5 Redenen waarom Honden zand eten

waarom eten honden zand

Honden zijn fascineerde wezens, met soms wat gekke trekjes. Dat is ook waarom wij zo van hun houden. Er zijn soms dingen die wij mensen niet snappen, waarom honden zand eten? Of zelfs poep. (bah)

Maar voor veel van deze trekjes is er een logische verklaring. Sommige dierenartsen zeggen dat het een onderliggend gedragsprobleem weerspiegelt. Maar gelukkig hoeft dat niet altijd het geval te zijn.

Een andere reden waarom honden zand eten komt door een, mineraal- vitamine gebrek. Of een maagstoornis of omdat er nog wat lekker voedsel tussen het zand lag.

Er zijn genoeg mogelijke redenen waarom je hond graag zand eet, de ene reden is soms wat erger dan de ander. Maar laten we alle mogelijkheden wat verder uitleggen in dit artikel.

1. Slecht voedsel

De reden dat je hond modder of zand eet, kan komen omdat hij opzoek is naar vitamines en mineralen. Of zelfs probiotische bacteriën die hij niet bij zijn dagelijkse maaltijd binnen krijgt.

Slechte brokken in combinatie met een slecht dieet, kunnen de boosdoeners zijn.

Het eten van zand of ander vuil, is een aandoening genaamd Pica. De medische term Pica staat voor de drang om niet-eetbaar eten te consumeren. Zoals bijvoorbeeld, steentjes modder of zand.

“De natuurlijke instinctieve neiging van honden, helpen hun te overleven. Als honden een gestoorde eetlust langer dan een paar dagen aanhoudt, overweeg dan verandering in hun dieet en vraag advies aan je huisarts.”
– Dr Carol Osborne

Wat is de oplossing?

Bij veel gekookt voedsel of brokken zijn de meeste mineralen eruit. In bijvoorbeeld botten zitten veel mineralen die je hond nodig hebt. Probeer een gezonde mix tussen rauw en gekookt voedsel te geven aan je hond om dit op te lossen.

Het is heel gemakkelijk om je hond continu hetzelfde te geven, maar dit kan de gezondheid van je hond juist verslechteren. Zand of modder eten kan een reden zijn dat de maaltijd van je hond niet genoeg voedingstoffen bevat.

honden op zand strand

2. Chronische gezondheidsproblemen

De zoektocht naar vitamines en mineralen kan ook een teken zijn dat je hond een medische aandoening heeft zoals een inflammatoire darmaandoeningen* (IDD) of hypothyreoïdie.

Hypothyreoïdie is tekort aan schildklierhormoon, waardoor een vertraagde stofwisseling ontstaat. De schildklier is een kleine klier in de hals en ligt onder de adamsappel. De klier is onmisbaar voor het normaal functioneren van het lichaam.

“Ontsteking in de darm kan leiden tot bloedingen langs de darm of zweren, wat kan leiden tot bloedarmoede. Bij IDD is er een verminderde opname van vitamine D. Dus honden met IDD zouden vuil kunnen eten omdat ze proberen meer mineralen binnen te krijgen om de bloedarmoede naar het hoofd te stoppen,”
– Judy Morgan

Let op: Dit artikel is er niet om jou bang te maken, maar we nemen een lijst door met mogelijke verklaringen waarom honden zand eten. Vraag altijd eerst je dierenarts om advies.

3. Smakelijk zand

Een minder ernstige reden waarom je hond zand eet is, dat er misschien wel iets lekkers tussen zit. Misschien heeft iemand gebarbecued op het strand en liggen er nog etensresten of hamburger vet.

Als je hond vuil eet, is het handig om het te controleren wat er lag. Als je hond aan de lijn is kan je hem ook optijd stoppen en kijken wat er ligt. Soms is er een logische reden dat je hond iets geks doet.

4. Gedragsproblemen

Mensen vertonen soms ook vreemde gewoonten, dat komen door stress of verveling. Zoals bijvoorbeeld, spelen met haar hun, tikken met hun voet of hun knokkels kraken. Sommige mensen eten zelfs uit verveling.

Hetzelfde geldt voor onze honden, ze zijn gemaakt om actief te zijn. Binnen in huis krijgen ze niet altijd de stimulatie en prikkels die ze nodig hebben.

Stel je hebt een echte temperament volle rottweiler, een hond die echt een karakter heeft van een werkhond. Als je die de hele dag alleen thuis laat, zal hij zich snel vervelen en een manier vinden om zichzelf te vermaken. Door bijvoorbeeld vuil te eten of spullen kapot te maken.

“Sommige honden, vooral puppy’s en jonge honden eten gewoon vuil uit pure verveling”. – Dr Carol Osborne

Dat je hond vreemd gedrag vertoont zoals het eten van zand, kan verschillende redenen hebben. Zoals:

  • Gebrek aan lichaamsbeweging.
  • Overdag opgesloten zitten.
  • Onvoldoende speeltijd.
  • Gebrek aan goede sociale interactie.

Vergeet niet dat honden, net als mensen een dagelijks doel nodig hebben. Vooral energieke rassen.

Over het algemeen houden honden van dingen doen, dus zorg dat hij dagelijks genoeg activiteiten heeft om zich op te verheugen. Regelmaat erg is belangrijk voor een hond.

Als je bijvoorbeeld minder tijd hebt op een dag kan je bijvoorbeeld je hond denkspellen geven. 10 Minuten een denkspel spelen staat ongeveer gelijk aan een uur lopen. Wij hebben een artikel geschreven, de 15 leukste denkspellen voor honden.

5. Maagklachten

“Het eten van zand” klinkt zo vreemd en raar, maar in feite kan klei worden gebruikt om spijsverteringsproblemen te verzachten. Ook helpt het tegen parasieten en voor ontgifting.

Zou het kunnen dat onze honden instinctief proberen een spijsverteringsprobleem te kalmeren of te verminderen door zand te eten? Het zou best zo kunnen zijn.

Zand kan als mild schuurmiddel fungeren om de binnenkant van de darmen te ‘schrobben’. Het kan ook meer samentrekkingen van de darm stimuleren, waardoor materiaal sneller door het spijsverteringskanaal wordt verplaatst.

corgi op strand

Wat kan je ertegen doen?

Hoewel er voor je hond therapeutische redenen voor kunnen zijn om zand te eten, betekent dit niet dat je het ongecontroleerd moet laten gaan. Vooral omdat vuil tegenwoordig goed is, vuil. Maar niet zoals je zou denken. Het kan namelijk giftige stoffen bevatten.

Tegenwoordig is onze omgeving en ons land behoorlijk vervuild. Vermijd interne gevaarlijke gezondheidsproblemen en spijsverteringsproblemen en laat je hond geen vuil of zand eten.

Kijk rond waar hij het zand eet om ongewenste smakelijke voedingsproducten te detecteren. Uit gezondheidsoverwegingen zul jij met je dierenarts willen samenwerken om de exacte oorzaak te achterhalen.

Vergeet niet dat zand eten iets is om op te letten en te onderzoeken. Het kan veel verschillende dingen betekenen, maar je wilt zeker weten wat dat is.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 27 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

  1. Vooral antwoord 5 kan voor mijn Proefdier Beagle de oorzaak zijn. Ze heeft na haar vrijlating meteen giardia gekregen. Ze krijgt voeding brokken op vis basis. Vlees gaat minder goed. Als ze zand eet,komt het ook als zand uit in stevige ontlasting. Maak me niet al te veel zorgen. Ze doet het op een uitlaat Hondendijk in Monster en ik geloof niet dat die grond slecht is.

  2. Onze honden eten zand op onze wei. Die is niet bemest o.i.d. Er zitten wel veel mollen en muizen. Kan het zijn dat ze de ontlasting van deze dieren eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *