Akita: het trouwste ras van allemaal

Akita puppy´s

Akita is een hondenras afkomstig uit Japan en dit hondenras is wereldberoemd geworden door de film Hachi. Dit ras is bij uitstek een zeer trouwe en loyale hond die van origine gefokt is voor jachtwerkzaamheden. Doordat dit ras ontzettend populair is geworden in Amerika en daar volop gefokt wordt, is er nu ook onderscheid gemaakt tussen de Japanse Akita en de Amerikaanse Akita. Dit ras wordt in Japan gezien als nationaal symbool en ze zouden volgens de Japanse legende gelukt moeten brengen. Wil je meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder!

 

Geschiedenis: nationaal symbool

Het hondenras Akita is afkomstig van het eiland Honshu het grootste eiland van Japan waar het gefokt werd om op loslopend wild te jagen. De eerste Akita werd in het jaar 1937 meegenomen naar Amerika waarna het ras ontzettend populair werd en Amerikanen volop begonnen te fokken. In 1925 werd dit ras in Japan bekend als de meest loyale hond van allemaal en dit werd later wereldwijd bekend door de film Hachi. Bij het kopje ‘wist je dat?’ wordt hier meer over verteld.

 

Het karakter: een trouwe kameraad

Dit hondenras is uitermate geschikt voor een actief huishouden. Het is een zeer loyale en betrouwbare hond die veel eigenwaarde heeft.  Dit hondenras houdt van mensen en kinderen en kan hier goed mee omgaan. Als je een Akita als huisdier neemt zal hij alleen niet een trouwe vriend zijn maar zal hij ook waken over jouw kinderen. Een fijne bijkomstigheid.

Akita is verder erg dominant wat een goed iets is met betrekking tot je kinderen. Maar met andere honden is dit ook het geval en het is dan van belang dat jouw hond goed weet wat wel en niet mag. Zorg ervoor dat jouw hond van jongs af aan goed getraind wordt want dan zal hij zelf met honden heel goed overweg kunnen. Door het dominante karakter moet er dus ook een passende trainer gevonden worden en zal je hier intensief mee aan de werk gaan.

Akita rennend

Het uiterlijk van de Akita

De Akita is een beeldschone hond met een prachtige vacht. De Amerikaanse Akita wordt ongeveer 60 tot 70 centimeter hoog en weegt tussen de 29 en 52 kilo. Voor de originele Japanse Akita geldt dat hij tussen de 58 en 70 cm hoog wordt en tussen de 34 en 45 kilo zwaar wordt. De Akita wordt 10 tot 12 jaar oud en ze zijn in alle kleuren te vinden. Vaak is er een combinatie van verschillende kleuren wat juist dit ras een schitterende uitstraling geeft.

De Amerikaanse Akita is te onderscheiden van de normale door de zwarte snoet en brede borst. Terwijl de snoet van de Japanse Akita kan variëren. Hier zijn wel vaak witte markeringen te vinden. Door hun jachtverleden hebben ze sterke achterpoten en ze hebben een donzige staart.

 

De verzorging

Zoals in het begin al werd aangegeven is dit hondenras van origine een jachthond. Het is dus belangrijk dat ze genoeg bewegen, ook als jij jouw hond niet meer als jachthond gaat gebruiken. Ze kunnen op verschillende manieren genoeg beweging krijgen, lange wandelingen, meenemen tijden het fietsen of lekker een middag buiten spelen doet het ook altijd goed.

Er zijn ook verschillende oefeningen die goed zijn voor de mentale gesteldheid van een hond. Er zijn veel gedragsproblemen bij honden te wijten aan het feit dat er te weinig aandacht uitgaat naar het mentale aspect. Veel van deze gedragsproblemen kunnen verholpen worden door een combinatie van lichaamsbeweging en mentale oefeningen. Voorbeelden van mentale oefeningen zijn: trucjes, iets verstoppen of commando’s. Dit kan gecombineerd worden met een klein parcours voor een optimaal effect. Door de hond deze oefeningen te laten doen, zal hij zelf na moeten denken. Dit stimuleert de hersenen natuurlijk extra.

 

Specifieke voeding

Het is belangrijk dat jouw Akita hoogwaardige voeding krijt. Dit kan zowel zelfgemaakt of fabrieksvoeding zijn. Dit zorgt ervoor dat de gezondheid van jouw hond optimaal gezond is en niet last krijgt van overgewicht of andere aandoeningen.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Er zijn twee aandoeningen die hoog risico hebben. Dit zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie. Dit zijn aandoeningen die ervoor zorgen dat de gewrichten slijten waardoor er slecht bewogen kan worden door je hond. Dit wil natuurlijk niemand en het is dan ook belangrijk dat je bij deze aandoeningen vooral let dat jouw hond geen verkeerde bewegingen maakt. Denk hierbij aan traplopen of ander onnatuurlijke bewegingen.

 

Wist je dat?

De Akita genaamd Hachi dit hondenras wereldberoemd gemaakt. Hachi was altijd gewend om op zijn baasje te wachten op het treinstation. Hier kwam hij na een dag werken aan en dan liepen ze samen naar huis maar toen Hachi zijn baasje kwam te overlijden waar Hachi niets vanaf wist gebeurde dit natuurlijk niet meer. Hachi was zo trouw aan zijn baasje dat hij elke dag terugkwam om op zijn baasje te wachten. Dit gebeurde niet en zodoende heeft lieve Hachi daar 9 jaar lang gewacht op zijn baasje die nooit meer thuiskwam

We hebben ook een overzicht gemaakt van verschillende Akita kruisingen.

Akita hond

Hondentraining voor dit ras

Het is belangrijk dat jouw Akita de juiste hondentraining krijgt. In Nederland zijn er verschillende trainers te vinden die geschikt zijn om jou hierbij te helpen.

Andere voordelen van het trainen met jouw hond is dat je direct een betere band krijgt. Zo kun je samen trucjes oefenen en zal jouw hond je hier zeker voor gaan waarderen. Hiermee overkomt een pup ook zijn angsten leert om te socialiseren met andere honden. Dit is goed voor zijn karakter en kan je jouw hond overal later mee naar toe nemen.

 

Wat kost een Akita?

De prijs van een Akita kan verschillen tussen de €700 en €1300. Dit kan oplopen tot €3500 maar dit is afhankelijk van de stamboom en hoe zuiver het ras is. Probeer er altijd op te letten dat je een pup koopt bij een gecertificeerde fokker. Deze zet zich met veel liefde in voor een specifiek ras en draagt zorg voor het behoud en verbetering van het ras. De teef is onderdeel van het huishouden en wordt goed verzorgd, ze krijgt niet eindeloos nestjes en er is vaak ook een aantal zelf gefokte dieren in huis te bewonderen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Het ras is van origine gewend om jachtwerkzaamheden voor zijn baasje uit te voeren. Ben jij nou niet van plan dit te doen, is het belangrijk dat je minimaal één keer per dag de mogelijkheid biedt aan jouw hond om helemaal los te kunnen gaan Het zijn namelijk energieke honden die het niet fijn vinden om de hele dag thuis te zitten.

Probeer je hond zoveel mogelijk te betrekken in jouw activiteiten. Dit zorgt ervoor dat hij zijn energie kwijt kan terwijl jij dit ook doet. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je samen tijd spendeert wat weer zorgt voor een betere band. Een win, win, win situatie! Verder is het belangrijk dat je mentale spelletjes doen en het liefst dit combineert met fysieke activiteiten dit is heel goed voor je hond zijn mentale gezondheid.

 

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

Heb jij al een Akita of ben je van plan deze aan te schaffen?

De meest loyale hond is misschien ook wel de meest leuke hond om thuis te hebben. Het is een speelse en zeer trouwe hond. Belangrijkheid is een goede training van jongs af aan zodat jouw Akita leert om te gaan met andere honden. Zorg ervoor dat je samen zoveel mogelijk dingen doet om een goede band om te bouwen en geef je Akita de ruimte om zichzelf te kunnen zijn. Dit vind je vaak terug in hun karakter. Ben jij iemand die al een Akita heeft en is deze net zo trouw als Hachi of heb je nog een prangende vraag? Laat het dan hieronder weten in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *