Hondentraining: de 15 beste tips

Hondentraining beste tips

Vaak begin je met hondentraining zodra je hond in huis is. Niet alleen bij een nieuwe hond kun je beginnen met trainen, ook voor een oudere hond is het nooit te laat om te leren! Heb je een nieuwe dan, dan is dit even wennen; zowel voor jou en je eventuele familie, maar uiteraard ook voor de hond. Als je nieuwe hond een puppy is, zal dat een andere aanpak van je vragen dan wanneer je een oudere hond hebt opgenomen in je gezin.

Je puppy is voor het eerst bij de moeder vandaan en zal haar missen. Als er andere pups aanwezig waren zal jouw hond deze ook missen. Je hond is voor het eerst ’s nachts alleen en zal daar erg aan moeten wennen. Ook de zindelijkheid zal nog een grote rol spelen. Lees je over deze dingen van te voren goed in.

Ook bij een wat oudere hond zullen er wat opstartproblemen zijn: de omgeving waar de hond vandaan komt speelt mee in je aanpak en het gewenningsproces van de hond. Wat is de reden van de uithuisplaatsing van de hond? is hij getraumatiseerd?

Verder zijn ook de eventuele andere dieren in je huis een rol: Verdiep je vooral in de rangorde van de honden onderling: Wie is er de baas en waarom? Let ook goed op de combinatie ( kleine) kinderen en de nieuwe hond: Een klein kind zal in zijn of haar enthousiasme of onwetendheid de hond kunnen laten schrikken. Dit kan zorgen voor een bijt reactie naar het kind toe.

 

Wel of niet gaan trainen met de nieuwe aanwinst?

Waarschijnlijk heb je je al voordat de hond in huis kwam afgevraagd of je een training gaat volgen met de hond. Misschien denk je wel dat je zelf je hond kan opvoeden. Lees onderstaande tips eerst rustig door alvorens hier een keuze in te maken.

 

Waarin moet een hond getraind worden:

Deze vraag hangt af of jouw hond een puppy is of een al volwassen hond:

De pup:

Een puppy moet alles nog leren: leven zonder zijn moeder, luisteren naar jou, leven in een totaal andere omgeving dan de veilige omgeving van zijn moeder, omgaan met kinderen, omgaan met andere honden, lopen aan een riem, omgaan met onverwachte situaties, sociale vorming, enz.

Ook omdat een puppy nog klein is zal de duur van een cursusbijeenkomst veel korter moeten zijn dan die bij een oudere hond. Een puppy is na een klein een uurtje moe en zal dan weinig meer leuk vinden. Een goede trainer houdt hier rekening mee.

 

De oudere hond:

De training van een oudere hond kan bestaan uit het beter leren luisteren, lopen aan de riem zonder te trekken, op jacht gaan, op zoek gaan naar dingen interactie met de baas, jagen, zoeken. Verder hangt het ervan af of er problemen zijn waar de hond last van heeft, zoals bang zijn voor andere honden of de dierenarts. Probleemgedrag in de omgang met kinderen, blaffen, weglopen, agressief gedrag.

In dat laatste geval kan het zelfs en gedragstherapeut bij gehaald worden, die je hond en jou begeleidt en probeert te achterhalen waar en bepaald gedrag vandaan komt. Bij zowel een pup als de oudere hond zorgt een training ervoor dat je je hond beter leert begrijpen en dat je hond goed opgevoed wordt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

 

Zelf training geven aan je hond of een training volgen?

Als je bovenstaande informatie leest, ga je misschien al denken in de richting van het volgen van een training. Dit is een goede leuze: De trainers zijn geoefend in het gedrag van een hond en kunnen oplossingen aanreiken waar jij waarschijnlijk niet aan hebt gedacht. Bovendien is het in veel gevallen prettig om medecursisten te ontmoeten. Er kunnen leuke contacten ontstaan tussen de honden (en de baasjes). In sommige gevallen, zeker bij probleemgedrag, is het beter om een 1 op 1 cursus te volgen, aangepast aan het gedrag van jouw hond. Dit kun je uiteraard bespreekbaar maken bij degene die de cursus geeft.
Hond training

Wat voor soorten trainingen zijn er en welke is geschikt voor jouw hond?

Behalve het feit of jouw hond een pup is of een al wat meer volwassen hond, hangt het van het gedrag van je hond af welke training je wilt volgen: Is je hond panisch bij elk bezoek aan de dierenarts? Hier is een cursus voor. Is je hond erg dominant naar andere honden toe of juist bang voor andere honden? Ook hier is een training voor. Een goede hondenschool biedt ook de mogelijkheid aan om bij je thuis te komen als er problemen zijn met je hond.

Hij of zij kan dan goed de interactie tussen jullie observeren en van de thuissituatie uit tips geven die helpen om het contact tussen jou en je hond te verbeteren. Een goede hondenschool biedt trainingen op maat: groepstrainingen, individuele trainingen en trainingen thuis.

Als je bepaald gedrag ziet bij je hond maar je weet niet precies wat daar voor training voor is, kun je op sommige websites van hondenscholen en stappenplan volgen om zo tot de goede training te komen. Uiteraard heeft bijna elke hondenschool ook de mogelijkheid om een intakegesprek te hebben om daar de problemen en wensen te bespreken.

 

De ABC-training:

Bovenstaande training is een bekende training voor honden en hun baasjes. Met de nadruk op het woordje ‘EN’. Deze training is er echt een om de interactie tussen baas en hond te stimuleren. De letters ABC staan voor Aandacht, Bewustwording en Bewustzijn, en Contact en Communicatie.

Aandacht voor de hond zelf, maar ook voor jou, het baasje, en ook aandacht voor jullie samen. Samenwerken en interactie hebben met elkaar door het uitvoeren van opdrachten. Bewustwording van het eigen lichaam, maar ook bewust worden van het doen van dingen met de baas door middel van spelletjes en oefeningen om de spieren te ontwikkelen.

Met het ontwikkelen van de spieren, ontwikkel je het bewustzijn van de hond, zijn zelfvertrouwen en zijn vertrouwen in jou. Het contact en het communiceren met jou maakt de hond evenwichtiger. Kijk op de websites van hondenscholen of ze deze, belangrijke, training aanbieden.

 

Meerdere en dan kortere trainingen of minder en dan langere trainingen?

Het lijkt in de eerste plaats handiger om de cursusbijeenkomsten zo lang mogelijk te maken, des te korter zal de totale cursus duren. Zo werkt het echter niet in de meeste gevallen: Zoals hierboven al beschreven is, is een pup nog erg snel moe ( vergelijk het met een mensenbaby) en zal een cursus uit meerdere kortere momenten moeten bestaan.

3 kwartier is lang genoeg voor een pup. Een basispuppycursus zal ongeveer 10 bijeenkomsten in beslag nemen. Voor een oudere hond kunnen de tijden van een bijeenkomst wat uitgebreid worden. De cursusduur is hier sterk afhankelijk van het doel van de cursus, maar ook van de snelheid waarmee een hond leert het gewenste gedrag te gaan vertonen.

 

Opbouw van de trainingen

De opbouw van de trainingen is erg afhankelijk van het soort cursus je gaat volgen en van het soort hond. Wat wil je bereiken? Een goed opgevoede, sociale hond of een hond die minder bang voor de dierenarts is? Een trainer kan van te voren een inschatting geven van het aantal lessen wat bij bepaalde cursussen hoort en hoe die opgebouwd worden. Uiteraard zal de trainer ook inspelen op een snelle of trage vooruitgang bij jouw hond.

 

Aanpak van je hond

Een goede trainer zal de juiste aanpak laten zien voor jouw hond, of dit nu een privé training is of een groepstraining. Alle individuele honden zijn verschillend en de trainer weet waar op gelet moet worden. Ook verschillen tussen de rassen zijn bekend bij de trainer. Verschillende rassen hebben verschillende karakters. Wel is het belangrijk om altijd een positieve trainingsmethode te gebruiken.
Labrador pup training

Gebruik van een clicker

Misschien wel de meest onderschatte trainingsmethode, is de clickertraining. Een clicker is een simpel, goedkoop plastic doosje met een metalen stripje. Als je erop klikt hoor je een klikkend geluidje. De bedoeling is dat je elke keer als je hond een opdracht goed uitvoert, op het apparaatje klikt en dan vervolgens een beloning aan de hond geeft.

De hond zal dan leren dat er na een klikje iets leuks/lekkers komt. Hij zal dan leren om de opdracht uit te voeren zoals jij dit wenst. Of dit de manier is hoe een trainer van een hondenschool werkt, zal je moeten navragen. Voor de kosten hoef je het niet te laten.

Er is een kans dat een hond bang is voor een clicker; je zal deze dan rustiger moeten introduceren. Wellicht kun je dit in overleg met de trainer doen.

 

Een voorbeeldhond?

Wat doe je als jouw hond niet begrijpt of niet wil begrijpen wat jij (of de trainer) van hem of haar wilt? Eigenwijs of dom? Een voorbeeldhond kan dan misschien helpen. Een voorbeeldhond is een hond die begrijpt wat er van hem verlangd wordt.

Als een voorbeeldhond een opdracht van de trainer goed uitvoert, kan dit voor sommige honden een eye-opener zijn en begrijpen ze de opdracht wel of: willen ze de opdracht simpelweg nadoen.

 

Verschillende oefeningen

Om verveeld gedrag te voorkomen zal een goede trainer een scala aan oefeningen paraat hebben om iedere hond alert te houden. In een goede hondentraining krijg je een leuke afwisseling tussen gehoorzaamheidsoefeningen, denkspellen, socialisatieoefeningen en behendigheid. Constant observeren zorgt ervoor dat de trainer op het juiste moment iets anders met je hond gaat doen.

 

Motiveer je hond met de training

Een hond ziet graag dat jij blij bent: Kijk naar drugshonden: Zij doen hun werk omdat hun baasje blij wordt van hun acties. Er staat vaak maar een kleine beloning tegenover: het gedrag van hun baasje doet de rest. Afgezien van jouw reacties doen snoepjes en speeltjes ook wonderen. Een hond zal veel doen om een beloning te krijgen: profiteer daarvan. Blijf echter wel consequent met het geven van een beloning en stop er niet mee. Een afwisseling van oefeningen en spelletjes is noodzakelijk. Voorspelbaarheid werkt verveling in de hand!
Hondentraining tijdens cursus

Hoeveelheid oefeningen

Het hangt ervan af wat jouw hond aankan en wat het doel van de training is. Een hond die naar een training komt om gehoorzaamheid te leren zal intensievere, maar ook andere training nodig hebben dan een hond die komt om te sporten of trucjes te leren. Een sociale vaardigheidstraining van een asielhond zal nog intensiever zijn.

Voor dit soort honden, al dan niet getraumatiseerd, zijn speciale trainingen. Als je thuis aan de slag gaat met hondentraining, dan is het belangrijk om de training kort te houden. Je kunt beter wat vaker kort training dan één keer lang.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

 

Kijk naar je hond

Wat vindt de hond leuk? Hoe houd je hem of haar gemotiveerd? Een trainer zal je hier aanwijzingen voor geven. Afwisseling doet in de meeste gevallen wonderen, maar onzekere honden worden van veel afwisseling misschien nog onzekerder. Voorspelbaarheid geeft dan zekerheid en zelfvertrouwen.

Kijk naar je hond en beloon een onzekere hond bij ieder gemaakt stapje, hoe klein ook. Let op je eigen houding Jouw houding is zeer belangrijk voor de hond: dit zal een trainer je ook uitleggen. Laat zien dat jij de baas bent, maar laat dit niet op een nare manier zien zodat je hond bang van je wordt. Schreeuw nooit tegen je hond! Laat een actieve, enthousiaste houding zien. Als jij, de baas, er verveeld bij staat, zal de hond ook niet echt zin hebben om zijn beste pootje voor te zetten.
Bordercollie frisbee

Verander de omgeving van de trainingen

Als je een training volgt bij een erkende hondenleerschool zal dit automatisch gebeuren: je bent met de hond in een nieuwe omgeving om de lessen te volgen.

Als de oefeningen steeds op dezelfde plek plaatsvinden, bestaat er een kans dat de hond denkt dat een bepaald gedag alleen op die bepaalde plek wordt verwacht. Verandering van plek houdt het spannend en is voor de meeste honden erg goed. Het zal ook bijdragen tot het vertrouwen van een hond: het baasje is er steeds bij! Zeker als je thuis aan de slag gaat, is het belangrijk veel van omgeving te wisselen. Als je de oefeningen alleen binnenshuis doet, kun je niet van de hond verwachten dat deze ook buitenshuis kan luisteren. Let wel op dat je de hond niet plotseling in een te drukke omgeving zet, maar bouw dit langzaam op.

 

Wel of niet straffen van je hond

Fysiek straffen van een hond is uiteraard uit den boze. Het zal het vertrouwen van de hond in jou, zijn baasje, ernstige schade toebrengen. Belonen is een prima manier om bepaald aan te leren. Zo’n beloning hoeft echt niet te bestaan uit altijd een snoepje: een aai over de kop of een oprecht complimentje is ook prima! Als je de hond maar laat zien dat je trots op hem of haar bent.

 

Tenslotte

De bovenstaande tekst heeft wellicht tot de keuze voor het volgen van een training aan een hondenschool geleid. Bereid je goed voor door rond te vragen bij bekenden naar hun ervaringen, kijk op websites, maak gebruik van de mogelijkheid voor een intake gesprek en verdiep je in de kosten. Er zijn veel hondenscholen die hun trainingen combineren met bijvoorbeeld een uitlaatservice of een hondenpension.

Voor je hond, maar ook voor jou is het wellicht een prettig gevoel als jullie al een beetje bekend zijn bij de hondenschool en in de omgeving, zodat je de sfeer kent en de manier van aanpakken. Dit kan voor een heleboel rust zorgen. Wil je thuis aan de slag, dan zal je op onze website al veel informatie over hondentrainingen vinden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 40 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Ik merk dat mijn hond ook minder goed begint te luisteren en denk dat ik weer eens een training moet gaan volgen. Goed om te weten dat er ook speciale trainingen zijn voor angst en stress. Mijn dierenarts vertelde mij dat mijn hond hier ook gevoelig voor kan zijn. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *