Waarom worden honden graag geaaid?

Hond aaien

De meeste honden staan over het algemeen bekend als aaibare, gezellige en zeer vriendelijke dieren. Ze brengen graag tijd door met hun gezin, ontmoeten graag nieuwe mensen op straat tijdens een wandeling en, vinden het geweldig om ’s avonds gezellig bij jou op de bank te kruipen.

Niet alleen liggen ze graag dicht tegen je aan, ze krijgen ook graag een aai over hun kop. Er gaat nou eenmaal niets boven een warme, zachte aai om je hond blij te maken. Maar heb je er wel eens over nagedacht waarom honden zo graag geaaid worden? Wat is het toch met aaien dat hen zo vrolijk maakt? Er zijn een aantal verschillende redenen waarom honden graag geaaid worden, en wij zullen je er hier meer over vertellen!

 

Het gaat allemaal om de energie

Wanneer je een hond aait, voelen ze zich verbonden met hun baasje en ontstaat er een vertrouwensband. Dit is niet zo gek, je hond voelt zich veilig en vertrouwd bij jou. Dit proces is erg belangrijk voor de socialisatie, wat van nature natuurlijk erg belangrijk is voor een dier. Een hond is een roedeldier en presteert het best in een groep met andere honden. Het aaien schept een band en zorgt ervoor dat jouw hond jou gaat zien als iemand die hij kan vertrouwen. Het aaien van jouw hond zorgt onder andere voor gevoelens van liefde, aandacht en vertrouwen.

Merk jij ook dat je meteen een heerlijk, warm en behaaglijk gevoel krijgt als je iemand omhelst van wie je houdt? Nou, dat zijn ook dezelfde soort gevoelens en sensaties die honden voelen als je ze aait! De gevoelens die naar bovenkomen tijdens het aaien is een van de voornaamste redenen waarom honden zo graai aangehaald worden.

 

Aaien en emotionele binding

Er is geen betere manier om goede en sterke emotionele band met honden op te bouwen dan door ze zo nu en dan eens te aaien. Zoals we al eerder zeiden, is aaien een manier om jouw liefde en zorgzaamheid over te brengen op jouw viervoeter. En terwijl je dit doet, ontwikkel je ook een sterke band met hen.

Op dezelfde manier als dat jij een band opbouwt met de vrienden om je heen, bouwt een hond ook een emotionele band op met jou door ze te aaien en aandacht te geven. Voor een hond is er niets belangrijker dan een band creëren met hun baasje. Wanneer je hier vanaf het begin veel tijd in steekt, kun je hier de rest van zijn leven van profiteren!

Baasje aait hond

Een veilig en geborgen gevoel

Wanneer je jouw hond aait, geef je hem ook een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Aanraken geeft ze het gevoel dat je echt om ze geeft, dat je aanwezig bent en dat ze je kunnen vertrouwen. Het is ook een geweldige manier om hen vertrouwen te geven in jullie band en jullie relatie met hen.

Door dit fysieke contact verminderd de kans dat jouw hond zich angstig of alleen gaat voelen. Wanneer jij het huis verlaat om even boodschappen te doen, weet hij dat je terug zal komen. Verlatingsangst kan optreden wanneer een hond geen vertrouwensband met jou heeft opbouwt. Net als bij mensen wil een hond graag positieve aandacht. Het zorgt ervoor dat jouw hond zich veilig en gelukkig voelt. Naast lichamelijke gezondheid, is dit een belangrijk punt om jouw hond zo gezond en gelukkig mogelijk te houden.

 

Bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van jouw hond

Uit onderzoek is aangetoond dat, wanneer je een hond aait en liefdevol benaderd, er oxytocine en endorfine vrijkomt. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van geluk bij jouw viervoeter. Naast deze gevoelens zal het de bloeddruk en hartslag verlagen. Oftewel, zowel een fysiek als mentaal gezonde hond is wat jij hiermee bereikt. Wie wil dat nou niet?

 

Zijn er verkeerde of goede manieren om een hond te aaien?

Op het eerste gezicht lijkt het aaien van een hond niet zo ingewikkeld. Maar er zijn manieren die beter zijn en manieren die slechter zijn. Het is een feit dat er verschillende manieren zijn om jouw hond te aaien.

Nu je wat meer weet over waarom honden zo graag geaaid worden en welke voordelen dat voor hen heeft, zullen we je meer vertellen over de manieren waarop je een hond kunt aaien. Jezelf laten informeren en dit toepassen in de praktijk is erg belangrijk. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw hond hiervan kan profiteren!

Je vraagt je nu vast af of er eigenlijk goede of slechte manieren zijn om een hond te aaien? Ja, die zijn er zeker! Feit is dat er veel verschillende verkeerde manieren zijn om honden te aaien. Ook al is elke hond uniek en heeft hij zijn eigen persoonlijkheid en unieke karakter. Toch zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het aaien, die meestal voor vrijwel alle honden gelden.

Hond knuffelend

Let op wat de hond uitzendt

Het belangrijkste om rekening mee te houden is met name het volgende: aai nooit een hond die niet geaaid wil worden. Het is waar dat, zoals we eerder hebben uitgelegd, de meesten van hen het leuk zullen vinden omdat het van nature sociale en vriendelijke dieren zijn. Maar het is heel belangrijk dat je vooral voorzichtig bent met de honden waarmee je niet vertrouwd bent, want je weet nooit wat ze wel en niet leuk vinden wat aaien en strelen betreft.

 

Laat de hond de leiding nemen

Het is vooral belangrijk om te weten hoe je met deze situaties moet omgaan. Als je goed oplet, zul je zien dat honden altijd signalen en aanwijzingen geven over hoe ze zich voelen. Als de hond je benadert en dicht bij je komt, dan is dat een goed teken dat hij geaaid wil worden.

Maar let op als hij dat niet doet: het kan een teken zijn dat hij niet geaaid wil worden. Wat je in dat geval altijd kunt doen is afwachten of de hond na een tijdje zelf contact zoekt, of zelf langzaam en heel zachtjes in de buurt komen en de hond bijvoorbeeld iets lekkers aanbieden of voorzichtig aan je hand laten snuffelen.

 

Het draait allemaal om lichaamstaal

Zoals we al zeiden, communiceren honden voortdurend met ons door middel van signalen en aanwijzingen, en weten hoe je deze signalen moet interpreteren is heel belangrijk voor het opbouwen van goede en sterke band.

Een heel eenvoudige manier om te zien of de hond geniet van het aaien en blij is, is door naar zijn oren te kijken. Meestal, als de oren ontspannen naar achteren worden gehouden, weet je dat de hond zich op zijn gemak voelt. Verder kun je aan de totale lichaamshouding van een hond aflezen of hij ontspannen is en graag geaaid wil worden.

Honden die op hun rug liggen voelen zich op hun gemak. Ze weten dat ze je kunnen vertrouwen en nemen daardoor sneller deze, toch wel, kwetsbare houding aan. Aai een hond vooral eens lekker over zijn buik wanneer hij op zijn rug bij je komt liggen. Let op als je ziet dat de hond gespannen of angstig lijkt, of als hij veel geeuwt: dit kunnen tekenen zijn dat hij zich niet gelukkig voelt en niet geniet van het aaien

Poedel knuffelen

Weten hoe je de juiste bewegingen maakt

Over het algemeen voelen honden zich prettiger en gelukkiger als het aaien en strelen gebeurt met herhalende, zachte bewegingen. Een andere tip die we je kunnen geven is om je handen en vingers in dezelfde richting te bewegen als de vacht van de hond: er wordt gezegd dat dit therapeutisch en ontspannend is voor hen.

Let er altijd op dat je jouw hond rustig en zachtjes aait, en wees nooit te streng als je hem aait. Als we kijken naar de plaatsen waar honden meestal het liefst geaaid worden, zijn de rug nek en schouders erg populair. Natuurlijk zijn er ook een paar plekken die een duidelijke “nee” zijn als het gaat om het aaien van honden, en dit zijn meestal de poten, staart of soms zelfs de kop.

 

Het ligt aan de voorkeuren

Natuurlijk heeft elke hond zijn eigen voorkeuren, afhankelijk van zijn persoonlijkheid, maar over het algemeen zijn dit de dingen waar de meeste honden de voorkeur aan geven. Maar, zoals eerder gezegd, let altijd op de signalen en lichaamstaal van de hond: door de jaren heen merk je vanzelf wat voor jouw hond de lievelingsplekjes zijn om geaaid te worden. Probeer het vooral uit en geniet van dit, toch wel, intieme moment met jouw kleine vriend.

 

Houdt jouw hond wel van aaien of juist niet?

Kortom, er zijn veel verschillende redenen waarom honden zo graag geaaid worden, en waarom dit ook zo belangrijk is voor hun gezondheid, ontwikkeling en welzijn. Hoewel de meeste honden gelukkig zullen zijn en ervan zullen genieten om geaaid te worden, kan een beetje achtergrondinformatie je helpen om de emotionele en sterke band met jouw hond verder te versterken.

Zoals de meeste mensen wel weten, kunnen de hond en de mens beste maatjes worden. Dit proces neemt nou eenmaal wat tijd en aandacht in beslag, maar is zeker de moeite waard. Geef vooral na het lezen van dit artikel jouw viervoeter eens wat liefdevolle aandacht en je zult zien dat deze band sterker zal worden dan ooit!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 20 Gemiddeld: 4.9]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *