Hond leren loslopen [met extra tips]

Luistert je hond of puppy binnenshuis wel, maar zodra je het huis uit gaat niet meer?

Dan ben je niet de enige.

Hieronder leg ik uit hoe ik dit probleem voor verschillende honden heb opgelost.

Met deze diervriendelijke training kun je elke hond leren om altijd en overal te luisteren.

Zoals bij elke oefening op deze website is de voorbereiding heel belangrijk.

Zorg dat de hond binnenshuis (of in de tuin) al zijn energie kwijt is door denkspellen met hem te doen, door een bal te gooien of door met een touw te spelen.

Als het goed is heb je de hond al geleerd netjes aan de riem te lopen, zo niet doe dan eerste deze oefening. Aan de riem leren lopen is leuk om te doen en je ziet er snel veel vooruitgang mee.

Je ziet snel de eerste resultaten en vervolgens bouw je het stapsgewijs op tot de hond keurig aan de lijn loopt.

Belangrijk is wel dat je de hond op zijn minst de volgende basisoefeningen kent:

Tijd voor de methode waarmee ik honden gemakkelijk los heb leren lopen:

Van netjes aan de lijn naar loslopen

Twee honden spelen

Als je de oefeningen van het aan de lijn leren lopen goed hebt uitgevoerd, loopt de hond nu netjes naast je en heeft deze constant focus op jou.

En raad eens wat het belangrijkste is bij de hond los laten lopen?

De focus!

Net als bij het aan de riem lopen wil je bij het loslopen altijd de controle hebben, dit kan alleen als de hond constant focus op de eigenaar heeft.

Dit betekent niet dat de hond niet lekker mag rennen of spelen (wanneer jij dit aangeeft).

Het betekent wel dat de hond niet ver van je weg loopt, en bij je terug komt wanneer je dit van de hond vraagt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

Omdat de hond thuis al luistert begin je eerst in een nieuwe omgeving met een extra lange hondenlijn, zodat het voor de hond voelt of deze losloopt.

Probeer de focus van de hond op jezelf te houden en doe de oefeningen welke de hond binnenshuis ook al kan doen.

Als de hond zijn oefening goed uitvoert beloon je deze.

En nu ga je  verder met de volgende stap:

Wanneer dit goed gaat kun je telkens een stapje verder weg van de hond gaan.

Wanneer de hond, ondanks alle afleidingen van de nieuwe omgeving goed luistert aan de lange lijn, kun je moeilijkere oefeningen proberen.

Wanneer alles goed gaat kun je het beste een grote gesloten omgeving zoeken om de hond voor het eerst echt los te laten. Dus met een hek maar wel waar de hond vrij kan lopen.

Je kunt als tussenstap ook het lange touw ergens vastknopen en dan met de hond gaan trainen, dan lijkt het voor de hond alsof deze al meer vrijheid heeft.

Lukt het niet om de hond los te leren lopen?

Laat hieronder een reactie achter als het niet lukt om de hond te leren loslopen. Geef hierbij zoveel mogelijk informatie over de training en wat precies niet lukt.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 44 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

16 reacties

  1. hoe moet je een dove hond leren loslopen? je kunt dan helaas geen klikker gebruiken of de hond terugroepen.

    alvast dank,
    mvrgr
    Majet

    1. Zoals je al aangeeft is het niet mogelijk een dove hond op afstand terug te roepen. Zelf zou ik ervoor kiezen om de hond altijd aan de lijn te houden, en eventueel een lange 10 meter lijn te kopen voor als de hond meer ruimte mag gebruiken. Naast dat je de hond niet makkelijk kunt terugroepen, is de hond ook niet in staat op zijn omgeving te reageren. De hond hoort geen auto’s, mensen of andere honden aankomen, wat het loslopen moeilijk maakt. Een oplossing zou zijn om een andere hond te trainen, en de honden te leren samen te lopen, maar dit is natuurlijk alleen van toepassing in een bepaalde situatie. Er is op internet veel informatie te vinden over het trainen van dove honden, maar loslopen blijft lastig, omdat je hond niet altijd naar jou kijkt om je gebaren te zien.

  2. Los lopen: Mijn hond (11 maanden) rent altijd naar andere honden toe (om te spelen, want ze doet geen vlieg kwaad), ook voordat wij het in de gaten hebben want dan heeft ze het spoor al geroken. Ze zwemt zelfs de rivier over om naar andere honden te gaan. Zodra er een andere hond in de buurt is wordt ze “doof” en luistert niet meer.
    Indien ze aan de lijn is en er is een andere hond, dan heeft ze alleen aandacht voor de andere hond en worden zelfs beloningssnoepjes geweigerd (wendt het hoofd af van de snoepjes).
    Hoe kan ik de training opbouwen zodat ze aandacht voor ons heeft en niet voor andere honden?

    1. Excuses voor de late reactie. Met 11 maanden zitten de meeste honden ook wel in een drukke periode. Los daarvan zul je dit toch op moeten lossen door te trainen. Je geeft zelf al aan hoe druk ze is met andere honden, ook aan de lijn. De eerste stap is dus om de hond aan de lijn te leren rustiger met andere honden om te gaan, vervolgens kun je dit uitbreiden door een lange lijn te gebruiken en pas de laatste stap is loslopen. Als de hond meteen losloopt, kun je ten slotte niet trainen. Het is belangrijk om weer even terug naar de basis te gaan, train met de hond aan de lijn en op gepaste afstand van andere honden. Als de hond dit goed doet, kun je steeds drukkere plekken opzoeken waar andere honden zijn. (Dus eigenlijk doorloop je de stappen in dit artikel). Het trainen kun je versnellen door met de hond te beginnen aan clickertraining (zie ook het artikel: https://hond.nl/clickertraining/). Om het makkelijk te maken kun je ook hondenworst halen om de hond mee te trainen, in plaats van snoepjes. Vaak vinden honden deze toch lekkerder. Deze worsten liggen in iedere dierenwinkel, waarbij je ze zelf in stukjes kunt snijden. Als de hond weer te druk is naar andere honden, en geen oog voor de training heeft, neem je meer afstand tot dit wel goed gaat.

  3. Fijne site. Al veel geleerd. Mijn hond heeft geen oog voor me als ze iets heeft waar ze geen afstand van wil doen. Dan rent ze juist weg en komt echt niet terug. Al hoe ver ik wegloop of wat ik ook doe. Niets werkt dan meer. Zelf het leukste speeltje, het lekkerste koekje of de liefste roep brengt haar niet terug. Wat is handig?

    1. Leuk om te horen dat je blij bent met de informatie! Lastig als leuke speeltjes of lekkere koekjes niet werken. Bij de meeste honden werkt dit wel waardoor je het koekje of het speeltje kunt ruilen voor het speeltje dat de hond vast heeft. Ik zou dit aanpakken door ten eerste te oefenen in een kleinere ruimte, of door de hond aan een lange lijn te doen. Zodra de hond het op een lopen zet laat je deze eerst uitrazen, de hond is ten slotte enthousiast dat hij het speeltje heeft en heeft even geen oog voor jou! Zelf blijf je heel rustig staan of zitten, tot de hond zelf ook rustiger is. Dit kan na 2 minuten zijn, maar kan ook 10 minuten duren. Pas als de hond rustiger is, kun je proberen de aandacht naar je toe te halen door een lekker snoepje of leuk speeltje te laten zien. Hopelijk ziet de hond dan dat jij veel leuker bent om mee te spelen dan het speeltje dat hij al heeft. In het begin kan het lang duren voor dit lukt, maar zodra de hond het een keer doet, moet je deze meteen belonen!

      Ik neem aan dat de hond met het speeltje rond blijft rennen? Dan kan het ook een idee zijn om de hond moe te maken voor je de oefening gaat doen. Een hond die veel energie heeft is hierbij lastiger te trainen. Probeer in het begin eens de hond moe te maken voor je deze een speeltje geeft, door vooraf zowel beweging te geven als denkwerk te doen.

  4. ik wil met 2 jonge honden op stap. 1 van de 2 is maar tijdelijk hier en vrees dus dat ik hij niet mee terug komt. Het zijn alle twee jachthoden, jong, krachtig. Ze zijn nu 6 maand en ben daardoor nogo nooit vrij gaan wandelen. Als ik de 2 honden aan de lijn mee neem trekken ze en is het voor mij niet te doen. Ben al omver getrokken, Dat is dus geen optie, Ik kan ze 1 voor 1 mee pakken maar wil samen op stap om zo lange wandelingen te kunnen gaan maken zonder dat ik moet bang zijn dat ze niet mee terug komen.

    1. Dat je ze tegelijk mee wilt kunnen nemen tijdens een wandeling, is niet meer dan logisch. Helaas kun je niet bij de laatste stap beginnen, en zul je ook met 2 honden bij de basis moeten beginnen. Train de honden eerst los van elkaar, en begin daarna pas om ze samen te trainen. Sla ook geen stappen over, maar begin eerst in huis met trainen. Pas als beide honden goed luisteren en het goed doen tijdens een wandeling, begin je met het samen trainen. Ook bij het samen trainen begin je eerst in huis, voor je een stap verder gaat. Neem dus kleine stapjes en maak eerst een goed stappenplan voor jezelf. Hopelijk heb je hier wat aan!

  5. Ik ga graag met mijn hond naar het bos. Over het algemeen reageert ze goed als ik haar roep, ik gebruik clicker en lekkers. Ik doe ook verschillende andere oefeningen in het bos (verstoppen, wacht en hier, volgen) Maar zodra ze iets in haar neus heeft, gaat ze er vandoor. Momenteel is dat naar weilanden waar gemest is (om er in te rollen) en sinds een paar weken een weiland in en achter de koeien aan (zij heeft daar een aantal weken een reeds dode koe gevonden). Ik wil dit natuurlijk pertinent niet, maar ze maakt er gewoon een spel van en ik kan haar dan echt niet meer bereiken. Bij de koeien moet ik wel achter haar aan rennen, want ik wil geen risico’s lopen en ik wil dit gewoon niet natuurlijk. Ik heb een aantal weken het weiland met de koeien vermeden, maar vanochtend is ze zelfs vanaf een grote afstand er naar toe gerend. Ik weet niet meer goed hoe ik dit moet aanpakken. Helemaal niet meer met haar naar het losloopgebied speelt in mijn hoofd, maar hoop dat er eventueel een andere oplossing is. Op speeltjes reageert ze niet echt. En ik neem ook om de zoveel tijd nieuw lekkers mee. Zij is een Akita, dus erg snel lerend en een uitdaging om te trainen. Bedankt voor jouw reactie.

    1. Beste Anja, begrijpelijk dat je geen risico wilt lopen met het wegrennen van je hond. Het eerste wat je kan proberen is even helemaal terug naar de basis te gaan. Dus alleen aan de lijn, en daarna aan een lange lijn. Door eerst te zorgen dat de hond aan de lijn de geurtjes negeert, kom je al een heel eind. De Akita is van oorsprong een jachthond, wat het extra moeilijk maakt om dit gedrag af te leren wanneer de hond dit zichzelf heeft aangeleerd. Ga dus terug naar aangelijnd uitlaten, en zorg dat de hond voor de wandeling alvast moe is door te trainen, denkspellen te doen of de hond op andere manieren mentaal moe te maken. De kans dat de hond onderweg op iets anders gaat focussen is daarmee een stuk kleiner. Als de hond weer goed aan de (lange) lijn loopt, kun je ook juist koeien opzoeken om de hond hier aan te laten wennen.

      Train de hond eerst op grote afstand van koeien, en ga elke training wat dichterbij, tot de koeien de normaalste zaak van de wereld zijn voor je hond. Deze methode heb ik recent nog toegepast op mijn eigen hond, welke een asielhond is die nooit eerder een schaap heeft gezien. Hierbij duurde het ongeveer 2-3 maanden voor hij hieraan gewend was: de eerste training was op bijna 300 meter afstand, omdat dat de afstand was dat hij nog niet de focus op schapen had. Elke dag iets dicht bij, en zodra hij ongewenst gedrag vertoond, vergroot je de afstand weer. Hij kan inmiddels zonder problemen op 3 meter afstand van een schaap staan.

      Hopelijk reageert de hond na deze training ook veel minder op de geurtjes! Lukt het niet dan is het slim om hulp te zoeken van een hondengedragsdeskundige, deze kan de situatie beter inschatten en daardoor passend advies geven.

  6. handige tips
    Mijn hond(duitse herder) 8 maand oud wil graag lopen en spelen, maar hij gaat bij elke hond groot/klein erbij liggen en en dan krijg hem echt niet mee, en sommige mensen waarderen het niet, kan ik dat afleren of gaat dat vanzelf over?

    1. Ik ben heel benieuwd naar het antwoord, mijn hond (12 maanden) gedraagt zich net zo.
      Met vriendelijke groet
      Leontine

  7. Hallo fijne site, ik steek er echt wat van op. Ik heb een Duitse staande hond Een jachthond die veel beweging nodig heeft. We gaan ook wel drie maal per dag wandelen.. Maar dat trekken.. Ze loopt nu wel aardig aan de voet maar een langere lijn staat steeds strak. En binnen gaat het goed, maar buiten heeft ze echt geen aandacht meer voor mij. Maar loopt ze alleen maar met haar neus in de lucht of op de grond. Ze gaat overal achteraan en loopt van links naar rechts. Los laten is zeker geen optie. Ze komt niet terug op commando maar ze moet wel haar energie kwijt. Aan de lange lijn loopt ze ook en als ik haar roepkomt ze dan wel. Maar niet van harte. En ik ben bang dat als ze wat ruikt ze zeker niet meer komt. Wat moet ik nu doen?.

  8. Hallo,
    Onze hond (4 maanden) gaat door het lint zodra we op het gras zijn. Ze gaat als een malle rennen, blaffen, bijten in alles wat ze ziet etc. en reageert nergens meer op. We hebben zowel een korte als een lange 8 meter lijn geprobeerd, los is ivm auto’s ed geen optie. Zodra we weer op de stoep of andere verharding zijn loopt ze binnen enkele seconden weer met aandacht mooi ‘naast’, alsware het een andere hond. Het staat los van het tijdstip op de dag, voor of na het eten, begin of eind van de wandeling; het lijkt puur op basis van de ondergrond.
    Hoe krijgen we haar onder appel op gras?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *