Zijn Rottweilers Agressief?

zijn rottweilers gevaarlijk?

Je hebt misschien nieuwskoppen gelezen over agressieve Rottweilers van tijd tot tijd, maar je hebt misschien ook claims gehoord van mensen die ze bezitten en die beschrijven hoe vriendelijk en liefdevol ze zijn.

Is de Rottweiler een beest dat kittens eet als ontbijt of is het je typische familiehond?

Territoriale agressie

Uitgerust met een aangeboren verlangen om huis en gezin te beschermen, kunnen Rottweilers de rol van ‘voogd’ zeer serieus nemen, vooral wanneer ze buiten worden gelaten met de verantwoordelijkheid om eigendommen te beschermen.

Dit kan leiden tot territoriale agressieve vertoningen en wettelijke aansprakelijkheden. Een rottweiler in een auto of achter een hek ziet zichzelf  “op dienst” en neemt zijn taak zeer serieus.

Rottweiler-eigenaren moeten vreemden op de juiste manier introduceren voordat ze hen in het huis verwelkomen, volgens de American Kennel Club. Hoewel dit ras met grote alertheid op zijn omgeving reageert, roept de standaard op tot een afwachtende houding; Kortom, Rottweilers moeten idealiter “denken” voordat ze reageren op prikkels in hun omgeving.

Beschermende agressie

Er is een zeer goede reden waarom Rottweilers niet voor iedereen geschikt zijn. Uitgerust met een afstandelijke houding en beschermend instinct en aangeboren temperament, is dit een serieus ras dat veel training en socialisatie vereist, zodat ze vrienden van vijand kunnen onderscheiden.

Zonder zorgvuldige socialisatie kunnen Rottweilers achterdochtig worden tegen iedereen, legt hondentrainer en auteur Michele Welton uit. Standaard moet een Rottweiler afstandelijk zijn en zich meestal niet lenen voor onmiddellijke en willekeurige vriendschappen.

Sommige Rottweilers hebben echter minimale beschermende instincten en kunnen dwaze knuffelbeestjes zijn die letterlijk van iedereen houden en graag van ‘mensen dood likken’.

Interdog agressie

Rottweilers kunnen soms party-poopers zijn in het hondenpark. Hoewel sommige honden graag spelen en zich vermengen met andere honden, geven sommige Rottweilers er de voorkeur aan alleen te blijven en verdragen ze niet onhandelbaar gedrag van de gemiddelde hyper Labrador of golden-retriever.

Verschillende Rottweilers zijn geen materiaal voor hondenparken, en dit geldt voor het grootste deel als ze eenmaal sociaal volwassen zijn. Sommigen tolereren honden van het andere geslacht, maar kunnen agressief reageren op honden van hetzelfde geslacht.

Een agressieve of strijdlustige houding ten opzichte van andere honden in dit ras moet niet worden verweten. Je wilt ook andere hondeneigenaren niet bang maken omdat ze denken dat Rottweilers gevaarlijk zijn.

zijn rottweilers aggresief

Algemene agressie bij Rottweilers

Zijn Rottweilers de wrede dieren van de media, of zijn ze gelukkige familie honden?

Net als bij elk ander hondenras komt de aanleg voor agressie in Rottweilers neer op genen en individueel temperament. Veel Rottweilers zijn gezegend met een uitstekend temperament en zijn trots geleidehonden en therapiehonden geworden, terwijl aan een donkere kant een aantal is geruïneerd door willekeurige fokkers en verwaarloosde eigenaren.

Wanneer gefokt door ethische fokkers en geplaatst in huizen met eigenaren die bereid zijn om voor veel en socialisatie en training te zorgen, moet een Rottweiler zich houden aan de algemene Duitse Rottweiler Club-norm die een “goedaardige hond, rustig in basistraining en dol op kinderen”.

Omgaan met agressief gedrag

Het moment dat jij je realiseert dat je rottweiler agressief gedrag vertoont, is het belangrijk om de situatie zo snel mogelijk te kalmeren en te neutraliseren. Als jij van streek raakt of paniekerig reageert, zal dit hun angstig gedrag alleen maar triggeren wat uiteindelijk kan leiden tot meer agressief gedrag.

Je hond blootstellen aan hun agressie in een gecontroleerde situatie, kan met veel aandacht en training dit gedrag doen te verminderen. Wanneer een voorval gebeurd kan je op tijd ingrijpen en een rottweiler laten wennen, waardoor je dit in de toekomst kan voorkomen.

Wanneer je met je rottweiler gaat wandelen, is het erg belangrijk om zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan je doen door ze in contact te brengen met andere honden en mensen, als ze tekenen van stress vertonen haal ze dan even uit de situatie. Wanneer ze weer rustig en ontspannen zijn, wees dan extra lief voor ze en geef ze een beloning.

Bij agressief gedrag is het belangrijk om de lichaamstaal van je hond te herkennen, je training daar op aan te passen. Zorg dat de socialisatie vooraan komt te staan. Door tijdens de training streng te zijn doe je juist het tegenovergestelde.

Door veel liefde aan je Rottweiler tegen en hem te belonen op goed gedrag, bijvoorbeeld als hij rustig blijft in een confrontatie met een andere hond. Leer jij je hond dat hij beloond wordt als hij sociaal is. Door jou vrolijkheid zullen ze zich een stuk veiliger voelen.

Lieve rottweiler ras hond

Wat NIET te doen met een agressieve Rottweiler.

Voordat je begint met de training, zijn er een paar dingen die je NOOIT moet doen met agressieve honden. Sommige dingen helpen je hond niet, maar maken ze in veel gevallen alleen nog maar meer boos.

NIET. Je hond onderdruk zetten wanneer hij gestrest is. Als je hond naar gromt wanneer je hem probeert te naderen is het een goed idee om niet dichterbij te komen. Wanneer een Rottweiler gromt, waarschuwt hij je om niet dichterbij te komen. Probeer de wensen van je hond te respecteren.

NIET. Schreeuwen, stem verheffen of zelfs slaan. Je doel is om de situatie in controle te houden, niet om het erger te maken. Het kan een natuurlijke reactie zijn omdat je geen andere uitweg ziet om de situatie te stoppen.

NIET. Trainen om een dominant te zijn, of te blaffen. Sommige doen spelletjes zoals touwtrekken en mensen achterna rennen. Maar dit stimuleert juist de natuurlijke agressie van een rottweiler.

Dus kort samengevat:

 • Door je hond dagelijks in gecontroleerde omstandigheden te socialiseren, zul je de natuurlijke agressieve gedrag eruit kunnen halen
 • De meeste agressie is gebaseerd op angst. Blijf kalm en beloon hem voor het passief handelen om de angst te verlichten.
 • Het leren stoppen met grommen is eigenlijk de laatste stap, in een lang proces. Zelfs als ze niet hebben gebeten of naar iemand hebben uitgehaald, zou dit nog steeds kunnen voorkomen. Leer daarom hoe jij je rottweiler rustig kan krijgen.
 • Vermijd situaties die fout kunnen gaan.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 3.9]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

 1. mijn rotweiler gecastreerd mannetje (14 mnd) speelt 2 keer per week op de hondenwei met allerlei rassen . mannetje of vrouwtje maakt hem niet uit.
  soms wel met meer dan 10 honden op 1 wei zonder 1 enkel probleem.
  Nu om de 1 of andere reden valt hij tijdens zijn gewone wandeling andere MENSEN aan. met dieren enz geen enkel probleem.
  Van zodra er mesen,fietsen,auto’s te kort komen haalt hij uit op een agresieve manier.
  we wandelen ALTIJD met 2 honden. soms ik alleen met 2 honden soms ik en mn vrouw samen.
  het gedrag is ongewijzigd of ik alleen of samen met mijn partner wandel.
  eens op de hondenwei speelt en ravot hij niet agressief naar mens of dier…

  iemand hier ervaring mee?
  we hebben hier meermaals mee op een terras gezeten zonder enig probleem…
  ben ff ten einde raad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *