Je hond leren liggen in 3 stappen

Herder leert liggen training

Eén van de meest handige commando’s om je hond te leren, is hem of haar te leren liggen. Het kan een makkelijke manier zijn om je hond rustig te krijgen, thuis of buitenshuis. Honden zijn graag actief bezig en de meesten leren graag van en met hun baasje. Het is niet alleen nuttig als je hond goed gehoorzaam is, het is ook hartstikke leuk om met je hond te werken. Je zult merken dat de onderlinge band verbetert en je echt een team wordt met je huisdier. Hoe kan je het best aan de slag gaan?

 

De stappen om je hond te leren liggen

Voordat je begint met het leren van het commando “lig” is het handig dat je hond al reageert op het commando “zit”. Als je hond dit onder de knie heeft, is het maar enkele stappen verwijderd van het volgende kunstje; leren liggen op bevel. Op de volgende manier krijgt je hond het leren liggen het snelst onder de knie:

 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een hond leert het best een nieuw commando in een rustige omgeving waar weinig afleiding is. Maak gebruik van je woonkamer of tuin waar jullie samen gecontroleerd aan de slag kunnen. Zorg er voor dat je wat beloningen hebt die je hond graag lust, de meeste honden doen graag extra hun best voor een hondenkoekje of wat anders lekkers!

 

2. Gebruik een koekje als lokmiddel

Hond leren afliggen animatie

Laat de hond voor je zitten en laat hem ruiken dat je een een koekje in je hand hebt. Met een vloeiende beweging breng je het koekje van zijn neus over de borst naar de grond. De hond gaat automatisch liggen om bij het koekje te komen.

Prijs je hond met een enthousiast ja (of gebruik een clicker, zoals verderop wordt beschreven) en laat hem het koekje eten. Het grote voordeel van het werken met kleine snacks als lokmiddel is dat de hond meteen in de juiste positie gaat en er niet aan de hond getrokken of geduwd hoeft te worden. Zo houd je de kans op blessures klein en raakt de hond niet bang.

3. Herhaling

Hond liggen afliggen stap 3

Honden leren door dingen te herhalen, oefening baart immers kunst! Oefen in het begin met (kleine) koekjes op de grond voor de hond zijn neus te leggen. Volgt de hond het koekje goed en ligt hij in een goede houding, beloon hem dan met het lokmiddel. Honden zijn slim genoeg om snel door te hebben wat ze moeten doen om hun beloning te krijgen.

Lukt het niet meteen, ga dan op een ander rustig moment verder met trainen. Elke hond is anders, wees geduldig en zo blijft het voor iedereen leuk om te leren. Maakt je hond de goede beweging en gaat netjes liggen, dan is het tijd om een commando te gaan gebruiken. Gebruik het woord “lig” zodra de hond naar beneden gaat om te gaan liggen voor het koekje.

Ook nu is het weer van belang om dit een aantal keer te herhalen, zodat de hond het woord “lig” associeert met het krijgen van een beloning. Eén zwaluw maakt geen zomer dus probeer dit ook op verschillende momenten met je huisdier te oefenen. Wil je je hond langer laten liggen, geef hem dan steeds een kleine beloning terwijl hij netjes op de grond ligt. Zo leer je de hond om een langere tijd stil te kunnen liggen. Als je denkt dat je hond het commando “lig” onder de knie krijgt, probeer het dan ook eens zonder koekje.

Maak dezelfde beweging onder zijn neus en kijk wat er gebeurt. Gaat de hond niet meteen liggen dan is er geen man overboord, het is helemaal niet erg om wat langer met een koekje te oefenen.

Oefen op verschillende plekken.

Het zal voor je hond waarschijnlijker moeilijker zijn om geconcentreerd te oefenen op drukkere plekken, maar het is wel goed om dit langzaamaan te proberen. Kijk eerst even goed rond of er geen buurkat of loslopende hond is die voor vervelende afleiding kan zorgen. Probeer de aandacht van de hond te krijgen door voor hem te gaan staan en laat hem zitten. Hierna kun je wederom met een koekje in de hand het commando “lig” zeggen. Reageert je hond goed, beloon hem dan enthousiast! Probeer dit regelmatig tijdens wandelingen even uit, je zult merken dat de kracht in herhaling zit.

Puppy zit tijdens training

Hond leren liggen met clicker

Tijdens wandelingen met je hond heb je vast wel eens gezien dat andere hondenbaasjes een clicker gebruiken als ze willen dat hun hond een bepaalde handeling moet verrichten. Een clicker is een klein apparaatje dat het geluid van een klik geeft zodra de eigenaar het indrukt. Elke clicker heeft zijn eigen toonhoogte, dus neem altijd dezelfde mee om verwarring te voorkomen.

Labradoodle liggend

Veel honden zijn eerst wat bang voor de clicker, dus bouw het gebruik langzaam op. Zodra je de hond wilt belonen voor een goed opgevolgd commando, klik dan op de clicker zodra je het koekje geeft. Door dit veelvoudig te oefenen associeert de hond de clicker al snel met iets positiefs. Je kunt de clicker nu ook gebruiken om je hond te leren liggen.

Heb je geen clicker in huis? De Hond.nl app heeft een ingebouwde clicker, zodat je meteen kun beginnen met oefenen.

Puppytraining

Een voordeel van het gebruik is dat de hond oefeningen sneller leert, doordat je met een clicker precies op het exacte moment kunt belonen. Wil je meer oefeningen met de clickertraining doen, bekijk dan deze pagina. Hierdoor weet de hond ook beter wat er van hem verwacht wordt, waardoor de training ook weer een stukje makkelijker wordt. Veel plezier met trainen!

Welke oefening na deze training?

Als je hond goed kan liggen, is het leren doodliggen een leuke vervolgopdracht. Dit commando heeft verder geen nut, maar als je hond het leren van nieuwe commando’s goed oppakt, kan het een leuke oefening zijn. Lees hier ons artikel over je hond leren doodliggen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 26 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

  1. Mijn pup, een Jack Russel had zit snel door, echter met af gaat hij wel door de voorpoten maar tilt hij zijn achterwerk op, ik lach me soms een kriek met hem als hij dat doet, heb dit nog nooit met één van mijn honden aan de hand gehad.
    Ik probeer het nu op de bank, dan kan ik zachtjes zijn achterwerk naar beneden houden terwijl ik met de andere hand het koekje naar beneden beweeg, dit lijkt te werken zolang ik zijn achterkant vast houd, misschien verder nog tips?, ik wil hem niet te veel frustreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *