Beste zalmolie voor honden (en de voordelen)

Zalmolie hond

Een goede gezondheid is voor ieder van ons heel belangrijk. Dankzij de wetenschap hebben we tegenwoordig een breed gamma aan producten die kunnen helpen bij de verbetering van je gezondheid. Vergis je niet, ook jouw trouwe viervoeter kan hierbij gerust een beetje hulp gebruiken. Net zoals voor mensen, heb je hiervoor keuze uit veel uiteenlopende producten.

Eén daarvan, zalmolie, heeft de laatste tijd enorm gewonnen aan populariteit en wordt alsmaar meer gebruikt als voedingssupplement voor honden. Waarschijnlijk komen er nu enkele vragen direct in jou op.

  • Wat is zalmolie nu juist?
  • Waarom zou ik zalmolie geven aan mijn hond?
  • Hoe gebruik je het?

Op al deze vragen krijg je in dit artikel antwoord.

 

Wat is zalmolie?

Zalmolie is een voedingssupplement dat rijk is aan meervoudige vetzuren namelijk omega 3 en omega 6 vetzuren. Deze vetzuren versterken het immuunsysteem, zijn goed voor hart- en bloedvaten en zorgen voor een betere vertering van het voedsel. De meeste hondenvoeding bevat normaal genoeg omega 6 vetzuren. Om er voor te zorgen dat jouw hond ook genoeg omega 3 vetzuren binnenkrijgt, kan je zalmolie gebruiken.

 

Waar verkrijgbaar?

Hieronder zie je eerst een overzicht van verschillende aanbieders, voor grotere flessen zalmolie is de prijs per liter lager.

 

Omega 3 vetzuren

Eén van de kenmerken van omega 3 vetzuren is de ontstekingsremmende werking. Hier worden vooral de ontstekingsreacties in nieren, huid en gewrichten geremd. Specifiek in de gewrichten wordt het enzym tegengehouden dat er normaal voor zorgt dat kraakbeen wordt afgebroken in het lichaam alsook de reacties die opspelen bij osteoarthritis.

Bovendien is bekend dat omega 3 vetzuren een positief effect hebben op zenuwcellen waardoor het zenuwstelsel, waaronder je hersenen, een extra boost krijgen.

 

Omega 6 vetzuren

Het voornaamste effect van een juiste verhouding omega 6 vetzuren is het verminderen van de aanmaak van cholesterol. Daarbovenop hebben omega 6 vetzuren een versterkende werking op het afweersysteem van je lichaam.

Labrador glimmende vacht

De beste verhouding vetzuren voor jouw hond.

De verhouding tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren is de belangrijkste factor om jouw hond gezond te houden. De balans tussen deze twee moet juist zitten. Doordat je hond reeds een dosis omega 6 vetzuren krijgt via de voeding, maar minder omega 3 vetzuren, ligt de balans omega 6 : omega 3 al snel op 50:1. De beste verhouding omega 6 : omega 3 is 4:1. Door de toevoeging van zalmolie kan je deze balans herstellen.

 

Hoe wordt zalmolie gemaakt?

Zalmolie kan worden verkregen op twee verschillende manieren.

Koudpersing

Koud persen van zalm gebeurt altijd in een koude omgeving zodat de waardevolle stoffen van de zalmolie beter behouden wordt. Dit proces bevordert de werking van de olie. Door middel van deze bewerking wordt een olie geproduceerd die meer geconcentreerd is dan niet koudgeperste zalmolie. Direct gevolg is dat je hier zal werken met kleinere doseringen. Olie die zo worden vervaardigt hebben meestal een betere kwaliteit.

 

Koken

De andere manier om zalmolie te maken is door vis te koken. Deze bevat meestal een grotere hoeveelheid aan minder goede stoffen die een invloed hebben op de werking van de zalmolie. Weliswaar wordt deze manier alsmaar minder gehanteerd.

 

Hoe gebruik je zalmolie?

De makkelijkste manier om jouw hond zalmolie te geven is in vloeibare vorm die je bij de voeding kan voegen als een soort dressing. Goede zalmolie heeft steeds een lekkere smaak en geur. Dit bevordert eveneens de eetlust van je hond. Je kan in dierenzaken ook koekjes vinden die zalmolie bevatten.

 

Welke dosering hanteer je best?

Doordat er veel verschillende aanbieders op de markt zijn van zalmolie, is het belangrijk dat je steeds goed kijkt op de verpakking welke dosis goed is voor jouw lieveling. Alle verpakkingen bevatten hier informatie over. De hoeveelheid zalmolie die jij voor jouw hond best hanteert, wordt berekend op het gewicht van je hond.

Als je de verhouding van de vetzuren op peil wilt krijgen, volg je best de aangegeven instructies. Om jou een idee te geven hoe dat werkt, geef ik je hier een voorbeeldje:
Aanbevolen dosering per dag:

  • 0 kg – 10 kg = 4 ml = 4 druppels
  • 10 kg – 20 kg = 8 ml = 8 druppels
  • 20 kg – 50 kg = 12 ml = 12 druppels
  • > 50 kg = 16 ml = 16 druppels

In dit voorbeeld kan je wat een verpakking hoort aan te geven zodat jij de juiste dosis kan toedienen aan je hond. Heb je een chihuahua? Geef hem dan 4 druppels per dag bij zijn voeding. Belangrijk! Dit is een fictief voorbeeld! Hanteer deze waarden niet, maar gebruik de informatie op de verpakking die je aankoopt.

 

Waarom zalmolie geven aan je hond?

Zoals reeds aangegeven is het gebruiken van zalmolie een meerwaarde voor de gezondheid van je hond.
Maar, zoals met alles in het leven, heeft ook zalmolie zowel voor- als nadelen.

De voordelen

Zalmolie zorgt voor een stralende, gezonde vacht. De olie helpt bij huidproblemen zoals kale plekken, jeuk of haaruitval. Heeft een verlagende werking op het cholesterol gehalte. Betere vertering van voedsel. Versterking van het immuunsysteem.

 

De nadelen

Er kan sprake zijn van gewichtstoename bij je hond als je niet de juiste dosis gebruikt. Dit omdat zalmolie veel calorieën bevat. Zalmolie is slechts beperkt houdbaar. Bij verkeerde dosering heb je niet het gewenste effect en kan je zelfs natuurlijke processen zoals wondgenezing verstoren. Kan restanten van medicijnen bevatten indien gemaakt van kweekzalm.

Glimmende vacht zalmolie

Waar let je best op bij aankoop van zalmolie?

Doordat er veel vraag is naar zalmolie komen er steeds meer verschillende producten op de markt. Producenten zien hier een relatief onbekend product dat enorm toeneemt aan populariteit en willen natuurlijk ook graag een graantje meepikken. Niet alle soorten die verkrijgbaar zijn, zijn daarom even goed. Enkele tips om rekening met te houden als je zalmolie gaat kopen zijn:

Is het koudgeperste zalmolie?

Zalmolie die geproduceerd wordt door middel van koudpersing, heeft een betere kwaliteit dan gekookte. Producenten die hier gebruik van maken zullen dit zeker vermelden op de verpakking.

Kies voor een zo laag mogelijk caloriegehalte.

Alle zalmolie bevat sowieso calorieën. Je weet reeds dar één van de nadelen kan zijn dat jouw hond kan gaan toenemen in gewicht bij overmatig gebruik. Dit risico kan je alvast verminderen door te kiezen voor een zalmolie met een zo laag mogelijk caloriegehalte.

De olie moet verpakt zijn in een afgeplakte fles.

Dit is belangrijk omdat de zalmolie anders kan gaan oxideren door invloeden van licht, vocht en zuurstof. Oxidatie zorgt ervoor dat de werking sterk afneemt.

De hoeveelheid omega 3 vetzuren moet duidelijk aangegeven zijn op het etiket.

Het doel van zalmolie is natuurlijk de verhouding vetzuren in het lichaam van je hond op peil houden of herstellen. Het is dus uitermate belangrijk dat je goed weet hoeveel vetzuren de olie die je gaat kopen exact bevat.

Het percentage zalmolie moet zichtbaar vermeld zijn.

Niet alle varianten van zalmolie op de markt bevatten wel degelijk 100% zalmolie. Sommigen worden gemengd met bijvoorbeeld schapenvet. Op zich kan dit geen kwaad, want ook schapenvet is goed voor de gezondheid van je hond.

 

De juiste manier om zalmolie te bewaren en lang goed te houden

De plaats waar je jouw zalmolie bewaart, kan een grote invloed hebben op de werking van de olie. Eens zalmolie onderhevig is aan oxidatie, verminderen de vetzuren. Waardoor uiteraard hetzelfde resultaat niet meer bekomen zal worden. De beste plaats om zalmolie te bewaren is in de koelkast op vijf tot tien graden. Zolang je de olie op een koele, donkere plaats bewaart en steeds goed luchtdicht afsluit, zal je er de vruchten kunnen van plukken. Enkele handige weetjes:

Je kan koudgeperste zalmolie invriezen

Goed om te weten is dat je koudgeperste zalmolie zeer makkelijk kan invriezen. Op deze manier is het mogelijk om de olie tot wel 6 maanden te bewaren. Ideaal om een voorraadje op te slaan zodat je niet snel zonder valt.

Voeg vitamine E toe

Vitamine E toevoegen aan een olie met visvetzuren gaat verval van de olie tegen. Bovendien heeft vitamine E een gunstige werking tegen immuunziekten en allergieën. Sommige nieuwere producten zullen zelf al vitamine E bevatten. Kijk dit na voor je er zelf nog aan toevoegt.

Proef zelf of er reeds sprake is van oxidatie

Om te beoordelen of de omega 3 vetzuren in de olie nog in goede conditie zijn, bestaat er een heel simpele test. Ruik gewoon even zelf aan de olie. Als de olie een zachte smaak heeft zonder visgeur, heeft de olie nog steeds een goede kwaliteit. Maar als de olie een sterke visgeur of vissmaak heeft, is deze zijn optimale werking reeds verloren. Dit geeft aan dat de oxidatie al een tijdje aan de gang is. Dan is het beste om deze weg te gooien en een nieuwe verpakking te openen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 81 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *