De beste tips voor nieuwe puppyeigenaren

Puppy in grasveld

Krijg je binnenkort een jonge pup in huis? Wat een geweldig vooruitzicht, maar tegelijkertijd is dat ook wel een beetje spannend. Wanneer je een jonge hond opneemt in huis verandert er veel. Het vraagt verantwoordelijkheid van jou als baasje en het brengt ook nog eens veel kosten met zich mee. Vaststaat dat je veel plezier en geluk zult beleven met je puppy. Wedden dat je steeds naar je kleintje wilt kijken en het liefst iedere minuut met hem wilt knuffelen? Dat wordt genieten met zo’n schattig, klein hummeltje.

Hoe leuk het vooruitzicht ook mag lijken, er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Een jonge pup vraagt veel tijd en aandacht. Wat eet een pup? Hoe lang slaapt hij per dag? Welke spullen moet je aanschaffen voor je nieuwe huisgenoot? En is een puppycursus nodig?

Vooral wanneer je voor het eerst een pup in huis neemt komen er veel zaken op je af. Alles wat te maken heeft met je kleine viervoeter is nieuw voor je. In dit artikel geven we je een aantal handige tips rondom de aanschaf en opvoeding van een jonge hond. Zo kunnen jullie samen een goede start maken. Want ook voor honden geldt: Jong geleerd is oud gedaan.

 

Slaap

Hoe mooi het ook is om een pup in huis te krijgen, vast staat dat het wennen is. Niet alleen voor jou en je eventuele huisgenoten, maar ook zeker voor de pup zelf. Ineens wordt hij bij zijn moeder, broertjes en zusjes vandaan gehaald. Misschien volgt er een lange reis in de auto en dan moet hij ook nog wennen aan een nieuwe woonomgeving. Het is allemaal niet niks voor een jonge hond.

Opgroeien is een vermoeiende bezigheid. Het kost veel energie om nieuwe ervaringen te verwerken. Wees dan ook niet verbaasd dat je pup de eerste weken veel zal slapen. Dat is alleen maar goed. Het geeft weer nieuwe energie om te leren, spelen en ontdekken. Wist je dat een pup wel 18 tot 20 uur per dag kan slapen?

 

Routine

Het is belangrijk dat jij en je pup samen een goede routine opbouwen. Daarmee bedoelen we dat je een vast patroon van activiteiten en rust aanhoudt op een dag. Zorg voor een vast schema waarin je slapen, eten, spelen, zindelijkheidstraining en knuffelen afwisselt. Houd vaste tijden aan waarop je je pup voert. Na de maaltijd neem je je pup mee naar buiten voor een wandeling en zindelijkheidstraining. Daarna is het weer tijd voor spelen, knuffelen en slapen. Je kunt met het opbouwen van een vast leefritme al starten vanaf de eerste week dat je de pup in huis hebt.

 

Ruimte in huis en bench-training

Zorg voor een afgebakende ruimte in huis waarin je hond zich vrij kan en mag bewegen. Voor de een zal het misschien de keuken zijn, voor de ander is de hal weer een goede plek om je viervoeter vrij te laten lopen en spelen. Je kan ook hekjes in je woning plaatsen om een bepaalde ruimte speciaal voor je dier af te bakenen. Belangrijk is dat je pup niet vrij door het hele huis kan lopen en spelen. Je vergroot hiermee namelijk de kans dat hij aan meubels en andere spullen gaat kauwen.

Hij zou hiermee een slechte gewoonte kunnen ontwikkelen, en dit leert hij nooit meer af. In zijn eigen, afgebakende ruimte kun je een of meerdere kauwspeeltjes neerleggen. Op deze manier hoef je hem niet af te straffen wanneer hij iets doet wat niet mag. Je leert de pup met het speeltje juist het gewenste gedrag aan.

Met een bench creëer je een heel eigen plekje voor je pup. Hier kan hij heerlijk rustig gaan liggen en slapen. Zo leer je de pup dat dit zijn eigen plek is waar hij niet wordt gestoord. Bovendien is de bench een goede verblijfplaats wanneer je je hond even alleen moet laten. Let op: Laat een pup nooit langer dan 1 á 2 uur alleen!

Corgi puppy

Puppytraining

Verdiep je al ruim in puppy cursussen voordat je een nieuwe pup daadwerkelijk in huis neemt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek bijvoorbeeld eens naar een goede hondenschool bij je in de buurt. Of vraag eens rond in je vriendenkring of bij buurtgenoten met een hond. Misschien hebben zij al eens een cursus met hun viervoeter gevolgd? Tips van ervaringsdeskundigen zijn vaak erg waardevol.

Het volgen van een cursus met je puppy is een goede investering. Het kost je tijd en geld, maar laat dit geen reden zijn om je niet op te geven voor deze leerzame lessen.

Met het volgen van een van een puppy cursus leg je de beste basis voor een goede opvoeding en socialisatie van jouw nieuwe huisdier. Een jonge hond leert makkelijk en snel. Dit lukt het beste wanneer dit op een speelse wijze gaat. Een hondenschool onder leiding van een gediplomeerde hondentrainer is hiervoor de beste plaats. Er worden onder andere basisvaardigheden aangeleerd als ‘zit’, ‘lig’ en ‘kom’.

Maar niet minder belangrijk is dat je pup leert omgaan met nieuwe situaties, nieuwe maatjes en nieuwe mensen. Gewenst sociaal gedrag moet op jonge leeftijd worden aangeleerd. Door het volgen van een cursus zal je pup dit op de juiste wijze leren. Je voorkomt hiermee dat er ongewenst gedrag als angst, agressie en onnodig veel blaffen optreedt.

 

Dierenarts en inentingen

Een pup krijgt zijn eerste inenting wanneer hij 6 weken oud is. Dit zal in de meeste gevallen bij de fokker zijn. Verder zijn inentingen nodig bij een leeftijd van 8/9 weken, 12/13 weken en wanneer je dier een jaar oud is. Daarnaast is het aan te raden om je hond ieder jaar te vaccineren tegen de ziekte van Weil en iedere 3 jaar tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekten en het parvovirus. Voor al deze vaccinaties kun je terecht bij een dierenarts. Daarnaast kun je bij een dierenarts terecht voor advies op het gebied van voeding en gezondheid.

 

Aanschaf van hondenspullen

Heb je je wel eens verdiept in alle spullen die je kunt kopen om je hond mee te verwennen? Het aanbod in hondenspullen en hondenspeelgoed is enorm groot. Je kunt hier zo veel geld  aan uitgeven als je zelf wilt, maar enkele basisspullen zijn wel noodzakelijk om aan te schaffen.

 

Voer- en waterbakken

Zorg dat je minimaal 2 voerbakken in huis hebt. Een voor de hondenbrokken en een voor water. Het maakt niet uit of deze bakken van plastic, roestvrijstaal of ander materiaal zijn gemaakt. Heb je meerdere honden? Zorg dat ieder dier zijn eigen bakken heeft. Zorg voor een vaste plaats van de bakken. Dit geeft duidelijkheid voor je dier.

 

Mand en/of bench

Een hond heeft een goede slaapplek nodig. Dit kan een mand of een bench zijn. Je kunt ook een hondenmand in een bench plaatsen. Het voordeel van een bench is dat je deze af kan sluiten wanneer je hond tijdelijk alleen thuis is.

 

Halsband/tuigje en lijn

Je wilt je pup natuurlijk zo snel mogelijk mee naar buiten nemen voor een heerlijke wandeling. Deze artikelen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Een tuigje is hond vriendelijker dan een halsband. Dit geldt vooral voor pups, zij moeten het lopen aan een lijn immers nog leren. Trekken ze per ongeluk stevig aan de lijn, dan zullen ze hier met een tuigje minder last van hebben.

 

Hondenpenning

Het ergste wat jou als puppy eigenaar kan overkomen is dat je kleine maatje vermist raakt. Je moet er toch niet aan denken wat er allemaal met hem kan gebeuren. Het is vanzelfsprekend dat je heel goed op je nieuwe huisdier past. Maar toch, een ongeluk zit in een klein hoekje. Je pup kan ergens van schrikken en daardoor weglopen. Of in een drukke menigte raak je onbedoeld je hondje kwijt. Het is logisch dat je dan in paniek raakt en je je veel zorgen maakt.

Je kunt op een eenvoudige wijze er voor zorgen dat jullie zo snel mogelijk weer worden herenigd. Ben je ondanks alle goede zorgen je puppy kwijt? Zorg dan dat de vinder van je dier weet dat jij de eigenaar bent en dat er contact met jou kan worden opgenomen. Dit kan door middel van een hondenpenning. Dit is een soort naamplaatje waar je de gegevens van je pup en jouw gegevens (naam + telefoonnummer) in kan laten graveren. Met deze gegevens kan de vinder eenvoudig contact met je opnemen

 

Hondenspeelgoed

Honden houden heel erg van spelen, en dan met name pups. Zorg ervoor dat je verschillende soorten speeltjes in huis heb. Er zijn speciale speeltjes om op te kauwen. Hiermee voorkom je dat je pup zich op je meubels gaat uitleven. Zo is een snuffelmat bedoeld om snoepjes of brokjes in te verstoppen. Je kleine speurneus zal zich zeker een poosje vermaken met het zoeken naar lekkers. Een klein balletje komt ook altijd van pas. Hiermee zal je pup zich, misschien wel samen met jou, uren kunnen vermaken.

Puppy met bloem in mond

Tot slot

Je hebt veel informatie gekregen over waar je rekening mee moet houden wanneer je een pup in huis neemt. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met je pup. Misschien heb je zelf nog een goede tips voor andere puppy eigenaren? Laat het ons vooral weten door een reactie onder dit bericht te plaatsen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *