Hoe leer ik mijn hond zijn naam? (inclusief oogcontact)

Hondentraining oogcontact

Door de hond tijdens het leren van de naam gelijk te leren om oogcontact te maken, leer je twee dingen in één keer. Oogcontact is het belangrijkste om een hond te leren. Het vormt de basis voor alle toekomstige oefeningen en commando’s die de hond moet leren. Door oogcontact krijgt de hond focusop jou! Een hond die ergens anders heen kijkt kan nooit de volledige focus op de eigenaar hebben. Leer je de hond zijn naam zonder oogcontact dan is de kans groot dat je hier in de toekomst problemen mee gaat krijgen! Zelfs als bij de hond trainen prima gaat zonder dat de hond focus op je heeft, zal het aanleren van nieuwe oefeningen veel meer tijd kosten.

Want hoe goed gaat je hond luisteren naar zijn naam als deze een kat, een hond of een andere afleiding ziet? Let maar eens op honden welke goed naar hun naam luisteren, in bijna alle situaties… Vaak hebben deze constante focus op hun baas. Met de onderstaande oefeningen leer je een hond heel snel zijn naam.

 

“Let op!” Hoe leer je de hond oogcontact te maken (en te houden)

Als commando voor oogcontact gebruik ik bij mijn hond ‘Let op!’ Als je de hond zijn of haar naam wilt leren kun je ‘let op’ ook vervangen door de naam van de hond. Het is ook goed om meteen met clicktraining te beginnen. Het doel is om te zorgen dat de hond te allen tijden op dit commando reageert… Zelfs als de hond aan het eten is, als deze slaapt, of als deze buiten aan het spelen is moet de hond naar zijn/haar naam luisteren. Wanneer er meerdere mensen in een ruimte zijn zal de hond iemand waarmee oogcontact wordt gemaakt verkiezen boven iemand die bijvoorbeeld een boek zit te lezen…

Vaak negeren honden zelfs de mensen waarmee geen oogcontact is. Het leren van oogcontact maken moet je opbouwen, en door meteen de hond zijn naam te leren heb je een goede basis voor moeilijkere oefeningen. Je kunt hier niet mee beginnen in een drukke omgeving, dit zal voor de meeste honden teveel afleiding zijn. Begin eerst in een vertrouwde omgeving, zoals in een rustige ruimte binnenshuis.

 

Begin binnenshuis en bouw het langzaam op

Wanneer je een rustige ruimte binnenshuis gevonden hebt is het tijd om de hond te leren oogcontact te maken.

Wil je de pup zijn naam leren, dan kun je hier mee beginnen:

  1. Zorg dat de hond voor je staat, en hou trainingssnoepjes bij de hand.
  2. Zeg de naam van de pup, en wacht geduldig tot de hond naar je kijkt, en zodra de hond naar je gezicht kijkt geef je hem een snoepje.
  3. Wacht tot de hond ergens anders naar kijkt, meestal duurt dit bij puppy’s niet lang omdat deze nog geen lang concentratievermogen hebben.
  4. Zeg nogmaals de naam en beloon de hond weer met een snoepje zodra deze je aankijkt.
  5. Blijf dit net zo lang herhalen tot de hond direct opkijkt bij het noemen van de naam.

Heeft de hond dit onder de knie dan kun je de omgeving gaan veranderen, je wilt tenslotte dat de hond altijd en overal naar zijn naam luistert. Doe de oefening als eerste in een andere ruimte, het beste is als de ruimte nog wel rustig is. Heeft de hond de oefening in andere ruimtes ook onder de knie, dan is het tijd om te oefenen met meer afleiding… Oefen bijvoorbeeld in de woonkamer met meerdere mensen of honden in de buurt, of om de stap nog kleiner te maken; met speeltjes in de buurt. Bouw de afleiding geleidelijk op en wees altijd geduldig.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

Hond en baasje

En nu hup met de hond of puppy naar buiten

Je wilt de naam van de hond op zo’n manier aanleren dat je ook buitenshuis de aandacht van de hond hebt. Buiten voelt voor de hond als een hele andere wereld. Doe weer hetzelfde als hierboven staat aangegeven: begin in een rustige omgeving en bouw het steeds verder op naar een omgeving met veel afleiding. Met alle afleidingen die zich buiten voordoen zul je de hond vaak al voor heel kort oogcontact moeten belonen. Als de hond het onder de knie heeft kun je steeds meer tijd tussen het zeggen van de naam en het geven van het snoepje doen. Zo bouw je het op tot de hond 5 tot 10 seconden kijkt voor je het snoepje geeft. De grens hiervoor zal per hond verschillen…

 

Handige tips die je veel tijd schelen bij het trainen

Hier nog wat tips welke je veel tijd kunnen schelen bij het leren van de naam/het maken van oogcontact:

  • Maakt de hond totaal geen oogcontact? Probeer dan eens het snoepje bij je gezicht te houden… Let wel op dat je de hond niet gaat belonen als deze het snoepje helemaal volgt vanuit je zakje naar je gezicht. Het is dan de bedoeling de hond enkel te belonen als deze direct naar het gezicht kijkt.
  • Vooral puppy’s hebben moeite zich lange tijd te concentreren… Vaak is het beter kortere trainingssessies meerdere keren per dag te doen in plaats van één lange sessie. Dit is ook van toepassing op oudere honden met een korte concentratiespan.
  • Wees consistent! Niet alleen tijden de training maar te allen tijden! Als je de naam van de hond zegt moet deze je aankijken, ook als je aan het wandelen bent of als je op de bank zit. Dit is niet alleen in de puppy fase van de hond, je zult dit het hele leven van de hond vol moeten houden.
  • Beloon de hond tot deze het volledig snapt. Je kunt de hond nog maandenlang blijven belonen, elke keer als deze je aankijkt. Zodat je zeker weet dat de hond het 100% snapt. Dit betekent dat je ook beloond tijdens het uitlaten.
  • ‘Let op’ is voor leuke dingen, daarom mag je het nooit maar dan ook ècht nooit gebruiken om de hond te straffen of om focus te krijgen wanneer je boos bent op de hond. Je wilt geen negatieve associatie met dit commando omdat dit het toekomstig trainen heel moeilijk zal maken. ‘Let op’ wordt dus een veilig commando, waarbij de hond zich vertrouwd zal voelen bij je, beschaam dit vertrouwen niet!
  • Lukt ‘let op’ of de naam als commando niet? Probeer het dan eerst een aantal dagen zonder commando. Beloon de hond simpelweg als deze naar je kijkt, als is het maar een fractie van een seconde. Zelfs lastig te trainen honden zullen zich uiteindelijk op je focussen met deze oefeningen. Bouw het rustig op, dan kun je de oefening altijd nog uitbreiden met het leren van de naam.

Meer oefeningen om de hond te leren:

Corgi en German Shepherd in grasveld

Stel gerust vragen

Wees niet bang om vragen te stellen als het niet lukt. Het internet zit vol met hondenliefhebbers welke je met plezier tips willen geven. Als je hieronder een berichtje achterlaat hoe de voortgang gaat, of als er iets niet wilt lukken dan staan wij klaar om tips te geven.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 42 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

12 reacties

    1. Een hond is nooit te oud om te leren, zelfs een hond boven de 10 jaar kun je prima nieuwe dingen leren! Wel gaat het als puppy natuurlijk iets sneller, maar door consequent te oefenen is er weinig wat je een oudere hond niet kunt leren. Maak het vooral heel leuk voor de hond (en voor jezelf).

      Succes met trainen!

    2. Hoe gaat het met de hond nu? En met de baas natuurlijk. Ook ik ga met deze informatie aan de slag. Mijn hond is 1.5 jaar.

      Karin en Shadow (herdershond)

    1. Een heel herkenbaar probleem, wat (met genoeg geduld) goed af te leren is. Ik weet niet hoe ver jouw hond is met basis commando’s, maar het is belangrijk om te zorgen dat de hond eerst binnenshuis de basiscommando’s kent. De methode is vrijwel gelijk aan wat ik uitleg in dit artikel: https://hond.nl/hond-trekt-aan-riem/.

      Het is belangrijk dat de hond eerst binnenshuis de focus op jou krijgt, waarna je dit stap voor stap gaat uitbreiden. Eerst naar de gang, dan voor de deur of in de tuin, dan buiten het hek, etc. Vervolgens blijf je de training stap voor stap naar een moeilijkere plek verplaatsen, je komt er hierbij vanzelf achter waar de grens voor jouw hond ligt. Vaak zie je al aankomen dat je hond op een bepaalde plek minder focus krijgt. Ga dan een stapje terug naar de vorige plek tot het daar wel lukt.

      Wat heeft dit met fietsers te maken, denk je waarschijnlijk. Omdat je hond de focus kwijt is in de buurt van fietsers, kun je niet met de training naast een fietspad beginnen. De eerste stap als de training buitenshuis (uit de buurt van fietsers) goed gaat, is om te gaan training op een plek waar de hond fietsers kan zien, zonder hier dichtbij te staan. Je merkt ook hier vanzelf waar de grens van jouw hond ligt, misschien kun je op 10 meter van een fietspad prima trainen, zonder dat de hond achter de fietsers aan gaat. Sommige honden kunnen ook 30 meter nodig hebben. Als je een afstand hebt gevonden waarop je hond nog naar je luistert, ga je telkens een stapje dichter naar de fietsers toe. Gaat je hond ongewenst gedrag vertonen, dan vergroot je meteen de afstand weer tot de fietsers, net zover tot de hond wel weer luistert. Je zult niet de eerste training al naast een fietspad kunnen lopen, maar als je dit dagelijks doet zul je elke week een flinke vooruitgang zien.

      Deze methode is te gebruiken voor veel ongewenst gedrag welke een hond buitenshuis kan vertonen, zoals:
      -Het najagen van auto’s.
      -Het blaffen naar andere honden.
      -Het hard trekken aan de lijn in de buurt van schapen.

      Blijf vooral onthouden dat dit tijd kost en (meestal) niet in 1 training is opgelost. Bij sommige honden heb ik soortgelijk gedrag pas na 3-4 maanden kunnen verhelpen, door om de dag een uur te trainen. Andere honden zijn meer op de baas gericht en leren het in een paar trainingen.

      Succes met het trainen!

  1. Heb een pup van 9 weken ,ik ga direct ASN de slag met de informatie heel fijn bedankt.
    Groetje Marja

    1. Leuk om te horen! Een extra tip: heb je een jonge pup, zorg dan dat je korte trainingen doet. Bijv. van een paar minuten, want de meeste pups hebben nog niet het concentratievermogen om ‘echt’ te trainen. Succes met het aanleren van de naam!

  2. Hoe reageer je als de pup voor je zit, een andere kant opkijkt en niet reageerd op zijn naam? Roep je dan nog een keer tot hij wel reageerd of laat je het erbij?

    1. Zorg ten eerste dat je in een ruimte bent met zo min mogelijk afleiding, dus zonder andere mensen en dieren. Krijg je totaal geen reactie van de pup? Of begint de pup zelfs weg te lopen? Probeer deze dan naar je toe te krijgen door heel enthousiast de naam te zeggen, pups reageren hier vaak wel op. Beloon de pup voor elke positieve vooruitgang, dus verwacht niet dat de pup meteen naar je toe komt lopen, maar beloon deze al zodra je ziet dat deze naar je op kijkt. Zeker met jonge pups wil het soms ook even niet lukken, probeer het dan gewoon een uurtje later nog eens. De oplossing zit hem erin dat als je maar enthousiast genoeg doet, jij het ‘leukste’ in de ruimte bent waar je met de pup bent. Veel pups komen meteen op je af lopen als je enthousiast doet, maar is dit niet het geval dan beloon je dus de kleinste stapjes al. Wij horen graag of het lukt en succes met de nieuwe pup! :)

  3. Hallo!
    Ik heb een pup van 7 weken. Hij luistert al vrij goed naar zijn naam Caio, maar toch wil ik dit graag versterken met bovenstaande tips zodat hij me ook altijd aankijkt. Is 7 weken te jong om dit te oefenen?

    1. Hoi Tine, 7-8 weken is erg jong, maar niet te vroeg om al een beetje spelenderwijs te leren. Honden hebben op deze leeftijd een kort concentratievermogen, dus neem het de hond niet kwalijk als deze weinig concentratie heeft. Het is wel belangrijk om de hond niet teveel snoepjes te voeren op deze leeftijd. Puppy’s zitten snel vol, en slaan dan al snel hun normale voeding over, terwijl juist hier de belangrijke voedingsstoffen in zitten die ze nodig hebben. Maak de snoepjes dus zo klein mogelijk, en geef er niet te veel. Eventueel kun je de brokken van de pup zelf gebruiken om te trainen, zo heeft hij zijn voedingsstoffen binnen, en kun je deze mooi gebruiken als beloning. Hou de trainingen ook kort, een paar minuten is vaak al lang zat voor een jongen pup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *