Hoe was je een puppy? (in 8 stappen)

Puppy gedroogd na bad

Wil je voor de eerste keer je puppy in bad doen? Misschien ruikt je puppy een beetje of is hij of zij vies geworden van een wandeling buiten in de modder. Maar vanaf welke leeftijd mag je jouw puppy wassen, hoe vaak mag hij of zij in bad en hoe kun je het beste je puppy wassen? Om deze vragen te beantwoorden lees je in deze tekst alles over hoe je een puppy wast.

 

Vanaf welke leeftijd kun je jouw puppy wassen?

Je wilt een puppy niet te vroeg al wassen. Een puppy kan namelijk zijn lichaamstemperatuur nog niet goed zelf regelen en heeft het daardoor sneller koud dan een oudere hond. Het is dus verstandig om een puppy de eerste weken niet in bad te doen. Wanneer je puppy vuil vies is geworden kun je een warm washandje gebruiken om hem of haar schoon te maken. Meestal kun je een puppy wassen in een badje vanaf acht weken.  Begin daarnaast pas met het gebruiken van shampoo en conditioner als je puppy minstens drie maanden oud is. Is je puppy niet erg vuil? Was hem of haar dan met een warm washandje en wat puppyshampoo om de puppygeurtjes te verwijderen.

 

Hoe vaak mag je een puppy wassen in bad?

Als je puppy vaak vuil is door bijvoorbeeld buiten spelen, dan wil je hem graag wassen. Toch is het niet verstandig om je puppy te vaak in bad te doen. De huid droogt namelijk sneller uit door het badderen. Een vuistregel is dat je jouw puppy één keer per maand in bad mag doen. Is je puppy toevallig in dezelfde maand door de modder of poep gaan rollen, dan kun je hem natuurlijk nog een keer in bad doen. Merk je dat je puppy een droge huid heeft? Wacht dan wat langer tussen de wasbeurten. Kies daarnaast een puppy shampoo die zacht is voor zijn droge huidje.

Golden Retriever in bad

Dit kun je beter niet doen tijdens het wassen van je puppy

Voordat je begint met het wassen van je puppy zijn er een paar regels om je aan te houden. Zo kun je het onderstaande beter niet doen:

  • Alleen je puppy wassen. Je puppy is vast nerveus bij het eerste badje, dus assistentie om je hondje op zijn of haar gemak te laten voelen is fijn.
  • Giet geen water over het kopje van je puppy, hierdoor kan hij of zij een secundaire oorontsteking krijgen.
  • Gebruik voldoende water. Zorg juist dat de vacht zo nat mogelijk is, zodat de shampoo beter schuimt.
  • Spoel de shampoo en conditioner niet te kort uit. Zorg juist dat de shampoo helemaal uit de vacht is. Restanten van shampoo zorgen namelijk voor huidirritaties, dat de vacht juist sneller vuil is en gaat klitten. Neem de tijd en spoel de shampoo grondig uit.
  • Gebruik geen mensenshampoo. Kies een goede puppy shampoo, want de huid van je puppy kan uitdrogen door het gebruik van shampoo voor mensen. Een goede puppyshampoo bevat geen zeep en spoelt makkelijker uit.
  • Laat geen shampoo in de oogjes en oren van je puppy komen. Maak het kopje van je puppy daarom alleen schoon met een natte doek.
  • Laat je puppy nooit alleen tijdens het wassen. Je wilt niet dat je puppy van de tafel springt, zich bezeert of nat door de kamer of het huis rent.

 

Wat heb je allemaal nodig voor het wassen van je puppy?

Voordat je jouw puppy voor het eerst gaat wassen, is het handig om te zorgen dat je goed voorbereid bent. Zorg daarom dat je de volgende spullen in huis hebt:

  • Een tafel
  • Een of twee handdoeken
  • Een puppyborstel
  • Een spons of washandje
  • Een haardroger
  • Een hondenbad of iets anders wat geschikt is om je puppy in bad in te doen
  • Een geschikte puppy shampoo
  • Een traktatie

Mopshond puppy´s in bad

Zo was je een puppy

Voordat je jouw puppy gaat wassen is het belangrijk om te bepalen welke shampoo en conditioner het beste is voor hem of haar. Dit hangt af van de vacht van je puppy. Sommige vachten hebben namelijk olie nodig, andere juist vochtinbrengers of mineralen.

Weet je niet goed welke shampoo geschikt is? Informeer dan even bij de dierenarts. Zodra je de juiste spullen hebt kun je aan de slag gaan. Zet tijdens het wassen ook alvast de haardroger aan. Hierdoor went je puppy aan het geluid.

  • Stap 1: zet je puppy of de tafel
    Zorg dat de tafel op een onbekende plek is, zodat je puppy weet dat je niet van plan bent om te gaan spelen. Leg een handdoek of een rubberen mat op de tafel neer zodat je puppy niet kan wegglijden. Ook is de handdoek handig voor het overtollige water.
  • Stap 2: borstel zachtjes de vacht van je puppy
    Door de vacht van je puppy zachtjes te borstelen en hier de tijd voor te nemen, kalmeer je de puppy. Daarnaast verwijdert een borstel ook al vuil, klitten, eventuele vreemde voorwerpen en je voorkomt vervilting van de vacht. Geef je puppy tussendoor af en toe wat lekkers en knuffel hem of haar. Dit zorgt ervoor dat je puppy zich veilig voelt.
  • Stap 3: zet je puppy in bad
    Nu is het tijd om je puppy in bad te doen. Het bad plaats je in een badkuip of in de douchecabine in de badkamer. Check eerst of het water uit de douchekop op de juiste temperatuur is, namelijk niet te warm en niet te koud. Laat het lauwe water tot de knieën van je puppy lopen, niet voller want dit kan leiden tot paniek.
  • Stap 4: breng de shampoo aan
    Meng de puppyshampoo eerst met wat water op een spons of een washandje. Wrijf daarmee vervolgens zachtjes over de vacht van je puppy en vermijd hierbij de ogen en oren. Verdeel de shampoo over het hele lichaam, de staart, zijn of haar buikje en de nek. Door zachtjes te wrijven was je de vacht van je puppy en geef je gelijk een fijne massage. Wrijf mee in de richting van de haargroei.
  • Stap 5: spoel de shampoo uit
    Het is belangrijk dat je de shampoo heel goed uitspoelt met lauw water. Gebruik een hand om de douchekop vast te houden en de andere hand om de oren en oogjes te beschermen. Als je puppy lange hangende oren of huidplooien in het gezicht heeft, maak deze dan schoon met een vochtige doek zonder shampoo. Zorg dat de shampoo volledig uitgespoeld is voordat je verder gaat met de volgende stap.
  • Stap 6: breng een conditioner aan
    De shampoo verwijdert niet alleen vuil, maar droogt de huid en de vacht van je hond ook uit. Daarom hebben honden conditioner nodig. Spoel ook de conditioner volledig uit, net als de shampoo. Denk je dat de conditioner goed is uitgespoeld, spoel dan nog even na om er zeker van te zijn dat alle restanten uit de vacht en van de huid gespoeld zijn.
  • Stap 7: föhnen
    Na het wassen is het tijd om je puppy droog af te drogen en te föhnen. Doe dit voorzichtig en gebruik geen crèmes of andere stylingsmiddelen. Je puppy zal zich eerst uitschudden, om het water kwijt te raken. Wrijf daarna met een handdoek de vacht zachtjes droog. Zet de haardroger op een lage, lauwe stand en borstel tegelijkertijd het haar van je puppy met de haarrichting mee. Begin bij de staart en werk zo naar voren. Vermijd lucht tegen de oren en neus aan. En zorg dat je puppy vooral goed droog is onder de poten en op de rug.
  •  Stap 8: beloon je puppy
  • Na de wasbeurt beloon je je puppy uitgebreid met iets lekkers en door hem of haar uitgebreid te aaien. Hierdoor koppelt je puppy de handelingen aan iets positiefs, waardoor het wassen de volgende keer makkelijker gaat. Je hebt nu gelezen welke stappen je moet volgen om je puppy op de beste manier een wasbeurt te geven. Hopelijk is het nu duidelijk vanaf welke leeftijd je je puppy mag wassen, hoe vaak je je puppy mag wassen en op welke manier je je puppy het beste kan wassen.
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *