Pomsky: Alles over dit nieuwe schattige ras

Pomsky schattig

De Pomsky is een pluizige speelse hond welke zeer intelligent is. Ze hebben wel wat weg van kleine wolfjes, maar zijn eigenlijk een kruising tussen een Pomeriaan en een Siberische Husky. Daardoor worden ze ook wel mini Husky’s genoemd. Je zult je misschien afvragen:

 • Wat kun je precies van een Pomsky verwachten?
 • Hebben ze een goed karakter?
 • Hoe is het mogelijk dat een groot ras zoals de Siberische Husky is te kruisen met een klein ras zoals de Pomeriaan?
 • Hoeveel kost een pup?

In deze tekst beantwoorden we al je vragen, dus lees snel verder!

Pomsky wandeling

De Pomsky is nog geen officieel erkend ras

De Pomsky is dus een mix tussen een Pomeriaan (dwergkees) en een Siberische Husky, maar dit betekend niet dat het een erkend ras is.  Doordat het een mix is, spreken we over een hybride: een kruising tussen 2 rassen. Elke Pomsky is net even anders, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Zelfs in hetzelfde nest!

De ene hond lijkt meer op een Husky, en de ander juist meer op een Pomeriaan. De Amerikaanse Pomsky kennel club is wel bezig om de Pomsky als echt ras te laten erkennen. Als dit gebeurt zullen er rasstandaarden komen waar een ‘echte’ Pomsky aan moet voldoen, voor zowel het innerlijk als het uiterlijk. Vanaf dat moment is het dus te beoordelen welke Pomsky’s wel en niet aan de standaarden voldoen.

Wandeling in het bos

Het karakter van de Pomsky: sociaal, intelligent en heel nieuwsgierig

De Pomsky is dus nog geen erkend ras, waardoor er ook nog geen standaarden voor het karakter zijn vastgesteld. Omdat dit nu niet het geval is, is het moeilijk te zeggen wat voor karakter je puppy zal hebben. Wel zijn er een aantal kenmerken, welke zowel in de Pomeriaan en de Husky zitten, en welke je dus vaak terugziet in een Pomsky. De meest voorkomende kenmerken in het karakter zijn:

 • Het zijn vaak zeer sociale honden, welke goed binnen een gezin passen.
 • Ze zijn nieuwsgierig en zeer intelligent, waardoor je goed met ze kunt trainen.
 • Net als een Husky, hebben Pomsky’s vaak veel beweging nodig.

Afhankelijk van welke karaktertrekken de hond overneemt van de ouders, kan de hond dus meer op een Husky of juist op een Pomeriaan lijken. Hieronder zie je een leuk filmpje (Engelstalig), waarin een jongen verteld waarom hij voor een Pomsky heeft gekozen:

 

Het ontstaan van een nieuw ras

De Pomsky is in Nederland een nieuw ras en bestaat nog niet zo lang. Het is overgekomen vanuit de Verenigde Staten, waar de oorspronkelijke fokkers nog zijn gevestigd. Deze fokkers publiceerden tussen 2009 en 2011 foto’s van een designer hond, oftewel, een mix tussen twee populaire rassen.

Dankzij kunstmatige inseminatie is in 2012 dan eindelijk de eerste kruising geboren, waarna andere fokkers deze mix snel overnamen. In 2017 won het ras zelfs de award voor ‘meest populaire designer ras‘.

Pomsky nieuw ras

Voortplanting, hoe gaat dat?

Omdat de Pomsky een hybride is (dus een kruising van 2 rassen) moeten ze natuurlijk wel voortplanten. Voor je je afvraagt hoe een klein ras zoals de Pomeriaan en een groot ras als de Siberische Husky zich voortplanten, kunnen we je gerust stellen. Op de natuurlijke manier is dit erg lastig door het verschil in formaat, waardoor dit altijd wordt gedaan door middel van kunstmatige inseminatie.

Ook dan wordt er altijd gefokt met een vrouwelijke Siberische Husky, en een mannelijke Pomeriaan. Dit omdat een vrouwelijke Siberische Husky wel een kleinere kruising kan voldragen, maar een vrouwelijke Pomeriaan kan geen grote pup ter wereld brengen. Doordat de Pomsky nog geen erkend ras is, hebben elke hybride een andere generatie:

F1: puur ras Pomeriaan x puur ras Sibirische Husky

F1b: puurras Pomeriaan x f1 Pomsky

F2: mix f1 Pomsky’s

F3: mix f2 Pomsky’s

Schattige Pomsky pup

Uiterlijk: vooral veel verrassing

Net zoals bij het karakter, is het vooraf ook moeilijk om te weten hoe een Pomsky eruit ziet. Ook hier weet je dus niet of de hond meer op een Siberische Husky of een Pomeriaan. Wat wel duidelijk is, is dat er verschillende kleurslagen zijn, net zoals bij de Siberische Husky en de Pomeriaan. De Pomsky kan verschillende kleuren ogen krijgen, zoals: blauw, bruin of maanogen.

Hoe groot een Pomsky wordt, ligt eraan uit welke generatie deze komt (zie de bovenstaande paragraaf over voortplanting). Een schatting van het gemiddelde ligt tussen de 20 en de 50 centimeter. Ze wegen vaak tussen de 5 en 12 kilo en kunnen vaak tussen de 12 en de 15 jaar oud worden. Hieronder zie je een filmpje van Pomsky puppy’s, let hierbij vooral op hoe groot de verschillen tussen de pups kunnen zijn:

 

Verzorging: het is belangrijk om de vacht goed bij te houden!

Zoals iedere hond, heeft ook de Pomsky goede verzorging nodig. Er zijn wel een aantal dingen waar je extra goed op moet letten. Allereerst zijn er de nagels, welke goed bijgehouden moeten worden. Als je veel met de hond wandelt, slijten nagels vaak vanzelf.

Let er altijd goed op dat de nagels niet te lang worden, en als je niet weet hoe je deze moet knippen, kun je dit door een dierenarts of een trimsalon laten doen. Natuurlijk kun je ook zelf leren om de nagels te knippen met behulp van een nagelknipper voor honden. Het is ook belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen en preventief te ontvlooien, heeft je hond toch vlooien, lees dan in dit artikel hoe je hier vanaf komt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

Pomsky wandeling bergen

Vachtverzorging: je hebt er je handen vol aan

Het meeste werk bij de Pomsky, is het onderhouden van de vacht. Dit komt doordat Pomsky’s vaak langharig zijn, en er daardoor snel vuil in de vacht komt. Het scheelt heel erg als je de vacht goed bijhoudt, door bijvoorbeeld regelmatig naar een trimsalon te gaan. Natuurlijk kun je ook zelf een hondentrimmer kopen, en de vacht zelf bijhouden.

Door de dikke vacht is het belangrijk om de hond regelmatig te borstelen. Door dit regelmatig te doen voorkom je klitten en vilten, en kost het onderhouden van de vacht veel minder tijd. Als de Pomsky in de rui is, doe je er goed aan deze te kammen en te borstelen om het proces te versnellen. De rui kan voor de hond erg kriebelen en daarnaast scheelt het veel haren in huis.

Pomsky pup in gras

Wanneer en hoe vaak wassen?

Het is niet nodig om een hond vaker dan 2 keer per jaar te wassen. Bij langharige honden zoals de Pomsky heb je echter vaak dat er vuil in de haren komt, en de hond ook sneller gaat stinken door nat weer of als deze heeft gezwommen. Als je de hond wast, gebruik dan in ieder geval goede hondenshampoo. Wij hebben ook een tekst geschreven, met uitleg hoe je een hond het beste kunt wassen.

 

De tanden: vaak vergeten door hondeneigenaren

Goede verzorging van de tanden is heel belangrijk om tandplak tegen te gaan. Veel mensen denken dat tandplak bij honden geen kwaad kan, maar als tandplak toe blijft nemen is het een kwestie van tijd tot het tandvlees gaat ontsteken, of zelfs de tanden gaan rotten. Dit is vaak de reden dat sommige honden erg uit hun bek stinken. Gelukkig is er genoeg wat je kunt doen om tandplak bij de Pomsky te voorkomen.

Allereerst is het slim om goede brokken te voeren waar de hond goed op moet kouwen, want dit reinigt meteen de tanden. Heb je een puppy, dan is het slim om eerst met goede puppybrokken te beginnen. Hier zitten namelijk voedingsstoffen in welke puppy’s nodig hebben om te groeien. Ook botten zijn goed voor de tanden, doordat het ook tandplak tegen gaat. Tot slot kun je een hond van pups af aan leren om regelmatig de tanden te poetsen, dit is de meeste effectieve manier om tandplak tegen te gaan. Je poetst in dit geval de tanden met een speciale hondentandenborstel, en met speciale hondentandpasta.

Puppy donkerbruine vacht

Hoeveel kost een Pomsky?

Een Pomsky puppy kost meestal tussen de 1500 en de 3000 euro. Dat de honden zo duur zijn, komt doordat de eerste generatie alleen te fokken is door kunstmatige inseminatie. Daarom is het ook belangrijk om een pup alleen bij een goede fokker te kopen, zodat je er ook een stamboom bij krijgt. Er zijn in Nederland en België al rasverenigingen voor de Pomsky te vinden, waar vaak goede fokkers bij zitten aangesloten. Klik hier om naar de Nederlands Pomsky Club te gaan.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 96 Gemiddeld: 4.4]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

6 reacties

 1. Ik heb vorig jaar een pomsky genaamd billy gekocht omdat mijn ouders een pomeriaan hebben, en deze altijd zo’n leuk karakter hebben. Mijn vriend is gek van grotere rassen zoals herders en je raad het al ook de husky. Toen we ons in de pomsky gingen inlezen was ik meteen verkocht, en mijn vriend later ook. Onze pomsky is lief, trouwen en echt altijd vrolijk!

  1. Wij hebben een pomsky geboren 30 oktober 2021,😍
   komt ook bij pomsky club weg 🍀🧾
   Echt waar super allemaal geregeld en weet dat niet mee gerommeld is,

 2. Een kennis van ons heeft een pomsky en het is toch zo’n schatje! Veel energie en een heel goed karakter. Wij zijn zelf nu ook aan het kijken of een pomsky iets voor ons is.

 3. wij zijn aan het kijken of een pomsky wat voor ons is, de kinderen vinden het een heel schattig beestje. En het zou ook goed zijn als we een pomsky zouden nemen want ik zou het liefst een husky willen maar mijn kinderen het liefst een pomeriaan, toen ben ik gaan zoeken naar een hondenras dat lijkt op een husky en op een pomeriaan, dus hopelijk wordt het wat.

 4. Zijn er goede fokkers in Nederland, dus geen broodfokkers maar echt een gezin, die ze in huis houdt en één keer per jaar een nest heeft. Niet een fokker die elke maand pups verkoopt.

 5. Wij zijn geïnteresseerd ineen pomsky die we bij verhuisdieren hebben gezien.
  Onze schoondochter zegt ons nu dat we op moeten letten dat we niet bij een broodfokker kopen, en omdat het generend ras is maar een kruising die nog niet zo lang in Nederland 🇳🇱 bestaat dat er geen geborgen gebreken zijn.
  Graag hoor ik van jullie zijn jullie hier mee bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *