Top 6 Beste Puppybrokken in 2024

Puppy brokken beagles

Een puppy hoort speciale hondenbrokken te krijgen, maar waarom is dat precies? Pups zijn jong, speels en hebben dus een specifieke energiebehoefte. De juiste brokken zorgen er dus voor dat je hond op energiepijl blijft. Daarnaast heeft je pup zijn voeding nodig om sterker te worden, goed te kunnen groeien en immuner te worden tegen allerlei ziektes.

Als je je hond zomaar brokjes geeft, dan kan het zijn dat deze brokjes niet voldoende voedend zijn voor je hond of dat je puppy last krijgt van spijsverteringsproblemen (dat is vaak voorkomend bij pupjes). Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt voordat je puppybrokjes koopt!

 

De verschillende soorten puppybrokken

Voor je opzoek gaat naar de beste hondenbrokken voor je puppy, is het belangrijk dat je weet uit welke soorten je kunt kiezen en wat de verschillen zijn. Hondenbrokken zijn er natuurlijk in verschillende smaken, maten en ook de inhoud kan erg verschillen, daarnaast kan je brokken ook indelen volgens soort.

 

Geperste brokjes

Als eerste soort, heb je de geperste hondenbrokjes. Alle voedingsstoffen en ingrediënten worden samengeperst, waardoor ze geen lucht bevatten. Dat zorgt ervoor dat deze hondenbrokjes goed verteerbaar zijn. Ideaal voor jonge hondjes die spijsverteringsproblemen hebben! Geperste hondenbrokken hebben ook een goede voedingswaarde, doordat ze bij een lagere temperatuur bereid worden dan de andere brokjes.

Nadeel: geperste hondenbrokken bevatten enkel vlees- en vispoeder, dus geen verse ingrediënten! Daarnaast zijn dit brokjes waar je pup niet veel op moet kauwen, waardoor je puppy sneller tandsteen kan aanmaken.

 

Geëxtrudeerde brokjes (krokante brokjes)

Krokante hondenbrokken zijn de brokjes die je vaak in verschillende vormpjes en kleuren ziet. Geëxtrudeerde brokken bestaan op basis van verse ingrediënten, maar ook op basis van poeder. Let dus altijd goed op de inhoud! Deze brokjes helpen om je hond sneller een vol gevoel te geven.

Je puppy zal er ook wat meer op moeten kauwen, waardoor tandsteen wordt tegengegaan. Het nadeel van deze brokjes is dat er wat voedingsstoffen verloren kunnen gaan in het verwerkingsproces (door de hoge baktemperatuur).

 

Geëxpandeerde brokjes

Deze brok lijkt een beetje op de geëxtrudeerde brok. Ook deze brok wordt gemaakt op een hoge temperatuur en bevat dus lucht, maar de geëxpandeerde brok valt nog zwaarder op de maag van je pup. In deze brokjes zit er wel een hoog aandeel vlees of vis in vergelijking met geëxtrudeerde brokken.

 

Waar moet je op letten als je hondenbrokjes voor je pup koopt?

De grote verscheidenheid aan hondenbrokken maakt het je niet makkelijker om de juiste brokken voor je puppy te vinden. Maar als je rekening houdt met onderstaande dingen, dan lukt het je vast wel!

 

Het formaat en ras van je hond

Als je opzoek gaat naar puppybrokken, dan kan je het best ook rekening houden met het formaat en het ras van je hond! Kleinere honden hebben zwakkere kaken en kleinere tanden, hierdoor kunnen ze te grote brokjes niet altijd even goed kauwen. Middelgrote honden zijn vaker buiten, waardoor ze voedsel nodig hebben die hen meer energie geeft. Grote en zeer grote rassen groeien trager dan kleine honden. Zij hebben brokjes nodig die deze aanhoudende groei ondersteunt.

Dit zijn dus allemaal dingen om mee rekening te houden. Gelukkig vind je op veel verpakkingen vermeldingen terug over het ideale gewicht dat je pup moet hebben voor die bepaalde hondenbrokken. Dat maakt jou het al heel wat makkelijker!

Puppy eet brokken

De ingrediënten

Voordat je brokken koopt, is het belangrijk dat je altijd eerst de ingrediënten bekijkt! Het vleespercentage kan namelijk sterk per soort verschillen, hoe hoger het percentage is hoe beter! Daarnaast kan er in hondenbrokjes vers vlees zitten, maar ook vleesmeel, ook dit staat steeds vermeld. In sommige brokjes worden granen gebruikt als vulstof, maar op deze granen kunnen sommige honden allergisch op reageren. Let daar dus mee op! Daarnaast zijn er ingrediënten die goed zijn voor je hond, en andere die je liever vermijdt!

Ingrediënten die je graag op de verpakking terugziet zijn:

 • vetten met een duidelijke oorsprong (kippenvet)
 • vitamines (voornamelijk A,B,C, E en K)
 • mineralen

Ingrediënten die je liever vermijdt zijn:

 • vetten die geen duidelijke oorsprong hebben (bv: algemeen dierlijke vetten)
 • propyleen glycol
 • synthetische vitamine K
 • kleurmiddelen of smaakmiddelen (E-)
 • cellulose
 • suiker

Puppies eten op gras

De aanbevolen leeftijd

Op sommige doosjes of zakken van hondenbrokken wordt er een aanbevolen leeftijd vermeld. Deze leeftijd staat er ook niet zomaar op! De energiebehoefte van je hond is namelijk erg afhankelijk van zijn leeftijd, alsook zijn behoefte aan calcium en andere vitaminnen en mineralen. De leeftijd op de doos geeft dus al een eerste goede indicatie.

Geef je pup nooit brokken voor volwassen honden of omgekeerd. De kans is dan groot dat je pup niet voldoende voedingstoffen binnenkrijgt!

Puppybrokken beste keuze

De beste puppybrokken

Er zijn verschillende merken puppybrokken waar je uit kunt kiezen. Maar welke zijn nu de beste? Wij hebben ze voor jou uitgezocht!

 

Graanvrije puppybrokken

Ben je opzoek naar Graanvrije puppybrokken, dan zie je hieronder al een aantal merken voorbij komen. Wij hebben echter een apart artikel geschreven over Graanvrije brokken voor Puppy’s, waarin we hier dieper op in gaan.

 

Acana puppy & junior (beste keuze, wel duur)

De puppybrokken van Acana zijn voor ons over de hele lijn de beste puppybrokjes! Waarom? Deze hondenbrokken zijn volledig biologisch en zijn dus erg gezond voor je pup! Ze bevatten 70 procent vers vlees en zijn rijk aan essentiële voedingstoffen. Deze natuurlijke brokken zijn niet enkel een heerlijke lekkernij voor je pup, maar ook een weldaad voor zijn gezondheid. Veel beter wordt het niet!

voordelen:

 • hoog percentage aan vers vlees
 • hoge voedingswaarde
 • biologisch

nadelen:

 • prijzig

 

Carocroc: Licht verteerbare brokjes met Omega 3 en 6

De brokjes van Carocroc kan je gebruiken vanaf de derde levensweek van je puppy. Ze bevatten Omega 3 en 6 en zorgen mede hierdoor voor een goede ondersteuning tijdens het opgroeien. Deze brokjes zijn geëxpandeerde, krokante brokjes die dus licht verteerbaar zijn. Dat is belangrijk voor een pup, want tijdens zijn jonge leven durven spijsverteringsproblemen wel eens opdagen.

voordelen:

 • licht verteerbaar
 • bevat voldoende mineralen en vitaminen

nadelen:

 • Bevat rijst dus is niet geschikt voor honden die allergisch zijn aan granen

 

Prins ProCare puppy & junior brokjes: Beste prijs-kwaliteitsverhouding

Deze brokjes bevatten veel vitaminen en mineralen. De toevoeging van L-carnitine aan de brokjes zorgt ervoor dat de vetverbranding van je hond gestimuleerd wordt. Ideaal voor pupjes met wat extra gewicht. Prins ProCare brokjes hebben bovendien een aangepast calcium en fosforgehalte, zodat je puppy de voedingstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te kunnen opgroeien! De ProCare brokken zijn geschikt voor jonge honden vanaf 4 weken tot 12 maanden.

voordelen:

 • goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • extra vetverbranding, door L-carnitine
 • hoge voedingswaarde
 • goed verteerbaar

nadelen:

 • bevat suiker
 • bevat granen (enkel een nadeel voor pups met een allergie)

 

Purina Pro Plan OPTIDERMA: voor een gevoelige huid

Als je pup een gevoelige huid heeft, dan zijn de brokjes van Purina Pro Plan een goede keuze. Deze hondenbrokken zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor puppy’s met een gevoelige huid. Ze bevatten specifieke eiwitbronnen en voedingsstoffen die de huid van je hond optimaliseren. Ook als je hond allergisch is aan tarwegluten, kan hij deze brokjes eten, want ze zijn geheel tarweglutenvrij!

 

Royal Canin: Beste goedkope brokken

Hondenbrokken kunnen soms prijzig zijn en niet iedereen kan altijd de duurste brokken betalen. Maar we willen natuurlijk allemaal het beste voor onze pup! Gelukkig zijn er ook hondenbrokjes die lekker, gezond én goed voor je hond zijn, zonder veel te kosten. Royal Canin brokjes zijn daar een goed voorbeeld van! De brokjes van Royal Canin zijn ontworpen om je pup te ondersteunen in zijn groeifase en dit gedurende de eerste 15 maanden.

voordelen:

 • goedkoop
 • handig in gebruik (de zak kan makkelijk opnieuw gesloten worden)

nadelen:

 • bevat gluten
 • bevat kleurstoffen

 

Eukanuba Puppy & Junior Large kip graanvrij hondenvoer

Eukanuba Puppy & Junior Large kip graanvrij hondenvoer is een uitstekende keuze voor uw opgroeiende pup. Het hoge gehalte aan kip in de voeding draagt bij aan de spieropbouw.

Voordelen:

 • Glutenvrij, ideaal voor pups met specifieke dieetbehoeften.
 • Bevat DHA om het leervermogen te bevorderen.
 • Prebiotische FOS en MOS voor gezonde spijsvertering.

Nadelen:

 • Hoger geprijsd dan sommige andere merken

 

Hoe kun je brokken het beste bewaren?

Brokken kunnen het beste worden bewaard in een koele, droge plaats, ver weg van direct zonlicht. Het is ook belangrijk om de verpakking goed af te sluiten na elk gebruik om de versheid te behouden. Dit voorkomt niet alleen de groei van bacteriën maar het behoudt ook de smaak die uw hond zo lekker vindt. Daarnaast, als de brokken worden bewaard op een plaats waar uw hond er niet bij kan, helpt dit ook om gedragsproblemen te voorkomen zoals overeten en het scheuren van de verpakking.

Wat veel mensen niet weten is dat er in de standaard voerzakken hele kleine luchtgaatjes zitten, zodat de brok een optimale ventilatie heeft om zo lang mogelijk goed te blijven. Stop je de brokken in een afgesloten container, dan hebben de brokken te weinig ventilatie, waardoor ze juist minder lang houdbaar zijn.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 100 Gemiddeld: 4.2]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

8 reacties

 1. Wij krijgen binnenkort een Parson Russell pup (Noodles reutje). Deze heeft vanaf de kennel Fokker Opti-Grow S gekregen en deze brok wilden we eigenlijk aanhouden, omdat de fokker deze brok aanbevolen heeft.
  Nu zie ik in uw artikelen over hondenvoer niet éénmaal Fokker hondenvoeding vermeld staan, betekent dit dat dit hondenvoer geen beste kwaliteit levert?

  Ik hoor graag van u.

  1. Fokker is zeker een goed merk! Er zijn zoveel hondenvoer merken dat deze lijst slechts een selectie is. Wij updaten het artikel regelmatig en zullen binnenkort zeker de Fokker brokken ook toevoegen.

 2. Hele goede informatie
  Wij hebben een Duitse herder pup van 6 maanden en die krijgt nu Royal Canin puppy voer maar willen over naar acana Heritage puppy en nu zijn wij er uit thanks.!!!!

 3. Onze pup (9 weken) labradoodle kreeg vanuit de kennel Puro Premium 28/16. Nu is het voer bijna op en willen graag nieuw voer kopen. Wat is jullie advies? Blijf bij deze brokken want die zijn prima of hebben jullie een ander advies
  We horen het graag.

  Met vriendelijke groet,

  1. Wij hebben nu een Golden Retriever puppy die vanuit de fokker Cavom krijgt. Wat Hills betreft; onze Rottweiler is 12,5 jaar geworden (gemiddeld worden ze 8-10 jaar) en heeft het grootste gedeelte van zijn leven voer van Hills gekregen. Nu wil voer niet alles zeggen.. Maar wij waren zeer tevreden. Ik ben geen voer expert maar veel dierenartsen raden Hills aan.

 4. We hebben een Flat coated retriever van 4 maanden. Ze krijgt nu cavom omdat ze dit bij de fokker ook kreeg. Ze eet de brokken niet meer zo goed de laatste tijd, en het voer is ook bijna op. Welke puppy brokken adviseren jullie dan?

  Ik hoor graag van jullie.
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *