Pitbull opvoeden – 5 handige tips

Pitbull opvoeden ras

Een pitbull opvoeden en trainen is niet een gemakkelijke taak, het is iets waarmee de meeste honden trainers nog wel eens moeite mee hebben. Zeker als het hun eerste hond is.

Of je nu een nieuwe pitbull adopteert of koopt, doe het onderzoek. Veel gerenommeerde fokkers zijn trots op het fokken van puppy’s met een uitstekende gezondheid en temperament.

Maar het tegendeel wordt vaak bewezen, met zogenaamde fokkers die gewoon snel geld willen verdienen. Het kiezen van een gezonde en goed gefokte puppy is de eerste stap om te leren hoe jij een Pit Bull-puppy gezond kunt opvoeden.

Er zijn veel gevallen van agressie onder de Amerikaanse pitbull terriërs die voorkomen konden worden, als de eigenaren ze beter hadden opgevoed.

Waar begin je?

Wanneer je een pitbull uit een dierenasiel of hondenopvangcentrum haalt, heb je waarschijnlijk niet veel achtergrondinformatie over de pup of hond.

Het is aan jou om veel vragen te stellen die van belang zijn om te weten. Zo kan je hopelijk achter meer informatie komen, wie bijvoorbeeld de fokker is. Via de fokker kan je meer informatie krijgen zoals karaktereigenschappen van de ouders, of medische problemen die de ouders hadden.

Voordat je een pitbull aanschaft of erover nadenkt om dit ras aan te schaffen moet je weten dat dit ras niet de makkelijkste is. Het opvoeden van dit ras zal een tijdrovende ervaring zijn. Je hebt ontzettend veel geduld nodig.

Het doel van opvoeden

Ondanks alle stereotypen oven hen, zijn pitbull een fantastisch ras en kunnen ze van een huis echt een thuis maken. De meeste eigenaren van pitbull-rassen omschrijven ze als een geweldig, rustig en gehoorzame hond.

Maar om een pitbull op te voeden heeft een eigenaar veel toewijding, geduld en kennis nodig.

Zoals de meeste terriër eigenaren kunnen bevestigen, zul je waarschijnlijk verkocht zijn als je een goed opgevoede pitbull hebt ontmoet. Als je twijfelt om dit ras te nemen, raden wij je aan te gaan praten met een lokale fokker.

Toon je interesse naar hen toe en vertel je twijfels. Hun weten vaak wat ervoor nodig is om dit ras op te voeden, als je geluk hebt willen ze zelfs het gesprek met je aangaan en kan je langskomen!

Als jij je hond uiteindelijk goed opvoedt, zal je pitbull een allermans vriend zijn en kan jij laten zien dat dit hondenras meer is dan slechte krantartikelen. Niet alleen jij, maar ook de mensen om je heen zullen verliefd worden op dit ras!

Het pitbull ras

De naam pitbull is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende hondenrassen, die onder hetzelfde ‘type’ vallen.

  • De Amerikaanse Pitbull terriër
  • De Amerikaanse Staffordshire terriër
  • De Amerikaanse bullebak
  • De Staffordshire Bull terriër

Wil je weten wat voor soorten er nog meer zijn? Wij hebben een artikel geschreven met alle pitbull kruisingen.

Veel mensen hebben de misvatting dat pitbulls agressieve honden zijn, ook is deze hond niet onbesproken in de rechtbank. Een recente studie toont echter aan dat, in feite precies het tegenovergestelde waar is.

Technisch gezien zijn pitbulls minder agressief dan chihuahua’s.

Pitbulls zijn een van de meest loyale hondenrassen. Als ze van jongs af aan goed worden opgevoed en gesocialiseerd zijn, zullen ze het beste huisdier zijn die jij je maar kunt wensen.

De fout die veel mensen maken is dit ras te bevooroordeling, door wat ze lezen in krantenartikelen of horen op het nieuws. Door goed onderzoek te doen naar de ouders en hun gedrag, ben je al op de helft.

Pitbulls pups opvoeden

Je pitbull puppy kiezen

Leren hoe je een pitbull pup gezond kunt opvoeden begint al voordat je een pup in huis hebt. Zorg dat de prioriteiten duidelijk zijn, zoals:

  • Dat je genoeg tijd hebt
  • Genoeg geld
  • Het nodige geduld
  • Dat er duidelijke afspraken gemaakt zijn. (Met je partner en of de kinderen)

Net als bij het krijgen van kinderen, zal een nieuwe pup je slapeloze nachten bezorgen en de nodige uitgaven met zich meebrengen. Vergeet niet dat het opvoeden ontzettend veel tijd in beslag zult nemen.

Dat gezegd te hebben, als je klaar bent voor de uitdaging. Zal de beloning die een goed opgevoede pitbull met zich mee brengt, het meer dan waard zijn.

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende pitbull rassen?

Hoewel de Staffordshire Bull Terrier een door American Kennel Club (AKC) erkend ras is, met een gedetailleerde rasstandaard, is de Pit Bull technisch gezien geen ras op zichzelf.

De American Pit Bull Terriër

Is een gezelschaps- en familiehond. Oorspronkelijk gefokt voor “assisteren”, evolueerde het ras tot allround boerenhonden en verhuisde later naar het huis om “oppashonden” te worden omdat ze zo zachtaardig waren voor kinderen.

Hun vasthoudendheid, speelzichheid en moed maken ze populaire concurrenten in de sporten van gewichtstrekken, behendigheid en gehoorzaamheid. Je kunt ze natuurlijk ook als metgezellen vinden en hun menselijke families met genegenheid overladen.

De Staffordshire Terrier

Is een gespierd ras dat bekend staat als sterk vanwege zijn grootte, maar toch liefdevol en aanhankelijk met zijn menselijke familie.

Amerikaanse Staffordshire Terriers genieten van niets liever dan bij de mensen zijn om wie ze geven, of ze nu gaan joggen, in de tuin spelen of op de bank knuffelen. Ze zijn intelligent en enthousiast om te behagen, waardoor ze zeer trainbaar zijn, hoewel die intelligentie betekent dat ze mentale stimulatie nodig hebben, anders zullen ze die sterke kaken gebruiken om te kauwen en alles te kauwen dat ze kunnen vinden uit verveling.

De Amerikaanse Bullenbak

Komt uit een mix van verschillende gerelateerde hondenrassen, waaronder de American Bulldog en American Pit Bull Terrier. Bekend om hun aanhankelijke en zachte persoonlijkheid ondanks hun dreigende uiterlijk, worden deze honden vaak aangeprezen als de perfecte huisdieren voor kinderen.

Alleen gehouden als gezelschapsdier en showhond, wordt de Amerikaanse Bully niet echt gebruikt voor een specifiek doel en heeft hij zeker nooit deelgenomen aan hondengevechten. Ze vinden het leuk om deel te nemen aan verschillende hondenactiviteiten en hun intelligentie en bereidwilligheid maken ze een plezier om te trainen.

De Staffordshire Bull terriër

Hoewel ze in het 19e-eeuwse Groot-Brittannië zijn gemaakt als een kleine, snel vechtende hond, zijn die dagen allang voorbij.

Het hondenras Staffordshire Bull Terrier van vandaag is een fijne metgezel die bekend staat om hun moed, intelligentie en liefde voor kinderen.

Het leren voeren van je pitbull pup tot volwassen

Uit onderzoek blijkt heel nadrukkelijk dat puppy’s die tot hun achtste week mogen voeden van hun moeder, vaak een veel sterker immuunsysteem hebben dan degenen die vroeg zijn gespeend of met de hand zijn grootgebracht.

Haal je Pit Bull-puppy niet eerder dan 8 weken oud naar huis, 10 weken verdient de voorkeur.

Een van de meest voorkomende soorten agressie die wordt waargenomen bij Pit Bulls (zelfs Pitull-puppy’s) is het bewaken van hulpbronnen en met name agressie die verband houdt met hun voedsel.

Het bespreken van voedselagressie en het bewaken van middelen is absoluut noodzakelijk wanneer we het hebben over het goed opvoeden van een Pitbull-puppy.

Vanaf het begin met elke puppy moet je hem leren voedselveilig te zijn, wat betekent dat hij je zal toestaan zijn eten van hem af te nemen zonder tekenen van agressie. Leer je hond te wachten op een bevel voordat hij of zij begint met eten!

Hoe leer ik mijn pitbull eten? Tips

Er zijn veel wetenschappelijke artikelen die gaan over agressie bij honden, tijdens het eten. Zeker een goede tip om dat een keer te lezen, wat de agressie precies veroorzaakt en tips hoe je dit kunt voorkomen. Wij houden het voor nu alleen bij pitbulls

Voedselagressie bij je pitbull voorkomen begint al bij het allereerste moment dat jij je hond voert. Dit proces wordt vaak vergeten tijdens het opvoeden.

Vanaf de eerste keer dat jij je pitbull eten geeft, leg je de hand op de voederbak en laat jij je pup zitten. Wacht tot jij het commando geeft en laat hem dan eten.

Het volgende punt is vaak wat lastiger en voelt misschien niet goed om te doen. Pak tijdens het eten de voedselbak (rustig) af. Laat je pitbull zitten en wachten tot hij jou aankijkt.

Deze stap is zo ontzettend belangrijk tijdens de opvoeding om agressief gedrag bij je pitbull te voorkomen. Natuurlijk leg je de voedselbak daarna terug. Probeer dit echt consistent te doen, dit voorkomt obsessief gedrag bij je pitbull.

Pitbull commando’s leren.

Zoals elke hond begin je altijd met de basiscommando’s leren, voordat je hij of zij gaat trainen. De commando’s zoals ‘Zit’ en ‘Blijf’ zijn essentieel voor het opvoeden en trainen van je pitbull. Wij hebben ook een artikel geschreven over het trainen van pitbulls.

Tijdens het opvoeden van je pitbull zal je veel geduld moeten hebben, zeker bij de makkelijkste commando’s kan je hond snel afgeleid raken. Het is een kwestie van geduld en herhaling.

Probeer je pup eerst naar jou te laten kijken voordat je het commando zegt, daarna gelijk je pitt te belonen. Probeer dit ongeveer een kwartier tot een half uur per dag te doen, zeker in de beginfase.

De volgende stap is commando ‘Plaats’ of eigenlijk, op je plaats. Dit commando kan voor heel veel rust zorgen, mocht er bijvoorbeeld visite komen.

Omdat je pitbull al gewend is om te zitten en daar een beloning voor te krijgen, is dit een goede oefening die je makkelijk kan combineren.

Probeer altijd tijdens het trainen een positieve instelling te hebben, daardoor gaat het alleen maar makkelijker. Zeker met het commando op je plaats, wat vaak gebruikt wordt als ‘straf’. Wat zeker niet de bedoeling is tijdens het opvoeden.

Mocht je pitbull helemaal opgevoed zijn, mag je hem altijd corrigeren door hem bijvoorbeeld op zijn plaats te laten zitten. Maar het komt de opvoeding niet ten goede als je gelijk je met een negatieve insteek je pitbull pup commando’s leert.

Dit was ons artikel over hoe je pitbulls kan opvoeden!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *