Waarom slapen puppy’s veel? Moet ik mij zorgen maken?

Husky puppy slapend

Het kan diverse redenen hebben waarom een puppy veel slaapt. Als je een pup (voor het eerst) in huis hebt, dan zal het je opvallen dat jonge honden een groot gedeelte van de dag zullen slapen. Dit is erg normaal, zij hebben dit namelijk nodig om te groeien en zich verder te ontwikkelen. Het kan echter ook een teken zijn dat jouw hondje snel overprikkeld is en rust nodig heeft. Daarnaast kan het ook wijzen op medische zorgen, waarbij contact met een dierenarts aan te bevelen is. Dus, ben je benieuwd waarom jouw puppy zo veel slaapt? Lees dan snel verder!

 

Verschillende redenen waarom jonge honden veel slapen

Zoals hierboven al aangegeven, kunnen er verschillende redenen zijn waarom jonge honden zo veel slapen. Voor puppy’s is dit echter heel normaal en gewoon. Zij slapen namelijk al snel 18 tot 20 uur. Pups hebben dit vooral nodig om bij te komen van de vele, nieuwe indrukken die zij moeten verwerken op een dag. Niet alleen ben jij bezig met je pup om hem te socialiseren, zindelijk te krijgen en hem zijn nieuwe omgeven te laten leren kennen, jouw pup moet ook wennen aan de drukte van andere en nieuwe dingen om zich heen.

En, alhoewel het heel leuk is om te spelen met een jonge hond, dit kan veel energie kosten van zo’n klein beestje. Ze moeten namelijk hard aan het werk om achter een bal aan te rennen of aan een flos te trekken. Daarnaast groeien jonge honden erg snel. Hun lichaam is daarom de gehele dag druk bezig. Hierdoor heeft een puppy ook rust nodig, om het lichaam bij te laten komen. Het slapen zorgt er ook voor dat het zenuwstelsel, de spieren, botten en verbindingen in het lichaam rustig opgebouwd of versterkt kunnen worden.

Golden Retriever puppy

Wat kan ik het beste doen als mijn pup veel slaapt?

Als jouw puppy veel slaapt, is het belangrijk dat je hem of haar met rust laat. Het feit dat jouw puppy wellicht in slaap valt tijdens het spelen, betekent dat hij of zij erg vermoeid is. Laat jouw pup dan ook vooral lekker liggen en slapen. Hierdoor leert jouw pup ook om grenzen aan te geven. Een pup kan namelijk heel vervelend worden wanneer hij niet voldoende slaap krijgt. Denk hierbij aan een peuter die zijn middagdutje heeft overgeslagen. Een pup kan net zo goed vervelend gedrag gaan vertonen, zoals bijten en trekken aan de riem.

Ook als je veel dingen onderneemt met een pup, is het belangrijk dat je een puppy de tijd gunt om bij te komen. Zodra je dit niet doet, kan het zijn dat jouw hondje overprikkeld raakt en veel gaat slapen. Mocht je het idee hebben dat dit het geval is, zorg dan dat je genoeg rustmomenten inbouwt. Daarnaast is het ook van waarde dat je het wat rustiger en voorzichtiger aan doet met de puppy.

Als laatste tip raden we je aan om een routine voor jou en je hond vast te stellen. Zo weet de pup waar hij of zij aan toe is, en voorkom jij overprikkeling. Ook kan je met een routine voorkomen dat jouw puppy ’s nachts vervelend wordt. Door je aan bepaalde regels te houden, zal het slaapritme van jouw pup enorm verbeteren.

 

Wanneer moet ik mij zorgen maken over de hoeveelheid slaap van mijn puppy?

Het kan zijn dat er wat anders met jouw puppy aan de hand is, waardoor hij of zij veel slaapt. Waar je hier vooral naar moet kijken, is hoe de puppy zich gedraagt tijdens de periodes dat hij of zij wakker is. Als de pup verder energiek en alert is, hoef je je vaak geen zorgen te maken. Jouw jonge hond is dan waarschijnlijk druk bezig met nieuwe indrukken te verwerken en te groeien. Uiteraard geldt: ben je er niet gerust op, neem dan vooral contact op met de dierenarts!

Als jouw hond echter heel moe, onrustig, niet actief of sloom is, dan kan hier, ten eerste, een medische verklaring voor zijn. Zo kan het zijn dat jouw puppy misschien iets onder de leden heeft. Het gebeurt overigens vaak dat een jonge hond na een vaccinatie een dagje niet helemaal fit is. In dat geval zal je je dan ook geen zorgen hoeven te maken. Als dit niet aan de orde is, dan is het toch handig om contact op te nemen met de dierenarts. Zij kunnen jouw puppy even onderzoeken en eventueel bloedonderzoek doen. Hiermee sluiten ze uit dat jouw puppy misschien een ontsteking of afwijkende werking van zijn/haar organen heeft.

Ten tweede, kan het zijn dat de voeding die de hond krijgt, niet goed of onvoldoende is. Zo komt het vaak voor dat mensen ‘gewoon’ een zak brokken voor hun pup kopen. In gewone brokken zitten echter niet alle vetten en voedingsstoffen die een jonge hond nodig heeft. Het is daarom altijd te adviseren om speciale puppybrokken te kopen. Je kan vragen welke brokken de pup bij de fokker kreeg, of je laten adviseren bij een dierenspeciaalzaak. En zeker bij grote honden die nog harder moeten groeien dan kleine pups, kan het soms helpen om ze een extra voeding te geven. Soms krijgen ze daar net iets meer energie van, waardoor ze zich lekkerder voelen.

Ten derde, moet je je zorgen maken om de hoeveelheid slaap van jouw pup als deze niet genoeg uitdaging krijgt. Een pup kan hier erg traag van worden, en soms zelf het jachtinstinct verliezen. Dit komt veel voor in gezinnen waar tijd schaars of beperkt is. Helaas zal je dan toch echt tijd voor jouw puppy moeten vrijmaken. Een (jonge) hond verdient namelijk genoeg beweging, uitdaging en aandacht. Door jouw pup vanaf jonge leeftijd een beetje uit te dagen en te trainen, zal hij of zij zich ook energieker voelen. Dit met als resultaat dat de puppy minder zal slapen en beter in zijn of haar vel zal komen te zitten.

Puppy slapend

Alle informatie over de hoeveelheid slaap van een puppy samengevat

Om dit artikel te concluderen, zetten wij alle informatie over de hoeveelheid slaap van puppy’s nog even snel voor je op een rijtje:

Als je puppy veel slaapt, dan is dit absoluut niet gek. Zij doen dit namelijk gemiddeld 18 tot 20 uur per dag. Deze jonge hondjes hebben dit nodig om nieuwe indrukken te verwerken, bij te komen van het spelen en te herstellen van het groeiproces.

Mocht jouw pup veel slapen, biedt hem of haar dan de rust. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw hond de tijd geeft om bij te komen van nieuwe ervaringen. Ook kan een routine voor jou en je hond helpend zijn om een goede (slaap)structuur vast te stellen.

Het kan zijn dat jouw hond buiten het slapen om erg sloom, niet alert of onrustig is. We raden je dan aan om wel contact op te zoeken met jouw dierenarts, aangezien dit een teken kan zijn van:

  • Een medische conditie
  • Het gebrek aan (goede) voeding
  • De afwezigheid aan uitdaging en aandacht.

Na het lezen van dit artikel, zijn wij erg benieuwd naar jullie ervaringen met betrekking op het slapen van puppy’s. Hoeveel sliep jouw pup? En, zijn er speciale dingen of routines die jullie als helpend hebben ervaren voor het (verbeteren van) vele slapen van een pup? We zijn erg benieuwd. Laat het ons weten in de reacties onder deze post.

Meer leren over slaap bij honden?

We hebben een uitgebreid artikel geschreven met alles over slaap bij honden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *