Hondenhotel – wat kun je verwachten?

Hondenhotel

Wanneer je voor een langere tijd weggaat, is het natuurlijk ontzettend moeilijk om jouw trouwe viervoeter achter te laten. In dit geval kun je verschillende keuzes maken. Zo kun je de hond bij een familielid achterlaten of kun je vragen of iemand de hond eten en drinken wil geven en uit wil laten.

Is dit geen optie voor jou? Dan kun je er ook voor kiezen om je hond naar een hondenhotel te brengen. Dit is een plek waar de hond voor een langere tijd kan blijven en goed verzorgd zou moeten worden. Het is lastig om in te schatten welk hondenhotel bij jouw hond past. Natuurlijk kun je reviews lezen, maar het is verstandig om je eerst goed in te lezen. Daarom hebben wij een artikel geschreven over het hondenhotel. Zo weet jij waar je op moet letten als je de zoektocht naar een hondenhotel bent gestart.

 

Wat doet een hondenhotel precies?

Net als wij mensen naar hotels gaan, kunnen honden ook in een hotel verblijven.  Een hondenhotel doet dus eigenlijk precies wat de naam al doet vermoeden. In een hondenhotel wordt er voor jouw hond gezorgd zolang jij weg bent.

Door je hond achter te laten bij een goed hondenhotel, weet je in ieder geval zeker dat hij in goede handen is en kun jij met een gerust hart weg. Bij het hotel zal hij naar alle waarschijnlijkheid namelijk niet alleen maar gaan slapen. Hotels hebben vaak verschillende mogelijkheden voor honden om plezier te maken. Te denken valt aan velden of binnenplaatsen waar ze met andere honden kunnen spelen. Honden zijn sociale dieren. Het is daarom ook niet aan te raden om ze de hele tijd alleen te laten.

Daarnaast zijn er vaak meerdere speeltjes aanwezig in het hondenhotel. Naast alle leuke activiteiten wordt de hond natuurlijk ook dagelijks gevoed en krijgt de hond verzorging wanneer hij deze nodig heeft. De vacht wordt verzorgd en als dat nodig is wordt er ook aandacht besteed aan de tanden. Wat vaak een positief effect is van het hotel is dat de hond er in de positieve zin door kan veranderen.

Vaak worden honden socialer wanneer zij bij een pension zijn geweest. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat ze spelen met andere honden en lange tijd met ze doorbrengen. De hond heeft dan geen andere keuze dan sociaal te zijn. Vaak neemt jouw hond dit gedrag mee naar huis en merk je een duidelijk verschil. Je hond zal vaak niet eens doorhebben dat je (misschien wel heel ver) weg bent. Er zijn immers allemaal andere honden waar jouw hond zich mee kan vermaken. Door socialiseren met andere honden heeft hij minder het gevoel dat hij alleen is.

Socialiseren honden

Wat kost een hondenhotel?

Je kunt al een hondenhotel boeken vanaf 10 euro per nacht. Voor een wat luxer hondenhotel betaal je minstens 30 euro per nacht. De kosten van een hondenhotel lopen erg uiteen.

De prijs die hier genoemd wordt zal dan ook niet de prijs van elk hondenhotel zijn, maar een prijs die wordt geschat na aanleiding van een onderzoek van verschillende hotels. De eerste reden daarvoor is het feit dat je allerlei verschillende extra diensten kan afnemen. Denk hierbij aan updates over hoe het met de hond gaat bijvoorbeeld. Voor sommige mensen is dat net even een stukje zekerheid dat de hond het echt naar zijn zin heeft.

Daarnaast kan het pension zelfs foto’s van de hond sturen wanneer je hier om vraagt. Ook kun je kiezen voor net wat extra verzorging in de vorm van wassen en trimmen. Bij sommige hotels is het zo dat de honden worden meegenomen met een wandeling in het bos.

Als het dan regent of de hond in de modder gaat spelen wordt hij hier natuurlijk vies van. Wanneer je wilt dat de hond lekker schoon mee terug komt, kan het hotel voor een meerprijs de hond wassen en föhnen. Tot slot kan het zo zijn dat de hond extra verzorging nodig heeft. Wanneer de hond loops is of alleen maar verse maaltijden mag hebben kost dit ook net iets meer geld.

Om je een beeld te geven volgt hieronder een berekening van de gemiddelde kosten voor een hondenhotel. Allereerst natuurlijk de kosten van een normale opvang. We zien hier dat sommige hotels bekijken wat de grootte van de hond is, maar andere hotels een vaste prijs per nacht berekenen. Gemiddeld ligt deze rond de 13 euro per dag/nacht.

Soms is het zo dat je alleen overdag weg bent. De kosten zijn dan in veel gevallen hetzelfde als een nacht. Je betaalt dan dus alsnog 13 euro ongeacht of de hond ook blijft slapen in het pension. Extra contactmomenten komen gemiddeld op 5 tot 10 euro extra per dag. Gemiddeld gaan we daarom uit van 7,50 euro.

Mocht je nog willen kiezen voor een waspakket, dan betaal je hier ongeveer 30 euro in totaal voor. Wanneer we alle kosten bij elkaar optellen en uitgaan van een weekvakantie dan kom je gemiddeld uit op een bedrag van 128,50 euro.

Hond in koffer

Hoe kies je het juiste hotel voor je hond?

Je kiest het juiste hondenhotel door te letten op de ruimte die jouw hond krijgt, of hij wordt uitgelaten en wat andere mensen over het hondenhotel zeggen. Je wilt jouw hond natuurlijk wel op de best mogelijke plek achterlaten en daarom gaan we een aantal punten nader bekijken waar je op kunt selecteren. Ook hebben sommige rassen net iets meer ruimte en aandacht nodig en is het belangrijk om hier vooraf goed naar te informeren.

Hetzelfde geldt voor de ruimte die de hond krijgt in zijn kennel/verblijf. Bepaalde pensions zorgen voor een flinke ruimte voor een bepaald aantal honden. Andere pensions kiezen voor een kleinere kennel of verblijf. Kijk bijvoorbeeld eens op https://vosseberg.info/.

Daarnaast kun je kijken naar de frequentie op het gebied van uitlaten dat het hotel aanbiedt. Bepaalde hotels laten de honden vaker en langer uit dan andere hotels. Zo gaan sommige pensions met de honden naar het bos en laten andere hotels de honden alleen op de binnenplaatsen hun behoefte doen. Het is maar net wat jij denkt dat goed is voor jouw hond.

Tot slot kun je natuurlijk altijd gebruik maken van de ervaringen van anderen. Er zijn vaak andere mensen die een bericht achterlaten in de vorm van een recensie. Ook zijn er bekenden in de omgeving die al eens gebruik hebben gemaakt van een hotel in de omgeving en daardoor raad kunnen geven over een pension in de buurt.

Al met al is het belangrijk om goed te lezen en goed te informeren. De behoeftes van jouw hond kunnen net wat anders zijn als die van een andere hond, maar verdienen desalniettemin natuurlijk net zoveel aandacht.

Honden uitgelaten

Een kennismakingsgesprek

Mocht je interesse hebben in een bepaald hondenhotel in de buurt, dan kun je bijna altijd een afspraak maken om eens langs te gaan. Op die manier kan wellicht alle twijfel weggenomen worden waardoor je met nog een fijner gevoel jouw hond achter kan laten. Tijdens deze afspraak krijg je (zonder hond) een rondleiding door het pension.

Jij kan alle vragen stellen die je wilt, bijvoorbeeld over het uitlaten, de extra pakketten die je eventueel kan kiezen en de (medische) aandacht die jouw hond eventueel nodig heeft. Wanneer dit een positieve ervaring is, kan dit net dat stukje extra zekerheid geven die je nog nodig had om de hond achter te laten.

Wanneer dat niet het geval is, kun je er altijd ook nog voor kiezen om een blik te werpen bij een ander pension. Het is natuurlijk belangrijk dat de hond zich op zijn gemak voelt, maar het is uiteindelijk net zo belangrijk dat jij je als baas op je gemak voelt bij het hotel.

Een bezoekje aan het pension kent dus bijna alleen maar voordelen. Het wordt alleen wat lastiger wanneer het hotel niet om de hoek is. Vervolgens kun je de hond een nachtje laten proefslapen, om te zien hoe het bevalt.

Voor een virtuele rondleiding in een hondenhotel, klik hier: Een kijkje nemen in het hondenhotel? Doe het hier… – YouTube

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Door een pup van jongs af aan te leren in een hotel te overnachten, zal dit ook later geen probleem zijn. Bij oudere honden is dit moeilijker om aan te leren, wat vaak ook een reden is waarom een proefnacht verplicht wordt gesteld.

Een pension is niet alleen maar goed voor als je op vakantie gaat. Door een hond vanaf kleins af aan hierheen te brengen, leert deze met allerlei soorten honden om te gaan. Zo ben je dus zeker van een sociale pup. Daarnaast zijn veel pensions ook een dagopvang, voor als je bijvoorbeeld een lange werkdag hebt. Je kunt je hond moeilijk naar je werk meenemen en alleen laten is vaak ook geen optie. De dagopvang is daarom een goed alternatief.

 

Wanneer zijn honden niet welkom in het hondenhotel?

Honden die gevaarlijk of niet gecastreerd zijn, zijn vaak niet welkom in een hondenhotel. Er zijn een aantal redenen waarom een pension ervoor kan kiezen om de hond niet te laten komen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door het type ras wat de hond is. Bepaalde rassen staan bekend als vechters. Een vechthond is wel het laatste dat je wilt hebben in een hondenhotel. Niet alleen de eigenaren en het personeel van het hondenhotel zijn daarvan de dupe, ook de andere honden kunnen hiervan last ondervinden.

Ook zijn sommige rassen niet goed in gezelschap en moeten ze daardoor alleen in een kennel verblijven. Wanneer het ras van tevoren al bekend staat als een agressief ras, kiezen sommige hotels ervoor om de honden niet toe te staan. Daardoor sluiten zij de honden uit die meer tijd en aandacht nodig hebben wanneer het bijvoorbeeld hoogseizoen is en zij hier niet voldoende tijd voor hebben.

Ook wanneer honden niet ingeënt zijn kan dat een reden zijn om ze niet te accepteren. Elk jaar moeten honden ingeënt worden tegen bepaalde ziektes waar zij anders niet voor beschermd zijn. Elk pension kan hierin zijn eigen regels bepalen, dat staat hen vrij.

Zo kan het zijn dat een pension eist om in het vaccinatieboekje te kijken van de hond. Daarin wordt bijgehouden welke vaccinaties de hond allemaal gehad heeft en of hij dus alle vaccinaties heeft gehad. In sommige gevallen zijn alleen bepaalde vaccinaties uitgesloten. Wanneer jouw hond dan voor bepaalde ziektes of aandoeningen wel ingeënt is en voor bepaalde niet, is dat al voldoende.

Ook kan het zijn dat iemand een titerbepaling laat uitvoeren. Bij een titerbepaling wordt gekeken of de hond nog steeds voldoende beschermd is tegen de ziekte waar hij voor ingeënt moet zijn. Het bloed wordt dan onderzocht. Op die manier kan het hotel dus ook garanderen dat hij de ziekte niet bij zich draagt en ook niet kan overdragen aan de andere honden. Het verschilt echter per hondenpension of een titerbepaling voldoende is, veel pensions zullen op basis van alleen een titerbepaling honden niet toelaten.

 

Waar moet je nog meer op letten?

Ondanks dat je jezelf en de hond goed hebt voorbereid, kunnen er natuurlijk altijd onverwachte dingen gebeuren. Zo kan het bijvoorbeeld maar zo zijn dat er iets met je hond gebeurt tijdens het verblijf bij het pension. In de meeste gevallen zullen de medewerkers van het pension de hond direct naar de dierenarts brengen zodat deze de hond kan onderzoeken en kan vinden wat er mis is. Mocht het zo zijn dat het dier acuut geholpen moet worden, dan zullen zij dit ook laten doen.

Als het zo is dat de ingreep aan de hond nog even kan wachten, dan zullen zij dus wachten tot het baasje terug is van vakantie zodat jij de keus kunnen maken wat betreft de ingreep. Aangezien de medewerkers van het pension altijd met honden werken, zullen zij al snel verschillende lichamelijke mankementen opmerken en hier direct actie op ondernemen. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat er iets met de hond gebeurt en hier niets aan gedaan wordt, als je een goed hondenhotel hebt uitgekozen.

Hoe zit het met de kosten in zo’n geval? De kosten van de dierenarts komen uiteraard voor de baas zelf. Dit geldt ook voor vlooien of wormen. Het hotel gaat er natuurlijk van uit dat de hond geen vlooien of wormen heeft. Deze kan hij namelijk overdragen aan de andere hond. Wanneer het hotel constateert dat er sprake is van vlooien of wormen, zullen deze verwijderd worden en komen de kosten in de meeste gevallen ook voor het baasje van de hond.

Het is dus belangrijk dat je van te voren goed checkt of jouw hond gezond is, de vaccinaties nog in orde zijn, maar ook of je hond geen vlooien of wormen heeft waar hij de andere honden eventueel mee zou kunnen besmetten. Wanneer dat allemaal in orde is kun je met een gerust hart de hond achterlaten in het hotel en zelf gaan genieten van een welverdiende vakantie. Heb jij ervaring met hondenhotels? Laat het ons dan weten in de reacties onder dit artikel!

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 37 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Wat een leuk artikel over hondenhotels! Ik heb mijn hond in het verleden een aantal keer naar een pension gebracht toen ik op vakantie ging. Ik zou nu graag voor een wat luxere accommodatie willen gaan, om te zien of mijn hond dan minder stress ervaart. Ik ga wat meer research doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *