Waarom hijgen honden? (en wat zijn de oorzaken)

Hond hijgt

Is het je wel eens opgevallen dat honden vaak en veel hijgen? De meeste honden lopen regelmatig met hun tong uit de mond. Dit doen ze niet alleen wanneer ze buiten spelen en rennen. Je ziet het ook wanneer ze gewoon rustig ergens liggen. Waarom hijgen honden en wanneer doen ze dat?  Is het normaal dat honden veel hijgen?

In eerste instantie denk je misschien dat honden hijgen wanneer ze moe zijn. Wat je dan eigenlijk doet is hondengedrag vergelijken met menselijk gedrag. Wanneer jij moe bent, door bijvoorbeeld hard rennen of een stuk met tegenwind fietsen, ga je hijgen. Het is een menselijke manier om weer op adem te komen.

Voor honden geldt iets heel anders. Honden hijgen niet om op adem te komen. In dit artikel vertellen we je alles over het hijgen van honden. Wanneer is hijgen bij honden normaal? Zijn er situaties waarin je je zorgen moet maken over het hijgen van je maatje? Lees snel verder en leer alles over het hijgen van honden.

 

Op een rijtje gezet: honden hijgen om verschillende redenen

Het hijgen van honden is heel normaal. Het is typisch hondengedrag en het heeft een functie. Door te hijgen verlaagt de lichaamstemperatuur van je hond. Het is een manier om lichaamswarmte kwijt te raken. Een hond koelt af door te hijgen.

Honden koelen dus niet af door te zweten zoals bij mensen. Dat komt omdat honden geen zweetklieren hebben. Wanneer een hond het warm heeft moet hij dus op een andere manier afkoelen. Dit doen honden door te hijgen. De lichaamstemperatuur van een hond daalt door met open mond adem te halen en te hijgen. Hierbij steken honden meestal de tong redelijk ver uit hun mond. Dit is voor honden de manier om warme lucht uit te ademen en koudere lucht in te ademen. Het is dus heel normaal wanneer honden hijgen. Ze houden zichzelf hiermee op temperatuur.

Toch is het belangrijk dat je het hijgen van je hond goed in de gaten houdt. Er zijn namelijk ook andere oorzaken voor het hijgen bij honden. Er kan iets met je dier aan de hand zijn.

Honden hebben het snel warm, dat geldt voor alle honden. Maar je zult begrijpen dat honden met een lange en dikke vacht het eerder warm zullen hebben dan kortharige honden. Houd het gedrag van je dier dan ook altijd goed in de gaten bij warm weer. Zorg er voor dat hij in de schaduw kan liggen. Hier raakt hij minder snel verhit. Zorg er daarom voor dat er altijd voldoende drinkwater voor je hond beschikbaar is. Hiermee kun je al problemen voorkomen.

Wist je dat honden kunnen hijgen van plezier? Een gezonde en actieve hond houdt van spelen. Hij heeft energie genoeg om lekker rond te rennen en plezier te maken. Begint je hond tijdens het spelen te hijgen? Dan betekent dat meestal dat hij zich gelukkig voelt. De blijdschap van je hond zie je dan niet alleen aan het hijgen.

Aan de hele uitstraling kun je zien en merken dat je hond helemaal in zijn element is. Hij ziet er vrolijk uit, kijkt fris uit zijn ogen en kwispelt met zijn staart. Alles wijst er op dat hij het naar zijn zin heeft. Gaat je dier na het spelen lekker uitrusten in zijn mand? Dan zal het hijgen na een poosje vanzelf afnemen. En waarschijnlijk zal hij een ontspannen dutje doen.

Hondje tussen bloemen

Merk je dat je dier meer hijgt dan normaal? Hijgt je hond steeds moeizamer? Wordt de tong van je hond steeds roder en gaat hij ook nog kwijlen? Dan is de kans groot dat je hond oververhit is. Zorg er voor dat je hond snel kan afkoelen. Met een plekje in de schaduw en vers drinkwater zal hij in de meeste gevallen snel lukken.

Beter is om te voorkomen dat je hond oververhit raakt. Laat je hond ook nooit alleen achter in een auto. Wanneer de zon op de autoramen schijnt loopt de temperatuur in de auto heel snel op. Het kan er voor zorgen dat je hond een zonnesteek oploopt.

Overmatig hijgen van je hond kan betekenen dat hij niet goed in zijn vel zit. Misschien ervaart je hond pijn, maar het is lastig om pijn bij een hond te herkennen. Honden laten niet snel merken dat er iets aan de hand is. Wordt de pijn te erg, dan kan je hond beginnen te hijgen. Vaak zie je dan ook ander opvallend gedrag van je dier. Hij zoekt de rust op en trekt zich terug. Maar het is ook mogelijk dat hij begint te braken of diarree krijgt.

Stress en angst kunnen er voor zorgen dat je hond gaat hijgen. In dit geval heeft het hijgen dus niets te maken met het afkoelen van je maatje. Stress bij honden ontstaat wanneer je hond iets ervaart wat hij als (zeer) onaangenaam ervaart. Dit kan van alles zijn, denk aan harde geluiden van bijvoorbeeld onweer of vuurwerk. Dit vinden honden echt heel stressvol. Maar ook een ritje in de auto kan stress veroorzaken, of een bezoekje aan de dierenarts.

Hijgt je hond en ziet hij er angstig uit? Zie je dat hij loopt te bibberen? Loopt hij met de staart tussen de benen of wil hij niet eten? Sommige honden laten bij angst zelfs hun plas lopen. Probeer er achter te komen wat de oorzaak van de angst is. Zorg er voor dat je zo snel mogelijk met je dier in een aangenamere situatie komt.

Andere situaties waardoor je hond kan gaan hijgen zijn onder andere:

  • Overbelasting. Heb je een extra zware training met je viervoeter gedaan? Misschien heb je meer van hem gevraagd dan normaal? Dan kan het zijn dat je hond overbelast is. Gelukkig is dit een probleem dat eenvoudig op te lossen is. Geeft je maatje rust en zorg voor voldoende drinkwater. In de meeste gevallen zal hij na enkele uurtjes weer de oude zijn en niet meer extreem hijgen.
  • Allergische reactie Dit kan voorkomen wanneer je hond iets giftigs heeft gegeten of gedronken. Denk aan schoonmaakmiddelen of medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Hijgen kan ook als bijwerking ontstaan na het innemen van medicijnen die wel voor honden bedoeld zijn.
  • Ademhalingsproblemen door verstikking, hartfalen of longproblemen. Vaak gaat zwaar hijgen dan samen met hoesten en problemen met ademhalen.

Hond hijgend in de zomer

Wat moet je doen als je hond opvallend en abnormaal hijgt?

Je weet nu verschillende redenen voor het hijgen van honden. In de meeste gevallen zal je hond het gewoon warm hebben. Met vers drinkwater en een koele plek om te rusten zal je hond snel weer op temperatuur komen. Blijft je hond hijgen? Gedraagt hij zich anders dan je van hem gewend bent?  Jij als baasje kent je hond het best. Jij zal het als eerste zien wanneer er iets met je hond aan de hand is.

Merk je dat de ademhaling van je hond sneller is dan normaal? Hijgt hij luider en sneller dan normaal? Is het niet extreem warm? Heeft je hond geen abnormale inspanningen gedaan? Dan kan er iets aan de hand zijn met je dier.

Maak je je zorgen over het ongewone hijgen van je maatje? Zie je dat je hond zich anders gedraagt dan normaal? Twijfel dan niet en neem contact op met je dierenarts. Hij kan je hond onderzoeken en kijken wat er aan de hand is.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *