Hond plast in huis? 7 oorzaken en oplossingen

Hond in huis geplast

Wanneer je een hond hebt, kan het natuurlijk voorkomen dat deze wel eens in huis plast.  Hoe vervelend ook, hij doet het meestal niet expres. Nog vervelender wanneer de hond het ontzettend vaak doet. Toch doet de hond dat meestal niet zomaar. In deze tekst gaan we een kijkje nemen bij het plassen van de hond in huis. Waarom plast de hond in huis? Zitten er bepaalde redenen achter waarom de hond in huis plast? Wat kan ik er aan doen om de hond niet in huis te laten plassen? In deze tekst gaan we antwoord geven op al deze vragen.

 

Mogelijke oorzaken

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond er voor kiest om in huis te plassen. Dit kan onderverdeeld worden in twee verschillende categorieën. Gedrag en medisch. We hebben het dan natuurlijk over honden die zindelijk zijn. Bij een pup is het natuurlijk normaal dat deze, wanneer hij nog niet zindelijk is, in huis kan plassen.

Wanneer de puppy zindelijk is gemaakt, is het wel vreemd wanneer hij dit alsnog doet. Het heeft dan eigenlijk dus altijd te maken met een van de twee categorieën die we net genoemd hebben. We gaan eerst kijken naar de medische categorie.

 

Medisch

Wanneer een hond in huis plast, kan dit dus een medische oorzaak hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met het feit dat de hond last heeft van zijn blaas. Verschillende medische problemen met de blaas kunnen er voor zorgen dat de hond in huis plast. De blaas is overigens niet het enige waardoor de hond in huis kan plassen.

Het kan namelijk ook te maken hebben met nierproblemen. Ook met nierproblemen zal de hond in huis kunnen plassen. Daarnaast kan de hond last hebben van incontinentie door verschillende medische oorzaken.

Hond bij de dierenarts

Wat te doen wanneer de hond om een medische oorzaak in huis plast

Wanneer de hond een keer per ongeluk in huis plast, is dat natuurlijk nog geen reden om direct aan de bel te trekken. Wanneer het vaker gebeurt is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Mocht het vermoeden er zijn dat het gaat om een medisch probleem dan is daar natuurlijk maar 1 manier om daar achter te komen.

Door middel van een bezoek aan de dierenarts. Hij of zij kan vaststellen of het plassen in huis komt door een medisch probleem of niet. Wanneer het komt door een medisch probleem is de dierenarts er natuurlijk ook om dit probleem op te lossen. Schroom niet om een dierenarts op te zoeken. Daar zijn zij nou eenmaal voor.

Wanneer het gaat om een medisch probleem zul je de hond, en natuurlijk jouzelf, er een groot plezier mee doen om de dierenarts op te zoeken. Dat is uiteraard ook het geval wanneer je merkt dat de hond juist niet kan plassen. Helemaal wanneer hij wel continu probeert te persen, maar er niets gebeurt. Zoek dan altijd direct een dierenarts op.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de dierenarts aangeeft dat het geen medisch probleem als oorzaak heeft, maar wat is er dan wel aan de hand? Vaak heeft het te maken met een gedragsprobleem.

 

De hond plast in huis door een gedragsprobleem

Er zijn een aantal verschillende “gedragsproblemen” die er voor kunnen zorgen dat de hond in huis plast. Dit zijn oorzaken die te maken kunnen hebben met het instinct van de hond, maar ook oorzaken die komen vanuit angst of andere vervelende situaties. We gaan naar een aantal verschillende redenen kijken en vervolgens een oplossing geven wanneer je vermoed dat de hond plast door die oorzaak.

Hond zit op de wc

Onderdanigheid

Een hond, en dan vooral een pup, kan van zich af plassen om zijn onderdanigheid te tonen. Ook wanneer de hond onzeker is kan dit gebeuren. De hond wil op die manier uiten dat hij in een lagere rang staat en de gene in de hogere rang zich dus geen zorgen hoeft te maken. Hij wil hiermee voorkomen dat iemand hem aanvalt op agressief doet.

Het komt in de meeste gevallen bij jonge pups voor, maar ook oudere honden kunnen dit gedrag laten zien. Wanneer je dat wil oplossen is het belangrijk dat je de hond laat merken dat je niet dominant bent. Begroet de hond vanaf zijn niveau, en dus vooral niet staand, door hem te aaien op zijn borst. Wanneer de hond merkt dat je geen gevaar bent, zal hij langzamerhand steeds meer toelaten en minder onzeker of onderdanig naar jou zijn. Hij zal dan ook niet meer van zich af plassen.

 

Opwinding

Het kan ook gebeuren dat de (jonge) hond van zich af plast wanneer hij enthousiast is en opgewonden is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het begroeten van mensen of tijdens het spelen. Ondanks dat het vervelend is, doet de hond het niet expres. Je kan dit het beste voorkomen door de hond rustig te begroeten en hem niet enthousiast te maken.

Vooral jongere honden en pups hebben hier soms last van omdat ze de controle verliezen over hun blaas. Wanneer de hond met het rustige begroeten alsnog van zich af plast, kun je er voor kiezen om de hond te negeren bij binnenkomst en later rustig te begroeten. Bij het spelen kun je dit voorkomen om de hond uit te laten voor het spelen. Op die manier heeft hij een lege blaas en zal het niet meer voorkomen.

 

Markeren

Omdat honden territoriale dieren zijn, kunnen zij soms tegen voorwerpen aanpassen om hun territorium af te bakenen. Dit kan gebeuren wanneer er honden vlak langs het huis lopen, maar ook wanneer er andere honden in het huishouden zijn. Wanneer je de hond wil castreren, kan dit zeker helpen tegen het territorium gedrag. Wat een andere optie is, is om de hond duidelijk te laten merken wat zijn rol in het gezin, of voor hem de roedel, is. Op die manier zal hij het afbakenen van zijn territorium ook niet meer op die manier doen en zal het plassen vanzelf stoppen.

Hondje plast binnen

Verlatingsangst

Honden kunnen enorme last hebben van verlatingsangst en dit zal dan terugkomen door het vinden van plas in huis wanneer je weg bent geweest en de hond alleen is geweest. De hond verliest de controle over zijn blaas door stress en laat de plas dan lopen. Verlatingsangst bij een hond kan een ontzettend vervelend probleem zijn omdat er niet zo’n makkelijke oplossing is voor dit probleem als voor alle andere problemen.

Bij verlatingsangst is het dan ook belangrijk om een gedragstherapeut in te schakelen. Deze kan kijken waar het probleem precies vandaan komt en eventueel helpen om de hond van het probleem af te krijgen. Hierdoor zal de hond niet meer in huis plassen. Lees ook ons artikel: verlatingsangst bij honden: je hond alleen leren zijn

 

Kennelonzindelijkheid

Honden die teveel opgesloten zitten, kunnen in huis plassen. De naam kennelonzindelijkheid geeft dit eigenlijk al een beetje aan al hoeft dit niet speciaal alleen in een kennel te gebeuren, maar kan dit ook gewoon in huis gebeuren. Het komt voor bij honden die te lang op een zelfde plek moeten verblijven en onvoldoende mogelijkheid krijgen om buiten te zijn. Hierdoor gaan zij plassen op hun eigen plek ondanks dat dit ook helemaal niet is wat zij willen.

Wanneer het te vaak voorkomt zal de hond dit gedrag blijven vertonen en wordt het moeilijker om hier van af te komen. Het is dus belangrijk dat de hond vaak genoeg de kans krijgt om buiten zijn behoefte te kunnen doen. Anders keert de onzindelijkheid van de hond terug en wordt het steeds moeilijker om de hond opnieuw zindelijk te krijgen. Dit zie je vaak bij honden welke langere tijd in de bench zitten.

 

Straffen

Wat het probleem dan ook precies mag zijn, een hond mag nooit gestraft worden voor het binnen plassen. Allereerst is het zielig voor de hond. Er is een reden waarom de hond binnen plast en met straffen is dit probleem normaliter niet opgelost.

Het kan er zelfs voor zorgen dat het probleem alleen maar groter wordt. Helemaal wanneer het een medisch probleem betreft is het natuurlijk ontzettend zielig dat de hond hier ook nog eens voor gestraft wordt. Doe daarom onderzoek naar waar het probleem precies vandaan komt en zoek de hulp van een professional wanneer het jou zelf niet lukt.

Hondje plast buiten

Tot slot

Wanneer de hond dus binnen plast, heeft dit eigenlijk altijd een reden. Het zij een medische reden, het zij een gedragsprobleem. Voor alle redenen is een oplossing te vinden. Belangrijk blijft om altijd de hulp van een dierenarts in te schakelen wanneer het lijkt op een medisch probleem. In sommige gevallen heeft dit zelfs spoed en heeft wachten geen enkele zin. Mocht het gaan om een gedragsprobleem en mocht je hier zelf ook niet uitkomen dan is het altijd mogelijk om een gedragstherapeut in te schakelen voor de hond.

Deze heeft ervaring met verschillende honden en zal de reden van het binnen plassen kunnen achterhalen en met hulp van jou kunnen oplossing. De belangrijkste regel blijft: Geef de hond nooit straf voor het binnen plassen. Lees ook ons artikel: Hond snel zindelijk maken: tips & advies

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 49 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

16 reacties

 1. Mijn reutje wordt langzaam blind. Aan één oog is hij dat al. Sinds kort plast hij in huis. Is dat een gevolg van zijn blindheid?
  Zou u me via de email antwoord kunnen geven?
  BVD!

  1. Hoi Els, het is verstandig deze vraag met je dierenarts te bespreken. Het hoeft hier niet aan te liggen en kan ook een andere oorzaak hebben, neem dus zeker even contact op met je dierenarts!

 2. We hebben net een jongen pup een vrouwtje we lopen met haar buiten ze doet haar behoefte buiten en komt weer terug en plast in huis ook poept ze in huis heeft u een raad voor mij graag een bericht terug

  1. Hallo Mirjam ,
   Ik heb precies het zelfde met mijn pup ……..
   heb jij al een oplossing gekregen van iemand ?
   Dan hoor ik het graag . Groetjes José

 3. Hoi,

  Wij hebben een dwergkees van 3,5 jaar. En een half jaar geleden is hij gecastreerd. Dit was in overleg met onze dierenarts. Alleen nu blijft hij in huis zijn territorium afbakenen. Graag zouden wij advies willen hebben hoe hem dit af te leren. Ik ben bang dat de rest van de hondjes in de toekomst zijn gedrag kunnen gaan overnemen. Op dit moment geven wij geen straf maar negeren hem als hij heeft geplast, en maken we het schoon. Het lijkt echter steeds erger te worden. Hij plast tegenwoordig ook in zijn voerbak.

  Alvast bedankt voor de hulp!

 4. Mijn pup was zindelijk sins kort plast overal tegen de meubels aan wat kan ik daar aan doen we laten hem geregeld uit dus daar lig het niet aan hij doet het als even weg zijn en nachts als we na bed gaan

  1. Ik heb een hond uit Romenie geadopteerd die had zijn plasplekjes tegen meubels in huis .Ik heb er een goede oplossing voor gevonden , het was na een dag of drie over. Gewoon meubelspray van Pledge gebruiken!

 5. Onze hond laat zijn plas wel eens lopen als we onze jas aantrekken om hem uit te laten , of als er net iemand binnen komt dat dan enthousiasme of is het verlatingsangst ?
  Gr Gijs

 6. Onze hond van 11 jaar (een chihuahua) plast al maanden terug in huis. Zelfs in haar mand plast ze alsook op onze andere hond ( Lucca, een shitzu). Zij is 12 jaar, Bo belet haar maatje ook te eten, door over het eten te waken. Ze domineert Lucca, af en toe moeten we de hondjes uit elkaar halen. Bo valt Lucca aan zonder reden. Als onze kleindochter van 2 jaar op bezoek komt, moeten we Bo in een andere ruimte plaatsen, durft uit het niets te bijten.
  Bo heeft al epilepsie, vanavond naar de dierenarts. Dit duurt al veel te lang, ben al blij dat mijn man en onze dochter eindelijk het probleem erkennen.

 7. Mijn broer zijn hond is 1/5 het is een golden retriever.
  Een zeer brave beest in het begin deed hij zijn behoeftes buiten,maar plots is hij het binnen beginnen doen.
  Mijn broer laat hem regelmatig buiten,maar hij is benauwd van regen en wind,en nu doet hij regelmatig in huis ook snacht’s.
  Wat kan mijn broer hieraan doen

 8. Ik heb een cocker spaniel van 3 jaar soms als ik ga wandelen in een winkel plots beginnen hij tegen iets te plassen wat kan de oorzaak kunnen zijn van het probleem is nu al enkele keren voor gevallen

 9. wij hebben een jack russel hij heeft epileptie en neemt pilletjes er voor en ook plast hij eel op de deken in de zetel en elke keer moet ik ze wassen hij is 11 ja oud elke avond slaap ik beneden om hem en de 2 andere buiten te laten zelfs snachts en als de jack binnen komt weer veel vuldig drinken en ik weet niet meer wat gedaan het spookt steeds door mijn hooft

 10. Het artikel over plassen in huis is interessant. Mijn huahua teefje Tara plaste van zich af als er bezoek kwam. Sinds ze gesteriliseerd is,* met 7 maanden) is het over.
  Helaas komen er 3 bezoekers met kleine reutjes, geen van allen gecastreerd, die stuk voor stuk hun poot optillen tegen mijn meubels. Ik heb ook een shitzu maltezer , maar die doet nooit wat in huis.
  Een van die hondjes zag kans achter mijn orgel te poepen en te pissen. Het ergste is dat de eigenaren van die hondjes ontkennen dat hun hondje dat doet.
  Bij verjaardagen zijn ze er allemaal, maar meestal alleen. Verbieden mee te nemen is geen optie. Mijn dochter heeft een teefje pup, dat nog niet helemaal zindelijk is. Als zij op bezoek komt, doet zij het hondje een broekje aan met een inleg er in.

 11. mijn hond Bailey die plast binnen als ik boodschappen gaat doen maar dat doet hij sinds mijn man is overleden is hij is ook vaak in de tuin maar wat kan ik hier aan doen.

 12. Toch maar eens een reactie plaatsen. Sinds een half jaar Suus in huis genomen, een 3 jarige cocker spaniël teefje, die bij een fokker vandaan komt. Het ging met plassen wel eens mis in huis, geen probleem, best begrijpelijk. Maar sinds we een nieuw kleed in de keuken hebben liggen heeft Suus het op het kleed gemunt en plast ze, als de kans krijgt, op het ‘nieuwe’ kleed. Aanvullende info, het betreft een behoorlijk groot jute kleed. Wie heeft tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *