Beste graanvrije brokken voor puppy’s

Graanvrije puppybrok

Een puppy moet de juiste hondenbrokken krijgen om optimaal te kunnen groeien en zich te kunnen ontwikkelen. Goede hondenvoeding is dan ook essentieel. Puppy’s hebben andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond en verkeerde voeding kan dan ook voedingstekorten of andere gezondheidsproblemen als gevolg hebben. Je wil dan ook alleen het allerbeste hondenvoer voor jouw pup.

Maar waar let je op? Wat heeft een pup allemaal nodig? Wellicht overweeg je om jouw pup graanvrije hondenbrokken te gaan geven. Maar wat is het precies en waarom is het goed voor je pup? En wat is dan de beste graanvrije voeding? In dit artikel krijg je antwoord op al jouw vragen.

 

Goede hondenvoeding: waar moet dat aan voldoen?

Goede puppybrokken zijn een complete bron aan essentiële voedingsstoffen voor de pup en jonge hond. Ze bevatten alle nodige stoffen die je pup nodig heeft voor zijn groei en ontwikkeling. Een hond is van nature een carnivoor (een vleeseter). Allereerst bevat een gezonde puppybrok voor minstens 22% aan dierlijke eiwitten.

Echter hoe hoger het (dierlijke) eiwitgehalte is, des te beter het is voor je pup. Deze dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die de pup nodig heeft om te groeien, ze zorgen voor sterke spieren en zijn eveneens goed verteerbaar. Eiwitten leveren daarnaast energie aan de hond. Behalve eiwitten zijn goede vetten eveneens een belangrijke voedingsstof voor de pup.

Vet levert energie en ondersteunt de puppy in zijn groei. Daarbij dragen goede vetten bij aan een gezonde huid en vacht. Ten slotte bieden essentiële vitamines, mineralen en vezels de juiste aanvulling voor een evenwichtige en gezonde voeding. De meningen over de aanwezigheid van koolhydraten in hondenvoeding lopen sterk uiteen. Dit terwijl het meeste (goedkopere) hondenvoer juist grote hoeveelheden koolhydraten bevat, met ingrediënten als tarwe, maïs, rijst, aardappel en/of bietenpulp.

Vers hondenvoer

Echter, de natuurlijke voeding van honden bevat niet/nauwelijks koolhydraten. Zoals gezegd halen honden hun energie uit (dierlijke) eiwitten; dit is voor hen dan ook de belangrijkste energiebron. Daarbij zal een grote hoeveelheid van de genoemde graanrijke ingrediënten dan ook opgeslagen worden als vet in het lichaam van de hond. Met mogelijke gezondheidsproblemen als obesitas en diabetes als gevolg.

Zijn koolhydraten dan per definitie slecht voor de hond? Nee, dat is niet het geval. Echter de bron van koolhydraten is hierbij dus wel degelijk van belang. Betere koolhydraten (de zogeheten complexe koolhydraten) zijn afkomstig uit groenten en fruit, in plaats van granen zoals tarwe of maïs. Goed hondenvoer bevat ook nooit meer dan 25% aan koolhydraten.

Let wel: geen hond is hetzelfde en afhankelijk van zaken als ras en grootte zijn er dan ook de nodige verschillen en specifieke voedingsbehoeftes. Er is niet per definitie één brok geschikt voor alle honden. Houd dus altijd rekening met jouw specifieke pup en de behoeften en eventuele allergieën/overgevoeligheden van jouw hond.

 

Graanvrij hondenvoer

Steeds meer hondenbezitters kiezen ervoor om over te stappen op volledig graanvrij hondenvoer. Graanvrij houdt in deze context in dat de hondenvoeding vrij is van tarwe, maïs of andere granen. Met name goedkopere honden-/puppybrokken kunnen veel granen bevatten. Granen zijn een goedkope grondstof en daardoor is het voor veel fabrikanten nu eenmaal een geschikt vulmiddel.

Goede graanvrije puppybrokken leveren evengoed koolhydraten aan je pup, maar halen het uit alternatieve grondstoffen, zoals aardappel of erwtenmeel. Graanvrije brokken staan bekend als licht verteerbaar. De darmen van honden zijn relatief kort, waardoor het moeilijker is om onverwerkte koolhydraten zoals granen te verwerken. Kwalitatief goede puppybrokken bevatten dan ook geen moeilijk verteerbare koolhydraten, zoals tarwe, haver, rogge, gerst, gierst, maïs en rijst.

Er zijn graanvrije puppybrokken in veel soorten en varianten, volledig afgestemd op specifieke voedingsbehoeften van de individuele hond, waarbij rekening wordt gehouden met zaken als leeftijd, ras en grootte. Ze zijn voorzien van alle essentiële voedingsstoffen die je pup nodig heeft in zijn groei en ontwikkeling. Maar graanvrij betekent niet per definitie dat de voeding ook van hogere kwaliteit is. De kwaliteit van het vlees in de brokken speelt hierbij ook zeer belangrijke rol, evenals de overige ingrediënten en grondstoffen.

Goed hondenvoer bevat in ieder geval geen suikers en kunstmatige toevoegingen, zoals smaakversterkers, kunstmatige aroma’s zoetstoffen en chemische conserveermiddelen.

Hond en brokken

Waarom is graanvrije hondenvoeding goed voor een pup?

De reden waarom veel hondenbezitters kiezen voor graanvrije puppyvoeding is heel verschillend. Men kan de overstap maken omdat de pup overgevoelig blijkt te zijn, of zelfs allergische reacties krijgt, van graan in de voeding. Sommige honden, met name honden van bepaalde rassen, kunnen sneller last krijgen van het spijsverteringsstelsel (met klachten als winderigheid en diarree) of van hun huid of vacht (met klachten als haaruitval, doffe vacht, jeuk of chronische oorinfecties).

De keuze om in dat geval over te stappen naar graanvrije puppybrokken ligt dan uiteraard voor de hand. Maar ook in andere gevallen kunnen hondenbezitters kiezen voor een graanvrij dieet voor hun pup. Over het algemeen bevat graanvrije puppyvoeding meer eiwitten en dierlijke vetten en minder koolhydraten dan graanrijke voeding. Daarbij is graanvrije voeding makkelijker verteerbaar voor de (gevoelige) darmen van de pup en de kans op allergische reactie wordt verkleind op latere leeftijd. Wanneer je kiest voor graanvrije puppybrokken is het belangrijk om oog te hebben voor goede kwaliteit en ervoor te zorgen dat alle essentiële voedingsstoffen aanwezig zijn.

De belangrijkste zaken op een rijtje:

 • Natuurlijke, hoogwaardige grondstoffen.

Hoe natuurlijker de voeding (zonder gebruik van kunstmatige toevoegingen), des te makkelijker de pup het voer kan verteren en de voedingsstoffen kan opnemen.

 • Dierlijk eiwit is de belangrijkste voedingsstof is het voedsel.
 • De voeding is rijk aan (gezonde) dierlijke vetten.
 • Essentiële vitamines en mineralen, voor een evenwichtige voeding
 • Prebiotische vezels en probiotica, voor de ondersteuning van een goede spijsvertering.
 • Glucosamine en chondroïtine voor de ondersteuning van de gewrichten.
 • Vermijden van kunstmatige toevoegingen.

 

De beste graanvrije puppybrokken

Er zijn twee soorten hondenbrokken: de geëxpandeerde en de geperste hondenbrok. Geperste hondenbrokken zijn licht verteerbaar, maar hebben als nadeel dat deze uitsluitend vlees- en/of vismeel bevatten in plaats van verse ingrediënten. De Premium brok is hetzelfde als geëxpandeerd en houdt in dat er een hoog aandeel (vers) vlees zit in deze brokken. Het is dus een goede bron van (dierlijke) eiwitten.

Met Premium hondenvoer wordt kwalitatief hoge voeding bedoeld, door het gebruik van hoogwaardige ingrediënten. Er volgt allereerst een overzicht van de vijf beste graanvrije Premium puppybrokken. Aansluitend volgt een overzicht van vier soorten puppybrokken met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Dat staat voor hondenvoeding met alle benodigde voedingsstoffen voor je pup en tegelijkertijd heel zacht voor de portemonnee.

De 5 beste Premium graanvrije puppybrokken Het voordeel van Premium puppybrokken is dat er gebruik wordt gemaakt van vers vlees. Ze zijn voorzien van de allerbeste ingrediënten en het is kwalitatief zeer goede voeding voor de pup. Nadeel van Premium hondenvoer is dat het aan de duurdere kant is en daardoor niet geschikt is voor de kleinere portemonnee.

 

Premium (de 5 allerbeste graanvrije puppybrokken, niet gelet op prijs)

1. Acana Heritage Puppy & Junior

De Acana Heritage hondenbrok voor puppy’s en jonge honden (geschikt voor alle rassen) is volledig biologisch hondenvoer. De puppybrok is volledig vrij van granen en aardappels. Het bevat 70% vlees/vis (kip, kalkoen en vis), voorzien van spiervlees (levert eiwitten), lever, nieren en hart (zorgt voor benodigde vitamines en mineralen) en botten en kraakbeen (levert fosfor en calcium).

De visolie is een belangrijke bron van Omega 3. Het voer bevat tot wel twee keer meer vlees/vis dan de meeste andere (normale) hondenbrokken. 1/3 deel is vers, 2/3 deel is gedroogd. Daarnaast is de voeding aangevuld met diverse groenten en rijk aan essentiële voedingsstoffen. Al met al een hele verantwoorde en natuurlijk keuze.

Voordelen:

 • Uitsluitend biologisch
 • Hoog percentage vers vlees en vis
 • Draagt bij aan een gezonde huid en vacht
 • Rijk aan essentiële voedingsstoffen en volledig gebalanceerd

Nadelen:

 • Tweederde deel is gedroogd vlees/vleesmeel in plaats van vers vlees

 

2. Wellness Core Grain Free Puppy Kalkoen & Kip

Wellness is ervan overtuigd dat het welzijn van de hond begint bij een goede en evenwichtige voeding. Het hondenvoer van CORE is gebaseerd op de overtuiging dat honden, afgaande op hun voorouders, het beste functioneren op een natuurlijk dieet dat hoofdzakelijk is opgebouwd uit vlees. De voeding van Wellness Core Grain Free Puppy bevat dan ook een evenwichtige mix van dierlijke eiwitten, gezonde vetten en mineralen. Het bevat vers kalkoenvlees en kippenvlees als hoofdingrediënt, gecombineerd met verschillende soorten groente en superfoods.

Voordelen:

 • Rijk aan dierlijke eiwitten (51%)
 • Complete en gebalanceerde voeding met toegevoegde vitamines en mineralen
 • Draagt bij aan een gezonde huid en vacht
 • Kleine brok, dus ook geschikt voor de kleinere puppyrassen

Nadelen:

 • Bevat niet uitsluitend vers vlees, maar ook gedroogd vlees/vleesmeel

 

3. Edgar & Cooper Puppy – Verse Scharreleend en Kip

Edgar & Cooper is graanvrij hondenvoer speciaal voor puppy’s, met verse (scharrel)eend en kip. De puppybrokken zitten boordevol verse ingrediënten, die helpen bij de spieropbouw en het immuunsysteem van de pup. Daarnaast is het merk sterk milieubewust en maatschappelijk verantwoord.

Veel hondenvoeding wordt gemaakt van vleesmeel als bron van dierlijke eiwitten. Edgar & Cooper heeft ervoor gekozen uitsluitend vers vlees te gebruiken voor hun hondenbrokken. 1/10 deel van de winst gaat naar goede doelen ten behoeve van het welzijn van honden.

Voordelen:

 • Uitsluitend verse eend en kip, géén gedroogde of gedehydrateerde varianten
 • Zeer gezonde en verantwoorde voeding
 • 10% winst gaat naar goede doelen
 • Verpakking gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar materiaal

Nadelen:

 • Erg Prijzig (ruim €6,- p/kilo)

4. Orijen Whole Prey Puppy Large Breed – Kip & Kalkoen

Deze hondenbrok van Orijen is specifiek gericht op pups van de grotere hondenrassen (echter heeft Orijen ook een variant voor pups in het algemeen). Deze puppyvoeding is rijk aan dierlijke eiwitten van scharrelkip en kalkoen, in het wild gevangen vis en scharreleieren. Alles wordt dagelijks vers geleverd en verwerkt.

De brokken zijn rijk aan hoogwaardige voedingsstoffen. Het bevat vlees en vis als absoluut hoofdingrediënt, met als uitgangspunt de hond als carnivoor, met een kleine hoeveelheid groenten en fruit als aanvulling. Het bevat in totaal maar liefst 85% vlees, waarvan 2/3 deel vers is en 1/3 deel gedroogd is. De puppybrok van Orijen is heel natuurlijk en bevat geen toevoegingen. Het is eiwitrijk en koolhydraatarm.

Voordelen:

 • Natuurlijk en biologisch hondenvoer
 • Hoog percentage vlees (85%)
 • Hoog percentage eiwit (38%)

Nadelen:

 • Zeer Prijzig ( ruim €7,- p/kilo)

5. Carnilove Puppy Large Breed

Deze puppybrok, met zalm en kalkoen, is gericht op de grotere hondenrassen (>25 kg) van 3 tot 30 maanden oud. Carnilove heeft ook een lijn voor andere (kleinere) puppyrassen. De brokken zijn volledig graan- en aardappelvrij en bevatten maar liefst 70% dierlijke ingrediënten. Met toegevoegde groenten, kruiden, vitamines en mineralen bieden deze hondenbrokken een zeer evenwichtige en verantwoorde voeding voor de grotere puppysoorten.

Voordelen:

 • Een hoog percentage dierlijke ingrediënten (70%)
 • Zonder conserveermiddelen, kleur- geur- en smaakstoffen
 • Beperkte hoeveelheid calcium en fosfor, waardoor deze geschikt is voor grotere puprassen

Nadelen:

 • Bevat geen vers vlees, maar uitsluitend vleesmeel

Prijs-kwaliteit verhouding (de 4 beste graanvrije puppybrokken voor een goede prijs)

1. Smølke Puppy Grain Free Formula

Deze hondenbrokken voor puppy’s zijn gemaakt van Nederlandse kip, Brits lam en vis met MSC-keurmerk. Ze zijn geschikt voor pups tot 12 maanden oud, van alle rassen. De voeding bevat hoogwaardige ingrediënten met toegevoegde vitamines en mineralen en is vrij van kunstmatige kleur-geur en smaakstoffen.

Het extra calcium draagt bij aan sterke botten en tanden van de pup. Dankzij de omega 3- en 6 vetzuren krijgt de pup een gezonde vacht en huid.

Voordelen:

 • Gericht op actieve pups
 • Geschikt voor alle rassen
 • Voor sterke botten en tanden

Nadelen:

 • De puppybrokken bevatten geen vers vlees, maar uitsluitend vleesmeel

2. Opti Life Puppy Medium

De voeding is speciaal gericht op pups van middelgrote hondenrassen. 80% van de aanwezige eiwitten zijn dierlijke eiwitten uit kip. Prebiotica (FOS en MOS) dragen bij aan een goede spijsvertering. Chondroïtine en glucosamine zorgen voor gezonde botten en gewrichten gedurende de groei van de puppy. Het toegevoegde krill is een natuurlijke bron van omega-3 vetzuren en EPA en DHA dragen bij een goede ontwikkeling van de hersenen.

Voordelen:

 • Betaalbaare hondenvoeding
 • Hoogwaardige, uitgebalanceerde voeding, die volledig is afgestemd op de behoeften van puppy’s van middelgrote hondenrassen
 • Draagt bij aan een gezonde huid en vacht

Nadelen:

 • Bevat geen vers vlees
 • Bevat rijst en rijstbloem

 

3. Eukanuba Puppy Graanvrij Ocean Fish (2 types voor formaat puppy’s: small/medium en large)

De Eukanuba graanvrije voeding voor pups bevat een hoog percentage aan dierlijke eiwitten. Dit ondersteunt de opbouw en het onderhoud van spieren. De hondenbrokken bevatten vriesverse zalm en bevorderen een gezonde huid en een glanzende vacht.

Voordelen:

 • Evenwichtige voeding voor alle puppyrassen
 • Draagt bij aan een gezonde huid en vacht

Nadelen:

 • Niet specifiek gericht op bepaalde rasgroep, wel op het formaat (pups van kleine rassen hebben andere voedingsbehoeftes dan pups van grotere rassen)

 

4. Prins ProCare Grainfree Puppy & Junior

De graanvrije puppybrokken van Prins zijn gemaakt op basis van groene erwten, aardappels en tapioca (een knolgewas voor de levering van koolhydraten). Ze zijn volledig vrij van rijst, maïs of andere granen. De brokken bevatten een verhoogd vetgehalte om in de voedingsbehoefte van de jonge, opgroeiende hond te voldoen. L-Carnitine in de voeding zorgt voor een goede vetverbranding en vitamine D, zink en selenium ondersteunen het immuunsysteem.

Voordelen:

 • Evenwichtige voeding voor alle puppyrassen
 • Zorgt voor een goede vetverbranding
 • Ondersteunt het immuunsysteem

Nadelen:

 • Bevat in verhouding weinig vlees of vis (en dus weinig eiwit)
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 80 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *