Hoe leer je een hond mooi te zitten

Hond zit truck

Een van de mooie en leuke dingen om samen met je hond te doen is spelen en trainen. Het aanleren van kunstjes is daar een onderdeel van. Wanneer je andere honden met hun baasjes allerlei kunstjes en trucjes ziet doen lijkt het allemaal heel eenvoudig. Toch is er best veel oefening, herhaling en geduld voor nodig om je viervoeter dit allemaal aan te leren. Begin je pas net met het oefenen van kunstjes bij jouw hond? Dan is mooi zitten een goede start, want vanuit hier kun je hem ook weer andere trucjes leren. In dit artikel vertellen we je hoe je stap voor stap het kunstje ‘mooi zitten’ aan kunt leren.

 

Mooi zitten kun je leren

Het trucje mooi zitten wordt ook wel bedelen genoemd. En dat komt omdat de manier waarop je hond zit bij deze truc een beetje op bedelen lijkt. De eerste stap is zitten op de achterpoten, daarna heeft je dier zijn voorpoten op en houdt deze mooi gekruld voor zijn lichaam. Het ziet er schattig uit wanneer honden dit trucje laten zien. Het aanleren van dit kunstje is eenvoudig wanneer je hond het commando zitten al kent.

Vanuit daar oefen je verder naar mooi zitten. Het is ook mogelijk om je hond te leren om bijvoorbeeld zijn poten naar de lucht te laten wijzen. Deze houdingen lijken wel een beetje op yoga voor honden. Wat heel belangrijk is bij het aanleren van kunstjes bij dieren is dat je het stap voor stap doet. Begin rustig met oefenen, en wanneer je merkt dat jouw maatje het een leuke bezigheid vindt dat kun je dit verder uitbouwen. Je zult zien dat jullie er allebei veel plezier aan gaan beleven.

 

Over de voordelen van tricktraining

Het aanleren van het commando ‘zit’ aan jouw hond is in principe vrij eenvoudig. Toch is het oefenen van dit basis kunstje heel belangrijk voor de hele training en opvoeding van je maatjes. Het aanleren van trucjes en kunstjes, dat ook wel tricktraining wordt genoemd, is een van de beste manieren om je dier gehoorzaamheid aan te leren. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat minder leuke oefeningen eenvoudiger worden. Maar trick training heeft zeker nog meer voordelen:

 

Het versterkt de band tussen jou en je maatje

Opvoeden en trainen van een hond is geen eenvoudige klus. Het kost tijd en inspanning om je pup op te voeden. Frustratie en teleurstelling komt niet alleen bij jou als opvoeder voor, ook jouw dier werkt niet altijd vrolijk mee. Vooral bij het aanleren van complexe vaardigheden of bij het aanpakken van probleemgedrag loopt niet altijd alles zoals jij het graag ziet. Tricktraining helpt jullie hierbij.

Bij het aanleren van een eenvoudig trucje of kunstje is het meestal niet echt belangrijk of het wel of niet lukt, plezier staat immers voorop bij trick training. Lukt iets niet, dan ga je gewoon iets anders proberen. En juist deze luchtigheid in het oefenen zorgt ervoor dat de band tussen jullie wordt versterkt. Hierna kunnen jullie weer met nieuwe moed aan de slag met lastigere punten in de opvoeding.

Hond zit mooi

Zo verbeter je ook jouw eigen vaardigheden

Met het oefenen van kunstjes leer niet alleen jouw hond iets nieuws. Ook jouw vaardigheden worden beter. Hoe vaker je trucjes oefent, hoe beter jij leert op welke manier je je maatje iets nieuws aanleert. Reageert je pup goed op een beloningssnoepje, of gaat zijn voorkeur uit naar een extra knuffel?

Tijdens het oefenen leren jullie veel van elkaar en over elkaar. Jouw eigen trainingsvaardigheden zullen alleen maar beter worden. Zo zul je steeds beter leren observeren, en doordat er geen druk staat op het oefenen kan jij steeds beter ontspannen tijdens de training. Dit alles helpt je enorm bij de opvoeding van je pup en het ontwikkelen van je eigen skills.

 

Ontwikkeling van de hersenen van jouw hond

Het aanleren van trucjes en kunstjes vraagt mentale inspanning van je maatje. Door de inspanning die jouw hond levert ontwikkelen zijn hersenen. Honden houden van uitdagingen. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Het zorgt ervoor dat hij goed in zijn vel zit en zich niet gaat vervelen of negatief gedrag gaat ontwikkelen.

 

Betere communicatie skills

Als laatste voordeel noemen we hier het verhogen van de communicatieve vaardigheden. Dit betekent dat jij en je maatje steeds beter op elkaar ingespeeld raken tijdens het trainen. Jouw hond gaat jouw opdrachten steeds beter begrijpen en jij leert steeds beter hoe je moet reageren op je dier om je doel te bereiken. Deze positieve ontwikkeling in communicatie naar elkaar helpt je ook in de opvoeding, de gehoorzaamheidstraining en het dagelijkse leven.

 

Starten met trainen mooi zitten

Ben je klaar om te starten met het trainen van het commando mooi zitten? Begin dan met een goede voorbereiding. Hoe ga je je maatje belonen bij goed gedrag en goed reageren op je commando’s? Geef je hem beloningssnoepjes? Zorg er dan voor dat je voldoende traktaties bij de hand hebt.

Ben je gewend om clicker training met je hond te doen, dan weet je dier hoe deze positieve beloning voor hem werkt. Vanzelfsprekend kun je ook belonen met je stem. Zeg bijvoorbeeld: ‘brave hond’ of ‘goed zo’. Wanneer je met je stem beloont ga je automatisch wat hoger en vriendelijker praten. Je dier voelt haarfijn aan dat dit voor hem een positieve manier van aandacht is.

Hond clickertraining

Zoek een goede plek

Bij een goede voorbereiding is ook belangrijk dat je de juiste plek vindt waar je de training gaat uitvoeren. Zoek een rustige plek zonder afleiding. Bijvoorbeeld een ruime kamer waar geen rommel rondzwerft en waar geen andere dieren of mensen aanwezig zijn. Zo creëer je de meest ideale omstandigheden voor een geconcentreerde training.

 

Start met trainen

Nu gaat de training echt beginnen. We gaan ervan uit dat je viervoeter het commando ‘zit’ al kent. Laat je hond zitten, en houd hem daarna een lekkere traktatie voor. Hij mag hier alleen aan snuffelen, en dus niet opeten. Doe je hand met daarin de traktatie iets omhoog, zodat je hond mee omhoog gaat. Gaat hij zover mee omhoog dat een van zijn poten van de vloer afkomt? Geef hem dan een beloning. De eerste stap, de pootjeslift, is gezet.

 

Moeizaam? Begin opnieuw

Let op: gaat je hond staan terwijl jij je hand omhoog doet? Stop dan de oefening en begin weer van voor af aan. Dus eerst weer zitten, en dan je hand iets langzamer naar boven bewegen. De neus van je hond moet dichtbij de traktatie blijven. Gaat deze oefening een beetje moeizaam? Blijf geduld houden en beloon je dier ruim. Zelfs al wanneer hij zijn voorpoot maar een heel klein beetje optilt of beweegt.

 

De dubbele pootjeslift

Je kunt nu door met de volgende stap: de dubbele pootjeslift. Wanneer je hond een poot optilt houd je de traktatie nog net iets hoger. Jouw maatje moet dan zijn nek strekken om bij de traktatie te kunnen, en ook zijn andere poot moet daarbij van de grond. Zodra de tweede poot van de vloer loskomt geef je een beloning. Wacht hier niet te lang mee, anders gaat je hond waarschijnlijk opstaan of springen om de traktatie te krijgen.

Is deze stap lastig en komt je dier steeds overeind uit een zittende positie? Probeer dan het snoepje wat meer naar achteren te houden. Beloon meteen nadat je hond de juiste reactie geeft. Deze eerste twee stappen herhaal je net zo lang totdat je hond eenvoudig en snel beide poten optilt wanneer jij de traktatie voor zijn neus optilt.

 

Til de poten naar een hoger level

We gaan een stapje verder, het mag allemaal een beetje dynamischer. Tot nu toe was het optillen van de poten voldoende om een traktatie te krijgen. De volgende stap is om de poten hoger op te tillen. Herhaal de eerste stappen van de oefening maar beloon je maatje nog niet. Blijf hem naar boven lokken totdat hij zijn gewicht iets naar achteren schuift en de poten hoger van de grond afkomen. Zorg ervoor dat je hond met zijn neus dicht bij de traktatie is en houd hem hiermee in de juiste positie. Lukt dit, dan is een beloning op zijn plaats.

Honden truckje training

Houd de positie vast!

Gaat deze oefening je viervoeter steeds makkelijker af? Lukt het hem steeds beter om zijn gewicht te verplaatsen en achterover te leunen? Dan kun je nu van je hond vragen om deze positie wat langer vol te houden. Dit doe je door iets langer te wachten voor je de beloning geeft. Is een seconde te lang om te blijven zitten? Doe dan een stapje terug en oefen met een kortere tijd. Langzaam opbouwen is een voorwaarde om trucjes en kunstjes te laten slagen.

 

Schrap een beloning

De laatste stap die je zet bij deze oefening is het weglaten van de snoeptraktatie. Je gaat je dier leren om mooi te zitten met een verbaal commando. Leer hem het commando ‘mooi zit’ of ‘rechtop’. Dit doe je eerst in combinatie met het belonen door middel van een lekker snoepje. Je hond begrijpt steeds beter wat jij van hem vraagt en de traktatie kan worden weggelaten. Wil je nog een stap verder gaan dan kun je ook een handgebaar als commando aanleren.

 

Wanneer ga jij je maatje mooi leren zitten?

Ga jij na het lezen van dit artikel meteen aan de slag met je hond aanleren om mooi te zitten? Wij hopen dat we je goed op weg hebben geholpen met bovenstaande tips. Is het gelukt of heb je nog aanvullende ideeën voor andere hondenbezitters? Wij horen graag van je, laat je een berichtje in de reacties achter?

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *