Tips voor honden in de winter: let op de gevaren

Tips voor honden in de winter

Alhoewel honden vaak een (dikke) vacht hebben, moet er wel op hen gelet worden in de winter. Zij lopen namelijk net als ons het risico op onderkoeling. Ook kan een hond schade oplopen aan pootjes, oren en zijn of haar staart, door de kou in de winter. Het is dan ook verstandig om je vooraf goed in te lezen over wat een hond nodig heeft in de wintermaanden. Ben jij hier nou ook benieuwd naar? Lees dan dit artikel vol met tips voor jouw hond in de winter.

 

Wintertips voor jouw hond

Hieronder hebben wij diverse tips voor jou op een rijtje gezet, om te zorgen dat jouw hond zonder problemen de winter doorkomt.

Tip 1: Zorg dat je hond langzaamaan went aan het koude weer. Dit is belangrijk om te voorkomen dat jouw hond onderkoeld raakt. Je kan dit het beste doen door te beginnen met een korte wandeling in de kou. Vervolgens loop je steeds een beetje langer met je hond, totdat hij of zij comfortabel(er) in het winterse weer kan lopen. Let hierbij wel op signalen die je hond mogelijk afgeeft. Als je hond bijvoorbeeld erg koud aanvoelt en begint te trillen, is het een goed plan om richting huis te gaan.

 

Tip 2: Vet de pootjes van jouw hond goed in voor een buitenwandeling. Door het invetten van de pootjes van een hond voorkom je dat deze zeer gaan doen in het koude weer. Ook zorg je er zo voor dat er geen scheurtjes of wondjes ontstaan in de voetzooltjes. Je kan verschillende zalfjes gebruiken, zoals vaseline of uierzalf, maar let wel op dat je hond dit niet oplikt. Dus leid je hond af zodra je de hond zijn of haar pootjes hebt ingevet.

Bijvoorbeeld met een snoepje of door even kort met de hond te spelen. Zo heeft de zalf tijd om in te trekken, zonder dat de hond het oplikt. Het is overigens ook mogelijk om speciale hondenschoenen te kopen. Ook deze voorkomen wondjes op of onder de pootjes.

Honden poot invetten

Tip 3: Vermijd antivries vloeistof en zout gestrooide paden. Zowel zout als antivries vloeistof werkt namelijk bijtend. Dit kan op het pootje van jouw hond terecht komen en zorgen voor nare (brand)wondjes. Ook kan het zout tussen de voetzooltjes van een hond komen te zitten, waardoor het vast klontert in de vacht. Wees daarom altijd op je hoede als je met de hond loopt in de winter. Probeer paden waar gestrooid is met zout, of waar antivries vloeistof is aangebracht altijd te vermijden. Dit is naast het gevaar op wondjes ook verstandig omdat een hond erg ziek kan worden van sneeuw of ijs waar zout/antivries vloeistof op zit.

 

Tip 4: Maak de vacht en poten van je hond goed schoon na een wandeling. Zoals in tip 3 al genoemd, is er een risico dat de vacht vast klontert in de winter. Dit is erg vervelend voor jouw hond en hij of zij kan daar veel last van hebben. Het vast klonteren van de vacht kan overigens door allerlei dingen komen, bijvoorbeeld door contact met zout of water wat weer is gaan bevriezen. Het is dan ook erg verstandig om na een wandeling jouw hond goed schoon te maken.

Dit doe je het beste door de pootjes van je hond even te weken in lauwwarm water. Vervolgens pak je een oude thee- of handdoek en maak je de poten goed schoon. Het is ook belangrijk dat je de ruimtes tussen de voetzooltjes en tenen schoonmaakt. De vacht maak je het beste schoon door de hond eerst af te drogen en vervolgens te borstelen. Door het borstelen kam je klonters los en voorkom je dat jouw hond hier last van blijft houden.

Corgi met een muts op

Tip 5: Koop winter beschermende kleding voor jouw hond met weinig of geen vacht. Honden die geen of weinig vacht hebben, kunnen namelijk nauwelijks hun warmte vasthouden. Hierdoor verliezen ze snel hun temperatuur en raken ze eerder onderkoeld. Wij adviseren dan ook om een hondenjas, sweater of deken te kopen, die jouw hond beschermt tegen onderkoeling.

Kleding voor honden

Tip 6: Wees kritisch op de leeftijd van jouw hond en de buitentijd. Het is namelijk zo dat zowel pups als senioren honden slecht hun warmte kunnen reguleren. Dit betekent dan ook dat zij sneller oververhit of onderkoeld raken. Dus zeker bij pups en honden op leeftijd is het verstandig om je hond toch zo veel mogelijk binnen te laten. Uiteraard is het wel belangrijk dat je hen de tijd geeft om hun behoefte te doen.

 

Tip 7: Was jouw hond niet te vaak gedurende winter. Door het wassen verliest jouw hond namelijk veel oliën in zijn of haar vacht. Juist deze vetten helpen jouw hond met het vasthouden van warmte. Door dit te verwijderen, loop je dan ook eerder het risico dat jouw hond onderkoeld raakt. Was je hond dus niet te vaak.

Hond wassen

 

De gevaren van de winter voor een hond

Het is belangrijk om bovenstaande tips zo goed mogelijk te handhaven in de winter. Als je dit namelijk niet doet, kan de winter best wat gevaren voor jouw hond opleveren.

Zoals ook al duidelijk is geworden in de tips, is het feit dat hondenpootjes erg gevoelig zijn. Zeker in de winter. Als hondenpootjes niet goed verzorgd en schoongemaakt worden, is er kans dat de pootjes blijvend beschadigd blijven. Hierdoor kan je hond slechter lopen en zal hij of zij veel pijn hebben. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen!

Ook lopen honden in de winter snel risico op een onderkoeling. Dit kan gebeuren als een hond te lang buiten is. Ook kan onderkoeling plaatsvinden als een hond plotseling moet wandelen in het koude weer. Let daarom op met het uitlaten van jouw hond in de winter. Bij een onderkoeling zal je hond namelijk diverse signalen laten zien. Zo zal de hond veel trillen. Ook kan je aan de oren en voeten van een hond voelen. Als deze erg koud zijn, dan is er misschien sprake van een (beginnende) onderkoeling. Zorg dan dat jouw hond zo snel mogelijk naar binnen kan en warm de hond op met een deken.

Als onderkoeling pas later wordt ontdekt, dan zal je hond sloom zijn. Dit komt omdat de hartslag en ademhaling naar beneden zijn gebracht. Ook zal je hond slecht op je reageren en bijna een beetje depressief lijken. Het is hier dan ook van belang dat je snel handelt. Zorg dat je hond opwarmt door middel van dekens en verwarming. Neem daarnaast contact op met je dierenarts om verdere stappen te bespreken.

Als allerlaatste, loopt jouw hond ook risico op bevriezing, voornamelijk van de oren, staart en poten. Dit kan er in het ergste geval toe leiden dat de onderliggende huid afsterft. Je kan bevriezing opmerken door ijskristallen die zich vormen op de vacht of huid. Als dit het geval is, is het nogmaals van groot belang dat jouw hond naar een warme plek kan. In ergere gevallen zal de huid bleek of zelfs grijs zijn. Ook is de huid dan vaak extreem koud en hard. Deze plekken gaan erg zeer doen als zij weer opwarmen. Het is dan ook belangrijk dat je je hond langzaam laat opwarmen. Mocht je de plek niet vertrouwen, neem dan zeker contact op met jouw dierenarts. Zij kunnen je tips en eventueel medicatie/zalf geven om de plek te laten herstellen.

Hond knuffelend met baasje

Alle wintertips nog even overzichtelijk voor je op een rijtje

In dit artikel hebben we je zeven tips gegeven die we je aanraden om te volgen in de winter. Zo weet je zeker dat jouw hond kan genieten van de winterse maanden, zonder daar (blijvende) schade aan over te houden. Want laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk het laatste wat je wil!

Voor de duidelijkheid zetten we de zeven tips en risico’s voor honden in de winter nog even overzichtelijk voor je op een rijtje:

  • Tip 1: laat je hond langzaam wennen aan het koude weer.
  • Tip 2: vet de pootjes van jouw hond goed in.
  • Tip 3: ontwijk met zout gestrooide paden of antivries vloeistof.
  • Tip 4: maak de vacht en poten van jouw hond schoon nadat jullie buiten zijn geweest.
  • Tip 5: koop beschermende kleding voor jouw hond als deze geen of weinig vacht heeft.
  • Tip 6: bekijk goed naar de hoeveelheid tijd die jij en je hond buiten besteden, ten opzichte van de leeftijd van de hond.
  • Tip 7: was een hond niet te vaak in de winter.

We raden je aan om de zeven tips te volgen om het welzijn van jouw hond te waarborgen. Daarbij komt kijken dat jouw hond risico’s loopt gedurende de winter. Zo kan je hond schaden oplopen aan zijn of haar pootjes, al dan niet blijven, is er kant op onderkoeling en bevriezing van de huid.

Wat zijn jullie ervaringen met een hond in de winter? We zijn erg benieuwd naar jullie meningen en horen graag in de reactie of jullie nog tips hebben voor mede-hondeneigenaren. Laat het ons dus vooral horen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *