Hond leren niet meer aan de deur te krabben

Hond krabt deur

Er zijn verschillende manieren om je hond te laten stoppen met krabben aan de deur. Wel is het gemakkelijker om het te voorkomen dan om het af te leren. Dus als het nog geen gewoonte is, is het een kunst om ervoor te zorgen dat jouw hond het niet als gewoonte gaat doen. Als jouw hond aan de deur krabt, wil je ook niet dat hij dit ziet als een manier om jouw aandacht te krijgen. Volg daarom de volgende adviezen op, zodat jouw hond niet meer aan de deur krabt.

 

Voorkom dat jouw hond als gewoonte aan de deur krabt

Voorkomen is beter dan genezen, zoals ze zeggen. Dit geldt ook voor gewoontes die je hond per ongeluk aanleert. Maar hoe voorkomt je dat jouw hond aan de deur gaat krabben? Simpelweg door hem de kans niet te geven. Dus als je de hond mee naar buiten neemt en hem bijvoorbeeld in de tuin achterlaat, zorg er dan voor dat je bij hem bent. Nadat je hem getraind hebt om zich in de tuin te gedragen, kun je hem ook korte periodes alleen in de tuin laten zonder dat hij aan de deur krabt of blaft.

 

Je nieuwe hond op de juiste manier alleen thuislaten

Heb je jouw hond nog maar net naar zijn nieuwe huis gebracht? Dan begint de training nu al. Want in dit vroege stadium is het al tijd om jouw hond goede gewoonten aan te leren en slechte gewoonten af te leren. Ga je een boodschap doen, en moet je de hond alleen thuisblijven? Maak er dan geen speciale gelegenheid van.

Maak jouw hond niet te enthousiast voordat je weggaat en speel niet vlak voordat je het huis verlaat. Dit kan ervoor zorgen dat hij zich eenzamer voelt voordat je weggaat. Iets wat uiteindelijk kan resulteren in het krabben aan deuren. En dat is juist niet wat je wilt!

Hond bij deur

Geef geen aandacht aan ongewenst gedrag

Welke aandacht je jouw hond ook geeft, positief of negatief, jouw hond zal dit zien als een geslaagde poging om je aandacht te krijgen. Krabt jouw hond aan de deur terwijl je binnen bent? Sta dan op en loop de kamer uit. Je moet volledig verdwijnen uit het gezichtsveld van uw hond. Door dit te doen, leert je jouw hond dat als hij aan de deur krabt, je verdwijnt. Pas als je hond niet meer aan de deur krabt, kom je terug in de kamer en laat je hem weer binnen.

Zijn er andere mensen in huis waar jouw hond enthousiast van wordt en naar binnen wil? Of is er iets in huis wat hij leuk vindt, waardoor hij aan de deur gaat krabben? Verplaats dit of zorg dat de mensen ook uit zijn zicht gaan. Beloon je hond als hij niet aan de deur krabt met een traktatie, speelsessie of veel lof.

 

Zet jouw hond in een ongewenste situatie en leer hem niet te krabben

Een andere manier om uw hond te leren niet aan de deur te krabben is door hem in een situatie te plaatsen waarin je verwacht dat hij aan de deur zal krabben. Bijvoorbeeld door hem in de bijkeuken te zetten en de deuren dicht te doen. Krabt hij aan de deur van de bijkeuken?

Negeer je hond dan totdat hij een halve minuut niet meer aan de deur krabt. Open dan de deur. Herhaal deze oefening meerdere malen per dag en in verschillende kamers met deuren. Nu leer je jouw hond dat krabben er niet voor zorgt dat je hem aandacht geeft en de deur voor hem opendoet. Je beloont de hond alleen als hij niet krabt. Beloon je hond overigens altijd voor het gewenste gedrag en geef hem een traktatie of speel even met hem voordat je de oefening herhaalt.

 

Het ‘blijf’-commando aanleren

Vindt jouw hond het moeilijk om alleen of zonder jou te zijn, waardoor hij aan de deur gaat krabben? Dan is het een goed idee om je hond te leren om op zijn hondenmand of bed te blijven liggen terwijl je bij hem wegloopt. Dit doe je op verschillende plaatsen in huis en tuin. Je neemt dus zijn hondenmand of bed mee naar de gewenste plek om te trainen.

Het doel is dat je uiteindelijk jouw hond het commando kunt geven om ergens te blijven liggen terwijl je van de tuin naar het huis loopt. Doet je hond dit? Loop dan terug om hem te belonen met zijn favoriete traktatie. Met deze training leer je jouw hond zelfbeheersing en verminder je zijn afhankelijkheid van bij jou in de buurt zijn.

Laat je jouw hond voor langere tijd alleen in huis? Zorg dan dat hij iets heeft wat hem een goed gevoel geeft, zoals zijn lievelingsdeken in de mand. Of een oud T-shirt dat nog naar jou ruikt. Hem zijn favoriete speeltje geven terwijl je weg bent, kan ook een goede manier zijn om hem op zijn gemak te stellen.

Krabt jouw hond ‘s nachts aan de deur omdat hij bij je in de slaapkamer wil zijn? Dan kunnen deze dekbedden ook helpen. Of vermaak jouw hond door te spelen of wat hersenwerk te doen voor het slapengaan. Maar straf je hond nooit voor het ‘s nachts krabben aan de deur, want dat kan het juist erger maken!

Hond met baasje

Zeg nee tegen je hond

Hoewel je jouw hond over het algemeen moet trainen met positieve beloningen, hebben sommige honden ook een strenge baas nodig. Voor deze honden zal ‘Nee’ zeggen met een duidelijke en strenge stem vaak helpen. Je geeft een hond nu aandacht voor gedrag dat je niet wilt tolereren, maar sommige honden stoppen pas met ongewenst gedrag als ze merken dat jij als baas niet blij bent met het gedrag. Je kunt ook een onaangenaam geluid voor jouw hond maken, zoals het schudden van een blikje munten. Let hierbij wel op het karakter van je hond, want bij sommige honden werkt dit niet.

Wanneer jouw hond aan de deur krabt, zeg je met een duidelijke, strenge stem ‘Nee’ tegen de hond. Pas als hij een paar seconden niet meer aan de deur krabt, laat je jouw hond iets doen waarvoor je hem kunt belonen. Bijvoorbeeld door het commando ‘zit’ of ‘neer’ te geven. Nadat je hem hiervoor heeft beloond, laat je jouw hond binnen.

 

Jouw hond laten stoppen met krabben aan de hordeur

In de zomer is het fijn om de deur open te kunnen laten staan, maar de hordeur dicht te laten, zodat er geen insecten in huis kunnen komen. Het nadeel van hordeuren is dat ze sneller stuk gaan als jouw hond eraan krabt. Naast het ontmoedigen van het gedrag, kun je ook anti-kras spray op de hordeur aanbrengen. Deze sprays hebben onschadelijke geuren waar jouw hond niet van houdt en zullen jouw hond dus op afstand houden van de hordeur.

 

Een hondenluik voor jouw hond

Wil je jouw hond de vrijheid geven om zelf naar binnen en buiten te komen? Dan is een hondenluik de oplossing voor jou. Ze zijn heel eenvoudig te installeren en zijn bovendien weerbestendig. Met het hondenluik kan jouw trouwe viervoeter zelf bepalen wanneer hij de tuin in wil en weer naar binnen.

Dit betekent dat hij niet aan de deuren hoeft te krabben. De deur van het hondenluik wordt meestal geopend door een elektronische sleutel die aan de halsband van de hond is bevestigd, zodat er geen andere dieren in jouw huis kunnen komen. Wel zo veilig.

Hondenluik

Loop regelmatig met jouw hond

Een reden waarom jouw hond aan de deur krabt, kan natuurlijk zijn dat hij naar buiten moet. Zorg er daarom voor dat jouw hond regelmatig naar buiten kan om zijn behoefte te doen. Dit alleen al kan ervoor zorgen dat de hond niet meer aan de deur zal krabben. Simpelweg omdat hij niet meer naar buiten hoeft, omdat hij al bij je is geweest om zijn behoefte te doen.

 

Samengevat: je hond laten stoppen met krabben aan de deur

Wat je kunt doen om te voorkomen dat jouw hond ooit aan de deur krabt is:

  • Voorkom dat jouw hond als gewoonte aan de deur gaat krabben
  • Laat jouw nieuwe hond op de juiste manier alleen thuis
  • Besteed geen aandacht aan ongewenst gedrag
  • Zet de hond in een ongewenste situatie en leer hem niet te krabben
  • Het blijf commando aanleren
  • ‘Nee’ tegen jouw hond zeggen
  • Jouw hond laten stoppen met krabben aan de hordeur
  • Een hondenluik voor de hond aanschaffen
  • Regelmatig met de hond wandelen

Er is bijna niets vervelender dan een hond die aan de deur krabt, terwijl je dit niet wilt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je hond aan de deur krabt, want het is nou eenmaal iets wat honden doen. Gelukkig is het af te leren of zelfs te voorkomen. Heeft een van deze stappen jou geholpen om jouw hond te leren niet aan de deur te krabben? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 16 Gemiddeld: 4.4]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Mijn hond krabt alleen aan de deur als we er niet zijn. Ze heeft geprobeerd om de tochtstrip met borstelrand van de deur te halen. Afgelopen week waren we weg en had ze ook alle planten van de vensterbank gegooid en over de lage kasten gelopen. Puur vluchtgedrag! Vanmiddag waren we ook weg en hebben we haar in de gang, keuken en badkamer gelaten. Toen heeft ze in de gang de borstelstrip er uit gekregen. Een lange aluminiumstrip. Die was helemaal krom. Ook zitten plassen in de gang. Dit gedrag vertoont ze sinds enkele dagen. Daarvoor nooit last van gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *