog zijn heeft ook je hond met lang, dik haar het extra warm.
  • Je kan hem vaker baden of laten zwemmen, maar een scheerbeurt zorgt wel voor verlichting voor een langere periode;
 3. binding met je hond: het is natuurlijk gemakkelijker om je hond naar een trimsalon te brengen, maar door je zelf te bekwamen in het scheren van je hondje, versterk je de band die je met hem of haar hebt.

Dat je ook nog geld bespaart is een leuke bijkomstigheid.

 

Het belang van een goed werkende hondentondeuse

Er zijn verschillende hondentondeuses te koop, waardoor je altijd een tondeuse kan aanschaffen die bij de vacht van je hond past. Ondanks er ook mechanische (tang) tondeuses zijn, kiezen de meeste hondenbezitters om het gemak voor een die op elektriciteit werkt. Jij bent vast geen uitzondering daarop. Bij het doen van een keuze kan je je laten leiden door:

 • de lengte van de snoer of kiezen voor een draadloze;
 • het gewicht en de ergonomische bouw van het apparaat;
 • het aantal snelheden;
 • het geluidsniveau van het apparaat;
 • in welke mate het in staat is het type ( onder) vacht van je hond te kappen;
 • gemak in onderhoud;
 • of de messen los verkrijgbaar en makkelijk te slijpen zijn; en
 • of er ook andere producten ( bijvoorbeeld een kam en olie) zijn inbegrepen.

Doe een online onderzoek naar de verschillende merken waarbij je vooral ook de reviews van andere gebruikers van de tondeuse die je op het oog hebt, leest om te voorkomen dat je een miskoop doet. Ook je dierenarts kan je de nodige informatie hieromtrent verschaffen. Het is belangrijk dat je hondentondeuse goed en soepel werkt. Dit betekent dat je het goed moet onderhouden zodat de mesjes bot noch stroef zijn wanneer je de haren van je hond gaat trimmen.

Het is namelijk zo dat je meest trouwe en gehoorzame hond ook koppig kan zijn, waardoor je met een bot apparaat ook nog meer moeite zal hebben om zijn vacht te scheren. Ook scheert een bot mes niet goed waardoor je of je hond met een raar kapsel laat rondlopen of bijvoorbeeld je poedel zal moeten laten veranderen in een Chinese naakthond. Daar kijkt zelfs je hond raar van op. Kortom, een apparaat met slecht werkende mesjes is geen goed idee. Lees daarom in de volgende alinea enkele tips hoe je je hondentondeuse effectief onderhoudt.

Hondentondeuse scheren

Tips om je scheerapparaat soepel te laten werken

Hoewel elk merk en model zich qua vormgeving van zijn concurrent zal willen onderscheiden, zijn de onderdelen van elke tondeuse hetzelfde. Het bestaat uit een handvat, elektrische (oplaad) kabel, een ingebouwde motor en een scheerkop met al dan niet verwisselbare messen. Het betreft een groot ondermes en een iets kleiner bovenmes, die samen ervoor zorgen dat je de haren van je hond korter maakt.

Doordat het heel snel gebeurt zie je niet dat je tijdens het hanteren van je hondentondeuse met het grote mes de haren van je hond kamt terwijl je ze met het kleinere mes, afsnijdt. Dit proces wordt met andere worden gedreven door de motor van je tondeuse, die de snelheid bepaald waarmee de mesjes over elkaar heen wrijven.

Smeer je je mesjes voor, tijdens en na het gebruik van je tondeuse niet in met de al dan niet bijgeleverde tondeuse olie, dan worden ze dus bot. Vandaar dat ik je aanraad je hondentondeuse op de volgende manier te onderhouden:

1. Maak het tot je gewoonte om na elk gebruik je tondeuse grondig schoon te maken.

Daartoe veeg je het totale apparaatje af met een doekje, borstel je eventuele haartjes weg en kijk je of de tandjes van het grote mes allemaal nog intact zijn. Vervolgens doe je wat van de olie op de snijvlakken van beide mesjes en maak je het even aan. Hierdoor zie je of je machine weer vlot werkt. Tevens stelt het je in staat om het te veel aan olie te verwijderen. Gebruik voor deze stap geen water en zeep om onder andere roest plekken te voorkomen;

2. Berg je hondentondeuse goed weg.

De verpakking waarin je het kocht is meestal goed genoeg voor het stofvrij opbergen. Ben je die verpakking kwijtgeraakt, dan kan je het altijd nog in een stuk keukenpapier en een zak opbergen in een schoenendoos of lade;

3. Ga je je viervoeter scheren? Doe dat dan slechts als je er zin in hebt.

Dat maakt je geduldiger hetgeen ook je machine ten goede komt. Doe je hond in bad, zorg dat hij droog is en controleer zijn vacht en huid op eventuele onvolkomenheden. Het kan gebeuren dat het haar van je huisdier klitten bevat, die je gemakkelijker met een schaar verwijderen kan. Of er zitten teken in zijn vacht die je ook eerst zal moeten verwijderen. Let ook op de gemoedstoestand van je hondje.

Hond scheren

4. Als je bij het opbergen van je tondeuse deze eerst met olie ingesmeerd hebt, is het aan te raden voor je begint met het scheren en tevens tijdens het scheren, olie op de messen aan te brengen.

Hierdoor verloopt de verzorgingsbeurt van je makker, vlot;

5. Gebruik het juiste mes voor het soort vacht van je hond.

Vraag om genoeg informatie aan de verkoper van de tondeuse die je voor ogen hebt, en doe zoals eerder aangegeven ook zelf onderzoek;

6. Controleer zo af en toe zelf de overige onderdelen van je tondeuse.

Zo kunnen de koolborstels van de motor verslijten met een langzamer werkend apparaat tot gevolg. In de meeste handleidingen van je hondentondeuse, vind je informatie hoe je deze vervanging plegen moet. Is dat niet het geval dan kan je de informatie googlen of je tondeuse brengen naar de serviceafdeling van het bedrijf waar je het kocht. Hetzelfde geldt voor messen die bot geworden zijn en dus nodig geslepen of vervangen moeten worden.

7. Ten slotte raad ik je aan ook de stelschroef van je tondeuse zo af en toe bij te stellen.

Hierdoor laat je geen haar meer achter bij het scheren. Tevens gaat met de juiste afstelling van deze schroef ook het “niet scheren” van je tondeuse tot het verleden behoren. Het is geen slecht idee om een eigen hondentondeuse aan te schaffen, indien je een hond als huisdier hebt. Met dit artikel hoop ik je van genoeg informatie voorzien te hebben voor een adequaat gebruik van deze machine. Mocht je toch met vragen zitten, dan kan je die altijd e-mailen.

 

Extra video

Hieronder nog een video waarin dezelfde tips worden besproken als hierboven.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 24 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *