Waarom slapen honden op hun rug?  

Hond slaapt op rug

Het is soms grappig om te zien hoe honden helemaal ondersteboven op hun rug slapen. Heb jij ook een hond die dit doet of heb je het weleens gezien? Het zorgt vaak voor een lach, omdat de tanden zichtbaar zijn wanneer de lippen de andere kant op hangen. Je vraagt je misschien af waarom honden deze houding aannemen en of het iets te maken heeft met zorgwekkende signalen. Het is altijd leuk en belangrijk om nieuwe feiten te leren, dus laten we eens ontdekken waarom honden op hun rug slapen. 

 

Moet ik mij zorgen maken dat mijn hond op zijn rug slaapt? 

Maak je geen zorgen, het is volkomen normaal als je trouwe viervoeter op zijn rug slaapt. We begrijpen dat het even gek kan lijken en dat je je misschien wat zorgen maakt als je je hond in deze grappige positie ziet liggen. Het is mogelijk dat je hond dit gedrag niet vaak vertoont, maar er zijn verschillende redenen waarom een hond op zijn rug kan slapen. 

 

Verschillende slaapposities voor honden  

Net zoals mensen, nemen honden verschillende slaapposities aan, en dit kan ook variëren. Soms voel je je comfortabel in een bepaalde houding, terwijl je op andere momenten een nieuwe houding uitprobeert. Je kunt je vast wel identificeren met het feit dat je meestal een favoriete slaappositie hebt. Slaap je bijvoorbeeld graag op je rug of ben je eerder een buikslaper? Honden kunnen ook verschillende slaapposities aannemen, waaronder: 

  • Op hun zij met hun pootjes ontspannen langs hun lichaam;
  • Zoals een leeuw met hun hoofd op hun pootjes;
  • Als een superheld met hun buikje op de grond en de pootjes voor- en achteruit uitgestrekt;
  • Als een donut opgekruld met zijn pootjes, staart en hoofd dicht tegen hun lichaam aan;
  • Knuffelend en opgekruld tegen een ander huisdiermaatje aan;
  • Verstopt onder dekens, kussens of kleding;
  • Op hun rug met hun pootjes in de lucht.

Er zijn dus erg veel leuke, vreemde en ontspannen posities waar jouw hond in kan liggen te slapen. Deze verschillende posities kunnen elk een andere betekenis hebben waarom jouw trouwe viervoeter een bepaalde slaappositie aanneemt, zo ook wanneer zij op hun rug liggen te slapen met hun pootjes omhoog. Niet iedereen kan zich voorstellen dat dit een prettige houding is, maar toch is het tegendeel bewezen. 

Hond liggend

Je hond voelt zich veilig  

Een hond gaat niet op zijn rug liggen wanneer hij zich onveilig voelt, maar pas echt wanneer hij het vertrouwen heeft dat hij in een goede omgeving is en jouw volledig vertrouwt. Soms kunnen mensen er helemaal gelukkig van worden dat een hond zo ligt te slapen, het ziet er natuurlijk ook wel heel aandoenlijk uit.

In sommige gevallen denken mensen alleen wel dat honden op deze manier laten zien dat ze geaaid willen worden over hun buikje, omdat ze er zo mooi voor gaan liggen. Dit is echter niet de reden dat zij zo gaan liggen, niet elke hond vindt het namelijk prettig als je ze onverwachts aait over hun buik. Er zijn honden die hier wel van kunnen genieten, maar ook niet op elk moment. Kijk daarom goed wat een hond nodig heeft en heeft hij er geen zin in dat hij geaaid wordt? Dan zal je dat snel genoeg merken.  

 

Je hond is aan het afkoelen  

Als het erg warm weer is, dan weet je vast als geen ander dat je het enorm warm kunt krijgt, soms zo warm dat je constant aan het zweten bent. Je hond kan ook erg veel last hebben van de warmte en zoekt daardoor verkoeling op door lekker op zijn rug op de grond te gaan liggen. De vloer is vaak namelijk lekker koud en daardoor heeft je hond een ideale mogelijkheid om even af te koelen bij een warme zomerdag of na een rondje rennen.

Maar waarom doen ze dit dan specifiek op hun rug? Dat is een vraag die jij nu vast in je op krijgt. Er is een goede reden voor waarom ze niet gewoon op hun buik liggen, dat komt omdat honden via hun poten zweten en hun buik een warmtebron is, zodoende blijven ze zo koel mogelijk wanneer ze op hun rug liggen. 

 

Het is een comfortabele houding  

Niet iedereen kan het zich voorstellen, maar soms vinden honden dit een erg comfortabele houding. Als een hond even tot rust wil komen, kan hij dit doen door simpelweg op zijn rug te gaan liggen. Ze zijn daarbij vooral comfortabel met de situatie waar ze op dat moment zijn en daardoor zie je ze soms in de meeste gekke positie slapen. 

Hond op rug liggen

Laat je hond lekker genieten van zijn vreemde, maar comfortabele houding  

Zoals je wellicht al in de gaten hebt, is het dus helemaal niet vreemd en erg dat jouw trouwe viervoeter op zijn rug ligt te slapen. Zorg er daarom voor dat je hem ook lekker zijn gang laat gaan en laat hem daarom gerust liggen, zodat hij na zijn dutje uitgerust wakker wordt en weer de volle energie heeft om er tegenaan te gaan! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *