Zijn Rottweilers gevaarlijk?

zijn rottweilers gevaarlijk?

Rottweilers zijn de honden die vaak in negatief daglicht staan, ze komen vaak negatief voor in verschillende nieuwsartikelen. Maar zijn de zorgen helemaal terecht? Rottweiler-eigenaren moeten zich vaak verdedigen en beschrijven dit hondenras als: “Vriendelijk, slim en beschermend”. Zijn Rottweilers echt gevaarlijk? Wat is fictie en wat zijn de feiten?

 

Waarom zijn rottweilers gevaarlijk?

Rottweilers kunnen gevaarlijk omdat:

 1. Ze erg groot zijn.
 2. Van nature een temperament hebben.
 3. Niet goed opgevoed en getraind zijn.
 4. Niet uit een goed nest komen. (Door gefokt)

Alle genoemde factoren kunnen meespelen waarom deze hondenras gevaarlijk kan overkomen, echter met goede training en opvoeding is grotendeels van het probleem op te lossen of zelfs op te lossen.

Door de loop van de jaren hebben rottweilers een slechte reputatie opgebouwd, door meerdere malen negatief in het nieuws te komen. Als een hond agressief reageert is er een situatie gecreëerd waarin hij of zij zich niet veilig voelde, dat wordt dan ook vaak uitgelicht in het nieuws.

Helaas zien de meeste mensen dus vaak negatieve berichten, zonder dat er naar de situatie word gekeken waar de hond op dat moment zich in bevind. We gaan door een aantal factoren waarom de rottweiler deze reputatie heeft opgebouwd.

 

De grootte van een rottweiler.

De grootte van een hond speelt een grote rol, als je moet beoordelen hoe gevaarlijk een hond kan zijn. Het is minder waarschijnlijk dat een kleine hond ernstige schade kan toebrengen dan een grootte hond.

Rottweilers stammen af van de Molosser, wat vaak een groot en stevig hondenras is. Dit ras is over het algemeen vrij groot in omvang en kan tot 45kg wegen. Met een grote kop en brede kaken. Wat ze een indrukwekkende verpletterende kracht geeft, als het om bijten gaat.

Gelukkig lijken rottweilers zich hiervan niet bewust, maar in verkeerde handen kan dit krachtige hondenras veel schade aanrichten.

 

De geschiedenis van rottweilers.

De geschiedenis van een dier bepaald het karakter. Om erachter te komen waarom rottweilers gevaarlijk of agressief zijn, kunnen we duiken in geschiedenis om te achterhalen waar het gedrag vandaan komt.

Rottweilers heb een lange geschiedenis samen met de mens, het dateert terug naar de Romeinse tijd. De Romeinen gebruikte dit hondenras voor het beschermen van hun veroverende land, soms gingen ze zelfs mee tijdens een strijd.

Paar eeuwen laten werden ze gebruikt om karren drukke markten te trekken, dit zou niet mogelijk zijn geweest als ze echt gevaarlijk waren.

Ze hebben dus veel agressief gedrag vertoont in hun verleden, vaak dat was dat ook hun primaire taak. Als dit hondenras echt een gevaarlijke aard had zouden ze niet op een drukke markt zijn neergezet. Rottweilers zijn wel beschermend, gedrag zit vaak in hun DNA geworven en is ook gedrag wat je echt moet leren controleren.

Hoe herken jij gevaarlijke situaties?

Gevaarlijke situaties met je rottweiler herkennen is essentieel om gevaarlijke en oncontroleerbare situaties te voorkomen. Weten wanneer het kan gebeuren en het lichaamshouding van dit hondenras herkennen, is iets wat je kan leren tijdens de opvoeding en training.

Veel eigenaren van Rottweilers vinden ook dat je ze moet socialiseren en de ruimte moet geven. Niet aan dit hondenras beginnen als je niet de ruimte, tijd en de aandacht geeft die rottweilers verdienen, dit type hond is ook zeker niet voor beginners.

 

Rottweilers temperament

Vaak wordt er gedacht dat rottweilers erg temperamentvol zijn en agressief reageren. Maar heb je het wel eens aan een eigenaar gevraagd van dit hondenras?

“Liefde kan je van elke hond krijgen, maar de oprechtheid ervaar ik alleen bij Rottweilers.”
Kees van der linden

Als je het gemiddelde neemt van alle hondenrassen, stijgen rottweilers erbovenuit als rustig en beschermend. Het beschermende karakter is logisch als je kijkt naar de geschiedenis, evenals het temperament. In het verleden moesten ze land beschermen en soms kwamen ze daardoor in onveilige situaties.

 

De lichaamstaal van je rottweiler

Het begrijpen van de lichaamstaal van je rott, is een belangrijk onderdeel om gevaar te voorkomen. Kleine bewegingen of bepaalde interacties van je hond herkennen, kunnen een groot verschil maken hoe jij omgaat met je rottweiler.

We gaan een paar voorbeelden geven over een aantal lichaamshoudingen die jij kan herkennen, zodat je gevaarlijke situaties kan voorkomen.

Tanden laten zien (Zonder te snauwen)

De meeste honden doen ze dit als ze zich bedreigd voelen, dit kan zijn om hun eten of territorium te beschermen. Dit is vaak een waarschuwing en niet een indicatie voor direct gevaar.

Het beste is om uit deze situatie te stappen, je rott bijvoorbeeld rustig ze eten op te laten eten. Als hij ze tanden laat zien als iemand binnen komt, probeer hem dan gerust te stellen.

Rottweiler met platte oren

Dit betekent dat je hond ergens bang voor is. Dit is eigenlijk hoe Rottweilers vaak reageren op mensen die onbekend voor hem zijn. Probeer de hond rustig te benaderen en laat hem eerst even ruiken.

Vaak zijn honden bang voor mensen die petten dragen of andere gezichtsbedekking. Het beste is om het af te doen, om je Rottweiler rustig te laten worden.

Staart tussen de benen

Wanneer een Rottweiler zijn staart tussen zijn benen steekt, voelt hij zich ongemakkelijk, of is hij  gewoon bang. Vaak gaat dit vanzelf wel over.

Als je hond vaak zijn staart tussen zijn benen steekt, ga dan naar de dierenarts. Het is eg ongezond gedrag voor een rotti om vaak bang te zijn.

 

De statistieken.

Bepalen of een ras gevaarlijk is, vereist verschillende data en verschillende overwegingen om een realistisch beeld te maken. In Nederland is er niet veel data beschikbaar, daarom kijken we naar Amerikaanse statistieken.

Als we data bekijken hoe vaak een rottweiler iemand gebeten heeft, kan het lijken of dit een gevaarlijk hondenras is. Omdat er niet rekening mee gehouden wordt in welke situatie de rottweiler is opgegroeid.

Om een beter inzicht te krijgen in een hondenras en hoe ze met omgaan met hun omgeving. Dat doen we door te kijken naar hun individuele temperament en noemen we ras-scores, verzameld door de American Temperament Test Society.

Bij de laatste agressie testen, waar 5545 rottweilers zijn getest. Hadden 4652 een positieve uitslag tegenover 893 negatieve score. Dit geeft het rottweiler-ras een score van 83,9 procent, wat een bovengemiddelde score is.

Het gemiddelde van alle geteste honden kwam uit op 82,8 procent.

Vergelijk dat met Chihuahua’s met een score van 68,3% of collies met een 81,3% score. Is dat de score van een rottweiler helemaal niet slecht.

 

Zijn rottweilers veilig?

Er gebeuren dagelijks nog steeds incidenten waarin rottweilers betrokken zijn, waardoor dit hondenras altijd een negatieve golf over zich heen krijgt. Net als bij mensen komt het allemaal neer op genetica en individuele opvoeding en ervaringen.

Je verkleint de kans op bijt-incidenten door je pup te kopen bij een gerenommeerde fokker, die het temperament van hun dieren testen. Houd altijd rekening met de volgende dingen:

 1. Rottweilers hebben veel tijd en aandacht nodig.
 2. Dat de leefomgeving genoeg ruimte heeft.
 3. Minimaal 2 uur per dag aan activiteiten met je hond besteed.
 4. Je hond laten opgroeien in een liefdevolle omgeving waarin hij goed gesocialiseerd wordt.

Bij dit ras zijn consistente regels, socialisatie en training een must. Dit zijn een paar redenen waarom dit ras niet voor iedereen geschikt is.

Is een rottweiler de geschikte hond voor mij?

Een rottweiler is geschikt voor jou als je:

 1. Ervaring hebt met het opvoeden van honden
 2. Veel algemene kennis hebt van honden.
 3. De lichaamstaal van dit hondenras kan lezen
 4. Genoeg ruimte hebt, in huis en tuin.
 5. Minimaal 2 uur per dag de tijd hebt voor activiteiten met je hond.
 6. Genoeg tijd en aandacht wilt steken in het socialiseren van je rottweiler.

Met en natuurlijk aangeboren temperament, een geschiedenis als werkhonden en geruststellende statistieken kan het overkomen alsof dit ras relatief veilig is. Echter is dit verkeerde aanname en is een rottweiler zeker niet geschikt voor iedereen.

Dit kan te wijten zijn aan genetica en opvoeding. Net als bij andere rassen, mag een Rottweiler nooit zonder toezicht bij een kind achterblijven. Het is beste om het veilige situatie te maken en interacties zonder toezicht te vermijden.

Hoewel dit hondenras van nature misschien geen gemene aard heeft, betekend het niet dat ze volledig onschuldig en betrouwbaar zijn.

Ik hoop dat jij naar het lezen van dit artikel bewust bent van de gevaren van een Rottweiler.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 3.4]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *