Hond aan auto laten wennen: de juiste manier (4 stappen)

Gezin met hond in auto

Sommige honden vinden het vanaf het begin leuk om auto te rijden, maar voor veel honden is het lastig om aan autorijden te wennen. Daarom is het belangrijk dat je een puppy of hond laat wennen aan de auto, om van het rijden in de auto een leuke ervaring te maken. In dit artikel leer je hoe je een hond aan autorijden kunt laten wennen, en hoe je om kunt gaan met veel voorkomende problemen.

 

De voorbereiding

Zeker wanneer je hond autorijden spannend vindt, is een goede voorbereiding belangrijk.

  • Zorg dat de hond een paar uur voor het autorijden niet eet, dit om te voorkomen dat de hond gaat braken. De misselijkheid en het braken worden bij de meeste honden veroorzaakt door de stress.
  • Laat de hond goed uit, zodat deze niet onderweg hoeft te poepen. Een hond die veel stress heeft kan namelijk last krijgen van acute diarree.
  • Leg een kleed in de auto, zodat de auto niet vies wordt wanneer de hond per ongeluk toch braakt.
  • Neem tijdens het aanleren van het autorijden altijd iemand mee. Veiligheid staat voorop, en je kunt niet tijdens het rijden met de hond bezig zijn.

Deze voorbereiding is belangrijk wanneer de hond ritjes in de auto gaat maken, maar voor nu is het eerst een kwestie van de hond kennis laten maken met de auto. Het is belangrijk om de autotraining bij zowel een puppy als een oudere hond, in kleine stapjes uit te voeren. Bij een puppy gaat het waarschijnlijk makkelijker, omdat deze vaak (nog) niet bang zijn voor de auto.

Heb je een oudere hond, dan zul je dus extra veel geduld moeten hebben. Als je het autorijden rustig en goed aanleert, heb je er nog jarenlang plezier van. Zodra de hond tijdens deze oefeningen goed gedrag vertoont, is het belangrijk om de hond te belonen. Normaal doen we dit met snoepjes, maar je kunt er ook voor kiezen om dit met je stem of met een speeltje te doen.

Twee honden in auto

Verkennen van de auto

Wat je absoluut niet moet doen, is de hond in de auto forceren en een rondje gaan rijden. Wij horen vaak over honden welke een trauma hebben doordat ze in een auto geforceerd zijn, terwijl je met een beetje geduld de hond heel snel kunt leren in de auto mee te rijden.

Tijd om te beginnen.

Laat de hond eerst wennen aan de auto, zonder dat de motor draait. Dit doe je door de hond naast de auto te laten zitten, en de deur open te doen. Welke deur je opent, hangt er vanaf waar je de hond wilt leren in de auto te stappen. Laat de hond rustig in de auto, en geef hem de tijd om te wennen.

Een puppy die nog niet zelf de auto in kan springen, zul je op moeten tillen. Doe dit wel voorzichtig, zodat de pup niet bang wordt van de auto. Beloon de hond als deze de auto in gaat, en laat hem lekker rondsnuffelen. Jij als baas kan het beste inschatten wanneer de hond klaar is om een stap verder te gaan. Als de hond erg bang is voor de auto, is het verstandig deze oefening meerdere keren verspreid over meerdere dagen te doen, tot de hond niet lang banger is.

 

De hond laten wennen aan de draaiende motor

Ga alleen verder met deze stap, als de hond helemaal gewend is aan het in de auto zitten zonder draaiende motor. Nu ga je dezelfde oefening doen, maar dan met een draaiende motor. Let wel op dat je niet de auto aanzet wanneer de hond in de auto zit, want deze kan van het plotseling starten van de auto schrikken.

Wanneer de hond eenmaal gewend is, kun je de oefening uitbreiden door de auto wel de starten met de hond in de auto. Omdat de draaiende motor erg spannend kan zijn voor een hond, is het belangrijk om ook bij deze oefening de tijd te nemen. Verwacht niet dat de hond in één keer gewend is, maar verspreid de training over meerdere sessies.
Hond uit raam auto

De eerste rit in de auto

Zodra de bovenstaande oefeningen goed gaan, is het tijd voor de eerste autorit. Omdat het autorijden voor de hond stressvol kan zijn, is het belangrijk om met een klein rondje te beginnen. Ook hier moet jij als baas bepalen hoe ver je gaat, en hoeveel jouw hond aan kan. Wanneer de korte ritjes goed gaan, kun je dit langzaam opbouwen met steeds langere ritten.

Het scheelt als je het rijden in de auto koppelt aan iets leuk, zoals een boswandeling. De fout die veel mensen maken, is om de hond enthousiast te maken om de auto in te gaan. Probeer de hond juist zo kalm mogelijk in de auto mee te nemen, om te voorkomen dat de hond heel druk wordt in de auto. Niet voor niets krijgen wij veel e-mails van mensen met een hond die uit enthousiasme door de hele auto springt.

 

Een lange rit en de voorbereiding

Wanneer de hond een lange rit kan maken, is het wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Neem daarom altijd eten en drinken voor de hond mee, en zorg dat je vooraf al weer waar je onderweg met de hond kunt pauzeren. Ga je de grens over, dan moet je natuurlijk het paspoort en het vaccinatieboekje van de hond meenemen.

Laat de hond minimaal elke 2 uur uit, zodat deze de benen kan strekken. Geef de hond tijdens het autorijden geen botten, want door de onverwachte bewegingen van de auto kunnen stukjes bot in het verkeerde keelgat schieten.

Hond in auto

Wagenziekte bij honden

Veel honden hebben last van wagenziekte, wat het lastig maakt om lange ritten met de hond te maken. Vaak hebben honden welke gestrest zijn in de auto hier last van. Dit komt omdat wagenziekte te maken heeft met het evenwichtsorgaan. Door overprikkeling tijdens het autorijden, kan het evenwichtsorgaan uit balans raken.

Dit wordt versterkt doordat de hond stress heeft of zelfs bang is voor het autorijden. Het gevolg is dat de hond misselijk wordt en braakt. Wagenziekte kun je voorkomen! Door het autorijden stapsgewijs aan te leren, kun je wagenziekte vaak voorkomen. Een hond welke op zijn gemak is in de auto, zal hier minder snel last van krijgen.

Er zijn ook verschillende middelen te koop om de hond te helpen bij zijn wagenziekte. Wanneer de hond ook wagenziekte blijft houden, ondanks dat deze geen stress heeft, kun je een dierenarts raadplegen voor advies.

Puppy in auto

De hond veilig meenemen in de auto

Er zijn verschillende producten om de hond veiliger in de auto te vervoeren, zoals hondengordels en reisbenches. Uit onderzoek van de ANWB is gebleken dat veel van de Nylon reisbenches en de hondenriemen geen goede veiligheid geven. Het advies is dan ook om een goede reisbench te kopen. Meer over dit onderzoek, en hoe je de hond in de auto kunt vervoeren, lees je hier.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 34 Gemiddeld: 4.5]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Zijn er ook tips voor hond op de fiets. Mandje voor, mandje achterop, alles geprobeerd. Teckeltje is erg enthousiast om mee te gaan, maar blaft aan soms wel 10 min. stoppen we dan bij het weer gaan fietsen is er weer een serenade. We proberen rust in te bouwen, maar helaas,

  2. heb ook een probleem met mijn hond in de fietskar achteraan. hond lijkt echt stress te ervaren en wil eruit, blaft 3/4 van de tijd. Eerlijk toegegeven, we zijn gestart met weinig voorbereiding een jaar geleden, net voor onze fietsvakantie. Toen redelijk wat gefietst ondanks dat zij het niet leuk vond. kun je die schade, ervaring nog omkeren door opnieuw te starten en het wel rustig aan te pakken. fietskar rustig aan de hand op het gazon in de tuin lukt redelijk , maar eens je begint te fietsen gaat het mis. Brokjes? beloning in de kar lust ze wel maar eens die op zijn begint ze te blaffen en te proberen om eruit te geraken. begrijp wel dat ze het gewoon niet leuk vindt maar bestaat er bij honden ook niet zoiets als doorzetten, doorbijten, wennen met de daar bijhorende nervositeit. … frustrerend voor beiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *