De 5 beste hondentuigen (kleine en grote maten)

Labrador hondentuig

Een normale halsband kan veel schade aan de nek van een hond veroorzaken. Heb je een hond die erg aan de lijn trekt, dan is dit natuurlijk nog erger. Het is niet zo dat een hondentuig helpt voorkomen dat een hond aan de lijn trekt, of dat je deze makkelijker kunt houden. Een goed hondentuig ontlast de nek van een hond.

Nog een voordeel van een hondentuig is dat deze de hond bewegingsvrijheid geven. Hierdoor kan de hond op een natuurlijke en comfortabelere manier bewegen. Waarschuwing: Lang niet alle hondentuigen geven je hond de bewegingsvrijheid die je van een hondentuig verwacht, koop dus niet zomaar een tuig in de hoop dat deze goed is. Hieronder leggen wij uit waar je op moet letten en welke typen hondentuigen goed en slecht zijn.

 

Wat maakt een goed tuig?

Om te bepalen welke hondentuigen goed zijn en welke juist niet, is het belangrijk om eerste te weten waar we de typen tuigen op vergelijken. De belangrijkste vergelijkingspunten zijn:

 • Bewegingsvrijheid van de hond
 • Hoe groot is de kans dat de hond het tuig zelf af krijgt (bijv. door achteruitlopen, wild spelen, etc.)
 • Hoe comfortabel zit het tuig (belast het de voorpoten niet?)
 • Schuurt het niet onder de oksels

Husky met tuig in sneeuw

Deze tuigen moet je absoluut niet kopen!

In de meeste dierenwinkels zijn allerlei soorten tuigen te koop, maar lang niet alle tuigen zijn goed. De meeste tuigen beperken de hond in zijn vrijheid of schuren onder de oksels. Ook wil je geen hondentuig met de sluiting aan de voorkant, omdat dit op de borst van de hond kan irriteren.

Vooral de tuigen die voor de borst langs lopen en achter de voorpoten langs kunnen onder de oksels schuren. Daarnaast is de kans groot dat als het tuig iets te groot is de hond zijn tuig kan afdoen door zijn poten door de voorste lus te halen.

 

Dit type tuig is het beste

Of je nu een grote of kleine hond hebt, één soort tuigen is voor vrijwel alle honden geschikt. Alle onderstaande hondentuigen zijn van dit type: je doet deze om het hoofd van de hond en sluit deze aan de zijkanten. Deze hondentuigen schuren niet onder de oksels, zijn makkelijk om te doen en de hond kan ze moeilijk zelf af krijgen.

Ook loopt er een band onder de buik door, om de 2 banden met elkaar te verbinden.
Dit is heel belangrijk! Zonder deze band onder de buik door kan een hond veel makkelijker uit zijn tuig ontsnappen.
Franse bulldog tuigje

Hondentuigen voor grote en middelmaat honden

Voor grote honden is het beter om een sterker tuig te nemen waarbij op de rug van het tuig een handvat zit om de hond vast te pakken. Zeker bij grote honden welke enthousiast zijn ga je dit regelmatig gebruiken.

Een goed tuig voor grote honden loopt altijd onder de borst door, waardoor de hond minder snel uit het tuig kan stappen. Omdat honden grote verschillen in maten hebben, moeten deze tuigen ook verstelbaar zijn.

Tot slot moet het tuig stevig genoeg zijn om de hond te houden, maar vergeet daarbij niet een sterke lijn te gebruiken. Met een sterk tuig is de lijn vaak het zwakke punt van de uitrusting. De onderstaande tuigen zijn geschikt voor grote honden, maar ook leverbaar in kleine maten.


Hurtta Active Tuig (beste koop)

Overige informatie:

 • Pasvorm is aan te passen met de banden.
 • Gespen zitten aan de zijkant en schuren niet tegen de hond.
 • Een handig handvat om de hond vast te pakken

De grootste maat waarin dit harnas leverbaar is, is voor honden met een borstomvang van 100 – 120 cm en een nekomvang van 67 – 90 cm.

Onze ervaring met dit tuig:

Voor dit artikel hebben wij verschillende maten van dit tuig 1.5 jaar lang getest op verschillende honden. Na lang testen is dit onze eindconclusie over dit tuig:

 • Dit tuig schuurt bij zowel kleine als grote honden niet onder de oksel, waardoor de honden een goede bewegingsvrijheid hebben.
 • Het materiaal is sterk; na 1.5 jaar zijn alle tuigen nog prima te gebruiken, zonder dat er onderdelen zijn afgebroken.
 • Het tuig zit comfortabel bij verschillende maten honden, en is makkelijk verstelbaar.
 • Het handvat op de rug is handig als je de hond een keer vast moet pakken, en sterk genoeg om een grote hond te houden.
 • Zelf het tuig van de hond welke iedere week de sloot in springt en door het gras rolt is nog in prima staat, alleen de verf van de ring waar je de riem aan vast maakt is er deels van afgesleten.

Wij hebben ook andere hondeneigenaren in onze omgeving dit tuig aanbevolen, en op verschillende momenten naar hun mening gevraagd. In alle gevallen was deze positief.

Let op: Het onderstaande tuig is één specifieke maat, maar als je op dit tuig klikt zie je op de website van bol.com de andere maten.


Hurtta Padded Dazzle

Dit tuig lijkt veel op de Hurtta Active, met als verschil dat de banden elastisch zijn. Dit heeft als voordeel dat het tuig iets comfortabeler zit voor de hond, maar ik heb beide tuigen getest, en het lijkt wel minder sterk dan het Hurtta Active tuig. Omdat wij dit tuig niet langere tijd hebben getest, kunnen wij niet zeggen of de banden daadwerkelijk sneller slijten of niet.

Voor de rest is dit een fijn tuig welke in veel verschillende kleuren leverbaar is. Let op: Het onderstaande tuig is één specifieke maat, maar als je op dit tuig klikt zie je op de website van bol.com de andere maten.

 

Hondentuigjes voor de kleinste honden

De onderstaande tuigen zijn het meest geschikt voor kleine honden. Sommige tuigen worden ook aangeboden in grotere maten, maar voor grote honden gaat onze voorkeur uit naar een ander type tuigje (zie vorige hoofdstuk).

Comfort Walk (Verkrijgbaar in verschillende kleuren)


Rogz Explore (in 5 kleuren)

De Rogz Explore is een hondentuig welke geschikt is voor kleine honden. Het tuig is ook in grotere maten verkrijgbaar, maar voor grote honden adviseren wij de eerder genoemde “hurtta active”. Dit tuig zit comfortabel en schuurt niet onder de oksels. Wat opvalt is het handvat, welke bij dit tuig verticaal zit in plaats van horizontaal.

Voor grote honden is een hortizontaal handvat beter, omdat ze dan niet uit je vingers glippen wanneer ze plotseling veel kracht naar links of rechts zetten. Voor kleine honden maakt dit minder uit, omdat deze niet het lichaamsgewicht hebben om zich los te trekken. De stiksels van dit tuig reflecteren.

 


Rogz Hondentuigje Utility Rood

Rogz Hondentuig Utility Rood

Dit hondentuigje is vooral geschikt voor de kleinere hondenrassen.

Overige informatie:

 • Levertijd 2-5 werkdagen
 • Gemaakt van Nylon
 • Sterke kliksluiting
 • Reflecterende stiksels

Maten:

MaatNekomvangBorstomvangBreedte
S20 – 34 cm23 – 37 cm11 mm
M28 – 46 cm32 – 52 cm16 mm
L29 – 64 cm45 – 75 cm20 mm
XL56 – 95 cm60 – 100 cm25 mm

 

Leer je hond geduldig wennen aan het tuig

Of je nu een puppy hebt, of een volwassen hond welke eerst een halsband gebruikte, alle honden zullen in het begin moeten wennen aan het tuig. Het is belangrijk om het om doen van het tuig niet te forceren. Neem hier de tijd voor en laat de hond in zijn eigen tempo wennen.

Begin door het tuig aan de hond te laten zien, vaak zie je dat honden hier toch eerst aan willen snuffelen om te zien wat het is. Vervolgens kun je de hond leren het tuig om te doen, door het tuig vast te houden en een snoepje voor de ingang van het tuig te houden waar de hond zijn hoofd doorheen moet steken. Zo leert de hond dat deze een beloning krijgt door zijn hoofd door het tuig te steken.

Terrier met hondentuig

Voor je een stapje verder gaat is het verstandig dit een paar keer te oefenen, tot de hond op zijn gemak is met deze oefening. De volgende stap is om het tuig om het lichaam van de hond te doen, ook dit doe je tot de hond op zijn gemak is. Tot slot maak je het tuig vast.

Deze laatste stap is vaak het moeilijkste voor honden om aan te wennen, omdat je bij de meeste tuigen een klik hoort zodra je gesp sluit. Veel honden zullen nauwelijks problemen met de bovenstaande stappen hebben, maar wij zien ook genoeg honden die echt even de tijd nodig hebben om te wennen. Als je hond erg bang is voor het tuig, is het verstandig eerst een paar keer te oefenen met genoeg tijd tussen de trainingen.

 

Wat is jouw ervaring?

Laat onze lezers weten wat jouw ervaring met verschillende hondentuigen zijn, zo kunnen we van elkaar leren. Ook als je vragen hebt kun je hieronder een bericht achterlaten.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 75 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

24 reacties

 1. Het Hurrta active tuig is zeker een aanrader als je een grote hond hebt! Hij past mijn herder goed en het zit hem veel minder in de weg dan zijn vorige tuig. Bedankt!

   1. Als je in Google zoekt op ‘Hurtta Active maattabel’ kom je als het goed is een maattabel tegen. Vervolgens moet je de borstomvang en de buikomvang van de hond meten om te zien welke maat tuig bij die afmetingen horen.

  1. helaas moet ik dit melden maar een jullius k9 tuig is absoluut niet goed voor de hond. het is namelijk een borsttuig en dit kan leiden tot blessures of zelfs artrose.
   vriendelijke groet: claudia

  2. De julius k9 raden ze erg af bij de petsplace. Het kan met warm weer erg zweten en is niet goed voor de hond want de warmte kan niet weg

 2. Wil een tuig gaan kopen voor mijn tervuerense herder reu. Plan 1 was Dog Copenhagen, maar lees dat de Hurta beter is? Mensen met ervaringen? En waarom is de Hurta beter?

  1. Het Dog Copenhagen hondentuig is een vergelijkbaar model en zeker ook goed, al hebben wij dit tuig niet specifiek getest. Het dog copenhagen tuig heeft daarbij ook een ring aan de voorkant voor anti-trek training. Het enige kleine minpuntje wat ik zie is dat het ‘handvat’ om de hond vast te pakken achter de ring zit waar je de lijn aan vastmaakt. Als je de hond vast moet pakken terwijl deze aan de lijn loopt, schuurt de lijn dus over je hand. Dit maakt voor veel honden niet uit, maar als je een sterke hond hebt, welke in bepaalde situaties erg trekt, dan wil je niet je hand onder de lijn hebben als je hem vast hebt bij het harnas. Bij het hurtta tuig zit de ring achter het handvat, waardoor je niet met je hand onder de lijn zit als je hem tussendoor vastpakt.

   1. Heb Dog Copenhagen voor mijn honden, bevallen zeer goed. Het minpuntje wat u beschrijft is voor mij niet herkenbaar daar ik er totaal geen last van heb met het aan- en afklikken en ik heb Rottweilers .

 3. Great overview, many thanks. I do not fully understand why the Dog Company is preferred for smaller dogs compared to the Hurtta Active. Having used both, we prefer Dog Copenhagen for our Dalmatians (of which one is very strong) vs Hurtta Active. Our experience was that the front straps of the Hurtta Active had to be re-adjusted very regulalry (sometimes daily) as they loosened easily in the case of the stronger dog. I have not had any problems with the Dog Company harness and no issues with the handle; it seems comfortable for both of our dogs.

 4. Mijn hond Whoopi heeft een probleem ze is ruim 14 jaar oud en kan tegenwoordig moeilijk trappen lopen. Nu woont ze op de 2e verdieping en 4 trappen op is een hele uitdaging geworden. Het baasje zoekt nu een harnas waarmee onze Whoop op een veilige manier omhoog getild kan worden. Kan iemand raad geven wat voor een harnas hiervoor geschikt is? Het is een middelgrote hond met een borstomvang van 53 cm.

  1. Dit probleem laat zich het beste oplossen met een middelgrote (rieten) tas of mand met twee handvatten. De rieten mand is ruim en stevig, andere tassen knellen vaak te veel. Succes.
   Vriendelijke groeten,
   Wim

 5. Dag mevrouw/meneer,
  Voor mijn twee Epagneuls Picard gebruik ik bij de wandeling en fiets ronden het tuig van Ferplast. Het is een Y-tuig en past goed. De honden lijken er geen hinder van te ondervinden. Het ‘oog’ voor de lijn zit op de rug achteraan het tuig.
  Bent u bekend met dit tuig en wat is eventueel uw oordeel. Zonodig schaf ik nieuwe aan.
  Graag uw reactie, waarvoor oprechte dank.
  Vriendelijke groet,
  Wim

 6. HI Ron,

  Ik ben ook al een tijd op zoek naar een tuigje waarmee ik mijn hond kan optillen en ook contact gehad met Ruffwear; van hen kreeg ik te horen dat het niet de bedoeling is een middelgrote hond op te tillen aan het tuigje. Mijn advies is toch nog even beter infomeren bij ruffwear!

 7. Is dit een tuigje met D-ring aan de zijkant? Er is mij verteld dat een D-ring aan de zijkant bij een kleinere hond eenvoudig te corrigeren is omdat het ritme wordt onderbroken bij de hond door het kleine rukje links of rechts. Onze Welsh Terriër van 6mnd. trekt graag maar door haar 7kg ondervinden we er voor nu geen honder van. We willen haar juist leren niet te trekken. Iemand ervaring? Haar H-vorm tuigje (ring op de rug en borstbeen) is bijna te klein

 8. Mijn hond heeft een petlando tuig
  Zij is een herplaatser bij een broodfokker vandaan dus heel bang nu is ze al twee keer uit de tuig gekomen gelukkig naar huis gerend maar ik wil dit niet meer meemaken zijn deze wel geschikt zodat ze het niet uit krijgt. ?

  Alvast bedankt

  1. Corrie, er bestaan speciale anti-ontsnappingstuigjes voor angstige honden. Dat lijkt me zeker aan te raden voor jouw hond. Bv het Anny-X Safety Anti ontsnappingstuig of het Petlando Safety tuig

  2. We hadden dat in begin met ons hond. Toen zijn we naar een dierenwinkel gegaan met onze hond en die hebben hem gemeten en een Hurtta Padded tuig aanbevolen. De eerste tuig was de juiste maat maar de format was meer voor een grotere hond. Met de Hurtta blijft onze hond goed in zijn tuigje zitten. Ondertussen is ons hond nu 17 jaar oud en na 15 jaar gebruik van de Hurtta Padded is hij toe aan een nieuwe tuig. De Hurtta is nog steeds goed maar de ring waar de riem wordt bevestigd begint te slijten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *