Hond luistert niet (oorzaken en tips)

Hond luistert

Er is niets zo vervelend als een hond die niet naar je wil luisteren. Je hebt misschien dan ook wel al van alles geprobeerd, maar geen enkele optie werkt. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer en wil je er graag ook alles aan doen, zodat je hond wel naar je luistert. Er kunnen een aantal oorzaken zijn die ervoor zorgen dat je hond niet naar je wil luisteren, die oorzaken beschrijven we graag voor je. Het is niet alleen prettig om van de oorzaken op de hoogte te zijn, maar vooral ook hoe je deze oorzaken aan kunt pakken.

 

Waarom luistert mijn hond niet naar mij?

Het verschilt heel erg in welke leeftijdscategorie jouw hond zit. Wanneer je een puppy hebt aangeschaft, zal hij nog nieuw gedrag moeten aanleren en daar is dan ook wel wat energie en tijd voor nodig voor jou als baasje. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een oudere hond in huis neemt, die vanuit zijn vorige omgeving geen manieren aangeleerd heeft gekregen. Zo zijn er talloze redenen waarom het kan zijn dat je hond niet naar je luistert, waaronder:

  • Je hond begrijpt je niet
  • Je hond is afgeleid
  • Je hond heeft ergens last van
  • Je hond is een puppy

Om meer inzicht te geven in de oorzaken, hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

 

Je hond begrijpt je niet

Honden kunnen erg moeilijk vanuit diverse plekken commando’s uitvoeren, dat komt omdat ze moeite hebben met generaliseren. Wanneer je ze thuis trucjes hebt aangeleerd, kan het voorkomen dat ze deze enkel op hun vertrouwde plek uitvoeren en zodra je ergens anders bent, ze er niet meer naar luisteren.

 

Je hond is afgeleid

Heb je visite over de vloer en rent je hond constant door de mensen heen? Op een gegeven moment ben je er wel flauw van en wil je dat je hond hiermee stopt. Doordat de omgeving erg druk voor jouw hond is, zal hij minder snel naar je luisteren. Dit heeft ermee te maken dat je hond door allerlei omgevingsprikkels is afgeleid.

 

Je hond heeft ergens last van

Ben je het normaal gesproken erg gewend dat je hond naar jou luistert, maar hij dit ineens niet meer doet? Het zou dan nog wel eens zo kunnen zijn dat hij onderliggende kwaaltjes heeft waar hij erg last van heeft. Reken er maar op dat hij niet meer goed in staat is om naar je te luisteren.

Puppy luistert niet

Je hond is een puppy

Voor een puppy gaat er een hele nieuwe wereld open, zij hebben dan ook nog nooit geleerd welk gewenst gedrag ze dienen te vertonen. Er zijn een aantal manier die jij je puppy kunt aanleren, het is handig dit vroegtijdig te doen en vooral consistent te blijven.

 

Wat kan ik eraan doen zodat mijn hond naar mij luistert?

Er zijn meerdere mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je jouw trouwe viervoeter aanleert om wel naar je te luisteren.

 

Blijf consistent

Om te beginnen, is het consistent blijven naar je hond erg belangrijk. Door consistent te blijven, zorg je er namelijk voor dat jouw hond kun je jouw hond nieuw gedrag aanleren. Hierdoor voorkom je enige verwarring, want als hij het ongewenste gedrag wel een keer mag vertonen en vervolgens niet meer, zal hij er niks meer van begrijpen en maar doen waar hij zelf zin in heeft.

 

Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt

De meeste honden hebben veel beweging nodig, wanneer ze dit onvoldoende krijgen, zullen ze al snel hun energie kwijt willen raken door allerlei ongewenste dingen te doen. Ze weten simpelweg niet waar ze met hun energie naartoe moeten en luisteren zit er daarom niet altijd niet. Ga daarom vooral veel met je hond wandelen of wanneer je de ruimte hebt, zorg ervoor dat je hond lekker even naar buiten kan om uit te razen.

 

Blijf kalm

Aangezien je hond wel zijn overtollige energie kwijt dient te raken, is het voor jou als baasje belangrijk jezelf rustig te houden. Wanneer jij in alle hectiek ervoor wil zorgen dat je hond naar je luistert en je jouw spanningen en irritaties laat merken, zal je hond niet snel naar je luisteren en er juist alleen maar drukker van worden.

 

Oefen op verschillende plekken

Door je hond op verschillende plekken manieren aan te leren, zul je ervoor zorgen dat hij je beter zal begrijpen en naar je zal luisteren op diverse plekken. Zo kun je jouw hond spontaan eens een keer ergens mee naar toe nemen of kun je rustig een gesprek met de buren voeren, zonder dat je hond constant loopt te trekken aan de lijn.

Honden training

Let op de gezondheid van je hond

Het is erg belangrijk dat je hond gezond is, helaas hebben we dat alleen niet altijd in de hand. Er kunnen zich dan ook een aantal problemen voor doen waar je hond last van kan hebben. Je kunt je vast voorstellen dat dit impact kan hebben op de gehoorzaamheid van je hond.

 

Een goede aanpak: jij blij en je trouwe viervoeter blij!

Het opvoeden van je hond is erg belangrijk, dat weet je misschien als geen ander. Op deze manier zorg je ervoor dat jij en je hond beide gelukkig zijn. Dat is wat het liefst allemaal zouden willen! Een goede aanpak is hierbij dan ook erg belangrijk en het vergt dan ook wel de nodige tijd en energie, maar we geloven als geen ander dat je die vast wel wil besteden aan je trouwe viervoeter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *