Top 15 beste graanvrije senior hondenbrokken

Senior hondenvoer graanvrij

Voor een complete bron aan essentiële voedingsstoffen voor je hond is het van belang dat je de juiste hondenvoeding kiest. Zo zijn er verschillende soorten graanvrije hondenvoeding die meestal meer eiwitten bevatten dan normale senior brokken.

In dit artikel leggen wij je uit wat graanvrije brokken zijn, wat de voordelen zijn en welke brokken het meest voor jouw senior hond geschikt zijn. Naast dit artikel hebben wij ook teksten geschreven over graanvrije puppybrokken, de beste hondenbrokken voor senior honden en de beste hondenbrokken in het algemeen.

 

Wat zijn graanvrije senior brokken?

Graanvrij houdt in dat de hondenvoeding vrij is van granen zoals tarwe, maïs of andere graansoorten. Graanvrije voeding is er voor puppy’s, volwassen honden en senior honden (een hond is senior als de hond ongeveer 75 tot 80% van de verwachte levensduur er op heeft zitten). Een hond is een afstammelingen van de wolf en is van nature een carnivoor, waardoor hij veel behoefte heeft aan eiwitten.

Graanvrije hondenvoeding bevatten doorgaans een bron van eiwitten, die voor extra energie aan de hond zorgt om te groeien, en te zorgen voor sterke spieren. Voor de senior hond is met name het laatste van belang, wanneer honden ouder worden krijgen ze namelijk eerder last van spier- en gewrichtsproblemen, zoals artrose. De juiste voeding is daarom uiterst belangrijk.

Graanvrije natuurlijke brokken

De (grote) voordelen voor je hond

Het overstappen op graanvrij hondenvoer kan zeer nuttig zijn. Een te groot aandeel aan granen kan namelijk schadelijk zijn voor een hond omdat dit niet voorkomt in de biologische en natuurlijk voeding van de hond. Honden maken bepaalde enzymen waardoor granen te verteren zijn, echter kan een te hoge hoeveelheid aan graan nog steeds tot problemen zorgen. Veel graan ligt (letterlijk) zwaar op de maag en gevoelige hondenmagen kunnen hier vrij heftig op reageren.

Met name senior honden kunnen door een te hoog gehalte aan graan spijsverteringsproblemen ondervinden zoals diarree of maag-darmklachten. Graanvrij hondenvoer staat bekend als licht te verteren en zijn met name geschikt voor senior honden met gevoelige spijsvertering. De overtollige calorieën die granen bevatten zijn vaak onbruikbaar en daarnaast moeilijk te verteren. Graanproducten worden eerder opgeslagen in het lichaam wat overgewicht kan veroorzaken. Met graanvrije brokken voorkom je dus eerder problemen met overgewicht.

 

Welke honden behoefte hebben aan graanvrije senior brokken?

Graanvrije brokken zijn vooral aanbevolen voor honden met een gevoelige maag en spijsvertering. Op oudere leeftijd kunnen honden gevoeliger worden voor bepaalde ingrediënten en neigen zij sneller naar spijsverteringsproblemen zoals verstopping en diarree. Ook voor honden met een hoog allergeen potentie kan graanvrije voeding een oplossing bieden.

Bepaalde graancomponenten kunnen namelijk leiden tot heftige allergische huidreacties waardoor de hond jeuk kan krijgen aan de poten, oren of aan de oksels. Ook kan het gebeuren dat door veel jeuk de hond een ontsteking op kan lopen. Let op, als je hond last heeft van gezondheid gerelateerde klachten is het belangrijk dat je altijd éérst naar de dierenarts gaat voordat je besluit over te stappen op andere voeding. De dierenarts kan klachten namelijk herkennen en de juiste voeding adviseren.

 

De verschillende soorten graanvrije senior brokken

Wanneer je besluit over te stappen op graanvrije brokken, zijn er verschillende combinaties aan ingrediënten en zijn er verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Zo bestaat er bijvoorbeeld naast graanvrij, ook glutenvrij of hypoallergeen. Hypoallergeen brokken vermijden de veelvoorkomende allergenen en is gemaakt van minder gebruikte vleessoorten zoals kangoeroe, paard, springbok of waterbuffel.

Ook wordt tarwe niet gebruikt voor dit type brok. Tarwe wordt vaak vervangen door rijst, gerst of mais. De glutenvrije brokken bevatten geen tarwe, rogge of gerst en zijn vaak voorzien van alternatieve graansoorten zoals rijst of mais. Echter, een onverdraaglijkheid van gluten, zoals coeliakie bij mensen, komt bijna niet voor bij honden en is tot nu toe alleen bij de Ierse setterhond ontdekt.

Doordat er vele verschillende brokken zijn kun je de voeding volledig afstemmen op specifieke voedingsbehoeften van jouw hond, waarbij je rekening hoort te houden met de leeftijd, ras, karakter en grootte van je hond. Zo zijn brokken voorzien van alle essentiële voedingsstoffen die je hond nodig heeft in verschillende levensfase en zijn er voor elke doelgroep honden wel specifieke hondenbrokken. De senior hond heeft uiteraard ook een aparte voedingsbehoefte en heeft met name behoefde aan belangrijke vitamines en mineralen, voor een evenwichtige voeding en ondersteuning van de spieren en gewrichten.

Oude hond blij

Extra tips bij het uitzoeken van senior brokken

Belangrijk bij het kiezen van nieuwe voeding is of het de voedingsstofbehoefte van je hond voldoende aanvult. Daarnaast is het van belang dat je hond de brokken natuurlijk lekker vindt. Zorg er altijd voor dat je hond langzaam went aan nieuwe voeding. Zorg daarom voor een geleidelijke voedingsoverstap door steeds een klein beetje van de oude voeding met de nieuwe te vervangen.

Vind je hond de nieuwe graanvrije brokken niet lekker? Probeer dan gerust een andere brok. Let er wel op dat je dit geleidelijk doet. Zeker als je hond voorheen voeding mét granen heeft gehad kan een snelle overschakeling leiden tot diarree, constipatie of andere maag-darmklachten. Tenslotte is het van belang goed te kijken naar alle ingrediënten. Bekijk of de brokken natuurlijk zijn (zonder gebruik van kunstmatige toevoegingen), en of de brokken voldoen aan belangrijke (gezonde) dierlijke vetten en essentiële vitaminen en mineralen.

 

Kosten van graanvrije senior brokken

Een goede graanvrije brok is helaas niet de goedkoopste keuze. Graanvrije brokken zijn nu eenmaal duurder dan de normalen alternatieven. De prijs van een goede kwaliteit brokken met hoogwaardige en verse ingrediënten ligt tussen de 3,50 euro per kg en de 9 euro per kg. Uiteraard is de prijs afhankelijk van de kwaliteit en de keuze aan ingrediënten.

Bij de selectie aan hoogwaardige senior hondenbrokken hebben wij het onderscheid gemaakt tussen Premium graanvrije brokken en de beste prijs-kwaliteit verhouding brokken. Wij hebben geen categorie goedkope brokken voor dit artikel (wat wij normaal wel toevoegen), omdat graanvrije brokken al snel wat duurder zijn dan normale brokken.

Onze indicatie aan hoogwaardige senior hondenbrokken voldoen aan belangrijke kwaliteitsrichtlijnen en eisen waaraan hondenvoeding moet voldoen. Bij de selectie is onder andere rekening gehouden met de kosten, het suikergehalte, en de aanwezigheid van kunstmatige toevoegingsstoffen.

 

Categorie 1: Premium graanvrije brokken

Carnilove graanvrij & aardappelvrij (verschillende smaken)

Carnilove is een Tsjechisch merk met een hoogwaardige hondenvoeding die graan- en aardappelvrij is. Met deze graanvrije brokken ga je voor een evenwichtige, holistische samenstelling van ingrediënten die bijdragen aan kwalitatieve uitgebalanceerde hondenvoeding. De voeding van Carnilove is daarnaast ook glutenvrij en is ontwikkeld met een natuurlijke smaak.

De brokken bestaan met name uit verse ingrediënten zoals kip en konijn, bosvruchten, groenten en zalmolie. Met name de zalmolie bevat van nature belangrijke vetzuren en omega-2, wat bijdraagt aan een de natuurlijke energiebehoeftes van honden.

 

Orijen Dog Whole Prey – Fit & Trim – Hondenvoer 11.4 kg

De graanvrije brok van Orijen zit boordevol voedende dierlijke eiwitten. Met belangrijke ingredienten zoals scharrelkip en kalkoen en wild gevangen vis, draagt deze voeding bij aan een gezond balans aan vetten en koolhydraten. Daarnaast bevat deze brok een uniek mengsel aan vitamine en mineralen, met ingrediënten zoals vezels van pompoen, appel en muskaat.

Orijen hondenvoer bevat weinig koolhydraten en geen granen en worden er enkel ingrediënten gebruikt die een hond echt van nature nodig heeft en die een hond in het wild zouden eten.

 

Acana heritage adult large breed hondenvoer 17 kg

De senior brokken van Acana Heritage zijn rijk aan lokaal gefokte scharrelkip, scharreleieren, en in het wild gevangen platvis. Met deze brokken ga je dus voor de juiste eiwitvoorziening van je hond. Daarnaast bevat het essentiële ingrediënten, zoals zongerijpt fruit en om je hond in optimale fysieke conditie te houden.

De brokken bevatten een minimaal percentage aan koolhydraten en zijn volledig biologisch en natuurlijk. De brokken zorgen voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding voor de grote rassen en zorgen ervoor dat grote honden mooi op gewicht blijven.

 

Edgard & Cooper Verse Hert & Scharreleend Adult – Hondenvoer – 12kg

Deze hypoallergene en graanvrije brok is de ideale brok voor de gevoelige oudere hond. Met hoogwaardige ingrediënten zoals vers hert en scharreleend ga je met deze brok voor een unieke bron van belangrijke eiwitten. Ook bevatten de brokken zoete aardappel, wat zorgt voor een trage energieleverancier. De brokken bevatten een supergezonde mix van fruit en groenten en zijn voorzien van lekkere kruiden en botanicals voor een extra gezonde en lekkere boost. De brokken zijn met name geschikt voor het verminderen van huidirritaties en het voorkomen van darmproblemen.

 

Wellness Core Grain 10 kg (verschillende smaken)

Met Wellness CORE ga je voor graanvrij, natuurlijk voedsel met een grote hoeveelheid aan eiwitten en smaak. De Wellness Core Grain free dog hondenvoer is graanvrij, rijk aan proteïnen, en bevat vele lekker ingrediënten zoals doperwten, wortels, appels en vers vis als hoofdingrediënt voor een heerlijke smaak voor de kieskeurige eters.

De voeding de juiste recepturen voor de dagelijkse voedingsbehoefte en een betere huid-vacht conditie van je hond. Daarnaast zorgen de brokken voor een zo optimale mogelijke ondersteuning van de spijsvertering.

 

Sam’s Field Adult High Meat – Rund – Graanvrij – Hondenvoer – 13 kg

Deze graanvrije brokken bevatten vele ruwe eiwitten en belangrijke vetten. De brokken van Sam’s Field zijn geschikt voor alle honden en vallen het beest in de smaak bij de wat grotere honden. De graanvrije brokken hebben een hoog vleesgehalte en bestaat maar liefst voor 90% uit rund, gevogelte, groenten en fruit. De samenstelling van de ingrediënten zijn ideaal voor het voorkomen van een voedselintolerantie of andere ongewenste reacties en dragen bij aan het bevorderen van de gezondheid van je hond.

 

Categorie 2: Beste prijs-kwaliteit verhouding

Prins ProCare Grainfree Adult Pro Energy hondenvoer

Deze hoogwaardige graanvrije voeding is speciaal ontwikkeld voor opgroeiende en actieve honden van alle soorten rassen. Prins ProCare is daarnaast ook erg geschikt voor drachtige en zogende honden. De brokken bevatten belangrijke omega vetzuren en zalmolie wat voor de juiste ondersteuning van de huid en vacht zorgt.

De brokken zijn gemaakt van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en hebben een heerlijke smaak. Met deze brokken ga je voor een optimale vetverbranding, en zorg je daarmee voor het optimaal lichaamsgewicht van je hond.

 

Carocroc Grain Free – Gevogelte/Aardappel/Bieten – Hondenvoer – 15 kg

De brokken van Carocroc zijn speciaal samengesteld voor het voorkomen van voedselallergieën en het voorkomen van maag- en darmklachten. Deze graanvrije brokken van Carocroc bieden de optimale voeding voor jouw hond en zijn voorzien van de beste ingrediënten zodat honden alles uit hun dag kunnen halen.

Met extra zalmolie zorgen de brokken voor de juiste ondersteuning van een gezonde huid en vacht. De brokken bevatten uiteraard geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en hebben een goed gebalanceerd vet- en eiwitpercentage.

 

Renske Super Premium Adult – Lam/Graanvrij – Hondenvoer – 12 kg

De graanvrije brokken van Renske vormen de complete voeding voor de volwassen hond. Met vers lamsvlees bieden deze brokken voldoende eiwitten en zorgen ze daarmee voor een stralende vacht en een gezond gebit. De brokken van Renske zijn met name geschikt voor de gevoelige honden en zijn naast graanvrij ook glutenvrij. Naast lam bevatten deze brokken hoogwaardige ingrediënten, zoals zoete aardappel, erwten, mineralen en zeewier. De brokken zijn redelijk groot waardoor je met deze brok de vorming van tandsteen tegengaat.

 

Prins Procare Skin & Coat – Graanvrij – Hondenvoer – 12 kg

De brokken van Prins zijn vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen en zijn 100% natuurlijk. De graanvrije brokken bieden de juiste behoeften van je huisdier en zorgen voor een lage maagbelasting. De Prins Procare Skin & Coat brokken zijn geschikt voor honden van alle rassen en leeftijden en vormen een volledige en uitgebalanceerde voeding.

De brokken zijn ideaal voor de moeilijke eter en hebben een hoge verteerbaarheid. De hoofdbestandsdelen van deze brok bestaat uit gevogelte, aardappelzetmeel, dierlijke vetten (rund), en belangrijke mineralen.

 

Eukanuba Natureplus+ Adult Grainfree All Breeds Zalm&Gevogelte&Rijst 10 kg

Eukanuba gaat voor hoogwaardige ingrediënten en past haar voer aan de individuele behoefte van hondenrassen aan. De Eukanuba Natureplus+ Adult Grainfree is met name geschikt voor de wat oudere hond en voor honden met een gevoelige huid. De brokken van Eukanuba dragen bij aan een gezonde vacht en zitten boordevol met omega -6 en -3.

Daarnaast hebben de brokken een unieke dentafense wat voor een vermindering van tandsteen zorgt en de tanden van jouw hond fris en gezond houdt. De graanvrije brokken bevatten de ideale balans aan vitaminen en mineralen en bevatten geen toegevoegde kunstmatige smaak- of kleurstoffen.

 

Pets Place Naturals Adult Graanvrij – Hondenvoer – Kip&Aardappel – 12 kg

De graanvrije brokken van Pets Place bevatten vele natuurlijke vitamines, mineralen en natuurlijke anti-oxidanten. Met deze brokken ga je voor een groot aandeel vers vlees en essentiele eiwitten. De brokken zijn volledig graanvrij en bevatten inplaats daarvan aardappel en erwten. De brokken zorgen voor een goede vertering en verminderen de kans op maag- en darmklachten.

De voeding van Pets Place bestaan uit geperste brokken, die op een lagere temperatuur worden bereid. Door de lage temperaturen vallen de brokken eerder uiteen in de maag en blijven eiwitten en vitamines beter behouden.

 

Smølke Adult Graanvrij – Hondenvoer – 12 kg

Smølke brokken zijn gezond en gemakkelijk verteerbaar. De granen- en glutenvrije brokken van Smølke vormen de juiste basis van een suiker en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen vrije voeding. De brokken zijn zeer geschikt voor actieve honden vanwege het hoge aandeel aan eiwitten.

Ook bevatten de brokken belangrijke omega-3 en -6 vetzuren, waarmee tandsteenvorming tegen kan worden gegaan. De brokken van Smølke dragen bij aan een optimale kwaliteit van de huid en vacht en zorgen voor een uitstekende conditie van je hond.

 

Champ Lam & Rijst – 1 ST à 10 KG

Champ brokken zijn met name geschikt om huidaandoeningen en vachtproblemen tegen te gaan. Het speciale recept van Champ Dogfood, met onderandere lam en rijst, maakt het voer extra licht verteerbaar. De brokken zijn daarmee uitermate geschikt voor honden met bepaalde allergie- of verteringsproblemen.

De brokken van Champ zijn geëxtrudeerd en bevatten geen moeilijk verteerbare stoffen. Ook bevatten de Champ Lam & Rijst brokken belangrijke vetten, zoals omega-6 en Omega-3 vetzuren die zorgen voor een optimale vacht met mooie glans en werken daarnaast cholesterolverlagend.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *