Wat te doen als mijn puppy wegrent met spullen?

Hond met geld

Puppy’s, ze zijn altijd erg leuk en iedereen is er vaak helemaal weg van. Ze kunnen alleen wel veel streken uithalen. Er is dan ook niets zo vervelend als dat je puppy constant wegrent met jouw spullen of de spullen van een ander. Heb je net even gezellig visite over de vloer? Je schaamt je natuurlijk harstikke rot en je wil dan ook niet continu bezig hoeven zijn met het terugpakken van jouw spullen de spullen van je gasten.

Je zult je misschien afvragen of er ooit een einde aan komt en misschien ook wel waarom je puppy dit constant doet. Dan kunnen we je vast geruststellen, want er zijn namelijk een aantal mogelijke oorzaken waarom je puppy dit doet, waar je op toe kunt passen en zijn er mogelijkheden om je spullen terug te krijgen. Je wil namelijk niet de hele tijd achter je hond aan hoeven rennen of er moedeloos van worden dat hij dit telkens weer doet. Er is niets zo fijn dat jij gewoon ongestoord je eigen ding kan blijven doen.

 

Waarom pakt mijn puppy steeds spullen van me af en rent hij ermee weg?

Een puppy moet nog veel manieren aanleren, het is niet voor niks een puppy. Het kan dan ook best wel even duren voordat hij de juiste manieren heeft aangeleerd. Door onwetendheid kan hij dan ook nog wel eens acties toepassen waar je als baasje niet heel blij van wordt. Bovendien zijn er ook een aantal redenen waarom je puppy je spullen af kan pakken en er mee weg kan rennen. Vaak is het zo dat voordat je een probleem kunt aanpakken, het wel zo handig is om de oorzaak ervan te weten. Je puppy kan namelijk om verschillende redenen je spullen afpakken en ermee wegrennen. Dit kan komen door onder andere de volgende redenen.

 

Ze houden ervan om op dingen te kauwen

Honden zijn er dol op om dingen te kauwen, met name puppy’s als ze hun tandjes nog aan het wisselen zijn. Hierdoor kan de neiging tot het kauwen op je spullen vergroot worden en zal alles wat er ook maar los of vast zit, meegenomen kunnen worden door je hond met als gedachte er op te willen gaan kauwen.

 

Ze willen met je spelen

Een puppy zit vaak boordevol energie, die energie willen ze dan ook enorm graag kwijtraken. Hierdoor worden ze vaak extra speels en zullen ze manieren zoeken hoe ze met jou kunnen spelen. Ben je net even druk aan het werk? Je pup zal dit snel doorhebben en je willen afleiden door spullen van je af te pakken, zodat jij wel de aandacht kan geven aan je hond.

 

Ze zijn erg nieuwsgierig

Je kunt je voorstellen dat wanneer alles nieuw is voor een puppy, dat ze erg nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen. Ze gaan daarom vaak op ontdekkingsreis en wanneer ze (nieuwe) spullen zien, willen ze dit maar al te graag pakken en uit nieuwsgierigheid onderzoeken wat het is.

 

Ze willen je aandacht opwekken

In sommige gevallen heeft je hond aandacht nodig en zal dit daarom ook aan je gaan vragen door verschillende manieren toe te passen, waaronder het afpakken van je spullen. Voor puppy’s gaat er een hele nieuwe wereld open en daarom zal jouw pup dan ook maar al te graag aandacht van je willen vragen, want alles is leuk. Zelfs negatieve aandacht zullen ze waarderen, waarbij je achter ze aan gaat rennen of heel hard ‘nee’ tegen ze schreeuwt. Ze kunnen alle manieren aanpakken om aandacht van je te krijgen.

Puppy mt schoen in mond

Wat kan ik eraan doen om mijn spullen terug te krijgen?

Doordat er verschillende redenen zijn waarom je puppy met je spullen weg kan rennen, is het aanmerkelijk dat je onderzoekt waar het probleem vandaan komt. Op deze manier heb je voldoende aandacht voor je hond en kun je het probleem niet alleen oplossen voor je hond, maar ook voor jezelf. Daarnaast kun je de volgende trucjes eens uitproberen.

 

Ren in tegengestelde richting

Vaak zie je dat mensen juist achter hun hond aanrennen om hun spullen te redden, dat is allesbehalve slim. Je kunt je namelijk vast voorstellen dat hoe harder jij achter je hond aanrent, hij nog harder zal gaan rennen. Dat zie je dan ook vaak gebeuren en daarom krijg jij niet snel je spullen te pakken. Je pup zal zich er niet aan toegeven om de spullen aan je terug te geven en jij rent moedeloos rond. Door in tegengestelde richting te gaan rennen, zal jouw hond sneller opgeven en jou misschien ook wel gaan volgen, waardoor jij de ruimte krijgt om je spullen van hem af te pakken.

 

Loop rustig achter je hond aan

De fout die veel mensen maken is, zoals eerder ook al even genoemd, dat ze achter hun hond aan willen rennen om de spullen terug te pakken. Je hond denkt hierdoor al snel dat het misschien een spelletje is hebben. Als je hond wegrent met jouw spullen, wil je er het liefst zo snel mogelijk achteraan gaan om het terug te pakken. Toch is het verstandig om in deze situatie rustig te blijven en daarmee dus ook rustig achter hem aan te lopen, hierdoor neemt je hond sneller een stapje terug en wordt hij ook rustiger. Jij krijgt de kans je spullen weer sneller terug te krijgen.

 

Gooi speelgoed in het rond

Sommige puppy’s zijn dol op spelen, misschien is dat dan ook wel de reden dat hij ervandoor gaat met je spullen. Dat is dan ook de reden waarom het handig kan zijn om speelgoed in het rond te gooien, zodat hij hierdoor afgeleid wordt en hopelijk achter het speelgoed aangaat in plaats van ervandoor blijft rennen met jouw spullen. Zorg er dan ook voor dat er voldoende kauwspeeltjes in huis zijn, zodat ze hierop kunnen kauwen in plaats van op jouw spullen. Beloon het gedrag wanneer ze op de speeltjes kauwen die daarvoor geschikt zijn, op deze manier voorkom je dat ze sneller jouw spullen pakken om op te kauwen en leer je nieuw gedrag aan dat het wel is toegestaan om op speciale speeltjes te bijten.

 

Leid je hond af

Kent je puppy ook al enige technieken waarmee je hem normaal gesproken mee kunt afleiden? De welbekende zinnen als ‘gaan we even wandelen?’ of ‘wil je een snoepje?’. Houd er wel rekening mee dat je dit dan ook daadwerkelijk moet waarmaken, je puppy gaat het anders aanwennen dat jij hem voor de gek houdt en zal wanneer je echt met hem wil gaan wandelen, je niet snel meer geloven. Hierdoor kan het moeilijker zijn om je hond mee te krijgen.

Puppy met speeltje

Ruil iets lekkers met je hond

Heb je jouw hond zo ver gekregen dat hij niet constant nog wegrent, maar je spullen nog niet wil loslaten? Dan kun je ervoor kiezen om met hem te gaan ruilen, bijvoorbeeld voor een beloningssnoepje voor puppy’s. Honden zijn vaak dol op iets lekkers, ze zullen daarom ook sneller je spullen loslaten als jij ze iets lekker voorhoudt. Wil je hond het niet gelijk loslaten en het snoepje pakken?

Dan kun je het lekkers ook op de grond laten vallen, in de hoop dat hij hier dan wel naar grijpt en jouw spullen loslaat. Houd er echter wel rekening mee dat je hond er hierdoor misschien sneller een spelletje van gaat maken, omdat hij dan weet dat hij iets lekkers zal krijgen. Honden zijn erg slim en kunnen hier dan ook maar al te best misbruik van gaan maken. Hij weet immers dat hij iets lekkers van je krijgt als hij spullen van je afpakt, wees daarom consequent.

 

Zorg ervoor dat je hond zijn energie kwijt kan raken

Door regelmatig met je hond te gaan wandelen, kan hij zijn energie kwijtraken die hij anders gaat zoeken in het afpakken van je spullen. Tegelijkertijd heb je meer oog voor hem en zal hij daardoor dus ook even de nodige aandacht van je krijgen, daardoor hoeft hij geen aandacht meer van je te vragen door spullen van je af te pakken. We hebben het hier niet alleen over fysieke energie, maar ook mentale energie. Voor dit laatste kun je leuke denkspellen voor puppy’s opzoeken.

 

Berg je (belangrijkste) spullen veilig op

Misschien wel de belangrijkste tip die we je mee kunnen geven, ondanks dat je uiteraard ook je hond wil afleren dat hij je spullen pakt, maar de zekerheid om het helemaal te voorkomen dat je hond wegrent met jouw spullen kunnen we je nooit bieden. Heb je nou echt belangrijke spullen die niet kapot mogen gaan en waar je enorm zuinig op bent? Dan kun je deze spullen het beste op een veilige plek opbergen. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je nieuwe sneakers, je belangrijke werkdocumenten of cadeautje dat je hebt gekregen, niet kapot wordt gemaakt of kwijt wordt gemaakt.

 

Voorkom dat jouw spullen steeds kwijtraken door je puppy!

Nu je tips hebt gelezen hoe je jouw spullen terug kunt krijgen en kunt voorkomen dat je hond steeds wegrent met jouw spullen. In elke situatie is het belangrijk om erachter te komen waarom jouw hond doet wat hij doet en er daarbij op te letten dat hij dus geen misbruik gaat maken van situatie. Hierdoor kan het namelijk juist moeilijker worden om het probleem op te lossen, omdat er een kans bestaat dat hij het steeds vaker gaat doen. Rent jouw trouwe pup er ook constant vandoor met jouw spullen? Probeer dan de tips eens toe te passen en voorkom dat jouw spullen kapotgaan of je er steeds weer naar op zoek moet gaan.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 5]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *