Pitbull trainen in 7 stappen (Uitleg)

Pitbull trianen tips

De amerikaanse Pitbull terriers hebben vaak een slechte naam en er wordt vaak gedacht dat deze honden moeilijk te trainen zijn. De waarheid is echter dat pitbulls, wanneer ze goed gefokt en goed gesocialiseerd zijn, uiterst vriendelijke en mensgerichte huisdieren zijn.

Met hun hoge energieniveau en enorme kracht zijn pitbulls echter niet voor iedereen geschikt. Maar als je besluit dat de pitbull goed bij je past, zul je merken dat ze buitengewoon intelligent en leergierig zijn. Ze blinken vaak uit in gehoorzaamheidstrainingen en hondensporten.

Helaas kennen veel mensen pitbulls alleen van de verhalen in het nieuws over hondengevechten of aanvallen van pitbulls. Dit is één van de redenen waarom het zo belangrijk is om die extra inspanning te leveren om jouw pitbull goed te trainen.

Een goed opgeleide pitbull kan een ambassadeur voor zijn ras worden en de wereld laten zien dat pitbulls in een liefdevolle omgeving en een goede training geweldige huisdieren kunnen zijn!

1. Vroeg Socialiseren 

Als je een pitbull puppy hebt of van plan bent om er binnenkort een te nemen, zorg dan dat het socialiseren van de pup jouw nummer één prioriteit is.

Het is belangrijk dat jouw pitbull pup vanaf een zeer jonge leeftijd leert om comfortabel te zijn met verschillende mensen en in verschillende situaties. Laat de pup kennismaken met kinderen, mannen, vrouwen en andere dieren en zorg ervoor dat hij er ook aan gewend raakt.

Probeer zo positief en vrolijk mogelijk te zijn en laat jouw puppy zijn eigen tempo nieuwe dingen leren kennen. Deze vroege socialisatie is het allerbelangrijkste onderdeel van het trainingsprogramma van jouw puppy.

2. Positief gedrag versterken

Vanwege hun gespierde bouw en enorme kracht is training erg belangrijk. Tijdens het trainen is het belangrijk om niet boos te worden of je pup te straffen, bij pitbulls werkt dat niet effectief.

Je zult waarschijnlijk betere resultaten behalen met positieve versterkende technieken. Zoals bijvoorbeeld een clickertraining of andere op beloning gebaseerde trainingen. De meeste pitbulls zijn erg leergierig en werken graag voor hun beloningen.

Let op. Elke hond toont wel is niet gewenst gedrag, soms weet je niet wat je ermee aan moet. Beloon nooit slecht gedrag door bijvoorbeeld een koekje te geven, probeer het altijd slecht gedrag te corrigeren in plaats van te belonen.

Pitbull pup training

3. Correct gedrag vertonen

Omdat pitbulls vroeger als vechthond werden gefokt, zijn ze ten opzichte van andere honden niet altijd even tolerant. Je kunt in aanwezigheid van andere honden de controle over jouw hond behouden door hem te leren zich op jou in plaats van op de andere hond te concentreren. Dit is wanneer het commando ‘kijk’ van pas komt.

Andere commando’s die kunnen helpen zijn onder meer ‘blijf’, ‘kom hier’ en een ‘uniek woord’ voor het commando noodoproep. Om ervoor te zorgen dat jouw hond, zelfs als hij wordt afgeleid door andere honden, op jouw commando’s reageert, moet je de tijd nemen om de commando’s in verschillende omgevingen en situaties te oefenen.

Het is belangrijk dat jouw hond jou net goed gehoorzaamd in het park als dat hij dat in jouw eigen woonkamer doet. Dit onderdeel van de training wordt ‘proofing’ genoemd. Proofing is de laatste stap van het trainen van jouw hond om nieuw gedrag te laten zien.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke hond een eigen persoonlijkheid heeft. Sommigen doen het goed in huishoudens met andere honden, terwijl anderen agressie tegenover andere honden vertonen. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat agressie jegens honden niet hetzelfde is als agressie jegens mensen. Alleen omdat een pitbull intolerant is voor andere honden, wil nog niet zeggen dat hij zich agressief naar mensen zal gedragen.

Training a Pit Bull Terrier – Free Dog Obedience Training Tips

4. Trainen via Hondenschool

Naar de hondenschool gaan met je pitbull is essentieel voor zijn training, het helpt bij meerdere componenten van zijn training, zoals socialisatie. Pitbulls pups hebben ontzettend veel energie, bij de hondenschool krijgt je jonge hond veel indrukken waardoor ze zeker moe zijn na een lange training.

Het sociale aspect van een hondenschool is niet alleen erg belangrijk voor de pitbull, ook jij als baasje leert ontzettend goed je hond kennen. Er is natuurlijk ook een kans dat je andere pitbull eigenaren leert kennen, probeer te leren van hun ervaringen.

Na het trainen via de hondenschool heb je een goede basis om wat pitbull speeltjes te halen en thuis verder te trainen.

5. Trainen via Hondensporten

Pitbulls zijn meestal energiek en erg leuk om te trainen. Velen van hen doen het goed in geavanceerde gehoorzaamheid en hondensporten, zoals bijvoorbeeld behendigheid of rally gehoorzaamheid.

Deze activiteiten zijn een geweldige manier om samen plezier te hebben, een band met je pitbull op te bouwen en tegelijkertijd het goede gedrag te versterken.

Geavanceerde gehoorzaamheid en hondensporten hebben als bijkomend voordeel dat het de perfecte combinatie van lichaamsbeweging en mentale stimulatie biedt, iets waar deze actieve en intelligente honden zoals pitbulls echt naar kunnen hunkeren. Wat zeker bevorderlijk is voor jullie training en band.

Pitbull zelf triainen hoe?

6. Problemen herkennen en voorkomen

Een goed getrainde hond zal op jouw aanwijzingen letten in plaats van te reageren op de aanwezigheid van een andere hond. Als je moeite hebt om te voorkomen dat jouw hond agressie tegenover andere honden vertoont, overweeg dan om met een trainer aan de slag te gaan. Veel trainingsfaciliteiten bieden lessen om alleen met dit probleem te helpen.

Als het erop aankomt, is het trainen van pitbulls echt niet anders dan het trainen van andere honden. Het verschil komt voort uit de perceptie van de pitbull. Neem de tijd om jouw pitbull te trainen en je zult een gelukkig en gezond gezinslid erbij hebben, die een echte ambassadeur van zijn ras is.

7. Vragen en tips

Er komt meer bij kijken dan de vorige 6 tips om je pitbull te trainen die wij hebben gegeven. In kwestie is het constant bezig zijn met de training en leren hoe je hond op bepaalde situaties gereageerd.

We proberen wat veel gestelde vragen te beantwoorden over het trainen van je pitbull.

Hoe train ik mijn pitbull puppy om niet te bijten?

Puppy’s zijn van nature mondig. Vooral pitbulls hebben bijzonder sterke kaken en moeten vroeg worden getraind om niet te bijten. Leer je puppy dat je vanaf dag 1 op regels bent.

Pitbulls kunnen extreem dominant zijn, dus als je de puppy laat zien dat je de baas bent van jongs af aan, zal het dominantie-gerelateerde bijten en agressie beperken.

Honden hebben de behoefte om te kauwen, het is dus handig om speeltjes aan te schaffen waar ze op kunnen kauwen. Puppy’s hebben ook ontzettend veel energie, een oplossing daarvoor is denkspellen voor honden.

Pitbull luistert niet naar commando’s

Pitbulls zijn honden die snel afgeleid kunnen raken, probeer altijd rust te creëren voordat jij je hond iets nieuws leert. Laat hem zitten en zorg dat je oogcontact hebt.

Een positieve uitstraling en stap voor stap te werk gaan werkt voor elke training, niet alleen door middel van snoepjes maar door ook iets te zeggen zoals goedzo. Bouw dit langzaam op en zorg voor niet te veel afleiding.

 

Kan ik het gedrag van mijn pitbull veranderen?

Het gedrag van een hond veranderen is lastig, sommige karaktereigenschappen zijn aangeboren en afhankelijk van de ouders. Een pitbull trainen kost veel tijd, voor beginners is het verstandig om een pitbull kruising te nemen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

  1. 18 jaar bull terriërs gehad, maar deze fok wordt compleet geruïneerd (constant zelfde vader en veel met dna knoeien, onze laatste bull mocht nog geen 2 jaar worden, nu hebben we een pit en dat is idd pit, haha… maar pracht beest en luisteren zal hij, lees me in socialiser, met mensen kinderen en honden, want ja ze hebben de naam… Hoop er veel plezier van te hebben en gezonde pitt

  2. Ik heb een pitbull opgevangen op 3 en half jarige leeftijd….het verhaal moeilijk te veranderen is deels waar. Ze was een anti sociale bijter( honden mensen) het heeft mij een jaar training gekost. Maar mag nu zeggen eindelijk dat ze iedereens knuffel hond is …hond baby’s kinderen mensen …vreemde in huis …ze gaat op je schoot liggen om lekker te knuffelen…dat is wat liefde doet! Wees geduldig want het kan echt. Wel heel veel geduld en praat met je hond. En natuurlijk de liefde.

  3. ik heb een pitbull van bijna 2 jaar, wel puppy training gedaan maar heeft niks uitgehaald. op zich heel lief en luistert redelijk, maar merk de laatste tijd dat hij minder aardig is tegen (vooral grotere) honden. Ik heb helaas niet veel tijd voor hem wat training betreft, ik ben alleen staand en moet fulltime werken om alle kosten te kunnen betalen. ga wel 3x per dag een uur met hem lopen maar verder blijft er weinig tijd over (ook niet voor mijn sociaal leven helaas hahaha) ik heb niet voor mijn pitbull gekozen mijn destijds partner kwam er zonder overleg mee aan en is inmiddels zelf al een jaar weg en heeft de pitbull bij mij achtergelaten, ik hou heel veel van mijn pitbull, is mijn allesje maar het valt niet mee om hem echt te laten luisteren en vooral als hij andere honden ziet dan besta ik helemaal niet meer, alles geprobeerd, snoepjes naast mij op de grond gooien, lief terug roepen, boos terug roepen, de andere kant oplopen..niks helpt. Hij laat zich niet meenemen door een andere om uitgelaten te worden ook al kent hij diegene al heel zijn leven, ikkan hem niet naar een kennel brengen voor als ik op vakantie wil of een weekendje weg, weleens geprobeerd maar werd zowat direct gebeld om hem weer op te halen. Ik heb geinformeerd voor een speciale trainer voor pitbulls maar die zijn voor mij onbetaalbaar helaas. het zijn heerlijke honden maar niet de gemakkelijkste.

  4. Goede morgen ik heb diverse soorten honden gehad en altijd goed geweest naar andere honden, mijn rottweiler werd als pup aangevallen door een loslopende hond.toen hij ouder werd wilde hij bijna alles pakken wat aan kwam lopen, behalve mensen en kinderen.dus mijn hond werd eigenlijk verpest door meneer die zijn hond los liet lopen, wat kan je dan doen in z.n geval ik was de hoop nabij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *