3 Tips om Labradors te Trainen

labrador in water

Labrador retrievers staan regelmatig bovenaan de lijst van meest populaire hondenrassen. Deze slimme, sociale honden staan bekend om hun vriendelijke karakter en hun geduld. Traditioneel gefokt als jachthonden, behoren Labs ook tot de meest populaire hulphonden en functioneren vaak als blinde geleidehonden.

Door deze honden vroeg te socialiseren, kan jij profiteren van hun natuurlijke instincten als beschermers en honden maatje.

Labrador puppy socialiseren

Labradors zijn van nature ‘People pleasers’, dit betekend dat ze graag gewenst gedrag vertonen en complimentjes krijgen.

Probeer je Lab puppy in de eerste paar maanden van zijn leven, aan zoveel mogelijk mensen voor te stellen. Maak elke nieuwe ontmoeting een positieve en vrolijke ervaring.

Dit versterkt de natuurlijke neiging van je Labrador om vriendelijk te zijn en iedereen te accepteren.

Als je jonge kinderen thuis hebt, zorg er dan voor dat je hen socialiseert naar het dier en omgekeerd. Hoewel Labs geduldig en tolerant zijn, kunnen ze toch uithalen naar een kind dat hen plaagt of pijn doet tijdens het spelen.

Zorg ervoor dat iedereen de grenzen en regels kent.

Oefen elke dag

Labrador retrievers zijn honden met een veel energie, wat een deel van de reden is dat ze zulke geweldige huisdieren zijn voor actieve gezinnen. Maar als Labs onvoldoende beweging krijgen, kunnen ze zich snel vervelen. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met leukste spellen voor labradors.

Dit leidt vaak tot destructief gedrag en andere veel voorkomende gedragsproblemen, zoals blaffen, kauwen en graven. Dat is ook de reden waarom Labradors niet geschikt zijn voor het wonen in een appartement; ze zijn te groot en te actief.

Plan elke dag een uur of meer in om met je labrador te gaan oefenen. Dit hondenras houdt van lange wandelingen en denkspelletjes spelen. Wat tevens ook gelijk zijn vet verbrand en de kans verkleint op overgewicht.

Ga naar een hondenschool

De meeste labradors zijn dol op leren, maak gebruik van hun aangeboren trainbaarheid door cursus te nemen. Je kunt zelf aan basis-gehoorzaamheid commando’s leren of je aanmelden voor een honden gehoorzaamheidscursus met een lokale hondentrainer. Lessen zijn een geweldige manier om je Lab te trainen terwijl je tegelijkertijd socialiseert.

Wat zijn de voordelen van Labrador Training?

Het trainen van uw Labrador helpt vele doelen, niet alleen om je  Lab te helpen zich gemakkelijker te passen in een menselijke samenleving en levensstijl.

Maar misschien is het meest waardevolle voordeel de veiligheid van je geliefde huisdier en alle mensen om hem heen. Het is gemakkelijk om een goed getrainde hond die op een paar basisopdrachten reageert uit de problemen te houden.

Als je oplettend bent, kan je problemen aan komen voelen. Met een goed opgeleide labrador is het eenvoudig om gevaar te voorkomen. Door bijvoorbeeld gevaarlijke dingen los te laten.

Of om hem niet achter kleine kinderen of fietsen aan te rennen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Het belang van Labrador-training voor jou

Hier zijn slechts enkele van de voordelen waarvan je zult genieten:

 • Minder dure bezoeken aan de dierenarts door minder ongevallen en noodsituaties.
 • Een gemakkelijkere tijd tijdens te lopen, niet mee te trekken of zelfs te struikelen.
 • Niet op spullen te laten kauwen of in de tuin te graven
 • Gemakkelijker om een hondenoppas te vinden voor je goed opgevoede hond wanneer jij weg moet.
 • Minder schaamte en excuses aan mensen op wie hij is gesprongen, of zelfs voorovergebogen.
 • Meer tijd met je labrador, hem meenemen op wandelingen, naar het strand, waar jij maar wilt, want hij is geen overlast.
 • Over het algemeen veel minder stress als eigenaar van een hond die uit de problemen blijft.

Het belang van Labrador-training voor je hond
Hier is een lijst met slechts enkele van de voordelen waarvan je lab zal genieten:

 • Lager risico op lichamelijke ongevallen. Bijvoorbeeld: weten dat hij niet op elektrische kabels moet kauwen of de weg oprennen.
 • Lager risico op het eten van giftig eten of dingen die in zijn maag blijven zitten. Hij laat dingen vallen wanneer hem dat wordt verteld en kauwt er niet op.
 • Meer gevarieerde levenservaringen omdat hij overal wordt verwelkomd.
 • Gelukkiger, minder angstig rond vreemden of wanneer ze achterblijven bij een hondenoppas.
 • Meer vrije tijd om vrij rond te rennen en te spelen.
 • Minder tijd in zijn mand of bench en worden gestraft voor slecht gedrag.

Training creëert een sterkere band tussen je labrador en jou. Zie de opvoeding en training als een topprioriteit en als een blijvend proces wat je continu moet herhalen.

Conclusie

Je Labrador trainen is een essentieel onderdeel van een verantwoordelijke, zorgzame eigenaar.

Het vereist een tijdsinvestering en je hebt geduld nodig, maar met doorzettingsvermogen zijn de voordelen enorm voor jou en je Labrador die samen een veiliger, minder stressvol en meer vervullend (mogelijk langer) leven leiden.

Hopelijk begrijp je na het lezen van dit artikel het belang van Labrador-training, begrijp je het ‘waarom’ en wil je graag doorgaan met het ‘hoe’ en ‘wanneer’. Hoe meer moeite je in het begin doet om te trainen, hoe meer je kan nog vele jaren genieten van de voordelen van een goed getrainde en goed opgevoede Labrador Retriever als huisdier.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

 1. Mijn dochter heeft een labrador van 1 jaar ze is veel met de bezig onder neemt veel met de hond, gaat ook heel goed maar is erg onderdanig tegen over andere honden dan gaat ze liggen en ze krijgt de hond niet mee dus als ze veel honden tegen komt duurt een wandeling zo’n ander half uur,wat kan ze doen is mijn vraag. Gr.Aly Kremer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *