30 hondentrucjes: de ultieme lijst

Honden truckjes

Er is niets zo leuk als tijd doorbrengen met je hond. Of je nu samen speelt, gaat wandelen, op de bank ligt of gewoon wat rondhangt. Alle alledaagse momenten die je met je hond doorbrengt zijn momenten om te koesteren. Wat ook erg leuk is om met je hond te doen, is hem trucjes leren!

Deze kunnen zo divers en verschillend mogelijk zijn, als het vangen van de bal, gaan zitten, rollen, en nog veel meer. Je hond kunstjes aanleren is een prachtige manier om leuke momenten samen te combineren met het bevorderen van hun ontwikkeling.

 

Positieve training

Het belangrijkste om in gedachten te houden, is dat het aanleren altijd moet gebeuren door positieve training. Dat wil zeggen, beloon je hond wanneer hij een doel bereikt, maar geef hem of haar nooit een standje wanneer hij of zij het niet goed doet. Zorg er ook voor dat je wat lekkers bij de hand hebt: dit zal zeker bijdragen aan het leerproces!

Misschien ken je al een paar van de meest populaire trucjes en misschien heb je ze zelfs al aan je hond geleerd, maar wist je dat er nog veel meer geweldige trucjes zijn die je jouw trouwe viervoeter kunt leren? Inderdaad, de lijst van trucs is lang en hier zullen we je enkele van de meest leuke en populaire hondentrucs laten zien. Lees door om er alles over te weten te komen!

 

Geef me poot

Een van de meest populaire honden trucs en een klassieker uit deze lijst, is de poot truc. Het is een heel eenvoudige en gemakkelijke: je vraagt je hond om zijn poot in je hand te leggen. De stappen zijn als volgt: plaats jezelf op het niveau van je hond, en houd je open hand naar boven gericht, met een traktatie in de hand. Wat je hond hier waarschijnlijk zal doen, is rond je hand snuffelen, de traktatie die je vasthoudt onderzoeken, en op een gegeven moment zijn poot op de traktatie plaatsen.

Dit is het moment waarop je jouw hond moet belonen, door iets te zeggen als “goed” of “goed gedaan”. Herhaal dit proces een paar keer en doe het na een tijdje zonder een traktatie in je hand te houden. Maar geef een traktatie of beloning aan je hond wanneer hij de poot in je hand plaatst! Tenslotte, doe het proces opnieuw zonder de traktatie vast te houden, maar zeg nu luid en duidelijk het woord “poot”. Vergeet niet om je hond altijd te belonen voor het gedrag.

Lees hier een uitgebreider artikel om je hond te leren een poot te geven.

Hond geeft poot

 

Zit

Een andere klassieker in de wereld van hondentrucjes en een van de eerste die je jouw hond moet leren, is de truc zit. Bij deze truc is het de bedoeling dat je jouw hond leert om op de grond te gaan zitten na je verbale commando. Het meest gebruikelijke en eenvoudige woord dat je als commando kunt gebruiken, is natuurlijk het woord “zit”. De procedure is als volgt: houd traktaties bij de hand en wacht tot je hond uit zichzelf gaat zitten.

Als hij dat doet, feliciteer hem en deel een traktatie uit. Houd nog wat lekkers bij de hand en laat het aan de hond zien. Hij zal waarschijnlijk allerlei bewegingen gaan maken om uit te vinden wat hij moet doen om de traktatie te krijgen. Wacht tot hij zit en geef dan de traktatie aan de hond. Herhaal dit proces een paar keer en voeg dan het commando woord “zit” toe. Na een paar keer goed oefenen, zal je hond dit trucje zeker heel snel leren!

We hebben ook een uitgebreider artikel over je hond leren zitten met een clicker.

Hond zit truck

 

Hand aanraken

Met de “hand aanraken” truc leert je hond naar je hand te leunen en deze met zijn neus aan te raken. Het is ook een heel eenvoudig trucje dat je vrij snel en gemakkelijk kan aanleren. Plaats jezelf eerst voor je hond met je beide handen achter je rug. Beweeg dan je hand met open handpalm naar je hond toe, alsof je hem een handdruk wilt geven. Je hond zal zeker je hand benaderen en eraan snuffelen. Op dit punt, zeg “goed” of “goed gedaan” om hem te belonen.

Herhaal dit een paar keer om je hond vertrouwen te geven en om het gedrag te versterken. Na een paar keer of herhaling, voeg het woord “touch” toe voordat je jouw hand voor je hond plaatst en blijf hem belonen als hij je hand aanraakt met zijn neus. Deze truc heeft verschillende niveaus, omdat je de afstand die er is tussen jou en je hond kunt vergroten. Dus op een gegeven moment, als je doorgaat met het trainen van je harige vriend met deze truc, zal hij in staat zijn om van een bepaalde afstand naar je hand te lopen na je commando.

Hond hand aanraken

 

Tussen de benen

Met deze truc leer je jouw hond om naar je toe te komen en zich tussen je benen te nestelen, terwijl hij naar je opkijkt. Het is ook een relatief gemakkelijk trucje om te leren, maar het vereist misschien wat meer oefening dan de “zit” of de “poot” truc. De stappen zijn als volgt: plaats eerst je hond voor je. Houd een traktatie in je hand en plaats het dicht bij zijn neus. Vervolgens beweeg je jouw hand met de traktatie langzaam om je heen, totdat je jouw hand tussen je benen in je rug hebt.

Geef dan de traktatie tussen je benen door en houd hem vast met je andere hand, als een manier om je hond de weg en de positie te laten zien waar je wilt dat hij gaat staan. Je hond zal zeker het pad van de traktatie volgen en zich tussen je benen vestigen. Wacht op dit punt een moment en geef de traktatie aan je harige vriend terwijl je “goed” zegt. Herhaal dit proces meerdere malen totdat de beweging vloeiend is, en voeg dan het commando woord “midden” toe terwijl je het doet.

Hond tussen benen truck

 

Rondje draaien

De truc rondje draaien bestaat uit het leren van je hond hoe te lopen in een cirkel met het commando “draai”. Hiervoor moet je jouw hond naast je been plaatsen en in dezelfde richting laten kijken als jij doet. De volgende stap is om een traktatie in je hand te houden en deze voor de neus van de hond te plaatsen, terwijl je tegelijkertijd je hand in een cirkel naar buiten en van je af beweegt. Zodra je de cirkel hebt voltooid, beloon e jouw hond. Wanneer je merkt dat de beweging natuurlijk is, kun je nu het commando “draai” toevoegen. Herhaal dit proces zo vaak als nodig is om je hond aan te moedigen meer zelfvertrouwen te krijgen.

 

Poten omhoog

Deze truc, die ook vrij gemakkelijk is, bestaat eruit je hond zijn poten op een iets hoger platform of voorwerp te laten zetten. De stappen die je moet volgen om je hond dit kunstje te leren, zijn de volgende: kies eerst het platform of object waar je jouw hond zijn poten op wilt laten zetten. Zodra je het object hebt gevonden, zorg je ervoor dat je ook een traktatie in je hand hebt.

Begin de traktatie langzaam en geleidelijk te bewegen om je hond de traktatie te laten volgen en dicht naar het gewenste platform of object te laten leunen. Wanneer de poten van je hond dicht bij het platform of het voorwerp zijn, til je jouw hand met de traktatie een beetje op, om hem te stimuleren omhoog te gaan en de traktatie te volgen. Zeg “goed”  zodra zijn poten het platform of voorwerp bereiken. Herhaal dit proces een aantal keren en voeg dan het commando “pootjes omhoog” toe.

Hond poten omhoog

 

Het 8-figuur

De truc van het 8-figuur heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en het kan een paar uur en een beetje regelmatige oefening vergen voor je hond om het te leren. Voor deze truc moet je jouw beide handen gesloten houden met lekkernijen erin. Leg een van je handen in de buurt van de neus van je hond, als een manier om hem te motiveren om te bewegen naar de traktatie.

Leg vervolgens je hand achter jezelf en tussen je benen, terwijl je hond volgt. Leg je beide handen naast elkaar en begin je hond met deze hand naar je andere kant te bewegen en weer terug. Herhaal dit proces verschillende keren en beloon je hond telkens als hij het traject heeft afgelegd. Zodra je hond het traject gemakkelijker vindt, kun je het commando “figuur” of “acht” toevoegen, voordat je de handbeweging begint.

 

Buiging

Deze truc bestaat uit het leren van je hond hoe hij een elegante en sierlijke buiging moet maken. Hiervoor is de eerste stap het plaatsen van een traktatie voor de neus van je hond. Vervolgens laat je je hand langzaam en geleidelijk zakken en beweeg je hem zachtjes naar de borst van je hond. Als een manier om zijn hoofd een beetje naar beneden te laten gaan, terwijl zijn voorpoten naar beneden beginnen te bewegen.

Voordat hij volledig in een liggende positie gaat, geef je hem een passende beloning en zeg je “goed”. Herhaal deze stappen een paar keer, totdat het vloeiend gaat en verhoog geleidelijk de mate waarin de voorpoten van de hond naar beneden gaan. Het doel is dat ze de beroemde “speel”-positie bereiken, met hun voorpoten bijna volledig op de grond, terwijl de rest van het lichaam naar boven is gericht. Na een beetje oefening kun je het commando woord “buiging” toevoegen.

Hond buigen truck

 

Snuit

De “snuit” truc houdt in dat je je harige vriend zijn neus in een cirkel laat plaatsen die je met je eigen twee handen maakt. De stappen die je moet volgen om je hond dit kunstje te leren, zijn de volgende: begin met het maken van een cirkel met je handen, waarbij je je vinger en je duim zo tegen elkaar legt dat ze een kleine cirkel vormen, waarin de neus van je hond komt te liggen.

Pak hierna een traktatie en plaats deze in dit gat, zodat je hond zal rondsnuffelen en de traktatie zal volgen. Wanneer de neus van je hond de cirkel bereikt, beloon je hem en feliciteer je hem als een manier om het gedrag aan te moedigen. Je kunt de traktatie loslaten zodra de neus van je hond in het gat zit dat door je vingers is gevormd. Na een beetje oefenen kun je verder gaan en het commando woord “snuit” toevoegen, voordat je de cirkel met je vingers maakt.

 

Schudden met het hoofd

Deze truc is om je hond te leren hoe hij zijn kop moet schudden na het commando. Voor deze truc kun je beginnen met dat je hond zit. Houd een traktatie in je hand en beweeg hem op en neer, of naar de zijkanten. Dit is een manier om je hond de traktatie te laten volgen en zijn hoofd op en neer te bewegen, als een knikje. Of naar de zijkanten, als het schudden van zijn hoofd. Vergeet niet je hond de traktatie te geven elke keer dat hij de bewegingen op de juiste manier maakt.

Herhaal dit proces zo vaak als je nodig vindt voor je hond om de gewoonte te leren. Als je wilt, kun je nadat de beweging vloeiend is en je hond het comfortabel doet, de commando “schudden” of een andere soortgelijke toevoegen. Zorg ervoor dat je altijd hetzelfde woord als commando houdt, want dit is een belangrijke voorwaarde voor je hond om te reageren op je verbale commando’s. Aarzel bovendien niet om dit proces zo vaak te herhalen als nodig is, om je hond dit commando te leren.

 

Rol een yogamat uit

Door nieuwe trucjes en vaardigheden te leren, kan je hond je ook helpen met je dagelijkse taken en een deel van de routine worden! Een heel goed voorbeeld hiervan is de bekende truc van het uitrollen van de yogamat. Bij dit kunstje leer je jouw hond hoe hij jouw yogamat moet uitrollen, om je te helpen bij de voorbereiding op een sporttraining of yogalessen. Hoewel dit trucje misschien een beetje moeilijk lijkt, is het eigenlijk heel gemakkelijk aan te leren.

Wat je eerst moet doen, is je opgerolde yogamat of handdoek voor je neerleggen en wat lekkers verstoppen rond de opgerolde mat of handdoek. Zodra je het klaar hebt, neem je je hond mee en laat je hem de mat of handdoek ruiken en onderzoeken. Je hond zal de traktaties ruiken en zal alles doen wat hij kan om te proberen ze te krijgen!

Daarom zal hij met zijn neus en poten tegen de mat beginnen te duwen, om hem uiteindelijk uit te rollen. Feliciteer je maatje zodra hij zijn doel heeft bereikt. Probeer het commandowoord “help” of iets dergelijks dat je leuk vindt toe te voegen, als een manier om hem te leren dit proces onder jouw commando te doen.

 

Over een hindernis springen

Bij deze truc leer je jouw hond over een bepaald obstakel te springen. Dit obstakel kan uit veel verschillende dingen bestaan, maar denk eraan dat het geschikt moet zijn voor de grootte en leeftijd van je hond. De eerste stap is dus om het obstakel te kiezen waar je hond overheen moet springen. Laat je hond met zijn lievelingsspeeltje bij de hand aan de andere kant van het gekozen obstakel zitten en ga er zelf tegenover zitten, met je gezicht naar je hond.

Gebruik het commando “over” en begin langzaam achteruit te lopen. Laat je hond het speeltje zien, als een manier om hem aan te moedigen naar je toe te gaan. Als hij dat doet, zal hij over het obstakel heen moeten om bij je te komen. Feliciteer je hond wanneer hij de andere kant heeft bereikt. Herhaal dit proces zo vaak als nodig is om dit gedrag te versterken.

Obstakel springen hond

 

Kruipen

Bij deze truc is het de bedoeling dat je hond leert om na je commando naar je toe te kruipen. De voorwaarde voor deze truc is de liggende truc, dus je kunt ze beide tegelijk aanleren. In die zin kun je eerst beginnen om je hond te leren hoe hij moet liggen. Hiervoor houd je een traktatie in je hand en plaatst je deze in de richting van de grond, terwijl je het commando woord “lig” zegt, totdat je hond de grond volledig bereikt. Geef je hond een aantal lekkere traktaties om hem te belonen wanneer hij het doel heeft bereikt.

Hierna kun je het commando “kruipen” toevoegen. Dus vraag je eerst je hond om de “lig” truc te doen. Plaats dan een paar snoepjes dicht bij zijn neus, zodat hij ze kan ruiken en begin je hand naar achteren te bewegen, altijd op de hoogte van de grond. Dit zal ervoor zorgen dat je hond zich naar de traktatie beweegt in de neerwaartse positie en naar je toe begint te kruipen. Geef je hond de traktatie wanneer hij het doel bereikt heeft en herhaal de oefening zo vaak als nodig is om het gedrag te versterken.

Hond kruipen

 

Een deur openen

Een andere zeer praktische en nuttige truc om je hond te leren, is die van het openen van een deur. Ook al lijkt het misschien een beetje moeilijk, de waarheid is dat het niet zo ingewikkeld is als het klinkt. De benodigde stappen om je hond dit kunstje te leren, zijn de volgende: bind eerst een speeltje met een touw vast aan de deurklink zodat, wanneer je het speeltje naar beneden trekt, de deur opengaat.

Probeer vervolgens je hond het speeltje te laten pakken en vasthouden. Beloon hem als hij het speeltje vasthoudt en probeer hem het speeltje ook weg te laten trekken. Blijf dit proces herhalen en geef je hond beloningen voor elke verbetering die hij maakt. Na enige oefening kun je langzaam beginnen het speeltje weg te halen, totdat je hond leert hoe hij de deurklink naar beneden moet duwen om de deur te openen.

Hond opent deur

 

Verlegen zijn

Deze truc bestaat erin uw hond te leren hoe hij zijn poot voor zijn neus moet plaatsen. Men noemt het de “verlegen zijn” truc, omdat het lijkt alsof je hond zich verstopt en verlegen doet. Het is vrij gemakkelijk te leren, hoewel je eerst je hond een beetje lastig moet vallen. De eerste stap die je moet doen is namelijk een stukje plakband pakken, het zo rollen dat het aan beide kanten plakt, en het dan in de neus van je hond plakken.

Dit zal je hond storen, zodat hij zeker zal proberen het met zijn pootje te verwijderen en het naar de neus te richten. Zorg ervoor dat je hem feliciteert zodra zijn poot zijn neus raakt. Oefen deze stappen een paar keer, totdat het vloeiend gaat. Ga dan naar de volgende stap, die het toevoegen van het commando woord “wees verlegen” of “ben je verlegen?” is.

Op een gegeven moment zul je het plakband niet meer nodig hebben, je hond zal in staat zijn om zijn poot op zijn neus te plaatsen, gewoon door het commando te horen die je hebt gekozen. Vergeet niet om altijd consequent te zijn met het commando, wantje brengt je hond in verwarring als je het niet op deze manier doet.

Hond verlegen

 

Poot weven

Deze leuke en opwindende truc bestaat erin je hond te leren hoe hij door je benen moet lopen terwijl je loopt. Het is een trucje dat je overal op straat of in het park kunt proberen, tijdens een gewone ochtendwandeling. Het is vrij gemakkelijk en het is nuttig om je hond de truc van het figuur van 8 al te hebben geleerd, omdat het op deze manier gemakkelijker voor hem zal zijn om de “poot weven” truc sneller te leren.

Dit is wat je moet doen: zorg er eerst voor dat je een traktatie in elk van je handen houdt. Vervolgens beweeg je je handen van links naar rechts, om je hond de bewegingen te laten volgen. Neem grote opvallende stappen en lok je hond om met zijn poot aan de voorkant te komen, zodat je hond zich voor je plaatst en dan achter je eindigt. Herhaal dit proces tot het natuurlijk is en tot je je handen niet meer nodig hebt om de beweging te begeleiden.

Poot weven

 

Op je rug springen

Deze leuke truc bestaat eruit je hond te leren hoe hij op je rug moet springen. Het is een ietwat moeilijke truc. Je moet er rekening mee houden dat het lastiger kan zijn als je hond heel groot of juist heel klein is. Het is echter perfect te doen met een middelgrote hond. Deze truc vereist ook een behoorlijke lichaamsbeweging van jouw kant, dus wees er klaar voor!

Ga eerst op handen en voeten staan, om stabiel op de grond te staan en houd wat lekkers in je hand. Begeleid je hond om zijn vier poten op je rug te plaatsen en beloon alle vorderingen die hij maakt tijdens het hele proces. Wanneer de beweging vloeiend gaat, kun je beginnen het te doen door zelf half rechtop te staan en niet volledig op de grond.

Hond springt op rug

 

Objecten apporteren

Dit is een van de klassieke trucs om je hond te leren en een van de meest populaire die er zijn. Zoals je wellicht weet, leer je jouw hond hoe hij op commando een voorwerp moet gaan halen. Deze truc heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Er zijn honden die het heel snel onder de knie hebben, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben om te oefenen. Het proces is als volgt: begin met het vinden van een speeltje of voorwerp dat je hond vertrouwd is en erg leuk vindt.

Laat het voorwerp op de grond vallen en feliciteer je hond als hij het voorwerp nadert of opraapt. Oefen dit een paar keer, totdat je hond het voorwerp pakt wanneer je het gooit. Nu kun je naar de volgende stap van de truc gaan: het voorwerp van je af gooien. Begin met het veranderen van de afstand en gooi het eerst dicht bij je. Als je hond het goed doet, kun je de afstand vergroten. Je kunt het woord “apport” toevoegen direct nadat je het voorwerp gooit.

Hond apporteren

 

Geheimen vertellen

Voor deze truc moet je je hond leren zijn neus tegen je oor te drukken, net alsof hij je een geheim vertelt. Begin met het maken van een kopjesvorm met je hand en laat het aan je hond zien. Hij zal er zeker aan beginnen te snuffelen. Feliciteer hem bij elke toenadering tot de hand en probeer je hond zijn neus in je handen te steken.

Zodra je hond dit onder de knie heeft, kun je beginnen met je hand in de richting van je oor te bewegen. Het idee is dat hij dit oppikt en zijn neus in je handen bij je oren plaatst.

 

Een voorwerp in de bek houden

De zogenaamde “houd vast” truc bestaat eruit je hond te leren hoe hij een voorwerp gedurende een langere periode in zijn bek kan houden. Pak eerst een voorwerp dat je hond lekker vindt en dat zacht en gemakkelijk voor hem is om te pakken.

Probeer nu je hond zover te krijgen dat hij het voorwerp in zijn bek grijpt en feliciteer hem bij elke poging en benadering in die richting. Onthoud dat het de bedoeling is dat de hond het voorwerp stilhoudt, dus probeer te voorkomen dat hij met het voorwerp gaat spelen. Oefen deze truc met als doel je hond het voorwerp langere tijd stil te laten houden.

Hond object vasthouden

 

Balanceren op een balk

Deze leuke truc bestaat eruit je hond te leren lopen en balanceren op een balk. Het lijkt misschien een beetje moeilijk, maar dat is het niet. Het zal je verbazen hoe snel je hond dit leert. Het eerste wat je nodig hebt, is een balk. Dat kan een stuk hout zijn van een bepaalde lengte en ongeveer 15 cm breed. Begin met de balk of houten plank op de grond en leg er een paar traktaties op.

Houd ook een paar traktaties op je hand en gebruik ze om je hond naar de plank te leiden, totdat hij op de balk staat. Beloon al zijn vorderingen tijdens het leerproces. Zodra je hond op de plank is, begin je hem langzaam te begeleiden om erop te lopen, het spoor van traktaties volgend. Wanneer hij dit onder de knie heeft, kun je de plank langzaam hoger maken en minder traktaties gebruiken, totdat je hond het helemaal zelf kan.

Hond balanceren

 

Droevig kijken

Bij de truc “droevig kijken” is het de bedoeling dat je je hond leert zijn kin op de grond te leggen, alsof hij droevig kijkt. Deze truc kan perfect zijn om te leren na de “lig” truc, omdat ze veel op elkaar lijken. Zodra je hond de “lig” truc onder de knie heeft, zal het veel gemakkelijker zijn om hem de “droevig kijken” truc te leren. Dit is wat je moet doen: begin met je hond te vragen om naar beneden te gaan. Als hij de “lig” truc al beheerst, kun je het doen door het commando te kiezen voor die truc. Als hij eenmaal op de grond ligt, geef hem dan een paar traktaties.

Begin dan je hand naar de grond te laten zakken en laat de hond volgen, totdat zijn kin de grond volledig bereikt. Feliciteer hem gedurende het hele proces en blijf oefenen tot de beweging meerdere keren goed uitgevoerd is. Vervolgens kun je het woord “verdrietig” als commando toevoegen en langzaamaan steeds minder traktaties gebruiken. Zodat je hond uiteindelijk zijn kin op de grond zal leggen net nadat hij het commandowoord “verdrietig” hoort.

 

Omrollen

Dit is een ander trucje dat heel populair is en, zoals je misschien kunt voorstellen, gaat het erom je hond op commando over de grond te laten rollen. Het eerste wat je moet doen, is je hond te laten gaan liggen, terwijl je een paar traktaties in je handen houdt. Met je hond op de grond, begin je je hand met de traktaties in een lus te bewegen en laat hem de cirkelvormige beweging volgen.

Beloon alle vorderingen die de hond maakt. Het doel is om je hond het volledige pad van de traktaties te laten volgen, totdat hij omrolt en weer terug. Zodra hij dit goed onder de knie heeft, kun je het commando “rollen” toevoegen en daarmee beginnen te oefenen. Het idee is om je hond op je commando te laten omrollen, zonder dat je de traktaties nog hoeft te gebruiken.

Lees hier onder uitgebreide artikel om je hond te leren omrollen.

Hond rollend

 

Gaan slapen

Bij deze truc is het de bedoeling dat je je hond leert uit zichzelf naar bed te gaan op jouw commando. Dit is een vrij gemakkelijke truc en het helpt als je hond de truc “lig” al onder de knie heeft. Wat je moet doen, is wat lekkers in het bed van je hond leggen en één lekkernij in de buurt van het bed gooien, zodat je hond ernaartoe gaat. Het idee is dat hij dan van daaruit naar het bed gaat, om te zoeken naar de rest van de traktaties. Feliciteer en beloon hem, vooral wanneer hij het bed bereikt. Zodra dit specifieke proces uitgeoefend is, kun je het commando woord “bed” toevoegen.

 

Speel dood

De “speel dood” truc is vergelijkbaar met de “lig” truc of de “rol” truc. Bij deze truc is het de bedoeling dat je hond stil op de grond gaat liggen na jouw commando woord of gebaar. Het eerste wat je moet doen, is je hond naar de grondpositie te laten gaan. Dan houd je een paar traktaties op je hand en probeer om het hoofd van je hond te leiden, om volledig op zijn rug te laten liggen.

Nadat deze beweging vaak is geoefend, kun je het commando “speel dood” toevoegen en zelfs een pistoolgebaar maken met je hand. Beloon je hond door het proces heen en probeer de hoeveelheid tijd dat hij op de grond kan liggen zonder te bewegen, te vergroten.

Hond speel dood

 

Door je armen springen

Dit is een truc die behendige en actieve honden bijzonder leuk zullen vinden om te oefenen. Wat je hiervoor moet doen, is je hond leren door je armen heen te springen, alsof je armen stokken zijn. Hiervoor is het een goed idee om te beginnen met oefenen in een deuropening. Je plaatst je hond aan de ene kant van de deuropening en jezelf aan de andere kant, met een traktatie in de hand.

Plaats een van je armen dwars door de deuropening en laat je hond erdoor lopen om het lekkers te halen dat aan de andere kant op hem wacht. Feliciteer hem en beloon zijn gedrag. Zodra de beweging natuurlijk is, kun je weggaan van de deur en het ergens anders oefenen. Gewoon met hulp van je armen voor hem om overheen te springen. Je kunt ook het commando “door” toevoegen.

 

Om een voorwerp lopen

Deze truc is erop gericht je hond te leren om rond een voorwerp te lopen, wat een kegel, een steen, een stok of wat je maar wilt, kan zijn. De eerste stap is om het voorwerp voor je hond te plaatsen en het langzaam te laten naderen. Beloon elke stap die je hond dichter bij het voorwerp komt. Plaats vervolgens wat lekkers aan de andere kant van het voorwerp, zodat je hond er omheen loopt om de lekkere traktatie te krijgen. Herhaal dit proces totdat het meer en meer natuurlijk is. Je kunt dan het commando woord “omheen” toevoegen.

 

Een voorwerp duwen

Voor deze truc leert je hond hoe hij een voorwerp moet duwen met zijn neus of zijn poten. Het is een heel gemakkelijke truc die slechts een paar uur oefenen vereist. Wat je eerst moet doen, is je hond het gekozen voorwerp voorleggen en proberen het te besnuffelen en te benaderen. Feliciteer hem met elke beweging die hij maakt in de richting van het voorwerp.

Als de hond eenmaal vertrouwd is met het element, moet je hem dichter en dichter bij het voorwerp laten komen, tot hij het langzaam met zijn neus of poten kan beginnen te duwen. Deze truc is een proces waarbij je wilt dat je hond steeds dichter bij het voorwerp komt. Dus wees geduldig en ga stap voor stap. Verhoog de beloningen wanneer je hond dichter bij het voorwerp komt en het naar voren duwt.

Hond voorwerp duwen

 

Zwaaien

Bij deze truc is het de bedoeling je hond te leren zijn poot omhoog te houden en te laten lijken alsof hij zwaait. Het is goed om je hond eerst de “poot” truc te leren, omdat dit een goed startpunt is voor de “zwaai” truc. Begin dus met je hond je zijn poot te laten geven. Hierna kun je beginnen om de hoogte van je hand langzaam te verhogen, zodat de hond ook zijn poot hoger zal gaan optillen.

Beloon je hond bij elke stap. Probeer dan direct je hand omhoog te bewegen. Wanneer je hond dit onder de knie heeft, kun je het commando “zwaai” toevoegen en wachten tot je hond zijn poot in een zwaaibeweging optilt, met alleen het gebruik van het commando.

 

Opstaan

Voor deze truc is het de bedoeling dat je je hond leert te staan als een mens. Dus op zijn twee achterpoten. Je hond zal dit maar een klein beetje kunnen, maar elk beetje is geweldig! Het eerste wat je voor deze truc moet doen, is je hond voor je laten staan.

Met een paar traktaties begin je met je hand omhoog te bewegen, om ervoor te zorgen dat je hond de beweging volgt. Hij zal langzaam zijn voorpoten van de grond optillen. Feliciteer hem met elke stap die hij maakt. Zodra je hond het staan op zijn achterpoten onder de knie heeft, probeer dan de tijd dat hij dit kan langzaam op te voeren. Tenslotte kun je het commando woord “staan” of “opstaan” toevoegen.

 

Plezier en ontwikkeling

Al met al is de lijst met trucjes divers en aan te passen aan elk hondenras, of het nu kleine honden, grote honden, energieke honden of rustigere honden zijn. Zoals we hierboven hebben vermeld, is het aanleren van kunstjes aan je hond een geweldige manier om op een plezierige manier tijd samen door te brengen. Terwijl het tegelijkertijd hun mentale en fysieke ontwikkeling bevordert.

In die zin zijn er alleen maar voordelen met het oefenen van elk van de trucjes die we hier hebben beschreven. Voor de duidelijkheid zullen we de besproken dertig trucs, die geweldig zijn voor plezier maken en de ontwikkeling van je harige vriend, kort samenvatten!

 1. Geef me de poot
 2. Zit
 3. Hand Aanraken
 4. Tussen de benen
 5. Rondje draaien
 6. Poten omhoog
 7. Het 8-figuur
 8. Buig
 9. Snuit
 10. Schudden met het hoofd
 11. Een yogamatje uitrollen
 12. Over een hindernis springen
 13. Kruipen
 14. Een deur openen
 15. Verlegen zijn
 16. Benen weven
 17. Op je rug springen
 18. Voorwerpen apporteren
 19. Geheimen vertellen
 20. Een voorwerp in de mond houden
 21. Balanceren op een balk
 22. Droevig kijken
 23. Omrollen
 24. In slaap vallen
 25. Speel dood
 26. Door je armen springen
 27. Om voorwerp heen lopen
 28. Een voorwerp duwen
 29. Zwaaien
 30. Staan

Vergeet niet om het leerproces altijd langzaam en met geduld aan te pakken. Dit is essentieel voor je hond om te begrijpen wat je aan hem leert. Zo zal hij meer plezier beleven aan het proces van het leren van nieuwe trucs en het verwerven van vaardigheden. Heb je al een van de trucs uit deze lijst geprobeerd? We willen weten hoe het ging! Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.1]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *