Waarom heeft een hond snorharen?

Waarom heeft een hond snorharen

De snorharen van een hond, waar zijn ze eigenlijk goed voor? Mensen hebben snorharen die eigenlijk geen functie hebben,  maar bij honden is dat anders. Honden verkennen de wereld namelijk met hun gezicht. De snorharen van een hond vervullen hierbij een belangrijke rol. Een van de voornaamste functies van de snorharen van een hond is dat ze signalen doorgeven via de zenuwen aan de uiteinden. Het werkt dus eigenlijk als een soort zintuig. Wil jij weten hoe dit precies werkt en wat nog meer functies zijn van de snorharen van een hond? Lees dan dit artikel!

 

De functie van de snorharen

De functie van de snorharen is het opnemen van signalen uit de omgeving. Deze signalen kunnen worden opgenomen door de snorharen omdat ze een aantal speciale eigenschappen hebben. Deze eigenschappen zijn:

  • De gevoeligheid van de haren
  • De structuur van de haren
  • De ligging van de haren

Gevoeligheid

De snorharen van een hond zijn veel gevoeliger dan alle andere haren van de hond. De snorharen liggen namelijk diep in de huid en zijn verbonden met gevoelige zenuwen. Deze zorgen ervoor dat bij de kleinste aanraking de hersenen van de hond een signaal binnen krijgen. De hond kan hier vervolgens op de juiste manier op reageren. De snorharen zijn direct verbonden met de hersenen, waardoor de hond erg snel kan reageren op het signaal dat via de snorharen binnenkomt. Je kunt dit zelf testen bij je hond door de snorharen voorzichtig aan te raken. Je zult zien dat de hond meteen met zijn ogen beweegt. De reactie op het signaal volgt direct na het impuls.

Structuur

De structuur van de snorharen van een hond is ook anders dan de structuur van de haren van de vacht. De snorharen zijn namelijk veel stijver. Dit is belangrijk omdat de snorharen anders continu zouden bewegen en impulsen zouden verzenden naar de hersenen. De stijve haren zorgen ervoor dat de hond  de signalen via de snorharen op de juiste manier binnen krijgt en kan verwerken.

Ligging

Snorharen bevinden zich in het gezicht van de hond en zitten rondom de neus. De snorharen zorgen ervoor dat een hond een vroeg signaal binnenkrijgt van mogelijk gevaar. Als een hond snuffelt, raken de snorharen eerst het object, zo weet de hond dat hoe dichtbij hij bij het object is en kan hij op de juiste manier snuffelen. Dit geldt ook voor andere objecten, zo kan hij bijvoorbeeld aan muren voelen met zijn snorharen. De hond weet hierdoor dat hij niet dichterbij moet komen, anders stoot hij zijn kop. Ook kan een hond al voordat de muur door de snorharen wordt aangeraakt, weten dat er een muur in de buurt is door de veranderende luchtstroom. Zo gevoelig zijn de snorharen van een hond dus.

snorharen hond in de sneeuw

Wat zijn tactiel haren?

Snorharen vallen onder de noemer tactiel haar. Tactiel haren zitten bij een hond op verschillende plekken op het gezicht. Naast de snorharen zitten er tactiel haren op:

  • De kaak
  • De ogen
  • De wenkbrauwen

De snorharen van een hond zitten dus als het ware ook op zijn ogen, alleen heten de haren hier anders. Ze hebben wel dezelfde functie: het vroegtijdig waarschuwen voor gevaar. Ook de haren die op de andere plaatsen zitten, zijn net zo diep geworteld als de snorharen en zorgen voor een snel reflex.

Voor al deze haren geldt dat het belangrijk is dat je als baasje deze haren niet weghaalt. Het is voor een hond een manier om te voelen en zichzelf te beschermen tegen mogelijke gevaren. Door deze haren met rust te laten wordt de mentale en fysieke gezondheid van je hond gewaarborgd.

 

De snorharen van een hond verwijderen?

Je hoort regelmatig dat mensen de snorharen van hun hond laten verwijderen. Het kan niet direct kwaad, maar je haalt zo wel het extra vermogen van de hond weg om gevaar te spotten. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat honden zonder snorharen zich minder goed voortbewegen in ruimtes waar minder licht is. Doordat ze dan niet meer met hun snorharen kunnen voelen of er obstakels in de buurt zijn, zijn ze wat terughoudender.

Heb jij een hond? Dan is het verstandig om de snorharen niet te verwijderen en deze gewoon te laten zitten. Jouw hond zal je hier dankbaar voor zijn.

terriër snorharen

Conclusie

Een hond heeft verschillende tactiel haren. Tactiel haren zijn haren van speciale structuur en zijn verbonden met zenuwen die erg gevoelig zijn. Tactiel haren dienen als een soort voelsprieten. De snorharen van een hond zijn dus essentieel om een hond te helpen bij het ontdekken van omgevingen en voorwerpen, om zo snel te reageren op mogelijk gevaar. Het is daarom niet verstandig om de snorharen van een hond te verwijderen. Wist jij al dat de snorharen van een hond een belangrijke rol spelen bij het ontdekken van de omgeving? Of heb je misschien vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 20 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Hallo wat doe je als de tactiele haren aan de buitenkant lippen zolang zijn dat ze in de oog komt by mijn hondje en haar stoort Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *