Kan je een Labrador trimmen? Wel of niet?

labrador trimmen ras

Veel labrador eigenaren denken hun labrador te moeten scheren of trimmen, allemaal met verschillende redenen. Sommige willen het doen om hun lab te helpen tegen de brandende zomerhitte, andere doen het om minder te hoeven stofzuigen.

Er zijn zelfs verhalen dat het trimmen van je labrador de kans verkleint om vlooien te krijgen! Waar wat kan wel en wat zijn de echte voor- en nadelen?

In dit artikel uitgebreide artikel leggen uit hoe jij je labrador kan scheren en of het wel nodig is. We proberen zoveel mogelijk informatie te geven voor je lab en jou.

Kan ik mijn labrador trimmen?

De veelgestelde vraag die vaak komt als de zomer nadert: “Kan ik mijn lab scheren”. Wat best logisch is. Wij als mensen knippen vaak onze haren kort als het warmer wordt, zodat ons hoofd het minder warm heeft en wij ons frisser voelen.

Sommige denken dat het trimmen van je labrador hetzelfde effect heeft voor je hond.

Het is echt belangrijk om te onthouden dat het lichaam en de vacht van je lab anders is dan die van mensen. Van nature hebben labradors een vacht met specifiek doeleinde.

De vacht heeft een hele andere functie bij een lab dan haar bij ons (als mens). Wat de functies zijn is goed om te weten, voordat je überhaupt eraan denkt om je labrador te scheren of trimmen.

Labradors dubbele vacht

De vacht van een labrador is speciaal en anders dan bij andere honden. De vacht wordt een dubbele vacht genoemd, maar wat is het eigenlijk?

Niet alle hondenrassen zijn hetzelfde, er zijn veel verschillen in het vachttype van de hond. Een van de belangrijkste verschillen is de enkele vacht en de dubbele vacht.

Een dubbel gecoat hondenras zoals de Labrador retriever heeft twee lagen bont. Je kunt dit voelen als je je vingers langzaam door zijn vacht beweegt.

De bovenste laag wordt de beschermlaag genoemd, de vacht die eronder zit wordt de binnenste laag wordt genoemd. De buitenste vacht voelt vaak wat ruwer aan terwijl de ondervacht vaak wat zachter is.

Voordat je de vacht van je labrador gaat knippen, moet je weten dat de dubbele vacht niet alleen voor het uiterlijk er is. Maar dat de natuur een specifiek doel ervoor heeft, waarom leggen we je uit in de het volgende hoofdstuk.

labrador trimmen

Het doel van de dubbele vacht

De voorouders van labradors zijn nauw verwant aan koude temperaturen. Vandaar dat de natuur zijn vacht zodanig heeft veranderd, dat een lab zich kan beschermen tegen verschillende weersomstandigheden.

De buitenste laag van de vacht (beschermlaag), stoot water, ijs en zelfs vuil af. De functie van de laag is een natuurlijke bescherming voor de huid van je lab. De onder vacht van een labrador is een stuk dikker, houdt hem warm als het koud is, en koelt hem af wanneer het warm is.

De vacht van een hond functioneert als een natuurlijke temperatuurregelaar, wat zich aanpast aan verschillende omgevingsfactoren.

Waarom niet je labrador scheren?

Het is niet nodig om de vacht van je Labrador te trimmen of te scheren om hem tijdens de zomer koel te houden. Omdat de ondervacht tijdens de zomer automatisch een dunner wordt, waardoor hij beter tegen de hitte kan.

Hoewel labradors het hele jaar door verharen, bestaat er een term genaamd “Het Labrador Seizoen”. Dit is een periode waar in je lab veel haar verliest. Dit gebeurd vlak voordat de zomer nadert.

Omdat je lab onbewust zich klaar maakt voor een warme periode, verliest hij veel haar en wordt zijn ondervacht een stuk dunner. Het tegenovergestelde gebeurt voordat de winter nadert, waardoor de vacht een stuk dikker en stugger wordt.

De natuur heeft het lichaam van je Labrador ontworpen om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden, zoals het klimaat en weer. Daarom is het scheren van je labrador eigenlijk niks anders dan het verstoren van het natuurlijk proces. Er kan een reden zijn dat je hond zich niet volledig verhaart, misschien omdat de natuur het zo wilt.

Maak jij je toch zorgen dat je labrador toch een te dikke vacht heeft en wil je hem graag trimmen? Vraag altijd eerst advies aan je dierenarts.

4 Nadelen van het trimmen van een Labrador.

Als u overweegt uw Labrador te scheren, heeft je hond waarschijnlijk last van de bijwerkingen.

1. De textuur van de terug groeiende vacht veranderd.

Als jij je labrador trimt, zal de nieuwe vacht niet meer hetzelfde zijn. Wanneer je de vacht van je hond scheert, begint de ondervacht onmiddellijk te groeien terwijl. Terwijl de buitenvacht tijd nodig heeft om te groeien.

De nieuwe haren zijn meestal ruw en plakkerig en trekt al het vuil en stof aan. Juist wat je niet wilt voor je lab.

2. Je Labrador krijgt het warmer

Denk je dat je je hond koel en comfortabel kunt laten voelen door hem te trimmen? Nee, het dient niet het doel en doet tegenovergestelde.

In de zomer verhaart een hond op natuurlijke wijze de ondervacht, de onderlaag wordt dunner zodat ze beter tegen de hitte kunnen. Als jij de vacht trimt wordt de ondervacht dik en onhandelbaar. Waardoor de lucht de huid niet kan bereiken. Waardoor je labrador het echt heel warm kan krijgen.

3. Veroorzaakt verbrande huid.

De huid van een hond is veel gevoeliger dan de huid van mensen. Dus als je in de zomer het risico loopt om te verbranden, hoe zit dat dan met je lab?

Je labrador scheren verwijdert de beschermharen die als functie hebben, om een barrière te zijn tussen de huid en de zonnestralen. De beschermen haren reflecteren de zonnestralen en beschermen de huid van je labrador.

Je lab trimmen in de zomer veroorzaakt niet alleen de verbrandingen maar vergroot het risico op huidkanker voor je labrador.

4. Veroorzaakt meer allergieën voor jou

Sommige zijn allergisch voor honden. Ze gaan ervan uit dat ze allergisch zijn voor de vacht van honden, maar eigenlijk zijn het de huidschilfers van de huisdieren die allergische reacties veroorzaken.

Huidschilfers zijn niet anders dan kleine microscopische huidvlekken die door honden worden afgeworpen.

Het trimmen of scheren van je labrador veroorzaakt dat er meer huidschilfers loskomen en makkelijker door lucht gaan. Waardoor je hele huis een no go wordt voor mensen met een allergie.

labrador trimmen waarom niet / wel

Alternatieven voor het scheren van een Labrador

Het is nu wel duidelijk, dat je absoluut NIET je labrador moet scheren of trimmen. Toch zijn andere methoden die je kan gebruiken om je hond toch comfortabel te houden

Regelmatig kammen

Regelmatig kammen is de beste manier om de vacht van je labrador te verzorgen, mits je de juiste middelen gebruikt. Je labrador kammen vermindert de haren die je labrador afstoot, waardoor jij minder hoeft te stofzuigen

Laat mij je de beste voor labradors introduceren. Die ik ook voor me mijn eigen lab gebruik. De Furminator is het beste ontharing gereedschap voor de ondervacht van je labrador. Deze borstel verwijdert los haar van de ondervacht zonder huidschade.

Deze borstel bevat geen materialen die schadelijk zijn voor je lab, zoals lood cadmium en andere giftige stoffen. Het heeft mijn ouders en mij vele stofzuigbeurten bespaard.

Een andere handige tip om je labrador lekker te borstelen is de “Vachtverzorging handschoen”. Als je lab lekker bij je op de bank ligt.

De haren gaan niet alle kanten op en blijven goed zitten in de handschoen, waardoor je de haren er later makkelijk uit kan halen. Onze Labrador Koda vindt het een erg leuk moment als wij de handschoen aan doen.

Wij gebruiken hem zelfs dagelijks en doen één keer in de week een goed borstelen met de Furminator.

Dit was artikel, waarom jij NIET je labrador moet trimmen.

Vergeet niet om je labrador te belonen met leuk speelgoed. Of een denkspelletje voor honden

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.4]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Als trimster vindt ik dit een goed artikel tot jullie over de furminator begint. Dit is zooooo slecht voor de vacht. Hiermee beschadig je de vacht juist. Een hond met dubbele vacht heeft een rui als in het seizoen de dagen lager of korter worden qua licht. Met een furminator trek je haren eruit die nog niet aan toe zijn om los te laten, je verstoord hiermee de verharings cyclus. Dit doe je ook met te veel kammen. Uiteindelijk krijg je een hond die de hele jaar door verhaart. tip is om met een vochtig microvezel doek/zeem met de haar groei mee over de vacht te “aaien”. Losse haren gaan mee de rest blijft zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *